Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodkalnija – tviskantis Balkanų perlas

Nedidutė, penkiskart už Lietuvą mažesnė Juodkalnija apdovanota ypatingomis dovanomis ir gamtos grožiu. Ji turi net 117 Adrijos jūros skalaujamų paplūdimių, apsuptų jaukių kurortinių miestelių, traukiančių atostogauti tiek paprastus poilsiautojus, tiek pasaulines žvaigždes. Tad jei čia sutiksite Madonną ar Angeliną Jolie – nenustebkite!
Juodkalnija
Juodkalnija / 123RF.com nuotr.

Paplūdimiai - vieni geriausių Europoje

Vardijant Juodkalnijos kurortus, vertėtų pradėti nuo geriausio. Tai nedidukas Bečičis, kurio 3 km pakrantė prieš 70 metų buvo pripažinta pačia geriausia Europoje. Tiesa, tai buvo vienkartinis apdovanojimas, tačiau čia mėgsta ilsėtis ir pasaulio garsenybės. Sako, kad šį paplūdimį ypač pamėgo Madonna ir Angelina Jolie. Čia įsikūrę puikūs viešbučiai, išplėtota vandens pramogų infrastruktūra, daugybė parduotuvių. Ar čia patiks ieškantiems ramaus poilsio? Vargu. Ši vieta labiausiai traukia paplūdimio pramogų mėgėjus, kuriems svarbiausia – skaidrus kaip krištolas vanduo ir saulės vonios.

Vos už kelių kilometrų nuo Bečičio įsikūręs Budvos kurortas laikomas šalies pasididžiavimu ir netgi vadinamas mažuoju Dubrovniku. Mieste didžiulę tvirtovę, kuri dabar yra didžiulis turistų traukos objektas, XV a. pastatė venecijiečiai. Senamiestis žavi savo siauromis autentiškomis gatvelėmis, išlikusios keturios senos bažnyčios. Kurortas garsėja ir savo nenutrūkstančiu naktiniu gyvenimu, festivaliais ir parduotuvių įvairove. Aplink Budvą yra net 17 paplūdimų, 4 iš jų turi mėlynosios vėliavos statusą – tai Queen of Montenegro, Sveti Toma, Time Out Beach ir S&I Beach. Ne visi paplūdimiai yra smėlėti, tačiau visur galima rasti išsinuomoti patogių gultų.

123RF.com nuotr./Juodkalnija
123RF.com nuotr./Juodkalnija

Pačiame žavingos Kotoro įlankos viduryje įsikūręs kurortas Tivatas. Būtent čia leidžiasi lėktuvai, skraidinantys poilsiautojus į Juodkalnijos rojų. Šiame mieste yra net 240 saulėtų dienų per metus, o žiemos švelnios ir šiltos, tad poilsiautojų netrūksta ištisus metus. Įlanka turi net 17 paplūdimių, iš kurių 3 – Plavi Horizonti, Almara ir Kalardobas yra įvertinti mėlynąja vėliava.

Jeigu poilsiausite Tivate, aplankykite prabangių jachtų uostą Porto Montenegrą, Gėlių ir Šv. Nikolo salą, autentiką išlaikiusį Gornja Lastvos kaimelį. Tivate pakanka ir naktinių barų, ir pramogų mėgstantiems aktyvią veiklą - galite tyrinėti aplink esančius urvus ar užsiimti povandenine žūkle. Norisi dar daugiau karščio? Šalia esantys Donja Lastvos, Krašičio ir Saljanovo kurortai visada laukia naujokų savo trankiuose vakarėliuose.

123RF.com nuotr./Juodkalnija
123RF.com nuotr./Juodkalnija

Petrovacas – dar vienas venecijiečių palikimas, o savo poilsio vilas čia statė dar patys romėnai. Tai tikra ramybės oazė visiems, pavargusiems nuo diskotekų ar kasdienio gyvenimo triukšmo. Jeigu vasarą pagrindiniame paplūdimyje bus ankšta, nepatingėkite truputį paeiti pėščiomis į pietus, kur rasite du nuošalius paplūdimius. Čia į savo glėbį jus priglaus žydinčios oleandros ir kiparisai. Jei trokštate visai laukinės gamtos, pakeliaukite iki Buljaricos paplūdimio, kur patirsite visišką vienovę su gamta. Dar daugiau įspūdžių gausite išsinuomavę kanoją ir nuplaukę į šalia esančias uolėtas saleles.

Kotoro įlankoje įsikūrusi Bijela yra ne tik kurortas, bet ir uostas bei pramonės miestas. Čia gausybė restoranų, nuostabi kalnų panorama ir patogūs paplūdimiai. Iš uosto laiveliais patogu pakeliauti pakrante ar nuplaukti į arčiausiai esančius miestus – Dubrovniką ir Budvą.

123RF.com nuotr./Juodkalnija
123RF.com nuotr./Juodkalnija

Visiškai šalia – viliojantys Kroatijos kurortai

Tarsi sesės prigludusios viena prie kitos Juodkalnija ir Kroatija draugiškai dalinasi turistais. Pajūriu besidriekiantys kurortai kviečia užsukti ir atrasti vienas už kitą gražesnius vaizdus ir pramogas.

Vos 15 km nuo Dubrovniko rasite jaukų Cavtato miestelį. Turistų čia nedaug, tačiau vaizdai – pribloškiantys. Tarp jūros ir kalnų įsiterpęs miestukas įkurtas dar VI a. pr. Kr., sugriautas per karus ir atstatytas tik viduramžiais, dabar yra vienas gražiausių Kroatijos kurortų. Cavtatą galima drąsiai rekomenduoti norintiems ramaus poilsio gamtos prieglobstyje. Šalia esantys kalnai, jaukus senamiestis, užburiančios įlankėlės ir pačios šviežiausios jūros gėrybės vietiniuose restoranėliuose – ar tai neskamba kaip tobulos atostogos?

Mlinis – dar vienas Kroatijos perliukas, kviečiantis pasimėgauti savo smaragdiniais vandenimis. Čia ypač laukiami aktyvų sportą mėgstantys poilsiautojai, nes puikiai išplėtotoje turistinėje zonoje galima rasti visokios sportinės veiklos – nuo nardymo, žvejybos iki buriavimo, sklandymo ir žygių į kalnus. Atostogos – puikus metas visa tai išbandyti.

Prie Mlinio prisišliejęs Srebrenas vilioja ilgais žydro vandens skalaujamais paplūdimiais. Čia ramu, nors veiklos ir netrūksta, o jei norisi šurmulio ir naktinio gyvenimo – ranka pasiekiamas tai siūlantis Dubrovnikas.

123RF.com nuotr./Juodkalnija
123RF.com nuotr./Juodkalnija

Patys gražiausi miestai - kaip ant delno

Prie Kotoro įlankos įsikūrusio to paties pavadinimo miesto nuotraukomis dažnai dalinasi Juodkalniją aplankę turistai. Nieko keisto – šis miestas pribloškia savo „atvirukiniais“ vaizdais. Ne veltui 2016 m. Kotorą kelionių žurnalas „Lonely Planet“ išrinko gražiausiu kelionės miestu. Jam netrūksta nieko – grožiu apdovanojo gamta, o autentika – istorija. Miestas įsikūręs šalia piečiausio fjordo Europoje, kur atsiveria pats nuostabiausias peizažas, ne mažiau įspūdingai atrodantis ir naktį, kai jo pakrantes nusėja žiburiai. Iš viršaus miestas atsiveria nuo Šv.Jono tvirtovės, o esant jūroje būsite nustebinti visiškai kitokio panoramos kampo.

123RF.com nuotr./Juodkalnija
123RF.com nuotr./Juodkalnija

Kotoras dėl savo unikalaus senamiesčio ir venecijiečių paliktos gynybinės sienos įtrauktas į UNESCO kutūrinį paveldą. Tiesiog atsiduokite miestui ir leiskitės nešami jo siaurų gatvelių, pasinerkite į turgaus šurmulį ir ragaukite mažų vietinių parduotuvėlių siūlomus skanėstus.

Vienas prabangiausių miestelių Juodkalnijoje – Perastas. Turtingiausius ir garsiausius žmones čia sutraukia neįtikėtinai turtingas istorinis paveldas: miestelyje yra net 17 baroko stiliaus rūmų, 16 bažnyčių, 9 gynybiniai bokštai. Čia savo pėdsakus paliko daugelis užkariautojų – nuo Bizantijos imperijos, venecijiečių, iki vengrų, prancūzų ir austrų. Šalia Perasto tyvuliuojančioje įlankoje glaudžiasi dvi salos. Mažesniojoje stūkso benediktinų vienuolynas, didesniąją savo rankomis XV a. padarė žvejai, pavadindami ją Uolų Dievo Motinos sala. Po dviejų amžių čia buvo pastatyta ir koplyčia.

Kotoro įlankoje tarp Budvos ir Petrovaco kurortų įsispraudusi nedidukė Sveti Stefano sala. Viduramžiais ji atliko gynybinę funkciją, dabar čia įsikūręs prabangus kurortas. Salą su žemynu jungia smėlio molas, o abiejose pusėse driekiasi puikūs paplūdimiai.

123RF.com nuotr./Juodkalnija
123RF.com nuotr./Juodkalnija

Juodkalnijoje tvyro didžiausias Balkanų ežeras – Škoderis, aplink kurį įkurtas nacionalinis parkas. Ežeras suteikė prieglobstį daugiau nei 250 rūšių paukščių, vandenyje veisiasi gausybė žuvų. Aplink ežerą įrengta daugybė pėsčiųjų ir dviračių takų, galima lankyti netoliese esančius urvus, krioklius ir unikalius senąsias tradicijas išlaikiusius kaimelius.

Mėgstantiems įvairesnius įspūdžius rekomenduojama aplankyti Lipos karstinius urvus ir iš arti pajusti požeminį pasaulį. Urvų keliai driekiasi net 2,5 km, kiekviename žingsnyje atverdami naujus slėpinius.

VIDEO: Juodkalnija žavi paplūdimiais ir gamtos didybe

Atostogaujant Juodkalnijoje nuodėmė būtų neaplankyti kaimyninėje Kroatijoje esančio Dubrovniko. Tai VII a. įkurtas miestas, kurį ypač garsina viduramžius siekianti gynybinė siena, sulaukia bene daugiausia turistų šalyje. Senamiestis užburs savo bažnyčiomis ir vienuolynais, o gatvelėse prekiaujantys amatininkai neleis išvažiuoti namo be mielų lauktuvių.

Viešėdami Juodkalnijoje pasimėgaukite tradiciniais patiekalais: kacamak, cicvara, japraci, popeci, o lauktuvėms parvežkite sūrio, alyvuogių aliejaus ar mielų vietinių amatininkų dirbinių.

Jau 20 metų su keliautojais švenčianti bendrovė „Novaturas“ kitos vasaros atostogas kviečia praleisti Juodkalnijoje ir keliones organizuoja gegužės – rugsėjo mėnesiais.

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius