-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Septyni patarimai, kaip iš turisto pavirsti keliautoju

Turistas ar keliautojas? Amžinas kaip pasaulis ginčas tarp keliaujančių žmonių. Daugelis pasaulio žodynų tarp šių žodžių net nelabai brėžia aiškaus skirtumo. Vienas labiau „keliaujantis atostogauti ir pažinti kultūrą“, kitas – „tiesiog išsiruošė į kelionę“. Vis dėlto, kodėl tada keliautojai nemėgsta turistų, o turistai ne visada supranta keliautojus?
Keliautojas Mattas
Keliautojas Mattas / wherethehellismatt.com

Realybėje turistais vadinami žmonės, kurie per daug nesistengia įsijausti į kitą kultūrą, seka paskui gidą, mėgaujasi brangiais atostogų malonumais, lanko daug turistinių vietų, fotografuojasi prie kiekvienos skulptūros ar pastato. Na, tokie pradedantieji keliautojai, kurie taip ir nepatirs to laisvės skonio kelionėje, sunkumų, nuotykių ir iššūkių.

Daugeliui turistų dažnai net nieko kito, kaip patogios turistinės pažintinės kelionės, ir nereikia. Tačiau yra žmonių, kurie po truputi trokšta išsiauti iš turistinių batų ir pasinerti į tikrą kelionę. 

Tikri keliautojai turistinių vietų stengiasi išvengti, verčiau jie renkasi nepramintus takus, atokias kaimo bendruomenes ir tikras gyvenimiškas patirtis. Tokie keliautojai daug labiau gerbiami vietinių žmonių, jiems dažniau atveriamos svertimų namų durys, o ir pinigų kelionėse jie išleidžia daug mažiau. 

Tad čia pristatom pirmuosius kelis paprastus žingsnius turistams, norintiems atsidurti keliautojo kailyje:

1. Būkite spontaniški

Keliautojai, apart abstraktaus plano ir bendros krypties, dažniausiai daugiau nieko stipriai neplanuoja. Svarbiausia keliautojui džiaugtis ta akimirka, kuri yra dabar, o rytojus... bus rytoj. Be to, juk niekad nežinai, kur ir kaip nuves kelias. Turistui, nuolat besistengiančiam uždėti pliusiukus ties kiekvienu kelionės punktu pasiekti tokią būseną yra tikrai sudėtinga. Visgi verta pabandyti...

2. Svetur nevalgykite „Mc'Donalds“ restoranuose

Net ir ištvermingiausi keliautojai suserga namų liga, pasiilgsta įprastų jiems dalykų. Vis dėlto, jei jau atkeliavote į kitą (ir juo labiau egzotišką) šalį, tai stenkitės išbandyti kuo daugiau vietinio maisto. Kad ir koks jis neįprastas būtų, tai leis jums kelionėje pajausti daug daugiau kvapų ir skonių. Maistas iš viso gali tapti kelionės „vinimi“. 

3. Neskubėkite į turistines vietas

Niekas nesako, kad tikras keliautojas negali nė prisiartinti prie Gizos piramidžių ar Eifelio bokšto. Vis dėlto, nelėkite ten, tik atvažiavę į šalį. Pažinkite įvairias miestų erdves, žmones, maistą, o jei užsuksite ir prie vieno ar kito archtektūros stebuklo, tai tebus maloni akimirka iš daugelio. 

4. Rinkitės pigias arba nemokamas pramogas

Dažnai turistai pašiepia keliautojus, jog šie taupo pinigus kur tik papuola, nesimėgauja kitos šalies malonumais. Vis dėlto, tikri keliautojai atkerta turistams, jog geriausiems įspūdžiams ir nereikia milžiniškų pinigų sumų. Užtenka apsilankyti ten, kur lankosi vietiniai, sudalyvauti nemokamose meno akcijose ar tiesiog atsisėdus tolimo miesto parke, kartu su kitais miestelėnais, paskaityti knygą. Elkitės taip, lyg gyventumėte kitoje šalyje ir nebereikės mokėti didelių pinigų už pramogas ir įspūdžius.

5. Neskriskite lėktuvu

Lėktuvai šių dienų pasaulyje tikrai nepamainoma transporto priemonė. Tačiau nepamirškite, kad keliaudami per šalį automobiliu, traukiniu ar autobusu – pamatysite šimtus kartų daugiau vaizdų, o gal net ir susidarysite nuomonę apie šalį.

6. Susiraskite vietinių draugų

Išmokite kelis papildomus žodžius svetima kalba, lankykitės vietose, kur renkasi vietiniai žmonės. Nebijokite klausti ir dalintis pasakojimais, gyvenimo patirtimi. Nustebsite, kokias šalies pažinimo galimybes tokios pažintys gali atverti. Ir tik labai retos patirtys būna neigiamos. Visame pasaulye žmonės yra linkę padėti atvykėliams ir ypač paprastiems keliautojams. 

7. Apsistokite hosteliuose ar pigiuose svečių namuose

Išleisdami didelius pinigus brangiems 5 žvaigždučių viešbučiams, jūs tikriausiai ir norite daugiau laiko praleisti juose, nei tyrinėdami išorini pasaulį. O tuo metu jaukiuose svečių namuose renkasi viso pasaulio keliautojai ir dalinasi fantastiškomis patirtimis. 

Pabaigai. Labiausiai turistą nuo keliautojo atskiria laiko sąvoka. Turistai turi labai mažai laiko – ne tik dėl to, jog jie gali atostogoms skirti dvi savaites, bet ir dėl to, kad į tas dvi savaites prigrūda daugybę veiklų. Viso to rezultatas – daugybė pamatytų vietų, tonos nuotraukų, paviršutinių patirčių ir streso. 

Keliautojui kiekvienas pavėluotas skrydis, tai tik dar viena galimybė pasidžiaugti šalimi, jos kultūra ir žmonėmis. Tikras keliautojas, net ir turėdamas dvi savaites kelionės, niekur neskubės ir stengsis šalį pažinti per mažus dalykus, maistą bei vietos žmones.

Tad būtų galima perfrazuoti Vilniuje ant Šiuolaikinio meno centro užrašytą frazę: „Kiekvienas yra keliautojas, bet tik keliautojas tai žino“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius