Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingos gidės Reginos patirtys ir kodėl Egiptas – be konkurencijos

Pusę pasaulio apkeliavusi Regina neatsispyrė Egipto žavesiui ir jau 15 metų gyvena bei dirba šioje šalyje. Pavasarį bundant atostogenui, su „Novaturo“ bendradarbe Hurgadoje kalbėjomės apie žinomą ir nepažintą Egiptą, ką ji patyrė sugalvojusi apsigyventi čia, kas vis iš naujo nustebina ir kaip šis egzotiškas kraštas keičiasi. Ką būtina žinoti vykstant į Egiptą, kokias vietas privalu aplankyti, o kur pati gidė grįžtų dar ir dar?
Egiptas
Egiptas / Asmeninio albumo nuotr.

Įsimylėjo Egipto dykumas ir Mozės kalną Sinajuje

Hurgadoje gyvenanti Regina Egiptą išvažinėjusi skersai išilgai, tačiau ją visada traukia sugrįžti būtent į dykumą.

Asmeninio albumo nuotr./Egiptas
Asmeninio albumo nuotr./Egiptas

„Nors apie 94 proc. Egipto teritorijos yra dykuma, bet ji labai skirtinga! Baltoji dykuma buvęs jūros dugnas; Juodoji vulkaninės kilmės, dykuma Wadi el Gamal nacionaliniame parke pilna įdomios augmenijos! Dykumų oazėse visada gera pasivaikščioti „datulių miškais“.

Asmeninio albumo nuotr./Egiptas
Asmeninio albumo nuotr./Egiptas

Svajoju dar pasikarstyti Raudonosios jūros kalnais, nors kol kas tai sunkiai organizuojama. Teko kopti tik į Mozės kalną Sinajaus pusiasalyje, nuostabiausi prisiminimai“, vardijo 15min pašnekovė.

Paprašyta įvardyti tris Egipto supervietas, „Novaturo“ bendradarbė Egipte išrikiavo taip:

  • Baltoji dykuma
  • Syvos oazė
  • Dahabas su „Mėlynąja skyle“ ir visas Raudonosios jūros povandeninis pasaulis
Asmeninė nuotr./Būti Egipte ir nepanerti – praktiškai neįmanoma
Asmeninė nuotr./Būti Egipte ir nepanerti – praktiškai neįmanoma

Kosminis kraštovaizdis pakeri kiekvieną

Aplankyti Baltąją dykumą ir pernakvoti joje prie laužo palapinėje ji visų pirma siūlė gamtos mėgėjams. Kosminis kraštovaizdis po žvaigždėtu dangumi pakeri kiekvieną.

Sinajaus pusiasalyje būtina įkopti į Mozės kalną pasitikti saulės. Puikus Ras Mohamed nacionalinio parko povandeninis pasaulis, nardytojų pamėgta „Mėlynoji skylė“ Dahabe. Istorijos mėgėjams derėtų išvysti Luksoro šventyklas ir faraonų kapavietes.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Luksoro šventykla
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Luksoro šventykla

„Nevardinsiu visų piramidžių, kurias reikėtų aplankyti, nes jų Egipte gerokai daugiau, nei populiariosios Gizos piramidės, – juokėsi Regina ir priduria, kad turistams tikrai ne viskas Egipte parodoma. Tai labai didelė šalis, ne visur išplėtota infrastruktūra, ne visos vietos prieinamos.

Asmeninio albumo nuotr./Egiptas
Asmeninio albumo nuotr./Egiptas

Keliautojai iš Lietuvos paprastai nori derinti poilsį su pramogomis, tad dalis privengia ilgų ekskursijų. Puiki išeitis tokiu atveju – pasirinkimas pamatyti didelę Egipto dalį kruize Nilu.

Per 20 metų Egiptas atsivėrė visiems čia norintiems

Prieš 20 metų toli gražu ne kiekvienas žmogus galėjo nuvykti į egzotiškąjį Egiptą, tačiau, gerėjant pragyvenimo lygiui, tai sau gali leisti vis daugiau keliautojų iš Lietuvos.

Kaip pastebi Regina, šiandien pailsėti Egipte sau gali leisti veik kiekvienas. Būna tikrai patrauklių kelionių paketų kainų.

O.Belovos nuotr./Egiptas
O.Belovos nuotr./Egiptas

„Egiptą įsimylėję turistai atskrenda ir po porą kartų per metus. Daugelį jau pažįstu, lepina lietuviškomis lauktuvėmis“, – šypsojosi „Novaturo“ bendradarbė Egipte.

Pasak jos, 10–20 kartą į šią egzotišką šalį atskrendantys atostogautojai dažnai apsiriboja pamėgtu viešbučiu ir paplūdimiu, tačiau atvykstantys pirmus kartus – visada keliauja.

„Būti Egipte ir nesusipažinti su senosios civilizacijos istorija – būtų nedovanotina, tačiau pagal poreikius padedu žmonėms pasirinkti ir siūlomas pramogas“, – pasakojo gidė.

O.Belovos nuotr./Egiptas
O.Belovos nuotr./Egiptas

Kaip pastebi Regina, lietuviai turistai jau gerokai tolerantiškiau žiūri į dolerio kaulijančius egiptiečius, įprato prie įkyrių prekeivių ir tos smėlio dulkės kambariuose vis mažiau šokiruoja: „Dažnas jau žino, kad aplink Hurgadą dykuma, pučiant stipriam vėjui, smėlis pakliūva ir į viešbučio kambarius, o anksčiau piktindavosi, kad kambariai nevalyti.“

Pirmas sezonas Egipte – kaip kitoje planetoje

Pačiai gidei pirmas darbinis sezonas Egipte buvo visiškas šokas: chaosas ne tik darbe, bet ir kasdienybėje. Atrodė, kad atsidūrė kitoje planetoje.

„Žmonės buvo mieli, draugiški, skubantys padėti, besišypsantys, bet tas jų gyvenimo būdas, supratimas apie laiką, darbą, lėtumas varė iš proto. Vakarietiško gyvenimo būdo nebuvo nė kvapo... Kita vertus, Egiptas turi savo gerąją aurą, kuri įtraukia. Ne veltui tiek daug lietuvių čia grįžta vėl ir vėl“, – pastebi Regina.

O.Belovos nuotr./Egiptas
O.Belovos nuotr./Egiptas

Laikui bėgant jai aiškėjo, kodėl čia viskas aukštyn kojomis, ir kad egiptiečiai – laimingi iš esmės. Šypsotis ir džiaugtis gyvenimu jiems netrukdo netvarka gatvėje ar numesta šiukšlė. Jie gyvena savo ritmu, pasikliaudami kasdieniais burtažodžiais „inshallah“ (su Dievo pagalba; Dievui panorėjus), „bukra“ (rytoj), „maalesh“ (nieko tokio, viskas gerai). Juos išties mažai kas veda iš kantrybės.

O.Belovos nuotr./Egiptas
O.Belovos nuotr./Egiptas

„Dažnai juokauju, kad darbo našumas čia neigiamas. Kita vertus, didžiąją metų dalį kenčiant karščius ir negali būti kitaip. Ilgainiui supranti, kad 40 laipsnių karštyje gyvenimo ritmas natūraliai lėtėja ir lakstyti vijurku tarp darbų, kaip elgiamės Lietuvoje, tiesiog neįmanoma“, – lygino Regina.

O.Belovos nuotr./Egiptas
O.Belovos nuotr./Egiptas

Vis dėlto, egiptiečių laiko supratimas jos nepaliauja varyti iš proto. Daugiau nei per 15 metų taip ir neįprato, kad ant parduotuvių nerašomas darbo laikas; penkios minutės gali būti tik po geros valandos, o vėluoti į gimtadienį ar į svečius pora valandų – norma.

Reginą iš pradžių stebino ir keisti tipiniai namai, kur langų veik nėra, tik medinės langinės. Pasirodo, tai optimalus sprendimas Egipto klimatui. Kai tikslas – išlaikyti vėsius namus, dažnas vietinis nestiklina langų, jie maži, o langinės tarnauja tam, kad į namus patektų kuo mažiau dienos karščio.

O.Belovos nuotr./Egiptas
O.Belovos nuotr./Egiptas

Pilnas Nilas krokodilų ir kiti mitai apie Egiptą

15min pašnekovės įsivaizdavimai apie Egiptą buvo tipiški, kaip daugumai mūsų iš vaikystės: Nilas, krokodilai, piramidės dykumoje. Beje, per 15metų ji taip ir nepamatė laisvų krokodilų prie Nilo, tik pačiuose Egipto pietuose, Nasero ežere.

Asmeninio albumo nuotr./Egiptas
Asmeninio albumo nuotr./Egiptas

Prieš vykdama dirbti į Egiptą Regina daug skaitė apie šalį, įsivaizdavo palmių parkus, rūmus ir išpuoselėtus kurortus, tačiau pirmomis dienomis niekaip negalėjo suprasti, kur atsidūrė ir kodėl čia taip veržiasi turistai.

Kaip ir buvo galima tikėtis, pirmą įspūdį tučtuojau išgarino nuostabi dykuma, Sinajaus kalnai, beduinai, povandeninis pasaulis. Egipto istorija tiesiog užbūrė. Egiptologija įtraukė daugeliui metų. Egipto veidas Reginai pasikeitė negrįžtamai.

Asmeninio albumo nuotr./Egiptas
Asmeninio albumo nuotr./Egiptas

„Tai ir bandau perteikti turistams, kad šalis nuostabi, tik reikia žiūrėti plačiau. Galbūt kažkur aplinka ne tokia išpuoselėta, tačiau tai netrukdo grožėtis, kaip ištisus metus žydi bugenvilijų krūmai, mėgautis saldžiosiomis datulėmis, stebėti Egipte ypač mylimus gandrus, kurie atskrenda čia žiemoti, žydrąja Raudonąja jūra, džiaugtis spalvingais vaisiais turguje, gražiausiais saulėlydžiais dykumoje“, – vardijo Egiptą pamilusi lietuvė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atostogų Egipte akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atostogų Egipte akimirka

Praktiniai patarimai iš žinovės lūpų

Ką reikėtų žinoti planuojant kelionę į Egiptą, į ką atkreipti dėmesį būtų ypač svarbu? Pasak Reginos, svarbūs keli momentai ir pirmas jų – kada skrendate ilsėtis.

„Visada stebina, kai turistai prieš atostogas nepasidomi oro temperatūra. Visiems kažkodėl atrodo, kad čia amžinai karšta. Hurgadoje, pvz., sausio pirmąją iškrito sniegas, buvo kruša. Per porą mėnesių bent 3–4 kartus palijo. Metai metams nelygūs, būna šiltų žiemų, bet būna ir vėsių“, – pasakojo „Novaturo“ bendradarbė.

Asmeninio albumo nuotr./Egiptas
Asmeninio albumo nuotr./Egiptas

Skrendantiems į Egiptą žiemą ji patarė būtina pasirūpinti megztiniu, neperpučiama striuke ar liemene. Dieną gali būti 20–23 laipsniai šilumos, bet, pvz., keliaujat į istorines ekskursijas, kai išvykstama naktį ar anksti ryte, temperatūra siekia vos 7–10 laipsnių.

O.Belovos nuotr./Egiptas
O.Belovos nuotr./Egiptas

Vasarą svarbu turėt apsauginių kremų, praverčia skrybėlė, akiniai ir specialūs marškinėliai, saugantys nuo saulės.

„Vis dar pasitaiko tėvų, kurie nepaiso rekomendacijų saugot vaikučių odą nuo kaitrios saulės. Atsakymas būna, kad vaikam baseine gerai ir be apsaugos, o vakare skambina klausti, ką daryti, nes vaiko odelė nusvilusi iki raudonumo. Net egiptiečiai vasarą vaikus apsauginiais kremais tepa arba leidžia maudytis tik su specialiais drabužiais, ką ir kalbėti apie mūsų baltą, gležną odą“, – atkreipė dėmesį gidė.

„Novaturo“ nuotr./Hurgada
„Novaturo“ nuotr./Hurgada

Pasiruošimas į kelionę priklauso ir nuo to, ar į Egiptą vykstama „valgyt, maudytis, miegot“, ar žadama keliauti. Pirmu atveju Regina patarė įsimesti puošnesnių drabužių, kurie pravers vakare einant į a la carte restoranus. Antruoju atveju svarbi patogi avalynė, patogūs drabužiai, kuprinės. Visose ekskursijose – neįpareigojanti aplinka, o patogumas svarbus tiek lipant ant kupranugario, tiek vairuojant keturratį, tiek ilgiau keliaujant autobusus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atostogų Egipte akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atostogų Egipte akimirka

„Dažnai keliautojai iš anksto jaudinasi dėl uodų, skrandžio ligų ir pan. Jiems atsakau, kad vaistinių, parduotuvių ir čia yra, tad galima nusipirkti vietoje, jei ko prireikia“, – pridūrė 15min pašnekovė.

Kokios trukmės kelionė į Egiptą – optimaliausia?

Kelionei į Egiptą Regina rekomendavo skirti mažiausiai 10 dienų. Kodėl? Nes 2 dienas, norime to ar ne, tenka paskirti pačiai kelionei – oro uostams, skrydžiui, pervežimui į viešbutį, daiktų išsikrovimui, adaptacijai. Išvykimo dieną tenka pakuotis, išsiregistruoti iš viešbučio, keliauti iki oro uosto.

Net renkantis poilsinę kelionę patariama jai skirti daugiau dienų, nes būti vien viešbutyje atsibosta, norisi pramogų, naujų įspūdžių, kuriems patirti taip pat reikia laiko. Nekalbant apie pažintines keliones.

Asmeninio albumo nuotr./Egiptas
Asmeninio albumo nuotr./Egiptas

Vis dėlto, nuo spontaniškų nuotykių paieškų Egipte gidė patarė susilaikyti, nes įspūdžiai gali būti nemaloniai ekstremalūs. „Čia nepatartina patiems nuomotis mašinos ir vairuoti. Be to, šalyje yra daug specifinių, turistams nežinomų niuansų, pvz., kokių leidimų reikia norint išvykti iš Hurgados kurorto ir pan.“, – pridūrė Regina, visiems patarianti naudotis tik oficialių kelionių agentūrų paslaugomis. Vykti juk galima ne tik į grupines ekskursijas po Egiptą. Norintys daugiau privatumo visada gali rinktis ir individualius turus, kurių įvairovė maloniai nustebina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atostogų Egipte akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atostogų Egipte akimirka

Geriausi Egipto kurortai skirtingo tipo atostogoms

Reginos įsitikinimu, geriausi Egipto kurortai yra tie, kurie atliepia kiekvieno keliautojo pomėgius ir atostogų tikslus:

Kaituotuojams Hurgadoje – Soma Bay, El Gouna. Nardytojam – Šarm aš Šeihas; Marsa Alamas. Vietinio kolorito mėgėjams – Hurgados centre galima patirti visą miesto šurmulį. Sportininkams ir ramaus poilsio mėgėjams – Sahl Hasheesh kurortas.Tik jame – atvira pakrantė, promenada, kuria galima bėgioti, važinėtis dviračiais, o kur dar ilgas tiltas į jūrą, nuo kuriuo smagu palydėti saulę už dykumos kalnų!

O.Belovos nuotr./Egiptas
O.Belovos nuotr./Egiptas

Norintiems išvengti įkyrių prekeivių, gatvių šurmulio ar vengiantiems bendrauti su egiptiečiais, gidė siūlė rinktis uždaras teritorijas Hurgadoje, pvz., Madinat Makadi. Jos su savo apsauga, tad pašaliniai neįleidžiami. Puikiai sutvarkyta aplinka, gražūs viešbučiai su nuosavomis teritorijomis.

„Kažką kažkur girdėjote apie neramumus? Tai kad artimiausias miestas nuo Hurgados – už 300 km. Kurortų neramumai niekaip nepasiekia. Be to, mieste tiek turizmo policijos, kad greičiau jos gausa išgąsdins, nei reali grėsmė“, – juokėsi gidė.

O.Belovos nuotr./Egiptas
O.Belovos nuotr./Egiptas

Ar būtinai kuo brangiau, tuo geriau? Regina sako, kad ne. „Jei žadate daug keliauti, į viešbutį grįžti tik miegoti, kam tas „brangiausiai“? Kita vertus, ne paslaptis, kad Egipto viešbučiai ne visada atitinka europinius standartus, nors nuotraukos – gražios. Taigi, namų darbams siūlyčiau pasiskaityti atsiliepimų apie pasirinktą viešbutį ir nesirinkti pigiausių variantų, nebent keliausite su požiūriu „saulė ir jūra visur ta pati“, – patarė „Novaturo“ gidė Egipte.

Auksinis laikas Vakarinėje Egipto dykumoje

Pandemijos metai Reginai buvo reta proga ramiau pasibūti Egipte su šeima, mat dirbant turizmo srityje planuoti laisvalaikį – misija neįmanoma.

Asmeninio albumo nuotr./Egiptas
Asmeninio albumo nuotr./Egiptas

Per pandemiją Egipte nebuvo tokių griežtų apribojimų kaip Lietuvoje, tad Regina su šeima išnaudojo šį laiką kelionėms, išvažinėjo Vakarinę Egipto dykumą: „Man pačiai įdomiausios pažintinės kelionės. Juokaujam su vyru, kad po mūsų „atostogų“ visada reikia dar vienų, kad atgautume jėgas. Tuomet „poilsinės atostogos“ būna tiesiai prieš mūsų akis. Skaidresnės, šiltesnės, spalvingesnės už Raudonąją jūrą kaži ar kur rastume.“

Asmeninio albumo nuotr./Egiptas
Asmeninio albumo nuotr./Egiptas

Žinia, pandemijos pradžia dirbantiems Hurgadoje buvo šokas, mat čia visi gyvena tik iš turizmo. Aplink nėra pramonės, nėra žemės ūkio, tad stojus turizmui nežinai, kokiam laikui lieki be pajamų. Tai ir paaiškinimas, kodėl vietiniai nesibodi iš turistų kaulyti „bakšišo“.

„Kartais mūsų turistai išsiveža neteisingą įspūdį apie egiptiečius – esą čia visi tokie. Tačiau Hurgada tai ne visas Egiptas. Kaip sako patys egiptiečiai, tai net ne Egiptas! Tai palyginti mažas kurortas. Nuvyktumėt į Aleksandriją, į jus net dėmesio niekas nekreiptų“, – juokėsi gidė Regina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kairo panorama
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kairo panorama

Įspūdinga darbo patirtis ir kodėl Egiptas – be konkurencijos

Dvidešimt metų dirbdama kelionių vadove Regina lydėjo turistus po Turkiją, Arabų Emyratus, Italiją, Graikiją, keliavo po JAV, Kiniją, Maroką, Libaną, Jordaniją, Kroatiją ir kitas šalis. Kaip pati sako, dirbti geriausia ten, kur daugiausiai visko žinai, kur traukia pati šalis taip stipriai, kad jos savitumą ir grožį gali perteikti ir turistams. Jai tokia šalis – Egiptas. „O gyventi geriausia Lietuvoje“, – neabejoja turistus Hurgadoje pasitinkanti ir namo palydinti lietuvė gidė.

123rf.com nuotr./Hurgada, Egiptas
123rf.com nuotr./Hurgada, Egiptas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius