Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 būdai užtikrinti jūsų saugius duomenis per atostogas

Dažnai vasaros atostogos prasideda nuo kelionės bilietų pirkimo, bankinių pavedimų, elektroniniais laiškais patvirtinamų užsakymų. Tačiau, kol jūs ruošiatės atostogų sezonui, turite nepamiršti ir apie savo internetinę saugą bei žinoti, ką reikėtų daryti ir ko reikėtų vengti, kad jūsų jautri asmeninė informacija nebūtų nutekinta, o internetiniai sukčiai nepasinaudotų jūsų duomenimis.
Programėlė
Programėlė / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Tarptautinės duomenų valdymo bendrovės „Callcredit Information Group“ Kauno padalinio vadovas Dainius Aksinavičius atskleidžia penkias pagrindines taisykles visiems atostogautojams.

Dainius Aksinavičius
Dainius Aksinavičius

Pateikiame jums pagrindinius patarimus, kad jūsų atostogų nesudrumstų nemalonumai.

Įsiveskite slaptažodžius ir atnaujinkite programinę įrangą dar namuose

Slaptažodis yra viena patogiausių ir lengviausių apsaugos priemonių, kurią jūs galite naudoti. Tačiau pasitaiko žmonių, kurie apie tai pamiršta ir nenaudoja netgi elementarių apsaugų, tokių kaip – mobilaus telefono klaviatūros užrakto kodas. O tai yra pirmoji ir būtina apsauga, turint mobilųjį įrenginį. Po slaptažodžio įdiegimo, kitas žingsnis – programinės įrangos ir turimų aplikacijų atnaujinimas. „Geriausia yra tiesiog nesivežti kompiuterio į atostogas, tačiau jei to padaryti negalite, pasirūpinkite savo įrenginio saugumu dar namuose“, – teigia D.Aksinavičius.

Naudokitės tik saugiu wi-fi prisijungimu

Kelionėse dažnai jungiamės prie wi-fi ir kartais net nesusimąstome – saugus jis ar ne. „Wi-fi saugumą turite patikrinti dar prieš pradėdami juo naudotis. Slaptažodžiu apsaugotas prisijungimas visada yra geresnis variantas, ypač kai jis jums individualiai suteikiamas. Jei yra galimybė, rekomenduočiau rinktis mokamą wi-fi prisijungimą ir individualų jums sugeneruotą kodą“, – pažymi D. Aksinavičius. Naudojant atvirą ir visiems prieinamą wi-fi ryšį, kyla didelė rizika, kad gali būti pasinaudota jūsų asmenine informacija. Nesvarbu, ar jūs tuo metu apsiperkate internetinėje parduotuvėje, ar tikrinate savo lėktuvo bilietus, jūsų asmeniniai duomenys gali atsidurti pavojuje. „Jei naudojate atvirą ryšį, bent jau įsitikinkite tuo, kad jūsų antivirusinė įranga yra atnaujinta“, – sako D.Aksinavičius.

Nereklamuokite, kad esate išvykę

Būdamas atostogose dažnas susivilioja apie tai paskelbti ne tik savo artimiesiems ar draugams, bet ir savo esamą vietovę atnaujina socialiniuose tinkluose. „Socialinė žiniasklaida šiuo metu yra tiesiog kasdienybė, tačiau turite žinoti, kad joje skelbiama informacija gali pakliūti ir į nusikaltėlių rankas. Visada patikrinkite privatumo nustatymus, nes internetas puiki terpė sužinoti, kad jūs nesate namuose, ir tuo pasinaudoti“, – pažymi „Callcredit Information Group“ Kauno padalinio vadovas. Jis taip pat priduria, kad būtina skirti bent kelias sekundes dėmesio ir pakeisti vietos indentifikavimo nustatymus naudojamuose socialiniuose tinkluose ir mobiliosiose programėlėse. Taip pat, nors kartais ir sunku susilaikyti, tačiau rekomenduojama nesidalinti atostogų nuotraukomis ir vaizdais. Tą padaryti galima jau grįžus iš atostogų. Tokiu būdu ir save bei savo namus apsaugosite, ir turėsite galimybę iš naujo prisiminti atostogų akimirkas.

Tikrinkite savo internetines banko sąskaitas

Atostogaujant reikia neprarasti budrumo ir reguliariai patikrinti savo interneto banko sąskaitas ir išrašus. Tik pastebėjus kokių nors netikslumų ar nereguliarių ir neaiškių veiklų, būtina apie tai pranešti savo bankui, kitaip rizikuosite netekti ir daugiau lėšų. Jei galite išvengti internetinių pinigų pervedimų, venkite jų, kol turėsite galimybę prisijungti prie namų interneto. Visgi, jei tai yra neišvengiama, pasistenkite jungtis prie kiek įmanoma saugesnio tinklo.

Išjunkite automatinę bluetooth funkciją

Bluetooth funkcija yra puiki automobilyje ar namuose, kur yra saugu bendrauti elektroniniais prietaisais. Tačiau dauguma žmonių pamiršta ją išjungti viešose vietose, ypač atostogų metu. „Palikus įjungtą bluetooth funkciją, bet kas gali prisijunti prie jūsų elektroninių įrenginių ir tam nereikia jokių papildomų įgūdžių ar žinių. Taigi nedarykite tokios klaidos“, – teigia D.Aksinavičius.

Visgi pats blogiausias dalykas, kurį galite padaryti atostogaudami – būti apsėsti baimių, kad kažkas nutiks. Tuo nesidžiaugsite nei jūs, nei jūsų kelionės draugai. Šios paprastos taisyklės nereikalauja didelių žinių, laiko ar investicijų. Tačiau jų laikantis tikimybė, kad jūsų atostogų netemdys nereikalingi rūpesčiai, tik didėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius