Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Grįžta kelionės į Kiprą: kokia situacija ten, ir ką būtina padaryti norint išvengti problemų

Atšaukus privalomą 14-os dienų saviizoliaciją sugrįžtantiems, Kipras ir vėl tampa viena patraukliausių kelionių krypčių. Juolab, kad rudenį ten tebekaraliauja vasariški orai, o rugsėjis apskritai laikomas vienu karščiausių mėnesių. Spalį oro temperatūra krinta iki 26 laipsnių šilumos, vandens – iki 22 °C. Tiesa, nors ir gerokai nukentėjęs nuo Covid-19, Kipras nusipiginti neskuba ir didžiulėmis nuolaidomis ar nemokamomis paslaugomis nesišvaisto.
Nissi paplūdimys Agia Napoje
Nissi paplūdimys Agia Napoje / J.Bilskienės nuotr.

Kaip sekėsi poilsiauti itin mažą susirgimų skaičių turinčioje saloje (naujausiais duomenimis – 5,7 susirgimo 100-ui tūkst. gyventojų), pasakoja neseniai iš Kipro sugrįžusi Joleta Bilskienė, kelionių agentūros „West Express“ vadybininkė. Apie tai skelbiama pranešime spaudai.

Ir nors parvykusi į Lietuvą saviizoliacijos ji neišvengė, mat į salą vyko dar tuo metu, kai reikalavimai sugrįžusiesiems buvo griežtesni, moteris tvirtino Kipre jautėsi saugiau nei namie.

Patikrino visą lėktuvą

Lietuva patenka tarp šalių, iš kurių atvykstantiems Covid-19 testas nėra privalomas. Vis dėlto Kipras pasilieka sau teisę atsitiktine tvarka tikrinti atvykėlius oro uoste. Joletos kelionės metu testai buvo atlikti visiems lėktuvo keleiviams: „Manau, papildomai apsidrausti nuspręsta dėl lėktuvu skridusios sportininkų komandos. Viskas vyko ramiai, tvarkingai, nei streso, nei sumaišties, skridusiems su vaikais sudaryta pirmumo eilė. Visi lėktuvo keleiviai buvo patikrinti per 40 minučių“.

Kartu su vyru į Kiprą skridusi moteris pasakojo, jog testas – ne iš maloniųjų, vis dėlto jį pasidariusi džiaugėsi: „Buvome ramūs, kad nesergame.“ Testo rezultatus lietuviai gavo po 4–5 val. Į telefonus atėjo žinutės, jog testai neigiami. „Ir galėjome atostogauti kaip buvome suplanavę,“ – sakė Joleta.

Tiesa, ji atkreipė dėmesį, jog vykstant į Kiprą būtina užpildyti specialią anketą – „Cyprus Flight Pass“. Ji pildoma iš anksto, iki kelionės likus ne daugiau kaip 24 valandoms. Atsakius į keletą anketos klausimų, į elektroninį paštą atsiunčiamas patvirtinimas. Kad būtų išvengta eilių oro uostuose, atspausdintą patvirtinimą rekomenduojama turėti su savimi tiek registruojantis skrydžiui Lietuvoje, tiek ir atvykus į Kiprą.

„Tai kaip kad be lėktuvo bilieto, taip ir be „Cyprus Flight Pass“ į Kiprą neišskrisite. Taip pat Kipro oro uoste labai žiūrima adreso, kur poilsiautojai apsistoja. Adresą, pavyzdžiui, viešbučio, kuriame gyvensite, taip pat reikia nurodyti jau pildant anketą“, – pasakojo turizmo sektoriuje dirbanti Joleta.

J.Bilskienės nuotr./Joleta Bilskienė
J.Bilskienės nuotr./Joleta Bilskienė

Naujas įvestas reikalavimas – sugrįžtantieji iš Kipro į Lietuvą privalo registruotis Lietuvos nacionaliniame sveikatos centre (NVSC). Registracija turi būti atlikta iš anksto, dar prieš skrydį, užpildant elektroninę anketą. Gautą elektroninį patvirtinimą (QR kodą) reikės pateikti įlaipinimo į lėktuvą atgal, į Lietuvą, metu. Nepateikus šios kodo, keliautojai į lėktuvą nebus įleidžiami.

Skrido į vestuves

Kipras – universali poilsio kryptis. Jame galima lepintis paplūdimio malonumais ar keliauti pažinimo tikslais. Taip pat gerai išvystytos tokios turizmo atšakos kaip aktyvus laisvalaikis, pavyzdžiui, žygiai pėsčiomis ar dviračiais, saloje galima nardyti. Šaltuoju metų laiku į Kiprą vykstama sveikatinimosi procedūrų.

J.Bilskienės nuotr./Kipre daug balto smėlio paplūdimių
J.Bilskienės nuotr./Kipre daug balto smėlio paplūdimių

Įdomu, jog Kipre, kaip Las Vegase, užsienio piliečiams sudarytos itin palankios sąlygos susituokti, todėl vestuvės saloje taip pat tapusios viena iš turizmo atšakų. Į meilės deivės Afroditės salą, kokia tituluojamas Kipras, vykstama ne tik vestuvių ceremonijos ar šventinės puotos, bet ir romantiškos fotosesijos ant mėlynos jūros kranto, medaus mėnesio.

Joleta kaip tik ir skrido į vestuves, saloje tuokėsi vyro sesuo. „Viešbutyje, kuriame vyko šventinė vakarienė, kiekvienam įeinančiam buvo matuojama temperatūra. Aptarnaujantis personalas – tik su kaukėmis ir be jokių išimčių. Ir taip – visur Kipre. Susidarė įspūdis, kad distancijos ten žiūrima griežčiau nei Lietuvoje. Net ir dirbdami su kaukėmis, padavėjai restoranuose ar parduotuvių darbuotojai itin žiūri saugaus atstumo. Iš oro uosto į išsinuomotus apartamentus važiavome taksi, tai taksistas – ir pats su kauke, ir mūsų paprašė jas užsidėti,“ – pasakojo J.Bilskienė.

Viešbučiai itin žiūri saugumo. Švediški stalai nuo valgytojų atskirti skaidriomis sienelėmis ir maisto į lėkštę kiekvienam svečiui įdeda kaukes ir pirštines dėvintis personalas. Siekiant sumažinti kontaktų kiekį, kambariai valomi tik svečiui to pageidaujant. Viešose erdvėse laikomasi saugios distancijos, visur galima rasti dezinfekcinio skysčio.

J.Bilskienės nuotr./Nuo Covid-19 saugomasi ir paplūdimiuose
J.Bilskienės nuotr./Nuo Covid-19 saugomasi ir paplūdimiuose

Prabanga, už kurią papildomai mokėti nereikia

Nors šią vasarą Kipro verslininkai skundžiasi sulaukę vos ketvirtadalio turistų, saloje besiilsintieji jaučiasi iš situacijos laimėję. Mat dėl mažesnio žmonių skaičiaus ir automatiškai padidėjusio personalo dėmesio atsiranda jausmas, jog viskas čia – vien tik tau ir tavo šeimai: baseinas, sūkurinė vonia ar kitos paslaugos. J.Bilskienė pastebėjo, jog nors kas antras viešbutis uždarytas ir vaizdas – kartais apokaliptinis, visos kitos įstaigos dirba kaip dirbusios – turistų laukia restoranai ir barai, parduotuvės.

Tiesa, kai moteris lankėsi saloje (prieš pora savaičių), saugumo sumetimais daugelis ekskursijų nevyko, tad pora pasirinko pasiplaukiojimą laivu, o vėliau išsinuomojo automobilį ir keliavo po salą savarankiškai. „Tikrai reikia ryžtis vairuoti kita nei mums įprasta kelio puse, bet vyrui dėl to problemų nekilo. Juolab kad keliai ten – puikūs, eismas vyksta lėtai, o vietiniai turistų atžvilgiu nusiteikę itin draugiškai ir atlaidžiai,“ – pasakojo ji.

J.Bilskienės nuotr./Viena pramogų - pasiplaukiojimas laivu
J.Bilskienės nuotr./Viena pramogų - pasiplaukiojimas laivu

Turizmo vadybininkė atkreipė dėmesį, jog nuomotis automobilį iš anksto, internetu, yra pigiau nei gatvėje: „Aš visgi nuomojausi automobilį jau atvykusi, tai ir nuomos punkte itin žiūrėta saugumo – prie įėjimo stovėjo žmogus, kuris kitą klientą įleido tik man išėjus. Žmonių srautai reguliuojami ir visose kitose uždarose patalpose: parduotuvėse, restoranuose. Bet kadangi tų žmonių iš principo nedaug, tai didesnių nepatogumų tai nesudaro.“

Tiesa, pasak pašnekovės, nors ir gerokai nukentėjęs nuo Covid-19, Kipras nusipiginti neskuba ir didžiulėmis nuolaidomis ar nemokamomis paslaugomis nesišvaisto, mat turizmo sektorius mėgina ne praturtėti, o išgyventi.

Rekomenduoja vykti dėl šilumos

Pirmą kartą Kipre pabuvojusi J.Bilskienė sakė, jog mielai į salą sugrįžtų ir antrąkart: „Oras labai geras – vien dėl šilumos siūlyčiau ten keliauti ir ta šiluma rudenį tikrai nesibaigs. Jūra – šilta ir švari, geri paplūdimiai. Vaikai iš vandens neišlenda – su vaikais ten pasakiškai gerai. Mačiau ir besimaudančius su kūdikiais. Kipre yra viskas, ko reikia tobuloms atostogoms.“

Nors ir gerokai nukentėjęs nuo Covid-19, Kipras nusipiginti neskuba ir didžiulėmis nuolaidomis ar nemokamomis paslaugomis nesišvaisto

Moteris pastebėjo, jog Kipre nėra vėjų, nuo kurių kitų salų ar šalių pakrantėse nėra kur slėptis nei dieną, nei naktį: „Dabar, kai nebėra privalomos saviizoliacijos, labai geras momentas vykti – tikrai labai gera šalis pailsėti, pasimaudyti, pasišildyti. Juolab, kad ir moksleivių atostogos rudenį. Ir šiaip šiemet labai daug žmonių liko be normalių atostogų, tad tie, kas vis nukeldavo savo atostogas tolimesnei datai, dabar jau skuba rezervuotis vietas lėktuvuose. Juolab, kad situacija dėl Covid-19 ten jau, kai mes atostogavome, buvo gera ir nuolat gerėjanti.“

Noksta vynuogės ir migdolai

Rudeninį atostogos pietų saloje – kitokios nei vasarą. Nors ir šilta, bet saulė – nebe tokia pikta, lietaus galima sulaukti vos retkarčiais ir greit praeinančio, užtat kaip tik šiuo metu noksta vaisiai ir kitos gėrybės.

J.Bilskienės nuotr./Vynuogės noksta ir terasose, ir laukuose
J.Bilskienės nuotr./Vynuogės noksta ir terasose, ir laukuose

„Gyvenome netoli Larnakos esančiame Protaro kurortiniame mieste. Ten yra figmedžiais apsodintas paplūdimys „Fig Tree Bay“, tai tos figos dabar nunokusios ir gali nusiraškyti paragauti. Labai skanios. Kai buvome Kipre, ant medžių jau noko granatai, byrėjo migdolų riešutai – galima pasirinkti kur pakelėje. Taip pat ir vietoje auginami pomidorai, agurkai labai skanūs. Apskritai maistas Kipre labi geras – šviežias, skanus,“ – sakė J.Bilskienė.

Išsinuomotuose apartamentuose dažnai gaminusi Joleta maisto produktus pirko parduotuvėse, turguose: „Kainos kiek didesnės nei Lietuvoje, nors kai kurie produktai pigesni. Pavyzdžiui, vietoje gaminami sūriai – ir labai skanūs, ir nebrangūs“. Tiek parduotuvėse, tiek ir visose kitose uždarose patalpose turistų buvo prašoma dėvėti kaukes. Lauke – ne. Taip, kaip ir Lietuvoje.

J.Bilskienės nuotr./Garsusis Protaro Fig Tree paplūdimys
J.Bilskienės nuotr./Garsusis Protaro Fig Tree paplūdimys

Tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“ užsakomuosius skrydžius į Kiprą vykdys nuo rugsėjo 20 dienos. Lėktuvai kils ketvirtadieniais ir sekmadieniais iki lapkričio 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius