Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Atgyjant turizmo rinkai, draudimas siūlo saugesnes keliones: apsauga galioja ir COVID-19 atveju

Pandemija kirto mirtiną smūgį turizmo verslui, tačiau šis sektorius mirtinai nenukraujavo, niekur nedingo ir nenugalimas noras keliauti. Viena po kitos jau atsiveria lietuvių pamėgtos užsienio šalys, laukiančios turistų. Draudimo bendrovės „If“ inicijuoto projekto „Laimė jaustis saugiai“ laidoje vedėjas Algis Ramanauskas ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas kalbasi apie tai, ar saugu keliauti ir kur šiuo metu jau galime planuoti atostogas.
Rimvydas Širvinskas
Rimvydas Širvinskas / 123rf.com ir 15min. nuotr.

Rimvydas Širvinskas, kelionių agentūros „Makalius“ vadovas, pastaruoju metu daugiau laiko praleidžia namuose ir dirba nuotoliniu būdu. Tiesa, praėjusią žiemą saule mėgavosi Maldyvuose – išvyko mėnesiui, vėliau pratęsė viešnagę dar trims mėnesiams: „Kol Lietuvoje pandemijos situacija buvo nepavydėtina, Maldyvuose jaučiausi saugesnis, nes tarp salų judėjimas buvo apribotas, virusui sunkiau plisti.“

Veido įdegis per pandemiją nenubluko

Kai R.Širvinskas šmėkšteli viešojoje erdvėje, pirmiausia į akis krenta tamsus jo veido įdegis. Ir šio interviu metu Algis Ramanauskas pastebi, kad pašnekovo oda paraudusi. „Soliariumuose tikrai nesilankau, įdegu keliaudamas po šiltus kraštus“, – šypsosi Rimvydas.

Jis ką tik grįžo iš Portugalijai priklausančios Madeiros salos – ją atrado tik dabar ir džiaugiasi kaip vyšnia ant torto: „Grįžus reikėjo izoliuotis, tai jau ketvirtas kartas, kaip teko likti namuose dėl karantino. Dėl to visai nesigailiu, nes viską atperka kelionių džiaugsmas.“

Podkaste „Laimė jaustis saugiai“ klausykite, kas keičiasi turizmo rinkoje, ar keliauti yra saugu, kokias naujienas mūsų saugumui siūlo draudimo bendrovės ir kokias kryptis rinktis geriausia.

Mato šviesą tunelio gale

Turizmo sektoriui teko įveikti vieną iš sunkiausių pandemijos sukeltų iššūkių. „Iš pradžių net nebuvo laiko galvoti apie keliones, reikėjo susidoroti su verslo problemomis. Nors šis periodas trunka ilgiau nei metus, matau šviesą tunelio gale, jau pradedame kilti iš turizmo dugno. Situacija vis gerėja – sukurtos aiškios taisyklės, kaip keliauti saugiau, nepakenkiant nei sau, nei kitiems“, – tvirtina R.Širvinskas.

Kelionių organizatorius prisimena, kaip pernai prasidėjus pandemijai buvo uždaryta oro erdvė: „Pirmasis keleivinis lėktuvas, atrodo, gegužės mėnesio pabaigoje leidosi į Vilnių iš Frankfurto, praskrido virš mano namų, išėjau į lauką, filmavau, taip buvau pasiilgęs kelionių“.

Šiuo metu kiekvieną dieną kyla lėktuvai iš Vilniaus į Turkiją pilni turistų – šios šalies atsivėrimo poilsiautojai laukė ilgiau nei metus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius

Kas sakė, kad Lietuvoje turi būti pigu?

A.Ramanauskas pastebi, kad pernai lietuviškas pajūris buvo užkimštas nuo poilsiautojų, ar šiais metais situacija pasikeis? R.Širvinskas mano, kad ir šį vasaros sezoną pajūrio kurortai bus sausakimši. Nieko nepadarysi – turime siaurą paplūdimio juostą ir mažą viešbučių pasirinkimą, net ir lyginant su kaimynine Latvija.

Kas sakė, kad Lietuvoje atostogauti turi būti pigu?

„Piktinamės, kad Lietuvoje atostogauti yra brangu, esu įsitikinęs, kad ir šiais metais dar brangs – tai natūralu, kai paklausa yra didesnė nei pasiūla. Jei palygintume, atostogos Turkijoje gali kainuoti tiek pat ar net pigiau, bet kas sakė, kad Lietuvoje atostogauti turi būti pigu?“, – svarsto pašnekovas.

Kelionių ekspertas siūlo pasidomėti ir kitais šalies kurortais – Birštonu, Druskininkais, atrasti kaimo turizmo sodybas. A.Ramanauskui ironiškai paklausus, ar tai bus namelis su lauko tualetu, Rimvydas tvirtina, kad tai seniai pamirštas reikalas, kartais kaime randi tiesiog nustebinančių perliukų. „Pandemija pakoregavo mūsų poilsio įpročius, ieškome ramesnių vietų, galbūt nebus leidžiama rengti kaimo sodybose triukšmingų švenčių, didelių vestuvių, atsiras daugiau vietos nedidelėms keliautojų grupėms ir šeimoms“, – sako R.Širvinskas.

Kelionėse jaučiasi saugiau nei prekybos centre

A.Ramanauskui tiesiai šviesiai paklausus, ar saugu keliauti, „Makalius“ tvirtina – tikrai taip: „Keliautojams reikalavimai paprasti ir aiškūs – reikia turėti Covid-19 neigiamą testą ir rekomenduočiau keliauti ten, kur testo reikalaujama, tai garantas, kad viešbutyje priimami infekcija neužsikrėtę turistai.“

Keliaudamas jaučiuosi saugiau nei prekybos centre, nes žinau, kad visi sėdintys aplink keleiviai turi neigiamus Covid-19 testus.

Šiuo metu galima skristi į Kanarų salas, Turkiją, Egiptą, Maljorką, Madeirą. Nuo gegužės vidurio bus galima keliauti į Graikiją, savo sienas planuoja atverti Bulgarija, Maldyvuose sezonas jau baigiasi, bet, R.Širvinsko manymu, turistai vis tiek ten važiuos, nes kelionių krypčių pasirinkimas yra mažas.

Graikijos salos paskelbė, kad atveria sienas infekcija neužsikrėtusiems turistams – atostogauti galima kaip esame įpratę, žinoma, laikantis visur taikomų kai kurių apribojimų.

„Keliaudamas jaučiuosi saugiau nei prekybos centre, nes žinau, kad visi sėdintys aplink keleiviai turi neigiamus Covid-19 testus. Be to, šiuo metu didžioji dalis kelionių krypčių yra saugesnės nei dabar yra situacija Lietuvoje“, – tvirtina R.Širvinskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius ir Algis Ramanauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius ir Algis Ramanauskas

Kelionėse nori jaustis saugus ir ramus

Saugiai kelionėse padeda jaustis ir draudimas. Draudimo bendrovė „If“ praplėtė kelionių draudimo apsaugą ir COVID-19 ligos atveju keliaujantiems po Europą, leisiančią ramiau planuoti keliones.

Rimvydas džiaugiasi, kad kuo toliau, tuo daugiau siūloma draudimo paslaugų: „Visada linkęs pasinaudoti visomis draudimo paslaugomis, kad kelionėje jausčiausi saugus. Žinau, su kokiomis situacijomis susiduria turistai. Tikriausiai dabar nesutiksime neapsidraudusio keliautojo. Be to, draudimo bendrovės prisitaikiusios prie atvykstamojo turizmo, kai kurios šalys – Turkija, Egiptas, Portugalija, Graikija siūlo net valstybinius draudimus: jei susirgtumėte atvykę į šalį, būtų padengtos gydymo išlaidos, tačiau to prireikia retai – dažniausiai tereikia izoliuotis.“

Tūkstančiai keliautojų poilsiauja ir grįžta sveiki, bet tai nereiškia, kad neturėtume apsidrausti.

Rimvydas sako, kad žino labai mažai atvejų, kai lietuviai užsienyje pajuto infekcijos simptomus: „Tūkstančiai keliautojų poilsiauja ir grįžta sveiki, bet tai nereiškia, kad neturėtume apsidrausti.“

R.Širvinskui patinka kelionėse jaustis ramiai ir žinoti, kad bus kompensuoti patirti nuostoliai: „Kartą atvykus į Tailandą dingo lagaminas, kuriame buvo verslo susitikimams skirti drabužiai. Teko patirti ir sveikatos sutrikimų – Egipte susižalojau akį, mane nuvežė į gydymo įstaigą, gavau vaistų. Maldyvuose susižeidžiau koją į aštrius koralus, buvo padengtos gydymo išlaidos.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius

Labiausiai ko pasiilgome – kelionių, renginių ir koncertų

Sakoma, kad pasibaigus pandemijai pasaulis niekada jau nebus toks, koks buvo. Kokios prognozės kelionių versle? R.Širvinskas prisimena rugsėjo 11-osios išpuolį Niujorke, kai buvo manoma, kad aviacijos reputacija sugriauta ir niekas nepasitikės kelionėmis lėktuvais, nesutiks keliauti be skysčių rankiniame bagaže. „Prognozės neišsipildė“, – konstatuoja kelionių ekspertas.

Pašnekovo manymu, kai pandemija bus suvaldyta, pasaulis atsivers. Turizmo prognozėse sakoma, kad greičiausiai pasibaigus pandemijai didžiausio susidomėjimo sulauks kelionės, renginiai ir koncertai.

Anot Rimvydo, jau dabar pasikeitė mūsų nuostatos kelionių atžvilgiu. „Žmonės pradėjo keliauti praėjusią žiemą, kai Lietuvoje buvo įvesti griežti apribojimai, o kitose šalyse buvo laisviau. Žinomi žmonės rašo apie savo keliones socialiniuose tinkluose ir parodo, kad keliauti yra saugu. Nemažai žmonių susiplanavo nuotolinį darbą iš užsienio, nes norėjo mėgautis geru oro, jūros vaizdu ir kol kas dar negrįžo“, – sako R.Širvinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius