Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gyvenimo pažintis su Meksika: svajonių atostogos, apgaubtos paslaptingu istorijos šydu

Viena karščiausių metų kelionių krypčių ypatinga nuošaliomis, leidžiančiomis jose pasislėpti salelėmis, užburiančia Karibų jūros pakrante, kosmopolitiškais miestais su puikiais restoranais ir egzotiškais kolonijiniais miesteliais. Visa tai slepiasi dažnai nuvertinamoje, bet kartu viena lankomiausių pasaulio šalių tapusioje Meksikoje. Šiaurės Amerikos žemyno pietuose, nuo Ramiojo vandenyno vakaruose iki Atlanto rytuose besidriekianti šalis palieka neišdildomą įspūdį.
Palenkė
Palenkė / 123rf.com nuotr.

Atskleisti žodžiais nenupasakojamą šio planetos perlo grožį ir susipažinti su neišsemiamais kultūros lobiais padės „Novaturas“.

Dėl didingos praeities magišką trauką turinti šalis

Meksikos Ramiojo vandenyno ir Karibų jūros pakrantės įsimena ne tik dėl įspūdingų baltų paplūdimių, kokteilių medžių nameliuose, povandeninių skulptūrų ir bangininių ryklių. Čia kadaise klestėjo majų civilizacija, todėl šalis dėl savo unikalios istorijos ir kultūros patenka į ketvertuką pasaulio valstybių, turinčių daugiausiai į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktų kraštovaizdžių. Tryliktoje pagal dydį pasaulio valstybėje yra tiek įvairiausių išskirtinių vietų, kad kiekvienas keliautojas čia tikrai ras ką aplankyti ir pamatyti. Meksikos milijoniniai miestai įsikūrę tarp dykumų, atogrąžų, džiunglių ir ugnikalnių.

123RF.com nuotr./Meksika, Tulumo paplūdimys
123RF.com nuotr./Meksika, Tulumo paplūdimys

Kone kiekvienoje Meksikos vietovėje galima rasti įspūdingų kultūros paminklų. Pasaulį savo išskirtinumu pavergusi šalies kultūra — Mezoamerikos, indėnų ir ispanų kultūrų palikimo mišinys. Visa tai šalį pavertė paslaptinga ir užburiančia. O Išlikusių metisų kultūros ženklų gausu visoje šalyje.

123RF.com nuotr./Meksika, Ek Balam, Majų civilizacijos liekanos
123RF.com nuotr./Meksika, Ek Balam, Majų civilizacijos liekanos

Savituose miesteliuose ir unikaliuose kaimeliuose jus pasitiks vietiniai gyventojai, kurie supažindins su savo kasdieninio gyvenimo ritualais. Žmonės čia itin malonūs ir šilti, todėl ne tik mielai įsileis jus į savo ratą, tačiau ir išmokys ispaniškų frazių. Čia galite susipažinti su indėnų gentimis ir pamatyti mistiškuosius šamanus, kurie dar ir šiais laikais nuošaliose gyvenvietėse atlieka senovines apeigas ir ritualus.

Įspūdingos Meksikos istorinės vietos atima žadą. Pietiniai ir centriniai šalies regionai saugo pasaulinės svarbos istorines vietas. Tai vienu naujųjų pasaulio stebuklų įvardijamos Čičen Icos piramidės, actekų miestas Teotihuakanas, apvaliosios Guachimontones piramidės, Palenkės archeologijos lobynas. Atvykus į Meksiką būtina savo akimis išvysti iki šiol mistinės auros gaubiamus majų ir actekų piramidžių kompleksus. Į praeitį apsilankiusius nukelia Tulumo majų piramidžių komplekse tvyranti ypatinga atmosfera.

Jei visų kvapą gniaužiančių ir keliauti laiku leidžiančių vietų aplankyti nespėsite, su šios didingos šalies istorija galėsite susipažinti Meksiko miesto nacionaliniame antropologijos muziejuje. Istorijos mylėtojams nors kartą gyvenime čia apsilankyti tikrai verta.

123RF.com nuotr./Saulės piramidė, Teotihuakanas, Meksika
123RF.com nuotr./Saulės piramidė, Teotihuakanas, Meksika

Šalies kultūrinę ir istorinę įvairovę papildo viena įspūdingiausių biologinių įvairovių žemėje. Priskaičiuojama daugiau nei 200 tūkst. skirtingų rūšių augalų ir gyvūnų, kuriuose galite sutikti šios Šiaurės Amerikos šalies miškuose, džiunglėse ir vandenyse. Jei pasiseks, pamatysite ant išnykimo ribos esantį, tačiau šypseną dėl savo išvaizdos keliantį keistą varliagyvį ambistomą ar tik čia gyvenantį žinduolį basariską. Grožėtis rožiniais flamingais ar pamatyti gruobuonį krokodilą galite ir klajodami po užburiančias Meksikos apylinkes, tačiau asmenukes su jais rekomenduojama daryti zoologijos sode.

Vieta, kurios neaplankyti būtų tiesiog nedovanotina — Ksareto parkas. Šį gamtos kampelį majai laikė šventa vieta. Pro parką prateka trys upės, o viena jų turistams tenka plaukti net po žeme. Pasakiško grožio parke lankytojus pasitinka ne tik nuostabi gamta ir gyvūnijos įvairovė, bet ir dieną naktį siūlomos ir ypatingus potyrius garantuojančios pramogos. Parke leiskite sau trumpam pasiklysti ir paklaidžiokite po atogrąžų miškais vinguriuojančius labirintus, o ištrūkę iš jų būtinai pasimėgaukite neįtikėtinai spalvingu Meksikos bei majų folkloru.

Įstabi gamta, senosios majų piramidės, besišypsantys temperamentingi vietiniai gyventojai — toks nepakartojamas šios šalies paveikslas. Vos įkėlę koją į šią žemę liksite užburti jos grožio ir nebenorėsite jos palikti. Kerinti šalis priverčia aikčioti iš nuostabos kiekviename žingsnyje, tačiau akinamo baltumo smėlio paplūdimiai ir juos skalaujantis turkio spalvos vandenynas egzotiškų atostogų ištroškusius turistus vilioja kaip niekas kitas.

123RF.com nuotr./Meksika, Tulumo paplūdimys
123RF.com nuotr./Meksika, Tulumo paplūdimys

Dvi Kankūno pusės — kultūra, pramogos ir poilsis vienoje vietoje

Dar XX a. 8 dešimtmetyje Meksikos valdžia nusprendė įkurti aukšto lygio kurortą, kuris trauktų viso pasaulio turistus. Čia, kur dabar įsikūręs vienas populiariausių Rivjera Maja kurortų, tebuvo keli žvejų kaimeliai, įskaitant Kankūną. Ši idėja tikrai pasiteisino. Kankūnas tapo bene lankomiausiu kurortu visoje šalyje, o dažniausi jo svečiai — amerikiečiai, kanadiečiai ir, žinoma, europiečiai.

Jukatano pusiasalyje esantis miestas yra puiki poilsio ir pramogų vieta. Šalia Karibų jūros ir baltų paplūdimių įsikūrusios prašmatniam gyvenimui ir atsipalaidavimui pritaikytos oazės. Vaizdai ir potyriai keičiasi lyg verčiant kelionių brošiūrą: nuo įkaitusio smėlio — tiesiai į raibuliuojantį krištolinį vandenį, iš prabanga alsuojančio viešbučio — į paprastutį bambukinį kokteilių barą. Poilsiautojams sukurta puiki infrastruktūra lyg savaime natūraliai susilieja su autentišku vietos gyvenimu.

123RF.com nuotr./Meksika, Tulumo paplūdimys
123RF.com nuotr./Meksika, Tulumo paplūdimys

Žmonės sako, kad čia atvažiuoja praleisti įspūdingiausių gyvenimo atostogų. Tai vieta, kurioje nenutyla melodinga muzika, šokami temperamentingi šokiai, o daugybė puikių viešbučių ir restoranų originalias pramogas siūlo visą parą. Pavargusiems nuo triukšmo pabėgti nuo jo paprasta. Kankūne daug įspūdingų istorinių paminklų, kultūros paveldo stebuklų ir kerinčių gamtos kampelių.

123RF.com nuotr./Meksika
123RF.com nuotr./Meksika

Jiems atsispirti tiesiog neįmanoma, o ir nereikia. Į Isla Mujeres salą, garsėjančią į atvirą vandenyną nukreipta uolėta pakrante ir ramiu saugomu paplūdimiu su minkštu baltu smėliu, nuplaukti galima vienu prabangiausių Kankūno laivų. Vos prasidėjus kelionei pasijusite lyg pasakoje: jus sups krištolinis Karibų jūros vanduo, kuriame galėsite išbandyti nepamirštamą paviršinį nardymą. Vėliau, apsupti nuostabaus jūros mėlio, galėsite stebėti nerealiausią kada nors gyvenime matytą saulėlydį. Jei sugrįžus į Kankūną vis dar norėsis nuotykių, susigaudyti, kur jų ieškoti, nebus sunku, nes miestas pasidalijęs į dvi dalis.

Siautulingas miesto gyvenimas verda Zona Hotolera dalyje. Smėlio ruože išsirikiavę viešbučiai laukia „viskas įskaičiuota“ pasirinkusių poilsiautojų. Vieta garsėja nesibaigiančiomis linksmybėmis tiek jaukiuose vietos baruose, tiek visus šokti priverčiančiuose salsa klubuose. Apsilankyti tokiame šokių ir muzikos vakare būnant Meksikoje tiesiog privalu. Kiekvieną užburia ir užkrečia pietietiškas temperamentas ir aistringumas.

Meksika, keramika
Meksika, keramika

Išalkusių po svaiginančių linksmybių paplūdimyje laukia šviežią ir skanų maistą siūlantys restoranai, kuriuose verta paragauti vietos tekilos ar karibų romo punčo. O ką jau bekalbėti apie tradicinę šalies virtuvę, garsėjančią tortilijomis, enčiladomis, kesadilijoms, nachos ir dar daugybe kitų visame pasaulyje jau žinomų patiekalų.

Net ir būdami vienoje audringiausių miesto vietų galite neatsisakyti kitokių žadą atimančių potyrių. Netoliese yra įsikūręs garsus povandeninių meno skulptūrų pasaulis. Norintiems pasigrožėti kerinčiais miesto vaizdais tereikia užlipti į apžvalgos bokštą arba paklaidžioti miesto gatvelėmis, užsukant į jaukias parduotuvėles ir kavinukes, įsikūrusias miesto senamiestyje.

Tai vieta, kurioje galima prisiliesti prie autentiško meksikiečių gyvenimo. Senamiestyje apsigyvena daugelis turistų, nes gana šurmulinga, bet tuo pačiu jauki miesto dalis yra pačioje jo širdyje. Iš čia ranka pasiekiamas ir nuostabus paplūdimys. Kankūno senamiestyje gausu visko, ko gali prireikti poilsiautojui — nuo tradicinių iki autentiškais suvenyrais prekiaujančių krautuvėlių dėmesio dėl savo unikalumo vertose gatvelėse.

123RF.com nuotr./Meksika
123RF.com nuotr./Meksika

Laurus skinantis regionas saugo nepakartojamą rojaus kampelį

Netoli Kankūno prie pasakiškos Karibų jūros pakrantės glaudžiasi dar vienas turistų traukos centras — Plaja del Karmenas. Tai viena mėgstamiausių vietų visame Rivjera Maja regione, kuriame gausu mažų miestelių. Plaja del Karmenas yra vienas iš jų ir jame yra viskas, ko gali prireikti tobuloms atostogoms.

123RF.com nuotr./Meksika, Tulumo paplūdimys
123RF.com nuotr./Meksika, Tulumo paplūdimys

Tai puikiai subalansuota vieta, nes miestas nėra toks didelis ir taip turistams pritaikytas kaip Kankūnas, tačiau jame taip pat gausu restoranų, prekybos vietų ir naktiniam gyvenimui skirtų pramogų. Vanduo čia nėra toks švarus kaip Kankūne, smėlis nėra tobulai baltas ir smulkus, tačiau ši vieta sparčiai plečiasi ir populiarėja.

Miestas įsikūręs netoli tarptautinio oro uosto, bet pakankamai nutolęs į pietus, kad iš jo būtų patogu nuvykti į kurią nors kitą aplankymo vertą regiono vietą. Tai galėtų būti Kosumelio sala, kurioje galėsite pasimėgauti nuošalumu, majų civilizacijos centras Tulumas ar istorinis miestas Koba.

123RF.com nuotr./Meksika, Tulumas, Majų civilizacijos liekanos
123RF.com nuotr./Meksika, Tulumas, Majų civilizacijos liekanos

Keliautojai čia traukia pasigrožėti nuostabiuoju koralų rifu, tad tai puiki vieta mėgstantiems ar dar tik norintiems išbandyti nardymą ar paviršinį nardymą ir iš arčiau susipažinti su paslaptingu povandeniniu pasauliu. Be daugybės koralų čia galbūt pasiseks išvysti praplaukiančias rajas, moreninius ungurius bei jūros vėžlius. Švelnūs purpuriniai koralai užburs įspūdingu ir nepamirštamu vaizdu.

Miestas turi ką pasiūlyti ir vandens sporto mėgėjams. Poilsiautojus iš patogaus krėslo pakilti masina laukiantys nuotykiai. Gyvenimo be azartinės veiklos negalintiems įsivaizduoti svečiams Plajda del Karmenoje pramogų yra pakankamai, tad kiekviena diena gali būti kitokia ir pilna adrenalino. Poilsiautojai per bangas gali skrieti banglentėmis, vandens motociklais, vėjo aitvarais arba plaukiodami valtimi tiesiog grožėtis pakrante. Miestas laukia ir tų, kurie ieško tingaus poilsio nuostabiame paplūdimyje ir romantiškų pasivaikščiojimų pajūrio promenada.

123RF.com nuotr./Meksika, pajūris, Tulumas
123RF.com nuotr./Meksika, pajūris, Tulumas

Šis rojaus kampelis, kaip ir Kankūnas, įsikūręs per įspūdingo grožio Karibų kraštą nusidriekusiame Rivjera Maja regione. Kasmet čia plūsta milijonai turistų, kurie lieka pakerėti tobulų bangų, koralų rifų ir visų kitų regiono gamtos stebuklų. Laiką galima leisti ne tik nuostabiuose paplūdimiuose, bet ir pasiplaukioti upių suformuotose lagūnuose.

Be atpalaiduojančio poilsio gamtoje čia taip pat labai didelė pramogų pasiūla ir ekstremalių potyrių ištroškusiems poilsiautojams. Meksijoje gausu nuostabių nuotykių parkų, kurie slepia tikrus stebuklus. Viename populiariausių parkų „Xplor“ susijungia visos keturios stichijos, kurias pažinti leis moderni įranga.

123RF.com nuotr./Jukatano urvai, Meksika
123RF.com nuotr./Jukatano urvai, Meksika

Įsimintinų reginių dovanos plaukimas vienu mistiškiausių upės vingių, ilgai neslūgstančią adrenalino dozę suteiks naršymas po parką su amfibija, plaustu plaukdami po žeme galėsite ištyrinėti amžius skaičiuojančių uolų ornamentus, o skriedami lynu pajusite neribotos laisvės pojūtį. Šis ir kiti nuotykių parkai dovanos ne tik nepamirštamų akimirkų, bet ir atskleis Rivjera Maja gamtos perlus. Dėl siūlomų paslaugų įvairovės poilsiautojai šiame regione tikrai ras viską, ko reikia tobuloms atostogoms.

Nenuostabu, kad šis regionas ne vienus metus iš eilės skina laurus įvairiuose pasaulinio turizmo apdovanojimuose. 2018 m. jis vėl buvo pripažintas geriausia kelionių kryptimi Meksikoje. Ne veltui tai vieta, kurią lanko turistai iš visų pasaulio kraštų. Keliautojus iš Lietuvos kartu keliauti ir susipažinti su unikalia meksikietiška kultūra bei parsivežti neišdildomų įspūdžių iš šios paslaptingos ir magiškos šalies kviečia „Novaturas“.

Daugiau informacijos čia.

VIDEO: Svajonių atostogos Meksikoje: tai reikia tiesiog patirti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius