Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 patarimai, padėsiantys sutaupyti, planuojant vasaros atostogas

Palmės, žydras vanduo ir kaitri saulė – kas gali būti geriau per vasaros atostogas? Kelionių organizatoriai tvirtina, kad baigėsi tie laikai, kai atostogos užsienyje buvo pasiekiamos tik pasiturintiems – šiandien kelionę galima įsigyti vos už kelis šimtus eurų.
Saulė
Kad per atostogas netektų taupyti, joms reikia ruoštis iš anksto / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Taupymas Atostogos

„Vis daugiau žmonių savo atostogas planuoja kelis kartus per metus: šiltuoju metų laiku renkasi žydras pakrantes Europoje, žiemą – slidinėjimą kalnuose, Kanarų salas ar tolimesnius kraštus pietryčių Azijoje. Nors pastaraisiais metais kelionių kainos nebrango, bendras išleidžiamų pinigų kiekis atostogoms šiek tiek didėjo. Žmonės renkasi kokybiškesnes pramogas ir paslaugas, kasmet pastebime apie 5 proc. krepšelio augimą.

Nors keliautojai yra linkę plačiau praverti pinigines, niekuomet nepraleidžia progos sutaupyti. Vos keli praktiniai patarimai gali padėti gerokai apkarpyti kelionės išlaidas“, – teigia kelionių agentūros „TopTravel.lt“ vadovas Tadas Rimkus.

Štai penki jo patarimai, padėsiantys finansiškai pasiruošti atostogoms.

123rf.com nuotr./Atostogos
123rf.com nuotr./Atostogos

1 patarimas: atostogas pradėkite planuoti bent prieš du mėnesius

Vasaros sezonas yra didžiausias kelionių pikas, darantis gana didelę įtaką kelionės kainai. Kadangi orai Viduržemio jūros regione jau nuo balandžio vidurio yra vasariškai šilti, nereikėtų pamiršti pavasario ir rudens kelionių, kurios gali atsieiti daug pigiau.

„Vertėtų įsidėmėti vieną iš pagrindinių taisyklių – kuo arčiau kelionė, tuo didesnė kainos augimo tikimybė. Todėl patariama pradėti planuoti savo kelionę likus bent dviems mėnesiams iki atostogų arba dar anksčiau – tik tokiu atveju galima iš anksto susimedžioti geriausias paslaugų kainas.

Žinoma, kartais pasitaiko ir labai patrauklių „paskutinės minutės“ pasiūlymų, tačiau tokio tipo atostogos būna spontaniškos ir iš anksto nesuplanuotos. Išankstinio planavimo taisyklė galioja ir kitoms paslaugoms. Pavyzdžiui, norint išsinuomoti automobilį, daug pigiau jį iš anksto užsisakyti internetu ar kelionių agentūroje, nei nuvykus į nuomos kompaniją“, – pasakoja T.Rimkus.

2 patarimas: užsisakykite pilną viešbučio paketą

Jeigu planuojama atostogauti su vaikais ir visą atostogų laiką viešėti tame pačiame viešbutyje, pravartu rinktis pilną viešbučio paketą su įskaičiuotu maitinimu ir pramogomis. Pietaujant viešbutyje, kuomet maitinimas jau yra įskaičiuotas į kelionės kainą, galima sutaupyti gerokai daugiau, nei perkant maistą visai šeimai atskirai.

„Svarbu nepamiršti, kad vaikai dažnai būna jautrūs maistui – ypač svetimoje šalyje. Viešbučiai dažniausiai leidžia patiems išsirinkti pietus ir, jeigu maistas nepatinka, be jokio papildomo mokesčio pasiimti kitą patiekalą. Dėl to sutaupysite ne tik pinigų, bet ir nervų.

Didesni viešbučiai Turkijoje, Graikijoje, Kipre ir kituose populiariuose kurortuose turi platų pramogų pasirinkimą, todėl patogiau ir pigiau būtų išbandyti viešbutyje esančius vandens kalnelius, nei eiti į šalia esantį vandens parką“, – pataria T.Rimkus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Oro uostas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Oro uoste

3 patarimas: mokėkite už tokį bagažo dydį, kokio iš tikrųjų reikia

Skirtingi vežėjai taiko skirtingas bagažo taisykles – vieni į kelionės kainą įskaičiuoja tik rankinį, kiti – didelį registruotą bagažą.

„Pigių skrydžių avialinijos registruotą bagažą dažniausiai parduoda kaip papildomą paslaugą. Todėl reikėtų nepamiršti, kad kiekvienas keleivis turi galimybę užsisakyti tiek bagažo, kiek jam iš tikrųjų reikia – galbūt pakaktų tik vieno didelio lagamino visai šeimai ir rankinio bagažo, kuris dažnai siekia net 10 kg vienam žmogui. Viską kruopščiai apskaičiavus ir atsisakius antrojo būtinumo daiktų, galima šiek tiek sutaupyti“, – tvirtina T.Rimkus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Turistai Šri Lankos paplūdimiuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Turistai Šri Lankos paplūdimiuose

4 patarimas: rezervuojant viešbutį patikrinkite kelis šaltinius

Didžiąją viešbučio kainos dalį nulemia ne jo vieta, bet kategorija. Nutolęs nuo jūros kranto geros kategorijos viešbutis bus brangesnis nei žemesnės kategorijos – šalia paplūdimio. Pasak T.Rimkaus, kuo anksčiau rezervuosite viešbutį, tuo pigiau už jį mokėsite. Viešbučiai turi ribotą kambarių skaičių, todėl jiems užsipildžius dažnai neįmanoma rezervuoti norimo numerio net ir už labai didelius pinigus.

„Kuomet užsakymų sistemos rodo, kad jums patinkantis viešbutis yra pilnai užpildytas, verta kreiptis į kelionių organizatorius, kurie turi galimybę patikrinti vidines duomenų bazes. Dažnai pasitaiko atvejų, kuomet randame laisvų kambarių tokiame viešbutyje, kurį viešose sistemose rodo kaip pilnai užpildytą.

Dar vienas patarimas – jei viešbutį rezervuojate ne kelionių agentūroje, o savarankiškai viešbučių užsakymo svetainėje, patikrinkite kelis šaltinius. Nustebsite pamatę, kaip skiriasi kainos. Svarbu suprasti, kad ne visuomet populiariausios paieškų svetainės siūlo geriausią paslaugų kainą. Vertėtų paieškoti ir nišinių šaltinių“, – įsitikinęs kelionių ekspertas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turistai Atėnuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turistai Atėnuose

5 patarimas: įvertinkite savarankiškos kelionės ir turistinių maršrutų naudą

Kai kuriems keliautojams labiau patinka savarankiškai planuoti savo laiką ir pramogas kelionės metu, kiti renkasi jau patikrintus turistinius maršrutus ir gidų paslaugas. Pasiteiravus, kuris pasirinkimas yra pigesnis, kelionių ekspertas patvirtino, kad vienos taisyklės čia nėra ir viskas priklauso nuo atostogų krypties.

„Pavyzdžiui, keliaujant į Egiptą, pačiam savarankiškai organizuotis ekskursijas ir keliones dažnu atveju būtų neracionalu ar netgi brangiau. Tačiau atostogas suplanavus Kanarų salose, reikėtų būtinai pasvarstyti apie savarankišką kelionę po salą su nuomota mašina – leidžiant sau bet kada nuklysti nuo iš anksto suplanuoto maršruto ir daugiau laiko praleisti tose vietose, kurios labiausiai žavi“, – pasakoja T.Rimkus.

Tačiau visi šie pasirinkimai yra labai individualūs ir priklausantys ne tik nuo pinigų, bet ir nuo keliautojo poreikių. Vieniems keliautojams daug patogiau patiems vairuoti automobilį, nei rinktis turistinį autobusą, kitiems – tai kelia stresą dėl baimės vairuoti ne savo automobilį svetimoje ir nepažįstamoje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius