Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekija turistams siūlo kapinių maršrutą

Spalio pabaiga ir lapkričio pradžia – tokių švenčių kaip Helovinas ir atmintinų dienų kaip Vėlinės ir Visi šventieji metas. Jei panašiu metu būnate Čekijoje, galite aplankyti įdomias kapines, katakombas ir kitas amžinojo atminimo vietas.
Brno kaulų koplyčia
Brno kaulų koplyčia / Pavel Gabzdyl nuotr.

Specialų „kapinių“ maršrutą turistams siūlantys CzechTourism sudarė dėmesio vertų objektų ir vietų sąrašą.

Kaulų koplyčia

Pavel Gabzdyl nuotr./Sedleco kaulų koplyčia
Pavel Gabzdyl nuotr./Sedleco kaulų koplyčia

Tai – vienas žinomiausių Kutna Horos turistinių objektų, visuomet nusipelnantis išskirtinio dėmesio.

Kalbame apie Visų šventųjų bažnyčios koplyčią. Koplyčios dekoracijos kartu su altoriumi ir šviestuvu visiškai padaryti iš žmonių kaulų ir kaukolių. Tikslas nėra šokiruoti lankytojus, o tiesiog priversti susimąstyti apie žmogaus gyvenimą. Sakoma, kad Kaulų ir kaukolių koplyčioje yra 40 tūkst. žmonių liekanos, kurie buvo laidojami šiose kapinėse nuo XIII a. pabaigos.

Antra pagal dydį Kaulų koplyčia Europoje yra Brno mieste. Šv. Jokūbo bažnyčios požemiuose ir sienose ilsisi per 50 000 žmonių palaikų. Tai maro ir choleros epidemijų bei karų aukos.

Kapinės

Vienuolyno archyvas/Višegradas
Vienuolyno archyvas/Višegradas

Višegradas – tai vienos iš svarbiausių Čekijos kapinių, nusipelniusių čekų laidojimo vieta. Klebono Vaclavo Štulco iniciatyva buvo įkurtos XIX a. aštuntajame dešimtmetyje mažų parapijų kapinių vietoje, kurios buvo čia jau 1260 m.

Dabar kapinėse yra palaidota apie 600 žymių asmenybių. Žymiausiems rašytojams, palaidotiems Višegrado kapinėse, priklauso Karelas Čapekas, Karelas Hynekas Macha, Janas Neruda, Božena Nemcova, Vitezslavas Nezvalis.

Vaikštinėdami pastebėsite ir paminklus, skirtus garsiems kompozitoriams –Antoninui Dvorakui, Bedrichui Smetana, Zdenekui Fibichui, mokslininkams Jonui Evangelistui, Jaroslavui Heyrovsky bei kitų Čekijos kultūros ir dailės asmenybių antkapius.

Dominuojantis statinys kapinėse – Slavín panteonas. Jis yra labiausiai nusipelniusių čekų tautai asmenybių laidojimo vieta. Pastatytas pagal A.Wiehlo projektą 1889–1893 m. rašytojo ir Čekijos nacionalinio atgimimo atstovo Františeko Palacky iniciatyva. Iki šiandien čia palaidotų apie 50 garsių čekų.

Visiškai kita atmosfera yra Bohnice kapinėse, kurios yra Psichiatrijos ligoninės vietoje ir laikomos viena iš baisiausių vietų Prahoje. Šios kapinės įkurtos XX amžiaus pradžioje kaip paskutinė ligoninės pacientų poilsio vieta. Paskui čia palaidota daugybė žudikų ir nusikaltėlių. Savaime aišku, tokia vieta it magnetas traukia smalsuolius.

Paslaptingos yra ir kapinės Velhartice savivaldybėje bei vietinė Šv. Marijos Magdalietės bažnyčia, slepianti daugiau nei vieną paslaptį. Viena iš vietinių legendų pasakoja apie mergaitę, kuri buvo paaukota šėtoniškų ritualų ir mirusiųjų atgaivinimo bandymų metu. Ši istorija tapo įkvėpimu poetui Karelui Jaromírui Erbenui, kuris parašė siaubo istoriją „Vestuviniai marškiniai“ (ček. Svatební košile), esančią eilėraščių rinkinyje „Kytice“.

Katakombos

Klatovuose rasime unikalias Europoje jėzuitų Švč. Mergelės Marijos nekaltojo prasidėjimo bei Šv. Ignoto bažnyčios katakombas. Jos yra jėzuitų, didikų, kareivių, miestelėnų laidojimo vieta. Skaičiuojama, kad čia palaidoti daugiau nei 200 mirusiųjų.

Benediktinų vienuolyne Broumovo mieste yra palaidotos 34 mumijos, perneštos iš Šv. Prokopo parapijos bažnyčios kriptos Vamberko miestelyje.

Vienuolyno archyvas/Vienuolynas Broumove
Vienuolyno archyvas/Vienuolynas Broumove

Seniausios yra XVII amžiaus, bet dauguma – XVIII a. laikų. Tai visų pirma miestelėnų iš Vamberko miesto, kunigų, organistų ir kitų garsių asmenybių mumijos.

Terezyno koncentracijos stovykla

Libor Sváček nuotr./Terezynas
Libor Sváček nuotr./Terezynas

Čekijos Respublikos šiaurėje netoli Litomeržicių esantis Terezynas buvo koncentracijos stovykla Antrojo pasaulinio karo metu. Iki šiol čia galima pamatyti vietas, kuriose buvo įkalinami žydai, arba eiti koridoriumi, kuriuo jie traukė į mirtį.

Stovyklos teritorijoje yra didelės kapinės, kurios skirtos atminti Antrojo pasaulinio karo siaubą ir aukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius