Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 pačios pavojingiausios pasaulio vietos, kurias tiesiog privalai aplankyti

Keliavimas turėtų pažadinti tave iš kasdienio darbo ir namų ritmo, išvalyti sielą nuo rutinos ir suteikti jėgų ateičiai. Pabėgti savaitei ar kelioms toliau nuo namų, patirti kraują kaitinančių nuotykių ir išgyvenimų – itin sveikas atsipalaidavimo būdas.
Liūtė ilsisi ant šakos. Nakuru parko liūtai laipioja medžiais.
Liūtė ilsisi ant šakos. Nakuru parko liūtai laipioja medžiais. / M. Vadišio nuotr.

Žinoma, yra daugybė pasaulio šalių, kuriose rizikos beveik nepajusite, tačiau kai kurios pasaulio vietos nepasiruošusiam keliautojui tikrai gali pakutenti nervus. Kelionių pavojai pasirodo skirtingomis formomis. Viena šalis gali būti nuniokota karo ir pilna po ją zujančių plėšikų. Kita gi žinoma savo gatvės banditais ir dažnai pasitaikančiais susišaudymais. Trečioje plinta ligos ar pavojingi gyvūnai, pavojų kelia klimatas ar gamtos stichijos.

Tačiau nepaisant visko yra tokių pavojingų pasaulio vietovių, kurias aplankyti būtina ir patartina, nes jos vėliau stumia keliautojus gyvenimo kelyje į priekį. „Lonely Planet“ šį kartą siūlo užmesti akį į pavojingiausių, bet kartu ir labiausiai dėmesio vertų pasaulio vietų 10-tuką nuotykius mėgstantiems keliautojams.

5. Brazilija

Viena gražiausių pasaulio šalių Brazilija yra taip pat ir viena pavojingiausių. Didžiausia šios šalies problema keliautojams – neįsivaizduojamai aukštas nusikalstamumo lygis. Šalis garsėja keturis kartus didesniu žmogžudysčių skaičiumi nei, pavyzdžiui, visose Jungtinėse Valstijose. Ir žmogžudystės yra tik ledkalnio viršūnė Brazilijoje.

Didžiuliai prievartavimų skaičiai, plėšimų mastai, žmonių pagrobimai. Populiarėja pinigų išviliojimo būdas iš užsieniečių, kai žmogus apsvaiginamas migdomaisiais ar lengvais narkotikais prie bankomato, taip iš jo pavogiami ką tik paimti pinigai.

Ekonomiškai skurdžiose šalies dalyse tokiose kaip San Paulo ar Salvadoras – pavojingiausios nusikalstamos grupuotės. Jos valdo viską aplinkui, reketuoja vietos ir užsienio žmones. Rio de Žaneiro, vienas patraukliausių miestų turistams, taip pat labai pavojingas, nusikaltimai čia vykdomi ties kiekvienu kampu ir viduryje baltos dienos, mat sparčiai ryškėja atotrūkis tarp ekonominių žmonių klasių.

4. Venesuela

Nuostabi savo paplūdimiais ir kalnais Venesuela sužavi kiekvieną nuotykių ir egzotikos mėgėją. Tačiau aplink zujantys pavojai tik kaitina kraują.

Didžiausias nusikaltimų lygis pasaulyje užfiksuojamas Venesuelos sostinėje Karakase, be to, dauguma jų taip ir lieka neišaiškinti. O štai Karakaso priemiesčiuose policijos beveik nepamatysite – todėl turistams patariama ratu aplenkti šią sritį. Kišenvagiai, ginkluoti plėšikai, viešbučių „apsauga“, išmaldos prašytojai ir fiktyvūs invalidai – būite atsargūs, Karakase jų zuja visur.

Be to, būite pasirengę ir netikroms policijos patikroms, kurių metu nusikaltėliai vagia turistų dokumentus ar pačius žmones, vėliau prašydami išpirkos už tai. Nusikaltimai Venesueloje paplitę net ir oro uoste, kuris skendi korupcijoje. Padėtis Venesuelos Kolumbijos pasienyje – dar blogesnė, keliautojams griežtai rekomenduojama aplenkti šias vietoves, o Jungtinės Valstijos savo piliečiams draudžia būti kažkur arti.

Vis dėlto, Venesueloje skanus maistas ir tai puiki vieta banglenčių sportui... tiesiog pasverkite visas rizikas ir nepulkite į šią šalį nepasiruošęs.

3. Everesto kalnas

Kas be ko, Everestas – viena labiausiai kvapą giaužiančių pasaulio viršūnių vaizdingame Himalajų kalnyne. Užfiksuoti akimis vaizdai liks atmintyje visam gyvenimui, o kelionė į Everestą apskritai pakeis jūsų požiūrį į viską.

Tačiau šalia didingo Everesto grožio jūsų laukia ir pavojų. Kopdami turite sekti patyrusiu gidu ar būti itin pasiruošę, mat besikeičiantys orai ir šaltukas užklumpa netikėtai... Kartais takų pakelėse galite pamatyti užšalusių kūnų. Net daugelis patyrusių alpinistų būna nepasiruošę besikeičiantiems orams čia.

Tiesa, keliauti po Nepalą, kuriame yra Everesto viršūnė, palyginti gana saugu, o nuo šio rugsėjo valdžia dar gi visus keliautojus įpareigojo keliauti tik su gidais. Mat gali pasitaikyti grobimų ir vagysčių, be to, dingimų kalnuose.  

2. Rusija

Nuo Geležinės uždangos ir Sovietų Sąjungos griūties bei Šaltojo karo pabaigos turizmo kreivė Rusijoje staigiai šovė į viršų. Žinoma, populiariausios kryptys – Maskva bei Sankt Peterburgas, kur juntama visa Rytų Europos formavimosi istorija. Abu šie miestai turi problemų su žmonių požiūriu į kitataučius. Todėl čia pavojinga kitaip atrodantiems, ne slaviškos išvaizdos žmonėms. Dažni vadinamųjų „skinhedų“ išpuoliai, muštynės. Taip pat gatvėse bei viešosiose erdvėse tokie nacionalistiškai bei rasistiškai nusiteikę rusai dažnai įžeidinėja bei puola turistus ir keliautojus.

Be to, keliavimas į Pietus Rusijoje taip pat yra pavojingas – didžiausiose pasaulio valstybėje gausu etninių bei karinių konfliktų. Pavyzdžiui, Čečėnija – ją patariama aplenkti ratu. Šiaurinio Kaukazo respublikose, esančiose Rusijos Federacijos sudėtyje dažni teroristų mirtininkų išpuoliai, žudynės, žmonių grobimai. Net jei į atvykėlius čia žiūrima gana teigiamai, jie gali tapti tiesiog blogų aplinkybių auka. Be to, visoje Rusijoje patariama saugotis milicijos, šioje šalyje jie savo rankose turi daug galios ir dažnai nesąžiningai ja naudojasi.

1. Kenija

Ši Rytų Afrikos šalis – tai gamtos stebuklas ir galėų drąsiai tapti rojumi žemėje. Nairobio, Nakuru, Maros, Aboselio, Tsavo ir daugelis kitų nacionalinių parkų siūlo keliautojams didžiausią ir įspūdingiausią pasaulyje galimybę stebėti gyvosios gamtos žaidimą: liūtai, žirafos, drambliai, zebrai, antilopės, begemotai, krokodilai... viskas čia aplinkui. Jei safariai, nuotykiai ir gamtos stebuklai – jūsų aistra, tai geriausia pasaulyje vieta tam – Kenija.

Deja, tai taip pat viena pavojingesnių Afrikos valstybių, kurioje nusikalstamumo lygis nesmuko jau daugelį metų. Pagrindiniai turizmo miestai ir vietovės Kenijoje jau seniai tapo visų ginkluotų užpuolikų, kišenvagių ir sukčių namais. Smurtiniai nusikaltimai – kasdienybė, jie dažnai būna mirtini. Mašinų vagystės, įsiveržimai į viešbučio kambarius, pagrobimai ir šantažas – tokie potencialūs nusikaltimai prieš turistus. Be to, politinė padėtis Kenijoje nerami, kyla neramumų, todėl turistai gali tapti atsitiktinių teroristinių išpuolių aukomis. Per vieną tokių bombardavimų 1998 m. žuvo 225 žmonių, dar per 5000 buvo sužeista. Tuomet atsakomybę už išpuolį prisiėmė teroristinė „Al Qaeda“ organizacija.

Vis dėlto Kenijos valdžia pastaraisiais metais ėmėsi priemonių pažaboti etninius genčių nesutarimus, taip pat kovojama ir su korupcija, nusikalstamumu, tad turistai gali jausti vis saugiau ir saugiau. Didesnė grėsmę kelia šalimais esanti Somalio valstybė, kurios teroristai karts nuo karto Nairobyje surengia išpuolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius