Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Detali instrukcija pirmąkart skrendantiems lėktuvu savarankiškai

Močiutė, pirmą kartą skrendanti aplankyti anūkų ir dukros, pusbrolis, besiruošiantis į savo pirmą kelionę lėktuvu, ar tėvai, kurie iki šiol atostogaudavo su kelionių agentūros pagalba, o dabar išsiruošė skristi vieni.
Oro uoste
Oro uoste / 123rf.com nuotr.

Daugybei žmonių oro uostas vis dar nėra pati komfortiškiausia vieta, o ypač jei jis daug didesnis nei Vilniaus ar Kauno, kur viskas organizuota, rodos, kitaip ir dar užsienio kalba.

Man pačiai teko ne kartą draugams ar giminaičiams aprašyti, ką ir kaip reiktų daryti oro uoste, todėl ėmiau ir sudėjau visa tai į patogią instrukciją. Rašytinę – išsamiai, vaizdinę – patogiai. Pastarąją galima pasiimti su savimi į kelionę kaip trumpą atmintinę.

Instrukcija
Instrukcija

(P.s. angliški terminai nurodo, kaip nuorodos žymimos anglų kalba, kad lengvai orientuotumėtės bet kuriame pasaulio krašte).

Svarbiausia žinoti, kad kiekvienas oro uostas turi absoliučiai tas pačias procedūras. Išmokę, kokius žingsnius privalote padaryti norint sėkmingai nusigauti į savo skrydį, lengvai rasite kelią bet kuriame pasaulio oro uoste.

Taigi, apie viską iš eilės.

1. Dokumentai.

Būkite tikri, kad išeinant iš namų su savimi turite:

  • pasą ar asmens tapatybės kortelę;
  • vizą (jei ji reikalinga);
  • lėktuvo bilietus.

Patikrinkite, ar jūsų dokumentų galiojimas nėra pasibaigęs. Kai kurios šalys reikalauja, kad pasas galiotų dar ne trumpiau nei 6 mėnesius.

2. Užsiregistruokite į skrydį internetu.

Kone visos oro linijos siūlo tokią galimybę, todėl padarykite tai dar namuose. Juolab kad kartais už registraciją į skrydį jau atvykus į oro uostą gali tekti ir papildomai susimokėti. Padarius tai savarankiškai internetu taip pat sutaupysite ir laiko oro uoste. Tik nepamirškite atsispausdinti bilietus ir įlaipinimo kortelę.

3. Suplanuokite laiką.

Labai svarbu, kad prieš skrydį tinkamai susiplanuotumėte laiką. Visuomet į oro uostą išvykite kiek anksčiau, nei reiktų, kad nutikus netikėtumams kelyje (vėluojantis taksi, automobilio gedimas, spūstis ir pan.) netektų gadintis nervų. Planuokite taip, kad oro uoste būtumėte ne vėliau nei prieš 2 val. iki skrydžio.

Kiek užtruksite oro uoste, priklausys ir nuo jo dydžio, ir nuo jo užimtumo. Kai kuriuose lengvai viską atliksite per keliasdešimt minučių, o kituose ir dvi valandos neatrodys daug. Mat gali tekti gerą laiko gabalą skirti praeiti saugumo patikrą ar atrasti tolimiausiame kampe esančius skrydžio vartus.

123rf.com/Oro uoste
123rf.com/Oro uoste

4. Atvykite į teisingą terminalą.

Kai kurie oro uostai yra be galo dideli, tad viskas juose organizuota ne viename, o keliuose skirtinguose terminaluose. Tokiu atveju turite tiksliai žinoti, kuriame iš jų turite būti, kad vėliau netektų blaškytis.

Terminalai dažniausiai žymimi raidėmis ir/arba skaičiais, o kartais ir tiesiog oro linijų pavadinimu (pvz., terminalas A, terminalas 3 ir pan.). Kuriame suplanuotas jūsų skrydis, informaciją rasite ant savo bilieto.

Suradus savo terminalą, eikite į keleivių išvykimo salę.

5. Užsiregistruokite į skrydį ir įregistruokite savo bagažą.

Kai jau esate teisingoje vietoje, pirmiausia turite užsiregistruoti į skrydį patys (jei to nepadarėte internetu namuose, kaip minėta 2 punkte) ir įregistruoti savo lagaminus (jei tokių turite).

Jei sėkmingai užsiregistravote skrydžiui internetu ir keliaujate tik su rankiniu bagažu, praleiskite šį žingsnį ir keliaukite tiesiai į saugumo patikrą.

123RF.com nuotr./Skrydžio bilietai
123RF.com nuotr./Skrydžio bilietai

Jei užsiregistravote internetu, tačiau turite registruojamo bagažo – turite jį priduoti registracijos langelyje. Vos įžengus į oro uostą švieslentėje matysite skrydžių sąrašą su nuoroda, kuris langelis yra priskirtas jūsiškiam.

Prieš pakuojant lagaminus oro linijų interneto puslapyje ar jūsų bilieto informacijoje patikrinkite, kokio svorio ir kokių išmatavimų bagažą galite vežtis. Neviršykite jų, nes už tai teks papildomai susimokėti.

5. Praeikite saugos patikrą ir pasų kontrolę.

Abi procedūros dažniausiai eina viena po kitos, tačiau nebūtinai šiuo eiliškumu. Svarbiausia čia – turėti paruoštą asmens dokumentą ir bilietus.

Saugumo patikros metu jūsų daiktai bus nuskenuoti, tikrinant, ar neturite nieko neleistino. Negalite vežtis aštrių bei sprogių daiktų, 100 ml viršijančių skysčių ir kt. Visą draudžiamų pasiimti į lėktuvo saloną daiktų sąrašą lengvai rasite internete.

Einant saugumo patikrą taip pat būsite paprašyti nusirengti paltus, išsiverti diržus, išsiimti daiktus iš kišenių, nusiimti visus, ypač metalinius, aksesuarus, o kartais ir nusiauti batus (pvz., JAV oro uostuose). Jei vežatės nedidelio kiekio skysčius (iki 100 ml), juos susidėkite į užsegamą skaidrų maišelį. Jį ir kompiuterius taip pat turėsite išimti iš savo rankinės ar kuprinės ir sudėti į atskiras patikros dėžes nei visi jūsų daiktai. Tuomet praeisite skenerį ir, jei nesuskambės įspėjimo signalas, galėsite keliauti toliau.

123RF.com/Prahos oro uostas
123RF.com/Prahos oro uostas

Jei dėl kokios nors priežasties kūno skeneris vis tik suskambo ties jumis, jus apieškos oro uosto pareigūnai. Jei įtarimą sukels jūsų daiktai, juos taip pat atidžiai patikrins. Kartais taip nutinka visiems, net jei viską darote tvarkingai, todėl nestresuokite.

Pasų kontrolės procedūra kiek paprastesnė – tiesiog pateikite pareigūnui savo pasą ir bilietą.

6. Keliaukite prie skrydžio vartų.

Kai jau sėkmingai praėjote saugumo patikrą bei pasų kontrolę, laikas susirasti savo skrydžio vartus. Iš kurių konkrečiai numatytas jūsų skrydis, rasite švieslentėje šalia jūsų skrydžio krypties.

Skrydžio vartai dažniausiai žymimi raidėmis ir skaičiais (pvz. A2, F11 ir pan.).

7. Lipkite į lėktuvą.

Suradę savo skrydžio vartus, galite turėti dar šiek tiek laiko. Jį išnaudokite pasivaikščiojimams po oro uosto parduotuves ar restoranus. Tik visuomet akylai sekite laiką ir informaciją, skelbiamą žodžiu.

Kai jau atėjo laikas jūsų laipinimui į skrydį, būkite pasiruošę pasą ir bilietą. Juos dar kartą patikrins prieš įleidžiant jus į lėktuvą. Kartais čia gali būti tikrinamas ir rankinis bagažas. Dar namuose pasitikrinkite, ar jis neviršija leidžiamų matmenų.

Atkreipkite dėmesį ir į tai, kaip vykdomas laipinimas. Pirmiausia laipinami keleiviai, kurie turi prioriteto bilietus ar skrenda verslo klase, taip pat specialių poreikių keleiviai ar skrendantys su mažais vaikais. Po jų – eilė visiems kitiems. Tačiau ir šie kartais gali būti suskirstyti į grupes. Jei eilė ne bendra, lipkite į lėktuvą tuomet, kai bus skelbiama jūsų biliete nurodyta įlaipinimo grupė.

123rf.com nuotr./Palydovės
123rf.com nuotr./Palydovės

8. Susiraskite savo vietą lėktuve ir mėgaukitės skrydžiu.

Įlipę į lėktuvą stenkitės jame kuo greičiau surasti savo sėdėjimo vietą, kad netrukdytumėte kitiems keleiviams. Daiktus pasidėkite lentynose virš savęs arba po sėdyne prieš save. Tuomet įsitaisykite patogiai, užsisekite diržą, atsipalaiduokite ir mėgaukitės nuostabiais skrydžio vaizdais.

9. Nusileidus.

Sėkmingai atskridus, išlipkite iš lėktuvo ir sekite ženklus, vedančius link bagažo salės ir išėjimo.

Jei neturite registruoto bagažo, keliaukite tiesiai link išėjimo. Jei atskridote ne į ES šalį, teks pakeliui praeiti ir pasų patikrą. Joje pareigūnai kartais užduoda įvairių klausimų, prašo nurodyti kelionės tikslą, įvardyti, kur apsistosite, ir pan. Ko reikalaujama įvažiuojant į konkrečią šalį, pasidomėkite internete prieš išvykdami.

Jei vežėtės lagaminą ar kelis, įveikę pasų kontrolę eikite jų pasiimti. Bagažo salėje pamatysite daug besisukančių takelių su numeriais. Ant kurio takelio rasite savo lagaminus, patikrinkite švieslentėse, nurodančiose, iš kur atskrido jūsų lėktuvas. Pasiėmę lagaminus, keliaukite link išėjimo.

Ir viskas! Jūs viską puikiai įveikėt :)

Smagių ir saugių kelionių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius