-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reikia turėti su savimi keliaujant po Tailandą?

Keliaudama į naują šalį visuomet ieškau ten jau buvusių turistų atsiliepimų, kuriuose būtų parašyta, ką reikia pasiimti į kelionę. Žinau, kad daug klausimų kyla besiruošiantiems keliauti į Tailandą, nes pati jų sulaukiu nemažai, todėl nusprendžiau visus patarimus sudėti į vieną vietą.
Išsiruošus į žygį svarbu nepamiršti patogios avalynės
Nors kai kas sako, kad Tailande užtenka vien pliažo šlepečių, į žygį džiunglėse avėdamas jomis nenueisi

Šiame straipsnyje paminėti dalykai, kuriuos būtina pasiimti į kelionę, kad išvengtumėte nemalonių netikėtumų. Taip pat paminėti tie, kuriuos galite įsigyti atvykę jau atvykę į Tailandą.

Pasas

Kadangi keliaujantiems į Tailandą reikia vizos, kurią galima pasidaryti Vilniuje arba atvykus į vieną iš šalies oro uostų, reikalingas pasas, o ne asmens tapatybės kortelė. Pasirūpinkite, kad jūsų pasas galiotų ne mažiau nei šešis mėnesius.

Viza

Lietuviams, vykstantiems į Tailandą, reikalinga šios šalies viza. Ją pasidaryti galite Vilniuje esančiame Tailando konsulate arba atvykus į vieną iš pagrindinių šalies oro uostų. Darantis vizą Lietuvoje, ji galios 60 dienų, darantis Visa On Arrival – 15 dienų.

Dokumentų kopijos

Ruošdamiesi atostogoms atsispausdinkite visus kelionės dokumentus: lėktuvo, autobuso ar traukinio bilietus, viešbučių rezervacijas (nes ant jų būna adresas, kurį galite parodyti taksistui), kelionės draudimo kopija, paso ir vizos kopijos. Nors pati esu už gamtos tausojimą, tokius dokumentus turėti tik telefone yra rizikinga. Telefonai genda, išsikrauna, „dingsta“, o ir internetas ne visada pasiekiamas.

Mokėjimo kortelės

Tailande beveik visur galite atsiskaityti „VISA“ ir „MASTERCARD“ mokėjimo kortelėmis, problemų kyla tik su „MAESTRO“ kortele, tad jos geriau net nesivežkite. Prieš vykdami į Pietryčių Aziją informuokite savo banką apie kelionės planus, kad, pamatę atsiskaitymą iš trečiojo pasaulio šalies, neužblokuotų kortelės. Štai „SEB bankas“ automatiškai blokuoja visus atsiskaitymus Tailande.

Prisijungimas prie internetinės bankininkystės

Dažnas lietuvis, matyt, saugumo sumetimais, namuose palieka prisijungimus prie internetinės bankininkystės. Tačiau aš rekomenduočiau juos pasiimti. Jei bankomatas „praris“ mokėjimo kortelę, galėsite padaryti pavedimą kartu keliaujančiam bičiuliui, kuris tą sumą išgrynins. Arba netikėtai tenka padaryti pavedimą už tam tikras paslaugas, o gal išvažiavote pamiršęs susimokėti mokesčius?

Skiepai

Nėra privalomų skiepų keliaujantiems į Tailandą, tačiau yra rekomenduojami – nuo hepatito A ir stabligės. Hepatitas A – kepenis pažeidžianti virusinė liga, kuri plinta per nešvarias rankas, termiškai apdorotą maistą, ypač – jūros gėrybes, vartojant ledą, pagamintą iš nevirinto vandens ir panašiai.

Kitas rekomenduotinas skiepas – nuo stabligės. Stabligę sukelia aplinkoje plačiai paplitusios bakterijos. Jos patekusios į žaizdas pradeda gaminti stiprų nuodą – neurotoksiną, kuris pažeidžia nervų sistemą ir taip sukelia raumenų spazmus.

Jūsų vartojami vaistai

Jei privalote nuolat vartoti vaistus, būtinai pasiimkite juos į kelionę. Nors Tailande nėra sudėtinga nusipirkti vaistų, o kai kurie jų čia net pigesni, bet tokiais atvejais aš pasitikiu tik pagal gydytojo receptą pirktais medikamentais.

Vaistai nuo viduriavimo

Ne kartą yra tekę staigiai ieškoti degalinės, kai mano klientui susukdavo vidurius. Ne visose vietose galima rasti vaistines, ne visose konsultantai kalba angliškai, todėl vaistais nuo viduriavimo pasirūpinkite dar Lietuvoje arba vos atvykę į Bankoką. Ir pirkite stipresnius bei greitai suveikiančius. „Smecta“ tokiu atveju tikrai nepagelbės.

Dezinfekcinis skystis

Bankoke gyvena 18 milijonų gyventojų, tad galima tik įsivaizduoti, kiek skirtingų bakterijų sutinkame visą dieną vaikščiodami po šventyklas. Dezinfekcinis skystis yra geriausias tokios kelionės draugas, ypač, keliaujant su vaikais. Tiesa, jo įsigyti galima ir Tailande.

Drėgnos servetėlės

Nepakeičiamas dalykas keliaujant po Tailandą. Jei šalia nėra tualeto, rankas (pvz., prieš valgydami) galite nusivalyti drėgnomis servetėlėmis, o paskui dezinfekuoti. Be to, drėgnos servetėlės ypač atgaivina po ilgos dienos saulėje, kai iki dušo dar toli.

Servetėlės/tualetinis popierius

Didžiojoje dalyje viešųjų tualetų Tailande nėra tualetinio popieriaus, todėl juo arba servetėlėmis pasirūpinkite iš anksto ir visada turėkite su savimi.

Apsauginis kremas nuo saulės

Turistai vienoje iš Tailando salų fotografuoja beždžiones
Turistai vienoje iš Tailando salų fotografuoja beždžiones

Nesvarbu, diena apsiniaukusi ar saulėta, kremas nuo saulės Tailande yra būtinas. Aš pati niekuomet dienos metu neišeinu į lauką be apsauginio BB kremo veidui su apsauga nuo saulės. Veidui visuomet naudokite stipriausią apsauginį kremą, kūnui galite rinktis lengvesnį, tačiau nepamirškite jo atnaujinti. Kremas tiesiog būtinas, kai plaukiate į ekskursiją laivu. Jei neturite kremo, jį galėsite įsigyti Tailande. Kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje ar vaistinėje rasite iš ko pasirinkti.

Akiniai nuo saulės

Tailande akiniai nuo saulės – labai reikalingas aksesuaras. Jei nenorite parsivežti naujų raukšlelių aplink akis, o nuotraukose būti užsimerkę, akiniai tikrai pravers. Pirkdama akinius aš renkuosi tamsesnius ir su stipria apsauga nuo saulės. Paprasti, pirkti naktiniame turguje, tikrai neapsaugos jūsų akių.

Kepurė nuo saulės

Jei esate įpratę dėvėti kepurę, atsivežkite ją ir į Tailandą. Jei neturite, galėsite skrybėlaitę įsigyti atvykę. Aš pati pradėjau dėvėti skrybėlę ne dėl to, kad man ji patiktų, bet dėl to, kad ji uždengia veidą nuo saulės spindulių ir apsaugo plaukus, kurie lengvai sausėja ir blunka šiame klimate.

Lietpaltis

Jei į Tailandą keliausite per lietaus sezoną ar dar jam nepasibaigus (gegužės-spalio mėnesiais), lietpaltis tikrai pravers. Kartais lyja ir sausuoju periodu, todėl, jei bijote sušlapti patys, sušlapinti savo daiktus ar fototechniką, bet kurioje „7Eleven” parduotuvėje galėsite nusipirkti vienkartinį lietpaltį.

Marškinėliai/palaidinės

Vietinis turgus Tailande, kuriame galima įsigyti rūbų
Vietinis turgus Tailande, kuriame galima įsigyti rūbų

Tailande jums neprireiks megztinių ir paltų, tačiau palaidinių ar marškinėlių turėkite kuo daugiau, kad galėtumėte juos keisti kasdieną ar net kelis kartus per dieną. Nėra nieko nemaloniau, nei prakaito kvapas, ypač jautrią uoslę turintiems tajams, todėl turėkite pakankamai drabužių persirengimui. Paprastu maikučių su drambliais ar Tailando užrašais galėsite nusipirkti ir vietoje. Tik turėkite omenyje, kad stambesniems vyrams bus sudėtingiau rasti marškinėlių, nes tajai – smulkesnio sudėjimo nei europiečiai.

Drabužiai, reikalingi einant į šventyklas

Lankantis budistinėse šventyklose Tailande didelis dėmesys yra skiriamas aprangai, kuriai galioja specialūs reikalavimai. Eidami į šventyklas vilkėkite drabužius, kurie dengia pečius ir siekia kelius. Skraistės ant pečių netinka.

Drabužiai taip pat neturi būti itin seksualūs, aptempti, plėšyti ar peršviečiami. Jei planuojate eiti į Karališkuosius rūmus, turite dar labiau pridengti kūną. Jei mūvite kelnes, jos turi būti ilgos, jei segite sijoną – jis turi siekti pusę blauzdos arba būti dar ilgesnis. Viršutinei daliai galioja tokie patys reikalavimai, kaip ir einant į kitas šventyklas.

Kojinės į šventyklas

Įeinant į šventyklas reikia nusimauti batus, todėl, jei dėl kokių nors priežasčių nenorite vaikščioti po jas basomis, turėkite kojines.

Drabužiai į „Sky“ barus

Būtų nuodėmė apsilankyti Bankoke, bet nepakelti taurės (bet kokio gėrimo) viename iš „Sky“ barų, kurių šis miestas pilnas. Tačiau, jei tikitės, kad galėsite ten patekti taip, kaip stovite (su šortais ir pliažo šlepetėmis), labai klystate.

Šiose vietose galioja griežtas aprangos kodas. Tiesa, moterims jis yra atlaidesnis, tačiau vyrai turi mūvėti kelnes (plėšyti džinsai netinka), avėti uždarus batus ir vilkėti marškinėlius ne ant petnešėlių. Prieš keliaudami į bet kokį prabangų restoraną ar barą, apsilankykite jų internetiniame puslapyje ir pasiskaitykite, kokie reikalavimai drabužiams yra taikomi ten.

Pliažo šlepetės

Daug kas sako, kad užtenka turėti jas ir daugiau jokių batų Tailande nereikės. Tai netiesa, tačiau jos tikrai reikalingos salose ir einant į bendrą dušą, jei ketinate apsistoti jaunimo hostelyje.

Kedai/žygio batai

Turistai žygyje į džiungles
Turistai žygyje į džiungles

Esu mačiusi ne vieną turistą, kuris į žygius po džiungles išeina avėdamas pliažo šlepetes. Tai yra itin nesaugu ir neatsakinga, nes avėdami jas galite lengvai paslysti, užsigauti į akmenį, taip pat jos neapsaugos nuo laukinių padarų, tokių kaip dėlės, gyvatės ar skaudžiai kandantys šimtakojai. Jei ketinate eiti į žygį, būtinai įsidėkite kokybišką ir uždarą avalynę.

Purškiklis nuo vabzdžių

Šią priemonę nuo vabzdžių patarčiau nusipirkti atvykus į Tailandą, nes Lietuvoje ir Tailande veisiasi skirtingi uodai, taigi, reikalingi ir skirtingi purškikliai. Aš asmeniškai nenaudoju jokių purškalų, nes manęs uodai nepuola (matyt, esu neskani). Tačiau žinau žmonių, kurie profilaktiškai jais pasipurškia.

Vandeniui atsparios makiažo priemonės

Šis patarimas yra skirtas merginoms. Jei keliaujate į Tailandą ir be makiažo neketinate eiti net prie jūros, pasirūpinkite, kad jūsų kosmetika būtų atspari vandeniui, ypač blakstienų tušas. Kadangi Tailande yra itin drėgna, vos po kelių valandų jūsų tušas gali atsidurti ne tik ant blakstienų, bet ir aplink visas akis. Taip pat vandeniui atsparus tušas puikiai tinka išvykoms laivu, kai tenka nardyti.

Išmanusis telefonas

Jei esate linkę pamesti daiktus, gal ir nevertėtų vežtis naujausio „iPhone“ telefono, tačiau aš savo kelionių neįsivaizduoju be išmaniojo telefono. Jis pasitarnauja kaip žemėlapis, fotoaparatas, žibintuvėlis. Atsisiųskite mobiliąsias programėles, kurios palengvins kelionę po Tailandą, ir pirmyn.

Asmenukės lazda

Jei keliaujate vienas, asmenukės lazda tikrai padės pasidaryti gražias nuotraukas, nes ne visada šalia bus geranoriškas turistas, galėsiantis jus įamžinti. Azijoje itin populiaru naudotis šiuo įrenginiu, todėl jauskitės drąsiai ir fotografuokitės į valias.

Nardytojai Tailande pozuoja asmenukei
Nardytojai Tailande pozuoja asmenukei

Papildoma baterija

Papildoma baterija telefonui yra tiesiog būtina. Juk nenorite, kad gražiausioje ekskursijos dalyje jūsų telefonas išsikrautų? Visada turėkite ją po ranka, tik nepamirškite pasikrauti iš anksto.

Elektroninė knygų skaityklė

Jei esate toks pats skaitovas, kaip ir aš, elektroninė knygų skaityklė keliaujant yra tikras išsigelbėjimas. Sutaupysite ne tik vietos lagamine, bet ir galėsite skaityti tiek, kiek norite. Elektroninė skaityklė ypač pasiteisina gulint paplūdimyje, nes ekranas neblizga.

Ausų kištukai

Jei ketinate apsistoti jaunimo hosteliuose ar esate jautrus garsams (pvz., mano klientai dažnai skundžiasi garsiai veikiančiu kondicionieriumi), nusipirkite ausų kištukus. Jie praves ir skrendant lėktuvu.

Peilis

Jei keliaujate ne vien su rankiniu bagažu, įsimeskite į lagaminą gerai pjaunantį peilį, kuris pravers skanaujant vietinius vaisius. Ne kartą savo klientams teko skolinti peilį, kuomet šie iš turgaus parsinešdavo kilogramą saldžių mangų, bet neturėdavo kaip jų supjaustyti ar nulupti.

Žibintuvėlis

Jei keliausite į Tailando salas, tikrai siūlau pasiimti žibintuvėlį arba naudotis tuo, kuris yra telefone. Ne visos gatvės vakarais yra apšviestos, o eiti tamsoje pro šalį lekiant motoroleriams ir automobiliams, tikrai nėra saugu. Žibintuvėlis ne tik apšvies kelią, bet ir pasitarnaus kaip atšvaitas.

Prezervatyvai

Kad reikia atsivežti ir prezervatyvų į Tailandą, perskaičiau viename tinklaraštyje. Jame buvo rašoma, kad tailandietiškos apsaugos priemonės nėra itin patikimos ir kokybiškos. Taip pat prezervatyvai čia yra pritaikyti azijietiškam dydžiui.

Cigaretės

Nors pati nerūkau ir neskatinu kitų to daryti, ne mano reikalas aiškinti, kad turite mesti šį užsiėmimą. Todėl, jei rūkote, cigarečių atsivežkite iš Lietuvos, nes čia parduodamas yra prastos kokybės. Aš nebandžiau, bet tie, kurie rūko, sakė būtinai į šį sąrašą įtraukti cigaretes. Į Tailandą vienam žmogui leidžiama įsivežti ne daugiau nei 200 cigarečių.

Kava

Kavos mėgėjams siūlau pasiimti jos iš Lietuvos. Turistinėse vietose nėra taip paprasta rasti skanios ir „tikros“ kavos. Viešbučiuose per pusryčius jos taip pat negausite. Pasiimkite kavos iš namų, o viešbučio registratūroje paprašykite virdulio, jei jo nebus kambaryje.

Tinklaraštis „Astraveland“
Tinklaraštis „Astraveland“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius