Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 įdomūs faktai apie Siciliją

Sicilijos regionas Italijoje yra ne tik mafijos gimtinė ir gilių šeimos tradicijų kraštas. Kadaise Sicilija priklausė Didžiajai Graikijai, o prieš tūkstantį metų čia gyveno daugiau kaip 2 mln. žmonių. Tada Sicilija buvo tankiausiai apgyvendintas regionas visame pasaulyje.
Sicilija
Sicilija / 123rf.com nuotr.

Be to, sostinė Palermas užima lyderio pozicijas tarp skaniausių gatvės maisto šalių. Siūlome jums dar penkis įdomius faktus apie šį puikų Italijos kraštą.

Informacija parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite čia.

1. Žurnalo „Forbes“ reitinge Palermas pateko tarp penkių pasaulio miestų, kuriuose paplitęs įvairus ir gardus gatvės maistas. Leidinys siūlo būtinai aplankyti Siciliją ir paragauti įvairių patiekalų, siūlomų Palermo gatvėse: arancini – žymieji sicilietiški ryžių rutuliukai su mėsa ir pannele – kepti turkiški žirniai su įvairiomis žolelėmis, valgomi su riekele duonos.

123rf.com nuotr./Turguje Sicilijoje būtina paragauti gatvės maisto
123rf.com nuotr./Turguje Sicilijoje būtina paragauti gatvės maisto

2. Vienas garsiausių pasaulio matematikų – Archimedas – gimė ir gyveno Sicilijoje.

Būtent jam priklauso garsioji frazė, naudojama ir mūsų laikais: „Negriaukite mano ratų!“ Ją Archimedas tarė, kai senovės romėnų kariuomenė užėmė Graikiją.

3. Italijoje yra didžiausia šešėlinė ekonomika Vakarų Europoje, tam nemažai įtakos turi Sicilija. Net žodis „šeima“ čia įgijęs kriminalinį atspalvį. Sakome „Sicilija“ ir dažnai minty turime „mafija“. Anot legendos, pats žodis „mafija“ atsirado nuo frazės „Morte alla Francia, Italia anela“ („Mirties visiems prancūzams trokšta Italija“), tapusios siciliečių lozungu kovoje su prancūzais. Tiesa, vyko tai 1282 m.

Filmo „Krikštatėvis“ nuotr./Sicilijos mafija
Filmo „Krikštatėvis“ nuotr./Sicilijos mafija

Žymioji Cosa Nostra Sicilijoje atsirado tik po gerų keturių su puse šimtmečių. Ši mafijos grupuotė buvo tokia žiauri ir galinga, kad net ir dabar visas pasaulis žino apie „šeimą“ ir „krikštatėvį“.

4. Ekonomiškai Sicilija yra vienas skurdžiausių Italijos regionų. Vidutinis darbo užmokestis šiaurinėje šalies dalyje yra du kartus didesnis nei pietinėje. Oficialus nedarbo lygis yra dvigubai didesnis nei šalies vidurkis ir siekia maždaug 20 proc.

123rf.com nuotr./Graikiško amfiteatro liekanos Taorminoje, Sicilijoje
123rf.com nuotr./Graikiško amfiteatro liekanos Taorminoje, Sicilijoje

5. Giliai po Sicilija viena su kita „baksnojasi“ dvi galingos tektoninės plokštės: Eurazijos ir Afrikos. Jų susikirtimo vieta pažymėta įspūdingai – virš jos puškuoja pats aukščiausias ir aktyviausias Europos ugnikalnis Etna. Pastarąjį kartą jis buvo išsiveržęs 2013-ųjų spalio 26 d. Laki senovės graikų fantazija ugnimi alsuojančios Etnos krateryje apgyvendino kalvystės dievą Hefaistą su kiklopais. Mokslininkai skaičiuoja, kad Etnos amžius siekia apie 60 tūkst. metų.

123rf.com nuotr./Viena iš pramogų Sicilijoje – pasiplaukiojimas jachta
123rf.com nuotr./Viena iš pramogų Sicilijoje – pasiplaukiojimas jachta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius