Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalykai, kurių turistai neturėtų daryti Berlyne

Nors daugybę keliautojų Berlynas traukia savo laisve ir galimybe pasinerti į ją, šis Vokietijos miestas taip pat garsėja ir griežtomis taisyklėmis. Jų laikosi patys berlyniečiai ir to paties tikisi iš miesto svečių.
Kavinė Berlyne
Kavinė Berlyne / 123RF.com

Kelionių portalas „The Culture Trip“ pateikia sąrašą dalykų, kurių nederėtų daryti viešint Berlyne.

Neatidarinėkite alaus butelių su atidarytuvu

Berlyniečiai mėgsta vietinį alų, o wegbier (kurio tiesioginis pavadinimo vertimas reiškia „alus išsinešimui“) yra vienas iš ritualų, kurį tiesiog privaloma atlikti lankantis Berlyne.

123RF.com/„Alaus sodas“ Berlyne
123RF.com/„Alaus sodas“ Berlyne

Tačiau verta žinoti, kad berlyniečiai labai retai alaus butelius atidarinėja su atidarytuvais. Kur kas dažniau demonstruoja puikiai įvaldytą alternatyvią alaus butelio atidarymo techniką. Dažnas vaizdelis: berlynietis, alų atidarinėjantis į stalo kampą arba dantimis (šito dėl jūsų pačių sveikatos ir grožio nerekomenduojame kartoti). Vis dėlto, jei norite pajusti tikrą berlynietišką malonumą gerti alų, pabandykite butelį atsidaryti vienu iš berlynietiškų būdų.

Neužsisakykite „Brötchen“

Net jei kažkada gyvenime esate mokęsis vokiečių kalbos, Berlyne galite pasijusti nieko nesuprantantis – taip yra dėl to, jog šiame mieste vietiniai kalba tam tikru dialektu. Taigi, jūsų mokyklinės, universitetinės ar kalbų mokyklos kursų žinios mažai kuo padės.

Pavyzdžiui, užsukę į kepyklą ir norėdami nusipirkti šviežių bandelių, berlyniečiai prašo Schrippen, nors užsieniečiams kur kas geriau žinomas žodis Brötchen.

123RF.com/Užkandinė Berlyne, kurioje galima įsigyti tradicinių sumuštinių su dešrele
123RF.com/Užkandinė Berlyne, kurioje galima įsigyti tradicinių sumuštinių su dešrele

Berlyne kiek kitaip skamba ir daugiau maisto produktų bei patiekalų pavadinimų. Tačiau „pasiklysti vertime“ galima ne tik užsisakant maistą, bet ir, pavyzdžiui, išgirdus iš naujojo pažįstamo nuoširdų prisipažinimą ik liebe dir. Ramiai – tai tikrai nereiškia, jog berlynietis jums prisipažįsta meilę (tokius jausmus jis įvardins Ich liebe dich). Sakydamas ik liebe dir berlynietis turi omenyje, kad „viskas OK“, t.y. alles paletti.

Nekalbėkite angliškai, stovėdami eilėje prie naktinio klubo „Berghain“

123RF.com/Eilė prie vieno iš Berlyno naktinių klubų
123RF.com/Eilė prie vieno iš Berlyno naktinių klubų

Jei atvažiuojate į Berlyną pirmą kartą, tikėtini du dalykai: pirmas, kad nekalbate vokiškai (Guten Tag ir Danke nesiskaito), antras – kad norėsite apsilankyti viename garsiausių techno muzikos naktinių klubų „Berghain“.

Šios vietos populiarumas stulbinantis. Dėl to patekti į ją kartais sudėtinga. Nesėkmingus bandymus įeiti į šį kultinį klubą patyrę klubinėtojai sako, jog pasitaiko, kad nesėkmė būna būtent dėl to, kad užsieniečiai, laukiantys eilėje prie įėjimo į klubą, tarpusavyje kalbasi angliškai. Sunku pasakyti, kiek tokie gandai pagrįsti. Tačiau, jei jūsų tikslas praeiti „Berghain“ apsaugininkų „face control“ patikrą iš karto, verta laukiant patylėti.

Neiti per gatvę degant raudonam šviesoforo signalui

Nors Berlynas atrodo ypač laisvas miestas, kelių eismo taisyklės – viena iš sričių, kurioje laisvės beveik nėra. Patys berlyniečiai natūraliai įpratę laikytis nustatytos tvarkos. To paties reikalauja ir iš užsieniečių. Tad bandyti greičiau pereiti gatvę, nelaukiant leistino šviesoforo signalo, mažų mažiausiai jums gali užtraukti vietinių panieką. O neretai – ir baudą.

Kita vertus, kaip pažymi „The Culture Trip“, Berlyne esantys šviesoforai yra šiek tiek ypatingi: ne vieną jų galima būtų pavadinti istoriniu, nes eismas jais reguliuojamas dar nuo Vokietijos Demokratinės Respublikos (VDR) laikų. Tokie šviesoforai išsiskiria neįprastu žmogeliuku su skrybėle.

123RF.com/Tokie šviesoforai Berlyne išliko nuo VDR laikų
123RF.com/Tokie šviesoforai Berlyne išliko nuo VDR laikų

Neišmeskite į konteinerį butelių

Vokiečiai labai rimtai žiūri ne tik į kelių eismo taisykles, bet ir atliekų rūšiavimą. Ypatinga taisyklės, kurią galima pavadinti išimtimi, taikoma buteliams. Dauguma jų (atpažįstami pagal žymėjimą Pfand-refund) negali būti metami į konteinerius. Vokiečiai juos palieka prie šiukšliadėžių, kad vietiniai „sanitarai“ galėtų juos surinkti ir nunešti į prekybos centrus ir ten už juos gauti pinigų.

Neavėkite aukštakulnių

Mažas testas, jei jau esate Berlyne. Apsidairykite: greičiausiai aplink nepamatysite moterų, avinčių aukštakulnius. Šis miestas laisvas ir mėgsta patogumą, todėl net ir naktiniuose klubuose greičiausiai išvysite išsipuošusias paneles, avinčias patogius batus, tinkamus ir prie džinsų, ir prie suknelių.

Be to, reikėtų nepamiršti, kad daugiau nei pusmetį Berlyne oro temperatūra nėra aukšta, taigi, vaikštinėti avint batelius – nepraktiška ir per šalta.

Vakarėlis – ne anksčiau nei 2 val. nakties

Taip, norėdami patirti, ką reiškia geras vakarėlis Berlyne, turėsite nusiteikti nemiegoti visą naktį. Patarimas, kurį taiko vietiniai – prieš linksmybes numigti. Arba gelbėtis stipria kava. Kaip ten bebūtų, ankstyvi svečiai niekur nėra laukiami. Nes tikros linksmybės prasideda gerokai po vidurnakčio.

123RF.com/Berlynas
123RF.com/Berlynas

Nevaikščiokite ant dviračių takų

Jei taip padarysite, greičiausiai sulauksite ne tik įnirtingai skambančio dviračio skambučio, bet ir agresyviai nusiteikusio dviratininko keiksmų. Berlyniečiai labai mėgsta važinėti dviračiais ir netoleruoja neatidžių užsieniečių, nepaisančių ženklo „Tik dviračiams“ ir vaikštančių dviračių takais.

123RF.com/Nemažai vietinių Berlyne kasdien važinėjasi dviračiais
123RF.com/Nemažai vietinių Berlyne kasdien važinėjasi dviračiais

Saugokite savo nervus ir sveikatą (juk vaikštinėdami dviračių taku rizikuojate ne tik būti apšaukti, bet ir patirti traumą susidūrę su atlekiančiu dviračiu!).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius