Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

25 vietos Rytų Europoje, kurias reikia pamatyti bent kartą gyvenime

Vis daugiau ir daugiau europiečių vietoj tradicinių atostogų krypčių – Prancūzijos, Ispanijos, Italijos – nusprendžia geriau apžiūrėti Rytų Europą. Ko čia nepraleisti?
Kotoras
Kotoras / 123rf.com nuotr.

„The Telegraph“ sudarytą sąrašą ypač pravartu išsisaugoti ir lietuviams – į daugelį šių vietų kelionė bus nebrangi ir palyginti netolima.

1. Talinas, Estija

123rf.com nuotr./Talinas
123rf.com nuotr./Talinas

Estijos sostinė – įtraukiantis viduramžių ir šiuolaikiškumo harmonijos pavyzdys. Talinas didžiuojasi nuostabiu senamiesčiu, kurį supa senovinės sienos, vagoja akmeninės gatvės, o į dangų kyla varpinės ir bažnyčios. Nuostabiai gražų, jaukų miestą verta aplankyti bent kas kelerius metus – vis atrasite pasikeitimų ar iki šiol nepastebėtų vietų.

2. Dunojaus delta

Vida Press nuotr./Dunojaus delta Rumunijoje
Vida Press nuotr./Dunojaus delta Rumunijoje

Antra pagal ilgį Europos upė – 2860 km Dunojus – bene įspūdingiausia Rumunijoje. Čia jos delta užima beveik 3,5 tūkst. kv.m. Dunojaus deltos biosferos rezervatas – tai vieta, kur galima savo natūralioje aplinkoje stebėti šimtus pelikanų ir garnių.

3. Ryga

Kaimyninės Latvijos sostinė – bokštų, bažnyčių ir fantastiškos art nouveau architektūros simfonija. Ryga turi savo prabangiąją pusę – aukštos klasės operos rūmus, koncertų sales ir bažnyčias. Tačiau iš kitos pusės, jauni rygiečiai žino, kaip linksmintis – į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktame senamiestyje gausu barų.

4. Durmitoro ir Biogradskos nacionaliniai parkai, Juodkalnija

Durmitoro nacionalinis parkas Juodkalnijoje
Durmitoro nacionalinis parkas Juodkalnijoje

Nuostabūs Juodkalnijos paplūdimiai – gerai žinomi. Tačiau dar turistų neatrastos yra šalies gilumos, kurių gražiausias vietas galite rasti Durmitoro ir Biogradskos nacionaliniuose parkuose. Kalnai, neįtikėtina augalų įvairovė, įspūdingi miškai ir stebuklingai atrodantys ežerai.

5. Bledo ežeras, Slovėnija

Tikriausiai ne kartą esate matę šio ežero nuotraukas – tai rūke paskendusio, tai viliojančio savo mėlynais vandenimis. Net ir rudenį jo šiltame vandenyje galima maudytis, tačiau Bledas pirmiausiai vilioja ne tuo. Žadą atims mažytė sala su muziejumi ir bažnyčia.

6. Maskva, Rusija

123rf.com nuotr./Maskva
123rf.com nuotr./Maskva

Raudonoji aikštė, Kremlius, ištaigingos metro stotelės, iki ryto nenutylantys naktiniai klubai, įspūdingos meno kolekcijos muziejuose ir prabangūs vakarai stebint operą ar baletą. Bent kartą Maskvą reikia pamatyti.

7. Nuo Mostaro iki Sarajevo, Bosnija ir Hercegovina

Vida Press nuotr./Mostaro Senasis tiltas
Vida Press nuotr./Mostaro Senasis tiltas

Šias dvi fantastiškas vietas sujungia traukinys – nebrangus, bet dovanojantis vienus gražiausių vaizdų žemyne. Turkio spalvos Neretvos upės vandenys, kurie prateka ir po žymiuoju Mostaro tiltu, lydi nemažą dalį trijų valandų kelionės. O artėjant prie Sarajevo nustebins peizažai, kuriuos „The Telegraph“ vadina panašiais į Norvegijos ar Šveicarijos.

8. Tatrų kalnai, Slovakija/Lenkija

Audriaus Gavėno / 15min nuotr./Aukštieji Tatrai iš Lenkijos pusės
Audriaus Gavėno / 15min nuotr./Aukštieji Tatrai iš Lenkijos pusės

Aukščiausia Karpatų vieta – Tatrų kalnai – tarsi natūrali siena tarp Slovakijos ir Lenkijos. Kalnuose išsislapstę per 100 ežerų ir nuostabių krioklių, kuriuos pamatyti visai nesunku sekant sudarytais maršrutais keliautojams.

9. Sankt Peterburgas, Rusija

123rf.com nuotr./Sankt Peterburgas
123rf.com nuotr./Sankt Peterburgas

Paslaptingos Baltosios naktys, užburiantys kanalai, įkvėpę tokius literatūros grandus kaip Fiodoras Dostojevskis ar Nikolajus Gogolis, vienas geriausių pasaulio muziejų „Ermitažas“ – Rusijos „langas į Europą“ tikrai įtrauks kiekvieną. Per 350 metų šis miestas patyrė tiek karų, revoliucijų ir politinių intrigų, kiek kiti nemato ir per tūkstantmetį. Istorijos detalės čia slypi už kiekvieno kampo

10. Transfegerešanas, Rumunija

Vida Press nuotr./Transfegerešanas
Vida Press nuotr./Transfegerešanas

Nieko nuostabaus, kad Jeremy Clarksonas šį kelią viduryje Rumunijos yra pavadinęs geriausiu keliu vairavimui pasaulyje. Kad ir iš kurios pusės žvelgtumėte, Rumunijos komunistų lyderio Nikolajaus Ceauşescu fantazija yra inžinerijos pergalė – 90 km ilgio kelias nužymėtas tuneliais, viadukais ir tiltais, o iš visų pusių jį supa didingi kalnai.

11. Praha, Čekija

Shutterstock.com/Šventiška Praha
Shutterstock.com/Šventiška Praha

Nepaisant to, kad tai – vienas populiariausių pasaulio miestų, kuris turi girtoką reputaciją dėl siautulingų vakarėlių, Praha tebėra ir vienas romantiškiausių miestų pasaulyje. Mala Strana rajone pasijusite kaip filme – pro langus veržiasi muzika, užliejanti akmenimis grįstas gatveles, o už didingų vartų slepiasi žavingi baroko stiliaus sodai.

12. Kotoro įlanka, Juodkalnija

Shutterstock nuotr./Kotoro įlanka
Shutterstock nuotr./Kotoro įlanka

Tarp kalnų įsispraudusi įlanka pavergs ne tik gamtos peizažais, bet ir žavinga architektūra. Pats Kotoro miestas – senovinių gatvių, nuostabių aikščių, bažnyčių ir muziejų harmonija. Netoliese – Perastas – barokinis miestas, kuriame įvyko žymiausia pergalė prieš otomanus.

13. Krokuva, Lenkija

Priešingai nei per Antrąjį pasaulinį karą gausiai subombarduota Varšuva, pietuose esanti Krokuva mažai tenukentėjo – todėl ji savo senovine architektūra traukia ne tik pačius lenkus, ir bet ir visą Europą. Išvagotas tramvajų linijų, bet nedidelis senamiestis – tarsi iš atviruko. Jo centras – Rynek Glowny, kuri yra didžiausia viduramžiška aikštė Europoje. O kur dar Vavelio rūmai ir Karališkoji pilis!

14. Plitvicų ežerai, Kroatija

Kroatija turi aštuonis nacionalinis parkus, bet UNESCO saugomi Plitvicų ežerai – ir seniausias, ir neabejotinai išskirtiniausias. Uolos, kriokliai ir ryškių spalvų ežerai čia sukuria nepamirštamą įspūdį, kurio pajusti traukia daugiau nei po milijoną lankytojų kasmet.

15. Budapeštas, Vengrija

Dunojų apsupusi Budapešto art nouveau architektūra, senovinės kavinės, nuostabios pirtys, grandioziniai bulvarai ir gražiausias pasaulio parlamentas tikrai pavergs. Budapeštą lengva pažinti, bet be galo sunku pamiršti.

16. Triglavo nacionalinis parkas, Slovėnija

Vida Press nuotr./Triglavo nacionalinis parkas
Vida Press nuotr./Triglavo nacionalinis parkas

Aplankius ramųjį Bledo ežerą, verta pasinerti į kitokią Slovėniją. Triglavo nacionalinis parkas – rojus kalnų mylėtojams ir plaukiojimo kalnų upėmis entuziastams. Triglavo kalnas netgi yra ant šalies vėliavos – ir slovėnai sako nesantys tikri savo šalies gyventojai tol, kol bent kartą į jį neužlipa.

17. Dubrovnikas, Kroatija

123rf.com nuotr./Dubrovnikas
123rf.com nuotr./Dubrovnikas

Vienas įspūdingiausių pasaulio miestų sužavėjo net legendinio serialo „Sostų karai“ kūrėjus. Pagrindinis traukos objektas – žavingas senamiestis be automobilių, kuriame telpa elegantiškos baroko bažnyčios, aristokratiški rūmai ir viduramžių gynybinės sistemos. Dar pridėkite nuostabius paplūdimius, Adrijos jūrą, puikų maistą ir prabangius viešbučius – ir štai jums puikių atostogų receptas.

18. Belovežo giria, Baltarusija

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Belovežo giria – vienintelė pirmykštė giria išlikusi Europoje, jai daugiau nei 6000 metų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Belovežo giria – vienintelė pirmykštė giria išlikusi Europoje, jai daugiau nei 6000 metų

Pietvakarių Baltarusijoje stūksanti nacionalinis parkas – tai, kas belikę iš galingos girios, kadaise dengusios Vidurio Europos lygumą. Belovežo giria yra didžiausias ir geriausiai išsilaikęs pirmykštės girios fragmentas Europoje. Čia auga daugiau nei 2 tūkst. augalų ir grybų rūšių, po dangų nardo daugiau nei 200 paukščių rūšių, o laisvėje gyvena įspūdingi žinduoliai, tokie kaip stumbrai.

19. Istrija, Kroatija

Vida Press nuotr./Istrija
Vida Press nuotr./Istrija

„The Telegraph“ šią vietą vadina skaniausiu Rytų Europos regionu. Virtuvė čia pasakiška neatsitiktinai – visai šalia yra Italija. Kokybiškas alyvuogių aliejus, triufeliai (ir juodieji, ir baltieji), pasakiškas vynas – nesinorės iš čia išvykti.

20. Plovdivas, Bulgarija

123rf.com/Amfiteatras Plovdive
123rf.com/Amfiteatras Plovdive

Tikriausiai mažiausiai žinoma vieta šiame sąraše, tačiau tikrai nepelnytai. Senamiestis čia apsivyniojęs aplink tris kalvas. Istoriją čia mena ir trakų, graikų bei romėnų palikimas. Netoli nuo Plovdivo – Rilos nacionalinis parkas, kuris driekiasi per kalnus ir miškus, o jame tebėra ir UNESCO saugomas vienuolynas.

21. Kryžių kalnas, Lietuva

Alvydo Januševičiaus nuotr./Kryžių kalnas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Kryžių kalnas

Paskutinį penketuką – kiek neįprastas lankytinas vietas Rytų Europoje – pradeda Lietuvoje esantis Kryžių kalnas. Bent 100 tūkst. kryžių talpinantis kalnas apibūdinamas popiežiaus Jono Pauliaus II žodžiais – kaip vilties, taikos ir meilės vieta. „Bet nenorėtumėte čia vieni praleisti nakties“, – priduria „The Telegraph“.

22. Meilės tunelis, Ukraina

5 kilometrų ilgio geležinkelio bėgiai šalia Klevanės miestelio yra visiškai apsupti žalumos. Kadangi šią vietą itin pamėgusios poros, greitai jis gavo „Meilės tunelio“ vardą. Retkarčiais čia pravažiuoja traukinys, tačiau visas kitas laikas jame – vien tik jūsų.

23. Szoborpark Budapešte, Vengrijoje

Vida Press nuotr./Memento parkas Budapešte
Vida Press nuotr./Memento parkas Budapešte

„The Telegraph“ savo skaitytojams siūlo pamatyti ir Šaltojo karo laikų skulptūrų parką Vengrijoje. Čia suvežta didelė dalis skulptūrų ir statulų, kurios po komunistinio režimo žlugimo buvo nuverstos iš miestų aikščių. Šis parkas – priminimas ne tik apie istoriją, bet ir apie tai, koks baisus buvo socialistinis menas.

24. Nutrūkusių santykių muziejus Zagrebe, Kroatija

Vida Press nuotr./Nutrūkusių santykių muziejus Zagrebe
Vida Press nuotr./Nutrūkusių santykių muziejus Zagrebe

Ši netikėta vieta – tai keista kolekcija objektų, susijusių su jau nebeegzistuojančiais santykiais. Subtiliai demonstruojantis tragizmo ir komiškumo santykį meilėje šis muziejus yra vienas lankomiausių Zagrebe.

25. Vilko guolis, Lenkija

Šis masyvus bunkeris buvo skirtas 1941 m. invazijai į TSRS – operacijai Barbarosa. Iš čia Adolfas Hitleris dirigavo karo veiksmams rytų fronte. Ir čia 1944 m. liepos 20 d. pulkininkas Clausas von Stauffenbergas organizavo nesėkmingą pasikėsinimą į fiurerį. Artėjant Raudonajai armijai, bunkeriai buvo sprogdinami iš vidaus. Kai kurie betono blokai išsimėtė 100 m spinduliu, sienos išsiskyrė, kiti bunkeriai „sulindo“ į žemę per 1–2 metrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius