Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdžiai aplankius Lietuvą: „Važiuoji į Vilnių, o ten vaizdai iš... „Černobylio“

HBO serialo „Černobylis“ kūrimas išgarsino Lietuvą visame pasaulyje. Vilniaus Fabijoniškės, Visaginas, Kaunas tapo vietomis, kuriose atvykėliai ieško sąsajų su garsiuoju serialu. Lenkai pastebi, kad jiems tai dar vienas traukos objektas, kodėl verta atvykti į mūsų šalį, rašo natemat.pl.
Serialas „Černobylis“
Serialas „Černobylis“ / „Sister Pictures ir Sky Television“ nuotr.

Lenkijos naujienų portalo teigimu, Vilnius seniai yra populiari kelionių kryptis lenkų turistams. „O dabar turime dar vieną priežastį atvykti į Lietuvą. Tai serialas „Černobylis“, kuriuo lietuviai pradėjo girtis. Jie priėmė filmo kūrėjus, o dabar turistams rodo vietas, kur kurtas HBO hitas“, – teigiama tekste.

Visame pasaulyje didžiulio populiarumo ir geriausių vertinimų sulaukęs serialas sukėlė milžinišką susidomėjimą 1986 metų įvykiais sprogus atominės elektrinės reaktoriui, tad daugybė žmonių ieško vis naujų su tuo susijusių detalių.

„Sister Pictures ir Sky Television“ nuotr./Serialas „Černobylis“
„Sister Pictures ir Sky Television“ nuotr./Serialas „Černobylis“

„Susidomėjimu džiaugiasi vietos, kur filmuotas serialas. Ir čia daugelis gali būti šokiruoti. Kadangi katastrofa įvyko Ukrainoje, natūralu tikėtis, kad kūrybinę grupę turėtų priimti būtent ši šalis. Tačiau... Ukrainoje, konkrečiai Kijeve, filmuota tik kelias savaites. Tolesnius darbus sutrukdė mokesčių klausimai. Kaip aiškino prodiuserė Sanne Wohlenberg, ieškota vietos, kuri leistų jausti sovietinę dvasią, tačiau šeimininkai filmo kūrėjus priimtų puikiomis sąlygomis. Tada atsiliepė Lietuva.

Lietuviai tapo idealiais šeimininkais „Černobyliui“ ir dėl kitos priežasties. Jie turi savo uždarytą Ignalinos atominę elektrinę, kuri savo įranga yra labai panaši į Černobylio“, – rašo Lenkijos naujienų portalas.

Būtent šioje elektrinėje nufilmuota beveik visi kadrai iki sprogimo, norint parodyti komplekso dydį. „Kitiems filmavimams turėjome patys sukurti scenografiją. Kadangi negalėjome pastatyti kamerų reaktoriuje, sukūrėme jo butaforiją kitoje salėje, kur galėjome patys spręsti, kada ir kokiu eiliškumu filmuosime. Ignalinos elektrinėje mums leista paimti tikro, bet nepanaudoto grafito fragmentų, kad galėtume juos panaudoti filmuojant“, – pasakojo serialo scenografas Luke'as Hallas.

Tad nenuostabu, kad Ignalina, kaip rašo lenkai, nors išties elektrinė yra Visagine, greitai tapo turistams įdomia atrakcija. Norintieji gali įsigyti ir ekskursiją į pačią elektrinę, pasivaikščioti po reaktorių. Susidomėjusiųjų tuo yra nemažai, rezervacija daroma prieš kelis mėnesius, kadangi per dieną į elektrinę įleidžiama tik 15 asmenų.

„Elektrinė labiausiai traukia, bet jeigu kažkas atvyko tik į Vilnių, o yra susidomėjęs „Černobyliu“, tai Lietuvos sostinėje irgi ras įdomių vietų, kuriomis naudojosi serialo kūrėjai (filmuota čia 60 iš 88 dienų). Visų pirma tai Okupacijų ir laisvės kovų muziejus, kur anksčiau buvo KGB kalėjimas. „Pasižvalgę po muziejų supratome, kad jis yra pilnas istorijos vaiduoklių. Parodytos mums kameros ir nupasakoti kankinimų būdai, kuriuos sunku įsivaizduoti“, – serialo kūrėją Craigą Maziną cituoja natemat.pl.

„Sister Pictures ir Sky Television“ nuotr./Serialas „Černobylis“
„Sister Pictures ir Sky Television“ nuotr./Serialas „Černobylis“

Nepamirštos ir Fabijoniškės – čia imituoti Pripetės vaizdai. Anot serialo kūrėjų, šis devintajame praeito amžiaus dešimtmetyje statytas Vilniaus rajonas puikiai atitinka sovietinio miesto idealią viziją – betonas, pilkuma ir simetrija. Serialui buvo svarbu ir tai, kad čia šalia namų nėra senų medžių, nes tokių nebuvo ir Pripetėje.

O štai scena iš serialinio restorano Pripetės viešbutyje, kai rinkti savanoriai narai, nufilmuota Vidaus reikalų kultūros ir sporto rūmuose, kurie pastatyti 1982 m. Viduje tebėra originalūs baldai ir senos dekoracijos. Gali pasirodyti, kad laikas čia sustojo – tai, ko ir reikėjo serialui „Černobylis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius