-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Hondūras: šalis, kur lyja žuvimi

Mažiausiai kartą per metus Hondūras tampa stebuklinga šalimi. Tuo metu virš nedidelio Yoro miestelio ima tvenktis tamsūs, sunkūs debesys, pranašaudami smarkias sezonines liūtis. Po jų žemę nukloja kai kas neįtikėtino: žuvys. Išvysti stebuklą savomis akimis – labai paprasta.
Hondūras
Hondūras / Vitofoto.lt nuotr.
Temos: 2 Kelionės Hondūras

Remiantis aviabilietų pardavimo svetainės avia.lt duomenimis, lėktuvų bilietai į Hondūrą, Tegusigalpą iš Lietuvos kainuoja apie 950 €, iš Varšuvos – apie 800 €.

Vitofoto.lt/Hondūras
Vitofoto.lt nuotr./Hondūras

Gyvūnų lietūs mokslininkams – ne naujiena

Meteorologinis reiškinys, kurio metu iš dangaus žemę pasiekia gyvūnai, pastebimas dar nuo senovės romėnų laikų. Varlės, paukščiai, šikšnosparniai, aligatoriai, pelės, vorai ir žuvys – keistenybė, kurią mokslininkai pripažįsta, tačiau jos priežasties įminti iki galo negali.

Vieni spėja, kad gyvūnus aukštyn gali iškelti stiprus, pažeme susiformavęs tornadas. Kiti tyrėjai teigia, kad stiprus vėjas tiesiog įsisuka į ežerą ar migruojančių paukščių būrį. Tretiesiems atrodo, kad gyvūnus iškelia galingi vandens viesulai.

Tačiau nuo XIX a. kasmet gegužę–liepą Hondūro kaimelį pasiekia tūkstančiai vienos rūšies žuvų. Paaiškinti, kodėl audra pasirenka net už kelių šimtų kilometrų esančio Atlanto vandenyno gyventojas, negali ir mokslininkai. 1970–aisiais įsitikinti legendomis apie žuvų lietų pavyko National Geographic komandai. Jie iškėlė dar vieną versiją – gėlavandenės stebuklingos žuvys į paviršių atkeliauja iš požeminių upių. Šį teiginį įrodo kaimo gatves pasiekiančių žuvelių aklumas.

Vitofoto.lt/Hondūras
Vitofoto.lt nuotr./Hondūras

Kam mįslė, o kam – šventė

Dėl stebuklingo lietaus priežasčių patys hondūriečiai galvos pernelyg nesuka. Jų teigimu, žuvys kaimelį pasiekia Dievo valia. Nuo 1860–ųjų Yoro kaimelyje apsistojo krikščionių dvasininkas José Manuelis Subirana. Išvydęs skurstančią, bado kamuojamą vietovę, šis meldėsi 3 dienas ir 3 naktis, prašydamas Dievo pagalbos. Maldos buvo išgirstos – būtent nuo tada skaičiuojami kasmetiniai žuvies lietūs.

Džiaugsmas dėl stebuklingo įvykio neblėsta iki šių dienų. Nuo 1998 m. Yoro gyventojai sulig pirmosiomis liūtimis suruošia Festival de Lluvia de Peces – paradą, skirtą dvasininko atminimui ir Dievo malonei pagerbti. Kaip ir galima numanyti, festivalyje žuvies netrūksta nė vienam svečiui.

Keistoji požeminė Hondūro upė, iš kurios į paviršių išplaunamos smulkios sidabrašonės žuvelės, lieka neatrasta. Jos paieškos ir siautulingas, gardžių žuvies patiekalų nestokojantis festivalis gali tapti puikiu pagrindu šaliai aplankyti. Tik nepamirškite lietpalčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius