Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2018-ųjų paplūdimio poilsio mėgėjų kryptis – Graikijos Peloponesas

Vienus poilsiautojus ši Graikijos dalis vilioja šilta jūra – joje galima maudytis net vasarį. Kitus – balti Peloponeso paplūdimiai, kuriuose keliautojai atranda privatumą ir ramybę – būseną, kai laikas sustoja ir nebereikia niekur skubėti. O treti domisi šia vasaros atostogų kryptimi dėl patrauklių nekilnojamojo turto kainų. Žiniasklaidai išplatintame pranešime rašoma kuo ši sala vilioja atvykti.
Peloponesas, Graikija
Peloponesas, Graikija / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Graikija Kelionės

Kuo didžiuojasi Peloponeso gyventojai?

Centrinės pusiasalio dalies Arkadijos pavadinimas reiškia gyvenimą puikiame užmiestyje. Turbūt ne vienas graikas šią reikšmę pritaikytų visam Peloponesui. Vietinis gyventojas gali jums atvirai rėžti tiesą ir pasipiktinimą dėl ekonominių ar politinių sunkumų, kuriuos patiria savo šalyje, tačiau čia pat jis pasidžiaugs Peloponeso istorija, tradicijomis ar maloniu klimatu bei pasistengs, kad išvyktumėte patyrę visa, kas jo regione geriausia.

Kaip praneša Graikijos informacinis portalas „Sunny Greece“, iš dešimties gražiausių šalies kampelių net du surasite Peloponese. Vienas jų – viduramžių miestas Monemvasija, išsiplėtojęs didingos uolos papėdėje. Vietovę supa krištolo skaidrumo vanduo, ji garsėja gardžia virtuve. Kitas vietinių pasididžiavimas – Olimpijos miestas, kuriame kas ketverius metus dievo Dzeuso garbei vykdavo Olimpinės žaidynės. Šio miesto centras įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Peloponese stūkso žymiausia medicinos ir gydymo dievo Asklepijaus šventovė. Piligrimai, norėdavę susapnuoti dievybę ir sužinoti, kaip gydyti užklupusias ligas, į šventovę įeidavo tik po ilgai trukusio pasirengimo. Šiame Graikijos pusiasalyje buvo pasėtas ir Spartos miesto grūdas, kuris išaugo į legendinę karinę valstybę. Jei tik skirsite laiko gilesniam Peloponeso pažinimui, akivaizdu, kad jūsų laukia atradimų džiaugsmas.

Pranešimo rengėjų nuotr./Peloponesas
Pranešimo rengėjų nuotr./Peloponesas

Bet gali nutikti ir taip, jog viskas, apie ką svajosite, tai pėdomis jausti šiltą paplūdimio smėlį, gaivinančias Jonijos jūros bangas ir mėgautis „viskas įskaičiuota“ kelionės malonumais? Tokius norus supras kiekvienas Peloponeso gyventojas. Pusiasalio pakrantė laikoma viena gražiausių pasaulyje, tad nenuostabu, kad didelė dalis svečių pasirenka būtent ramų ir nerūpestingą poilsį.

Akis į akį su gražiausiais paplūdimiais

„Kiekvienas Peloponeso miestas pasižymi subtilybėmis, kurias naudinga žinoti. Taip poilsiautojai galės greitai nuspręsti, kur būtina apsilankyti ir praleisti daugiau laiko. Patrai – turtingi gamtos ir aktyvių pramogų, čia apsistoti rekomenduojama tiek individualiems keliautojams, tiek šeimoms su vaikais. Jei panorėsite, galėsite vykti į nardymo centrą, išsiruošti į žygį baidarėmis ar kalnų dviračiais. Šio miesto priešingybė – mažas kaimelis Niforeika, kuriame apsistoja ieškantys ramybės ir romantikos“, – pasakojo tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Mokymų centro vadovė Roberta Vološčenkienė.

Gražiausiu Graikijoje pripažintas Voidokilijos paplūdimys driekiasi Peloponese, 12 km nuo Pylos miesto. Sakoma, unikalus gamtos kampelis kaip reikiant užsimaskavęs, jį sunku, tačiau verta surasti. Jei suspėsite ateiti iki 11 valandos ryto, didelė tikimybė, kad paplūdimys priklausys tik jums. Na, o įsikūrę, pavyzdžiui, Lakopetros ar Arkudžio miesteliuose, dienos metu galėsite maudytis „Mėlynąja vėliava“ apdovanotuose paplūdimiuose, o vakare tavernoje ar kavinėje skanauti graikiškų sūrių, alyvuogių, medaus arba jūroje sugautos žuvies.

Voidokilija
Voidokilija

Beje, kaip rašo portalas „Property Guides“, nenustebkite, jei vaikštinėdami Peloponeso pakrantėmis sutiksite atostogaujančių garsenybių. Beckhamų šeima poilsiui renkasi Ermioni miestelį pusiasalio rytuose. Pietuose atostogauja Nyderlandų karalienė ir buvęs Graikijos karalius!

Jei nusprendėte vykti į Peloponesą...

„Visais metų laikais jausitės sutikti svetingai. Vis dėlto Peloponese ypač malonu vasarą, kuomet dienos ištirps paplūdimyje – į juos poilsiautojai skris iki vėlyvo rudens.

Kad ir ką nuspręstumėte veikti, kad ir kokį maršrutą pasirinktumėte, keliautumėte vienas ar su šeima, Peloponese jausitės laimingas“, – sakė „Tez Tour“ atstovė ir dalijosi patarimais, kurie pravers nutarusiems čia atostogauti.

  • Kainas pusiasalyje lemia sezonas ir vieta. Pavyzdžiui, turistų gausiai lankomoje Olimpijoje ar Monemvasijoje kainos kur kas didesnės nei atokesniuose miesteliuose ir kaimeliuose. Puodelis kavos Peloponese kainuoja nuo 3 iki 6 eurų, vakarienė restorane – apie 20 eurų, įėjimas į lankomus objektus – iki 15 eurų.
  • Turizmo specialistai perspėja, kad Graikija pasižymi didžiausiu autoįvykių skaičiumi Europoje, tad nepatyrusiems vairuotojams leistis į savarankišką kelionę nerekomenduojama. Vis dėlto, reikia paminėti, kad Peloponeso pusiasalis laikomas viena geriausių vietų šalyje nuomoti automobilį ir juo keliauti lankant miestą po miesto.
  • Geriausias atostogų suvenyras iš Peloponeso – alyvuogių aliejus. Ieškokite ir pirkite jį turguje iš vietinių graikų – nenusivilsite.
  • Pusiasalyje neegzistuoja žodis „greičiau“. Jei atostogoms prasidėjus lėta atmosfera gali kelti erzulį, pamėginkite likusias dienas leisti graikų tempu – niekur neskubėkite, nekurkite grandiozinių atostogų planų. Turėtumėte patirti nuostabių akimirkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius