-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baimė dėl koronaviruso: mokyklos ir darželiai reikalauja karantino ir iš Egipto grįžusiems vaikams

Lietuvoje turime vieną patvirtintą koronaviruso atvejį, tačiau baimės dėl šios ligos daug. Štai atostogauti Egipte, kuris yra viena mylimiausių lietuvių atostogų krypčių žiemą, išsiruošusi šeima išgirdo, kad grįžusi vaikų negalės leisti į mokyklą dvi savaites – tiek trunka karantinas. Panašių įspėjimų jau girdėjo ir dalies Lietuvos darželius lankančių vaikų tėvai. Tiesa, oficialiame šalių, iš kurių grįžus rekomenduojamas karantinas, sąraše Egipto nėra.
Šarm aš Šeichas
Šarm aš Šeichas / 123rf.com nuotr.

Karantinas po atostogų Egipte?

„Sveiki, susidūrėme su tokia situacija, kad kitą savaitę vykstame atostogų į Egiptą, o mokykloje reikalauja grįžus 14 d. karantino. Ar teisėtas toks reikalavimas?“ – vienoje iš keliautojų grupių feisbuke parašė Sonata.

Po įrašu užvirė diskusija, kurioje svarstyta, ar teisėti yra mokyklos vadovybės reikalavimai. Taip pat atsirado darželius lankančių vaikų tėvų įrašų, kad jie irgi buvo informuoti apie gresiantį karantiną, nesvarbu, kokioje užsienio šalyje jie ketina atostogauti.

Diskusija dėl karantino po atostogų Egipte
Diskusija dėl karantino po atostogų Egipte

Vis dėlto nemažai diskusijoje dalyvavusių žmonių atkreipė dėmesį ir į tai, kad būtina nepamiršti atsakomybės – galbūt grįžus iš šalių, kuriose yra fiksuota koronaviruso atvejų, išties geriau leisti vaikui mokytis namuose, taip apsaugant aplinkinius nuo galimos grėsmės.

Vis dėlto, jei iš tiesų viena ar kita mokykla arba darželis reikalauja 14 dienų karantino Egipte atostogaujantiems vaikams, tėvai turi teisę domėtis priežastimis. Oficialiose rekomendacijose to kol kas nėra.

Fiksuoti du atvejai

Egipte yra užfiksuoti du koronaviruso atvejai. Asmuo, kuriam praeitą sekmadienį diagnozuotas koronavirusas, dirbo naftos kompanijoje Matruho muchafazoje. Ji užima šiaurės vakarinę Egipto dalį, toli nuo poilsiautojų pamėgtų kurortų. Tai – antras koronaviruso atvejis Egipte. Pirmasis buvo diagnozuotas vasario 14 d., po penkių dienų paskelbta, kad žmogus pasveiko ir buvo išleistas iš ligoninės.

Nerimą dėl situacijos Egipte kelia tai, kad Prancūzijoje, JAV ir Kanadoje yra koronavirusu užsikrėtusių žmonių, kurie neseniai buvo Egipte. Prancūzija pranešė, kad dviem prancūzams, kurie grįžo iš kurorto Egipte, diagnozuotas COVID-19. Nei Paryžius, nei Kairas neatskleidžia, kuriame Egipto kurorte jie atostogavo, bet skelbiama, kad jame buvo paimti darbuotojų kraujo mėginiai.

Egipte yra užfiksuoti du koronaviruso atvejai.

Kovo 5 d. 11 val. duomenimis, Lietuvoje vasario 28 dieną 4 val. patvirtintas vienas ligos atvejis. Paskutiniu etapu ištirti 4 ėminiai, iš jų 3 neigiami, vienas – pakartotas Šiaulių pacientės – vis dar teigiamas. Iki šiol iš viso atlikti 235 tyrimai dėl įtariamo koronaviruso, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras turi duomenų apie 5103 keliavusius į teritorijas, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje, jų sveikatos būklė stebima.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga irgi ramina, kad kol kas Egipte – tik du COVID-19 atvejai, tad situacija mažai kuo skiriasi nuo Lietuvos.

Sąraše – 6 šalys ir 4 Italijos regionai

„Atkreipiame švietimo įstaigų ir jų steigėjų dėmesį į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas žmonėms, kurie neseniai grįžo iš šalių, kur nustatytas koronaviruso protrūkis, 14 dienų nuo išvykimo iš šių šalių dienos likti namuose ir stebėti savo sveikatą. Šalių sąrašas: Kinija, Šiaurės Italija (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.

Prašome švietimo įstaigų leisti darbuotojams bei mokiniams, studentams, jei jie pastaruoju metu grįžo iš minėtų šalių, nesilankyti švietimo įstaigoje, sudaryti sąlygas mokytis nuotoliniu būdu, savarankiškai, o darbuotojams – dirbti nuotoliniu būdu. Sprendimus, atsižvelgdamas į konkrečią situaciją, gali priimti įstaigos vadovas“, – rašoma rekomendacijose.

Šalių sąrašas: Kinija, Šiaurės Italija (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.

Tose pačiose rekomendacijose taip pat nurodoma, kad vaikai, grįžę iš minėtų šalių arba turėję tiesioginį kontaktą su sergančiu koronavirusu asmeniu, turi 14 dienų likti namuose, jų tėvai – informuoti ugdymo įstaigos administraciją.

„Jei vaikas turi bent vieną iš ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomų (karščiavimas, kosulys, dusulys, apsunkintas kvėpavimas) jis taip pat turi neiti į mokyklą. Vaikus, kurie neseniai grįžo iš minėtų šalių ir neina į mokyklą ar darželį, gali prižiūrėti tėvai arba seneliai. Darbdavių prašoma suteikti galimybę dirbti namuose nuotoliniu būdu. Jei nepavyksta susitarti su darbdaviais, galima kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kuris organizuos nedarbingumo išdavimą. Kaip paaiškino šio centro specialistai, jeigu vaikas neserga, tačiau grįžo iš minėtų rizikos šalių, jį prižiūrinčiam asmeniui taip pat išduodamas nedarbingumo pažymėjimas“, – pateikiama tokia informacija tėvams.

Nuotoliniu būdu dirbti gali ir mokytojai

Mokytojai, atostogavę šalyse, kuriose fiksuotas virusas, gali neimti nedarbingumo, o dirbti nuotoliniu būdu, tai priklauso nuo susitarimo su darbdaviu, mokykloje nustatytos tvarkos.

123RF.com nuotr./Moksleiviai ir mokytojas
123RF.com nuotr./Moksleiviai ir mokytojas

Nerekomenduojama rengti šimtadienių ir kitų masinių renginių švietimo įstaigose, jei tai nėra būtina, taip Švietimo, mokslo ir sporto ministerija prašo iki kovo 31-osios suplanuotas ir turėjusias vykti regionines bei nacionalines olimpiadas, konkursus ir pan. perkelti į balandį ar gegužę. Sporto renginiai irgi pateko į sąrašą tų, kuriuose rekomenduojama nesilankyti, ypač žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi.

Susilaikyti nuo kelionių į šalis, kuriose yra oficialiai patvirtinti COVID-19 atvejai, rekomenduojama ir tarptautinių mainų programose dalyvaujantiems mokiniams, studentams, mokytojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius