-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aksominio rudens kelionės: atokvėpis nuo vasaros kaitros ir naujo derliaus skoniai

Europos pietiniai kraštai traukia poilsiautojus visus metus, didžiausias antplūdis vasarą, tačiau atostogų gurmanai renkasi rudenį, kai praretėja turistų minios, daugiau erdvės atsiranda paplūdimiuose, vilioja šiltos smaragdinės jūros bangos, o puikus oras kviečia keliauti po kalnus, grožėtis peizažais minant dviračių pedalus ar kitaip aktyviai ir smagiai leisti laiką nerizikuojant gauti saulės smūgio. Ispanija, Italija, Portugalija rudenį pasitinka ir nauju derliumi: sirpsta sultingos vynuogės, bręsta migdolai, noksta figos, persimonai, opuncijos, alyvuogės – egzotiški vaisiai tiesiog tirpsta burnoje, o šlakelis šviežiai spausto tyro aliejaus pažadina iki šiol snaudusius skonio receptorius.
Maljorka turi ką pasiūlyti turistams
Maljorka turi ką pasiūlyti rudenį / 123rf.com

Kai vis dažniau ir Lietuvoje vargina alinantis karštis, į dar karštesnius kraštus nevilioja keliauti. Kas kitą rudenį, kai pas mus jau dvelkteli šaltesnės naktys, dar norisi pratęsti vasariškus malonumus. Kelionių organizatorius „Novaturas“ kviečia nepraleisti progos ir pasirinkti vieną iš rudeninių atostogų krypčių: Ispanijoje – Maljorką ir Malagą, Italijoje – Siciliją ir Kalabriją, Portugalijoje – Algarvę.

Maljorka rugsėjį – vynuogės ir migdolai

Daugeliui poilsiautojų ruduo Maljorkoje yra mielas atoskvėpis tarp karščiu alsauojančios vasaros ir trumpos žiemos. Nuostabu tai, kad saulė vis dar aukštai ritinėjasi dangumi ir maloniai šildo, tačiau ne iki alpulingo svilinimo ir atveria naujas atostogų galimybes. Ką galima nuveikti šioje saloje rudenį?

123rf.com nuotr./Deia (Maljorka)
123rf.com nuotr./Deia (Maljorka)

Pagaraukite naujo derliaus – miestuose ir miesteliuose rengiamos derliaus šventės, kuriose vyksta maisto festivaliai, kviečiantys įsigyti vietinių produktų: grybų, vynuogių, migdolų, pinijos riešutų – visi šie ingredientai dažnai sutinkami tradicinėje Maljorkos virtuvėje.

Sėskite ant dviračio – rudens oras idealus sportuoti ar aktyviai praleisti laiką lauke. Per visą salą nusidriekia fantastiški dviračių takai – ne tik pamiklinsite kojas, bet tai ir puikus būdas patyrinėti visą salą. Važiuojant dviračiu, priešingai nei lekiant automobiliu, iš lėto atsivers visai kitoks gamtos grožis.

Nepamirškite paplūdimių. Vienas iš rudens privalumų – praretėjusios poilsiautojų gretos, nors oro ir vandens temperatūra yra ideali. Jūs pataikysite tiesiai į dešimtuką – nereikės kovoti dėl vietos, kur pasitiesti paplūdimio rankšluostį. Maljorkoje yra 262 paplūdimiai, nuo akmenuotų, audringų, sunkiai pasiekiamų užutekių, iki balto smėlio ir krištolinio smaragdo vandens.

123rf.com nuotr./Maljorka
123rf.com nuotr./Maljorka

Išsiruoškite į žygius kalnuose. Po paplūdimių kalnai yra antroje vietoje, ką dažniausiai pasirenka poilsiautojai Maljorkoje. Rudenį yra idealios sąlygos vaikštinėti žygių takais ir grožėtis atsiveriančiais stulbinančiais vaizdais. Maljorkos laukinės gamtos grožis yra žygeivių rojus. Saloje yra dvi kalnų grandinės, 5 viršūnės, siekiančios daugiau kaip 1 km aukščio. Maršrutą galima pasirinkti pagal savo galimybes: nuo lengvo, skirto šeimoms su vaikais, sunkesnio labiau patyrusiems ir sudėtingo, ieškantiems iššūkių.

123rf.com/Tramuntanos kelias
123rf.com/Tramuntanos kelias

Pasidomėkite rytiniais skrydžiais balionais. Būtinai pamatykite kaip teka saulė virš Viduržiemio jūros – šito vaizdo niekada nepamiršite. Giedrą dieną atsivers kalnų platybės, kurias rudenį raudonai nudažo medžių lapai.

Pasinerkite į kultūrinį gyvenimą. Po vasaros saloje prasideda aktyvus kultūrinio gyvenimo sezonas: vyksta festivaliai, koncertai, performansai, renginiai, kuriuose pasirodo ir vietos, ir užsienio šokėjai, dainininkai bei menininkai.

Malaga spalį – aronijos ir persimonai

Nepraleiskite progos paragauti egzotiškų vaisių. Ruduo į Malagos kraitę prideda vynuogių, figų, aronijų ir persimonų. Muskatinių vynuogių, kurios auga Axarquia regione, derlius skinamas nuo ankstyvo rugsėjo – iš uogų spaudžiamas vynas ir džiovinamos razinos. Vietinės parduotuvės dosniai siūlo paragauti visų šių naujojo derliaus gėrybių.

123rf.com nuotr./Malaga
123rf.com nuotr./Malaga

Pasivaikščiokite akmenuotais takais. Vėsesnė nei vasarą temperatūra vilioja į naujų įspūdžių kupinus pasivaikščiojimus aplink miestą su atsiveriančiais vaizdais į Gibraltarą. Neskubėdami pasigrožėkite tolimu horizontu ir eikite akmenimis gįstu taku iki tvirtovės, apsukite ratu aplink kalvas. Įkvėpkite pušų aromato, mėgaukitės jūros vaizdais ir nenuleiskite akių nuo šelmiškų voveraičių.

Pažinkite įspūdingus miestus. Rudenį puikus metas pažinti nuostabius Ispanijos miestus – Seviliją, Kordobą, Rondą, Granadą. Gali vaikštinėti ir grožėtis siauromis gatvelėmis, puošniomis bažnyčiomis, puikia architektūra ir nesirūpinti, kad reikia pereiti į saulėtą gatvės pusę, kuri vasarą beprotiškai įkaista.

123rf.com nuotr./Kordobos mečetė-katedra
123rf.com nuotr./Kordobos mečetė-katedra

Pasimėgaukite ilgais vakarais. Spalio mėnesį Malagoje vėlyvi ir tamsūs rytai, tačiau tai kompensuoja ilgi ir šviesūs vakarai – saulėlydis tik po 8 valandos. Gatvėmis, parkais, promenadomis vaikštinėkite kiek širdis geidžia.

Pažymėkite P.Pikaso gimtadienį. Kiekvienais metais spalio mėnesį Malagoje pažymimas Pablo Pikaso gimtadienis – dailininkas čia gimė 1881 m. spalio 25 d.

Sicilija rugsėjį – dygliuotosios opuncijos ir kaštonai

Nusiskinkite opuncijų. Rudenį Sicilijoje prinoksta dygliuotosios opuncijos – tipiškiausias šios Italijos salos vaisius. Dygliuotosios opuncijos gardžiausios netoli Katanijos, Palermo ir Agridžento – rudenį vietiniuose restoranuose būtinai į meniu įtraukiami šie gardūs vaisiai. Beje, keliaujant po salą galima paragauti ir laukinių opuncijų – jų auga visur ir tikrai vilioja dideli rausvi vaisiai. Tačiau geriau to nedaryti, nes ne tik pirštus, bet ir liežuvį subadys daug mažų skaudžių dygliukų.

123rf.com nuotr./Egzotinių vaisių turgus
123rf.com nuotr./Egzotinių vaisių turgus

Užkrimskite gatvėse kepamų kaštonų. Regione netoli Etnos išsiruoškite į savaitgalio kelionę paragauti obuolių, grybų, medaus ir keptų kaštonų.

Dalyvaukite triufelių festivalyje. Netoli Mesinos rudenį sužiba Capizzi žvaigždė – nuo 2015 m. rengiamas Nebrodi triufelių festivalis, kur galima paragauti vietos produkcijos – sūrių, saldumynų, juodos kiaulienos ir susipažinti su daugiau kaip 100 skirtingų grybų rūšimis. Tai ne tik šventė gurmanams, bet ir tiems, kurie nori praplėsti savo žinias apie istorinę ir kultūrinę aplinką.

Grožėkitės ir skanaukite marcipanų saldumynų.Rudenį prasideda naujas saldumynų sezonas iš marcipanų – parduotuvėlių vitrinos tampa tikrais meno kūriniais: ryškiaspalviai, įvairiausių vaisių formų saldumynai traukia akį, asortimentas toks didelis, kad sunku išsirinkti.

Maudykitės jūroje. Vėlyvą rugsėjį ir spalio mėnesį, vidutinė temperatūra Sicilijoje siekia 25 laipsnius, vanduo vis dar šiltut šiltutėlis, todėl galite mėgautis paplūdimių malonumais.

123RF.com nuotr./Sicilija
123RF.com nuotr./Sicilija

Patyrinėkite antikos palikimą. Sicilija garsėja ir istorinėmis bei archeologinėmis vietomis – puiki proga patyrinėti kultūrinį antikos palikimą: šventyklų slėnį Agridžente, archeologijos muziejų Marsaloje, vieną gražiausių senosios Graikijos miestų Sirakūzus, Armerinos mieste romėnų vilą, Taorminoje graikų amfiteatrą.

Pamatykite Etną. Na, ir, žinoma, kopkite į salos simbolį Etną, kuri dar gražesnė rudenį, nes žemai šlaituose supantys lapuočiai keičia spalvą iš žalios į oranžinę.

123rf.com nuotr./Etna
123rf.com nuotr./Etna

Nuplaukite į Eolijos salas. Visiškai teisingai, iš Sicilijos salos plaukite į Eolijos salyną, iki artimiausios salos Lipari keltas nuplukdo per vieną valandą. Kopkite į nerimastingai rūkstantį ugnikalnį, maudykitės sieros baseinuose, išsiruoškite į naktinę ekskursiją, kurios metu grožėsitės kaip teka įkaitusi magma iš Strombolio ugnikalnio.

Kalabrija rugsėjį – vynuogės ir pipirai

Degustuokite pirmo spaudimo aliejaus. Didelė dalis Kalabrijos užsodinta alyvuogių giraitėmis. Pasak graikų mitologijos, alyvuogių medžiai buvo dievų dovana. Pasakojama, kad deivė Atėnė, susilažinusi su jūrų dievu Poseidonu, laimėjo lažybas ir sukūrė alyvmedį, kaip taikos, ištvermės ir gyvybingumo simbolį.

123rf.com nuotr./Alyvuogės
123rf.com nuotr./Alyvuogės

Daugelis gyventojų turi savo alyvuogių giraites, todėl į derliaus surinkimo talką susirenka visa šeima: po medžiais klojami tinklai, šakos šukuojamos naudojant rankinius ar motorinius grėblius – į dėžes sukrautos alyvuogės keliauja į artimiausią aliejaus spaudyklą. Pirmiausia pašalinami lapai ir kitos priemaišos, švarios alyvuogės beriamos po presais, aliejus filtruojamas. Pirmo spaudimo aliejus – nuostabus, tirštas, žalsvos spalvos, ypač tyras – čia pat spaudykloje jo galite paragauti ir nusipirkti.

Padėkite nurinkti vynuogių derlių. Kalabrijoje kaip ir visoje Italijoje rudenį noksta vynuogės, vynuogynuose spaudžia ir brandina jauną vyną – prie derliaus surinkimo galite prisijungti ir jūs. Tokia patirtis ilgam pakraus teigiamų emocijų, kurios lydės, kai grįšite į lietingą ir šaltą lietuvišką rudenį.

123rf.com nuotr./Bova, Kalabrija, Italija
123rf.com nuotr./Bova, Kalabrija, Italija

Prisiminimais šildys ir asmenukės su nuostabiais kalnų peizažais, vaizdingais kriokliais ir atsiveriančiais plačiais slėniais. Kalabrija garsėja ir aukštos kokybės citrusinių vaisių sodais.

Susidžiovinkite pipirų. Šiame regione rugsėjį renkamas aitriųjų raudonųjų pipirų „peperoncin“ derlius, kurie Kalabrijoje labai populiarūs ir plačiai naudojami ruošiant įvairius patiekalus. Mažų pipiriukų „kasos“ džiovinamos saulėje – Kalabrijos šeimos apsirūpina pipirų atsargomis visai žiemai.

Užkandžiui rinkitės pomidorus. Rudenį vis dar tęsiasi šviežių pomidorų derlius. Būtinai paragaukite patiekalo iš vos kelių ingredientų: pusiau perpjauti pomidorai, ant viršaus kelios riekelės violetinio svogūno, silpnai sūdyti ančiuviai, žiupsnelis džiovinto raudonėlio ir keli lašai šviežiai spausto tyro alyvuogių aliejaus.

Pasivaikščiokite po šimtamečių bukų giraitę. Maistas ne tik skrandžiui, bet ir akims: būtinai aplankykite parkus, kuriuose augantys klevai, bukai, tuopos ir kaštonai. Jei mėgstate vaikščioti pėsčiomis, pasirinkite maršrutą, kuris prasideda nuo Tirivolo vietovės ir tęsiasi per Sila Piccolo kalnų slėnį pro šimtamečius bukus. Beje, čia ideali vieta paieškoti grybų ir prisirinkti kaštonų.

Aplankykite miestus ir miestelius. Šis regionas išlaikęs autentišką Italijos dvasią.

123rf.com nuotr./Santa Severina, Kalabrija, Italija
123rf.com nuotr./Santa Severina, Kalabrija, Italija

Tropėjos miestas žavi XVIII a. architektūra, Costa dei Saraceni miestelyje kviečia užsukti Aragonijos pilis, Šila žvejų kaimelis vadinamas pietine Venecija.

Grožėkitės peizažais. Nuo Praja a Marė miestelio atsiveria vaizdai į turkio spalvos jūrą ir aukštus kalnus, Vatikano kyšulys garsėja unikalus krištolinio skaidrumo vandeniu ir balto smėlio paplūdimiais, Silos, Aspromontės ir Polino parkai patiks laukinės gamtos mylėtojams – aštrios granitinės uolos, kriokliai, vešli augmenija ir horizonte matomi ugnikalniai.

123rf.com nuotr./Santa Severina, Kalabrija, Italija
123rf.com nuotr./Santa Severina, Kalabrija, Italija

Algarvė rugsėjį – žuvis ir jūros gėrybės

Užsukite į žuvų turgų. Iš visų pusių skalaujama vandens, Algarvei labai svarbi jūra, todėl šviežia žuvis yra geriausias regiono produktas. Olhao mieste yra didžiausias Algarvės žuvies turgus, kuriame galima rasti skirtingų žuvų rūšių. Vietiniai čia dažniausiai perka sardines, aštuonkojus, moliuskus ir kitas jūros gėrybes.

123RF.com nuotr./Jūros gėrybės
123RF.com nuotr./Jūros gėrybės

Aktyviai leiskite laiką. Ruduo puikus laikas mėgautis aktyviu laisvalaikiu lauke – Algarvėje rengiami pėsčiųjų žygiai, jodinėjimas žirgais, važinėjama kalnų dviračiais. Dviračių maršrutai pritaikyti ir pradedantiesiems, ir profesionalams. Tai ne tik sportas, bet ir salos tyrinėjimas, nes takai nutiesti per nuostabius kraštovaizdžius ir vaizdingus miestus. Ilgiausia trasa veda palei pakrantę ir yra 214 km ilgio.

123rf.com/Benagilo paplūdimys
123rf.com/Benagilo paplūdimys

Tyrinėkite regioną. Būtinai pamatykite įspūdingas garsiąsias Algarvės uolas Ponta da Piedade, vietomis siekiančias 20 metrų aukštį, romantiškąjį šv. Vincento kyšulį, gamtos stebuklą Benagilio uolą, milijonų paukščių būveinę Ria Formosa lagūnos parką, istorinį Lagoso miesto senamiestį, sostinę Faro, įspūdingus paplūdimius, žavius miestelius ir kaimelius.

Pasilepinkite visą dieną paplūdimyje. Rugsėjį idealu mėgautis paplūdimio malonumais – vandens temperatūra beveik tokia pati kaip ir rugpjūtį, o šiek tiek vėsesnis nei vasarą oras daugelis net labiau patinka, nes gali voliotis visą dieną ant smėlio ir nesibaiminti, kad perkaisi.

123rf.com nuotr./Falesia, Portugalija
123rf.com nuotr./Falesia, Portugalija

Dalyvaukite renginiuose. Rugsėjį prasideda ir intensyvus kultūrinis gyvenimas: Lagoa tarptautinis gitarų festivalis, Fome lėlių festivalis, Lagoso flamenko festivalis.

Stebėkite paukščių migraciją. Spalio mėnesio Algarvės danguje galima matyti nuostabų gamtos reiškinį – pro salą skrenda virtinės migruojančių paukščių į Afriką, todėl čia plūsta paukščių stebėtojai. Spalio mėnesį vyksta paukščių stebėjimo festivalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius