Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

5 dalykai, kuriuos reikėtų sužinoti apie kalnų vedlį prieš iškeliaujant

Žygiai po įvairius pasaulio kalnus yra nišinė, tačiau populiari kelionių rūšis. Paprastai tokiais atvejais surenkama 6–10 keliautojų grupė, kuria rūpinasi ir per kalnus veda jos vadovas. Renkantis tokią kelionę reiktų ypatingą dėmesį atkreipti į kalnų vedlio patirtį bei rekomendacijas. Nepatyręs ar netinkamas gidas kalnuose gali ne tik sugadinti kelionę, bet ir sukelti pavojų turistų sveikatai ar net gyvybei.
Žygis Alpių kalnuose
Žygis Alpių kalnuose / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Dar prieš patvirtinant kelionės užsakymą kelionių agentūroje ar žygį organizuojančiam gidui, privalu pasidomėti apie žmogų, kuriam patikėsite savo gyvybę ir sveikatą žygio per kalnus metu. Nebijokite klausti.

Pasidomėkite, ar vadovas yra ėjęs šiuo maršrutu anksčiau, ar buvęs šiuose kalnuose ir pačioje šalyje?

Visuomet stenkitės rinktis gidą, kuris šiuo maršrutu jau yra ėjęs bent vieną kartą. Idealu – jeigu keletą. Toks žmogus žinos kelionės maršrutą, jo ilgį, atstumus ir gresiančius pavojus. Taip pat jis turbūt turės vietinių nakvynės vietų, nešikų ir valdžios atstovų kontaktus. Tokie žmonės paprastai jau žino ir vietines tradicijas, papročius ir šventes. Todėl jie gali daug papasakoti apie patį maršrutą, regioną ir kultūrą.

M.Mozyro nuotr./Tatrų kalnuose
M.Mozyro nuotr./Tatrų kalnuose

Jeigu jūsų kelionės vadovas pirmą kartą eina šiuo maršrutu ar net nebuvęs šalyje, tai nereiškia, kad viskas bus labai blogai. Tačiau net ir gerai atlikus namų darbus kelionėje jam kils nenumatytų sunkumų. Greičiausiai dalį laiko teks praleisti klaidžiojant ar aiškinantis nenumatytus niuansus. Tai nėra didelis minusas planuoti nemėgstantiems žmonėms, tačiau kelionėse paprastai nuotykių ir taip užtenka. Tad kartais geriau būti tikriems, kad jūsų kelionės vadovas žino daugiau už jus.

Ar kalnuose veikia mobilusis ryšys? Ar vadovas turi palydovinį ar kitą būdą susisiekti su gelbėjimo tarnybomis nutikus nelaimei?

Išsiaiškinkite, ar jūsų planuojame įveikti maršrute visur gerai veikia mobilusis ryšys. Realybėje tai būna gana retai. Nebent tankiau apgyvendintuose Alpių ar Pirėnų regiuonuose.

Jeigu ryšio nėra arba jis prastai veikia – reikalaukite, kad kalnų gidas turėtų su savimi palydovinį telefoną arba bent prietaisą pagalbos signalui išsiųsti.

Tokio telefono nuoma agentūrai ar gidui kainuos papildomas kelias dešimtis ar šimtą eurų, tačiau atsitikus nelaimei tai bus greičiausias būdas išsikviesti gelbėtojus. O profesionalios pagalbos suteikimo greitis tokioje situacijoje dažnai gali lemti net ir galimybę išgyventi.

Ar vadovas moka suteikti pirmąją pagalbą?

Vienokius ar kitokius pirmosios pagalbos kursus paprastai būna baigę visi kalnų vedliai. Tačiau baigti kursus ir suteikti pirmąją pagalbą yra skirtingi dalykai. Jeigu jums kyla įtarimų dėl vadovo kompetencijos šioje srityje – užduokite keletą klausimų. Pvz., apie tai, kaip jis elgtųsi, jeigu kuris nors žygeivis patirtų atvirą kojos lūžį, gautų galvos traumą ar netektų sąmonės dėl neaiškios priežasties. Žmonės, kurie baigė kursus vardan diplomo ar dėl to, kad „reikia“ – nebus tikri savo atsakymu. Greičiausiai jie net įsižeis dėl tokio klausimo.

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.

Tokiu atveju reiktų sunerimti. Nebent tarp kalnų žygeivių bus tikras paramedikas ar gydytojas, kuris esant reikalui pasirūpins susižeidusiais ar sunegalavusiais komandos nariais.

Taip pat reiktų atkreipti ir į tai, ar kalnų vadovas turi - ir kokią turi -vaistinėlę. Joje turėtų būti ne tik vaistai nuo galvos skausmo, viduriavimo ir pagirių. Net jeigu žygis vyksta per apgyvendintas vietoves, vis vien reiktų būti pasiruošus. Vaistinėlėje turėtų būti tvarsčiai masyvaus kraujavimo stabdymui, įtvarai lūžusiai galūnei, dezinfekcijos priemonės ir kt.

Ar vadovas turi patirtį dirbant su komanda?

Žinios ir sugebėjimai yra privalomas dalykas. Tačiau vadovui taip pat reikia gero lyderio savybių. Be jų komanda kalnuose nesilipins ir bus tik atskirų žmonių grupė.

Tikras vadovas turi rūpintis visa grupe. Jis turi būti lyderis. Ir net tada, kai jam pačiam labai sunku, niekas neturi to matyti. Komanda turi tikėti ir pasitikėti juo.

Žygio vadovas turi nuraminti stipriausius ir geičiausius grupės narius ir motyvuoti silpniausius, kurie palūžta fiziškai ir dvasiškai. Juk komandos greitis matuojamas pagal silpniausio jo dalyvio greitį.

Geras žygio vadovas padės ir paaiškins. Patars, kaip susikrauti kuprinę, kaip teisingai dėti kojas lipant į kalną ir leidžiantis nuo jo, kur geriau pastatyti palapinę ir kaip tinkamai susireguliuoti lazdas. Jis neįkyrės, bet visų paklaus, ar viskas gerai ir nereikia pagalbos.

Jis turi matyti visą grupę kalnuose. Neleisti jai išsiskirstyti. Stebėti priešpriešos požymius, juos užglaistyti ir pats nekurstyti vienų prieš kitus.

Kokie atsiliepimai iki tol keliavusių žmonių ar vadovą pažįstančių žmonių rekomendacijos?

Paskutinis, bet bene svarbiausias dalykas – rekomendacijos. Jeigu kelionę organizuoja agentūra – būtinai išsiaiškinkite kalnų vadovo vardą ir pavardę.

123rf.com/
123rf.com/

Pasižiūrėkite socialiniuose tinkluose, pasiklausinėkite draugų, paieškokite interneto paieškos sistemose atsiliepimų apie šį žmogų.

Kartais nutinka taip, kad daug gerų atsiliepimų ir rekomendacijų turintis gidas ima ir kelionės metu kaskart vis padaugina alkoholio. Kitas mėgsta rūkyti automobilyje arba net prie bendro stalo.

Kuo daugiau informacijos turėsite – tuo bus lengviau apsispręsti, ar esate pasiryžę su šiuo žmogumi keliauti ir jam paklusti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius