Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujintos rekomendacijos keliautojams: kur keliaujant būtini skiepai?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai, vadovaudamiesi 2016 m. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, parengė atnaujintas rekomendacijas keliautojams ,,Dėl užkrečiamųjų ligų profilaktikos keliaujant į užsienio šalis“.
Skiepijimas
Skiepijimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rekomendacijų tikslas – apsaugoti keliautojus nuo užkrečiamųjų ligų, vykstant į užsienio šalis, užkirsti kelią ligų plitimui tarp šalių ir suteikti reikiamą informaciją apie privalomus ir/ar rekomenduojamus skiepus keliautojams, skelbiama pranešime spaudai.

ULAC medikai informuoja, kad vykstant į tam tikras užsienio šalis, skiepytis nuo geltonosios karštligės (geltonojo drugio) yra privaloma, o į kitas tik rekomenduojama, todėl PSO kiekvienais metais atnaujina rekomendacijas keliaujantiems į visas pasaulio šalis. Yra šalių, kurios iš atvykstančių keliautojų iš infekuotų geltonuoju drugiu teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu – reikalauja Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo (geltonojo drugio skiepijimo sertifikato). Sąrašą šalių, reikalaujančių sertifikatų, galite rasti čia.

Nuo 2016 m. liepos 11 d. įsigaliojo PSO Tarptautinių sveikatos priežiūros taisyklių pakeitimai, kuriuose teigiama, kad skiepijimo sertifikatas nuo geltonojo drugio galioja visą asmens gyvenimą praėjus 10 dienų po pasiskiepijimo (anksčiau galiodavo 10 metų).

Revakcinacija nuo geltonojo drugio nerekomenduojama ir negali būti reikalaujama anksčiau nei išduotuose ar naujai išduodamuose Tarptautiniuose skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimuose (geltonojo drugio skiepijimo sertifikate). Priedo pakeitimo įsigaliojimus galite rasti čia.

ULAC medikai primena, kad keliaujantiems po Europą didėja grėsmė užsikrėsti tymais (ypač neskiepytiems asmenims), kadangi besitęsiantys tymų protrūkiai apima vis daugiau Europos šalių.

PSO rekomenduoja, prieš vykstant į užsienio šalis paskiepyti vaikus dvejomis tymų vakcinos dozėmis, o paaugliams ir suaugusiems, kurie abejoja dėl savo imuniteto – pasiskiepyti bent viena vakcinos doze. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių neskiepytiems ar nepilnai skiepytiems asmenims turi būti rekomenduojama pasiskiepyti ir kitomis, paprastai vaikystėje įskiepijamomis vakcinomis (pvz., kokliušo, difterijos, stabligės, hepatito B ir kt.).

Daugiau informacijos apie rekomenduojamus ar privalomus skiepus gali suteikti gydytojas, įvertinęs galimus kelionės rizikos veiksnius, žmogaus sveikatos būklę. Taip pat jis sudarys individualų skiepų planą. Informaciją apie keliautojų skiepus galite rasti ir ULAC tinklalapio paskyroje „Skiepai keliautojams“, kurią surasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius