Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reikia žinoti pirmą kartą keliaujant į Indiją

Pasiruoškite kultūriniam šokui ir... nusivylimui. Nusivylimui, nes Indija – ne tik tūkstantmečių senumo meno ir architektūros paminklai, didingi rūmai ir šventyklos, nuostabi kontrastinga gamta, gardus maistas, spalvingos šventės ir egzotiška, bet nepaprastai svetinga kultūra. Indija – tai ir triukšmas, tarša, šiukšlės, skurdas, ir gudrūs sukčiai, besitaikantys pasinaudoti naujai atvykusių turistų naivumu. Būkite atsargūs ir skeptiški. Apsiginkluokite kantrybe ir nusiteikite, kad daug kas bus daroma kitaip nei Europoje.
Maistas Indijoje
Maistas Indijoje / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Indija Kelionės

Nemėginkite pamatyti visko

Apsipratus su Indija, neįmanoma ja nesižavėti. Šalis milžiniška, labai įvairi ir pilna visko – nuo istorinių paminklų iki nuostabių gamtovaizdžių. Per vieną kelionę visko aplankyti turbūt neįmanoma ir nereikia, nes anksčiau ar vėliau persisotinsite įspūdžių, pervargsite ir visomis prasmėmis apsvaigsite nuo Indijos. Geriau susidėlioti prioritetus, pasirinkti, kas įdomiausia.

123rf.com/Džaipūras
123rf.com/Džaipūras

Šiaurės rytuose esantis Auksinis trikampis – Delis-Agra-Džaipuras – niekuomet nenuvilia. Apskritai pirmajam vizitui labai palanki Indijos šiaurė, kur gausu gražių miestų, palyginus geras susisiekimas, o tinkamu sezonu bus ne taip karšta kaip subtropiniuose pietuose.

Kita vertus, pietuose ramiau, mažiau turistų ir labai gražūs paplūdimiai. Pasirinkimas jūsų, tik prisiminkite, kad į Indiją visuomet galima grįžti. O grįžti greičiausiai norėsis!

Atsargiai su maistu

Pirmiausia – jis labai labai aštrus. Indai aštrumą supranta kitaip nei mes, nes jie nė nemirktelėję gali sukramtyti visą čili pipirą (teko tai matyti savo akimis!), todėl garantuoju, kad restoranuose paprašius neaštraus ar vos vos pagardinto maisto, jis vis tiek bus aštrus – kitaip gaminti indai tiesiog nemoka.

Vida Press nuotr./Indiškas maistas
Vida Press nuotr./Indiškas maistas

Išeitis – valgyti tarptautiniuose restoranuose, gamintis patiems, gerti daug „dahi“ – švelnaus jogurtinio gėrimo, švelninačio prieskonių skonį ir padedančio virškinti. Beje, su virškinimo nesklandumais greičiausiai taip pat teks susidurti. Patartina kaip galima dažniau plautis rankas, gerti tik buteliuose parduodamą vandenį, nevalgyti gatvės maisto, įsitikinti, kad gėrimai neruošiami su vandeniu iš čiaupo. Ir kelioninėje vaistinėlėje turėti anglies tablečių.

Deja, Indijoje net neblogų, iš pažiūros tvarkingų restoranų virtuvėse dažnai nesilaikoma Europoje elementarių higienos reikalavimų, pavyzdžiui, virėjai produktus liečia neplautomis rankomis.

Apsvarstykite kelionės laiką

Indijoje – kelios klimato zonos, ir koks metų laikas tinkamiausias keliauti, priklausys nuo jūsų pasirinktos krypties šalyje. Vis dėlto didžiausioje šalies dalyje geriausia būti gruodžio – kovo mėnesiais, kai ne taip karšta ir nesiaučia liūtys. Kita vertus, tikėtina, kad pasirinkę orų atžvilgiu nepalankų sezoną, sutaupysite, nes bus pigesni viešbučiai ir kitos turistams skirtos paslaugos, be to, išvengsite didelių turistų srautų.

123rf.com nuotr./Tadžmachalas, Indija
123rf.com nuotr./Tadžmachalas, Indija

Išmėginkite traukinius

Keliaujant po Indiją būtina bent kartą išbandyti vietinius traukinius – tai garantuotai taps įsimintina kultūrine patirtimi. Keliauti traukiniais santykinai patogu – geležinkelio tinklas šalyje tankus, jungia daugumą populiariausių turistinių taškų, ir traukiniai išlieka populiariausia transporto priemone ilgoms kelionėms, nors ir garsėja nepatikimumu.

Pasiryžus keliauti traukiniu reikia nusiteikti, kad iš pradžių paprasta nebus – bilietų rezervavimo sistema paini ir nepraktiška, aukščiausios klasės bilietai išgraibstomi greit, o žemesnių klasių vagonai toli nuo to, prie ko esame pratę Europoje.

123rf.com /Kasdien Indijoje įvykdoma per 10 000 kelionių traukiniais
123rf.com /Kasdien Indijoje įvykdoma per 10 000 kelionių traukiniais

Traukiniai beveik visada vėluoja, taigi punktualumo tikėtis neverta, bet nesklandumus kompensuoja kelionės romantika, neišvengiamai užsimegsiančios naujos pažintys su bendrakeleiviais, o aukštesnėje klasėje – ir neblogas aptarnavimas bei patogumai. Beje, bilietus galima pirkti patiems, prieš tai užsiregistravus elektroninėje sistemoje, bet greičiau ir paprasčiau - užsisakyti kelionių agentūroje.

Neplanuokite darbų

Jei numatote ilgą kelionę, ir ketinate jos metu dirbti nuotoliniu būdu ar tvarkyti kitus reikalus, turėkite galvoje, kad interneto ryšys daugelyje Indijos vietovių vis dar lėtas ir nepastovus. Be to, dažnai dingsta elektra, taigi ir elektros prietaisai veikia nepatikimai.

123rf.com /Turistė su vietiniais Indijoje
123rf.com /Turistė su vietiniais Indijoje

Apskritai Indijoje geriau nieko griežtai neplanuoti – nei kelionės datų, nei maršruto, nes tikėtini įvairūs trukdžiai, kurie jus užlaikys, neleis keliauti pasirinkta kryptimi ir pan., ir tai nebūtinai yra blogai – kelionė bus žavesnė improvizuojant, tačiau, jei žūtbūt stengsitės laikytis griežto plano, neišvengsite streso.

Imkite kuo mažiau daiktų

Indijoje, kaip niekur kitur, lengva keliauti su maža kuprine. Čia pigu, ir, kitaip nei, tarkime, Kinijoje, vietinės prekės yra neblogos kokybės, todėl prireikus drabužių, elektronikos, ar bet kokių kasdienės buities reikmenų jų nesunkiai rasite vietinėse parduotuvėse už labai palankią kainą (tik nepamirškite derėtis!).

123rf.com nuotr./Kelionė
123rf.com nuotr./Kelionė

Pasiruoškite bendrauti

Indai – draugiški ir smalsūs, be to, asmeninė erdvė čia suvokiama kitaip nei pas mus, ir privatumas yra labai sąlyginis. Susidomėję jumis žmonės nesivaržys jus kalbinti, pačiupinėti drabužius, fotografuoti ar prašytis nusifotografuoti asmenukėms, įsisprausti ir atsisėsti šalia jūsų perpildytame autobuse (ant vienam žmogui skirtos sėdynės), vaišins jus savo užkandžiais, klausinės asmeniškų dalykų (ar jūs vedęs/ištekėjusi? Ar turite vaikų? Ką dirbate ir kiek uždirbate?).

Beliks išmokti atskirti nuoširdų smalsumą ir svetingumą nuo sukčių mėginimo pelnyti jūsų pasitikėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius