-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką verta pamatyti Indijoje?

Valdymas ir politika. Indija yra didžiausia demokratinė pasaulio valstybė, valdoma daugiapartinės sistemos atstovų. Iš viso Indija turi 25 valstijas ir 7 valstijų sąjungas. štai keletas vietovių, siūlomų aplankyti Indijoje.
Tadž Mahalas
Tadž Mahalas / Novaturo nuotr.

Bom Jesus bazilika

Įrašyta į UNESCO pasaulio paveldą Bom Jesus bazilika stebina savo subtilia, bet labai puošnia architektūra. Senajame Goa mieste jėzuitų bazilika buvo baigta statyti 1605 metais. Čia apsilankius galima pasigrožėti bene geriausiu baroko stiliaus pavyzdžiu Indijoje. Nors bažnyčios interjeras iš pirmo žvilgsnio atrodo pakankamai kuklus, pažvelgus į grindis nereikėtų nustebti ten atpažinus brangiųjų akmenų spindesį. XVII amžiaus pabaigoje į baziliką buvo atgabenti ir iki šiol saugomi šv. Pranciškaus Ksavero palaikai, palaidoti sidabriniame karste. XV-tame amžiuje įkurtame Senajame Goa mieste verta aplankyti ir kitas katalikiškas bažnyčias, pavyzdžiui, miestelio katedrą.

Novaturo nuotr./Rikaos
Novaturo nuotr./Rikšos

Kelionė per Goa kaimelius

Norintiems pažinti vietinių gyvenimą Goa valstijoje, verta aplankyti viešbučiais neapstatytus, autentiškus Goa kaimelius. Assagoa kaimelyje, esančiame netoliese Mapusos miesto, įsikūrę vadinamieji senieji Goa gyventojų namai – viešbutis „Astoria“. Jame esantis jaukus restoranėlis garsėja autentiška vietinių virtuve, kurią išbandyti tiesiog būtina.

Šalia Salo upės, netoli Chinchinimo kaimo įsikūrusi austrių geldelių pramonė. Vietiniai mielai supažindina lankytojus su visu gamybos procesu. Arporo kaimelyje smalsius keliautojus kaipmat įtraukia naktinis turgus. Pietinės Goa dalies kraštovaizdis yra išties kerintis, tad palikus vieną kaimą ir dar nepasiekus kito, akį trauks kalnų, miškų ir palmių peizažas. Keliaujant būtina sustoti akimirkai bare ir paragauti vietinės gamybos alkoholinio gėrimo „Feni“.

Novaturo nuotr./Turgus
Novaturo nuotr./Turgus

Dudhsagaro kriokliai

Goa rytuose esantis gamtos stebuklas traukia tiek turistus, tiek vietinius gyventojus. Dudhsagaro kriokliai pasižymi itin švariu, vėsiu vandeniu ir nuostabia aplinkine gamta. Lietinguoju sezonu šiais kriokliais prateka tiek vandens, jog jie laikomi galingiausiais Indijoje. Keturių pakopų krioklių aukštis iš viso siekia 310 metrų, o plotis – 30 metrų. Dar bekeliaujant džipais per džiungles reikėtų nenustebti sutikus nuo šakos ant šakos šokinėjančias beždžiones. Krioklius taip pat galima pasiekti traukiniu, kuriuo važiuojant atsiveria nuostabaus grožio krioklių panorama. Išsimaudžius verta aplankyti visai netoliese esančią 130 akrų ploto prieskonių plantaciją, kurioje gausu pasaulyje pamėgtų prieskonių. Ekskursijos po plantaciją metu gidai papasakos apie prieskonių savybes bei jų panaudojimą maistui ir medicinai.

Novaturo nuotr./Didžiausias Goa krioklys
Novaturo nuotr./Didžiausias Goa krioklys

Pandžimo miestas

Pandžimo mieste galima pasijusti tarsi Viduržemio jūros mieste. Tik su indišku prieskoniu. Didingas Pandžimo miestas pritraukia atvykėlius savo šilko namais, turgumi, sodu, parduotuvių galerijomis, senaisiais portugalų namais. Tai unikalus miestas Indijoje, vienoje vietoje suderinantis be galo skirtingas kultūras – Goa valstijos sostinė dar mena portugalų kolonizacijos laikus ir savo siaurose gatvėse stebi triukšmingą ir spalvingą indų gyvenimą.

Rytinėje miesto dalyje galima rasti lotynų kvartalą, kuriame gyvenimas labiau primena spalvingąją Braziliją, nei Indiją. Pandžimo miestą apriboja upė, per kurią persikėlus keltu, galima patekti į mažiau urbanizuotas ir ramų poilsį teikiančias salas. Taip pat šalia miesto yra ne vienas auksinio smėlio paplūdimys, kuriuose būtina pasimėgauti šiltu Arabų jūros vandeniu. Apie 30 km. nuo Panžimo yra Margao, antras pagal dydį Goa miestas, komercinis centras.

Novaturo nuotr./`ventykla, prieskoniai, Senoji Goa, iavyka į Pandzimą
Novaturo nuotr./Šventykla, prieskoniai, Senoji Goa, išvyka į Pandžimą

Poilsis džiunglėse

Apsistokite Shanti kaimelyje ir išbandykite vietinių gyventojų kasdienį ritmą. Čia pasijusite visiškai kitaip, nei vakariniame Goa krante, kur paplūdimiai perpildyti žmonių. Rytinėje Goa dalyje esančios džiunglės siūlo sielos atgaivą ir ramybę. Apžiūrėkite apylinkes jodami ant dramblio ar buliaus nugaros. Netoli kaimo yra organinių prieskonių plantacija, kurioje auginami išskirtiniai, niekur kitur Goa valstijoje nerandami prieskoniai bei dekoratyviniai augalai. Atsipalaiduokite prie rusenančio laužo, o prieš miegą pasimėgaukite žolelių vonia. Norintys pagerinti savo sveikatą čia atras ir sielos ramybę – kaimelyje kasryt atliekami jogos pratimai, siūlomas Ajurvedinis masažas.

Novaturo nuotr./Dramblių aeima
Novaturo nuotr./Dramblių šeima

Ekskursijos

Naktinis kruizas laivu

Iš viešbučių vyksime į Siolimo (Siolim) prieplauką, kur atvykę sulipsime į laivą. Kelionės metu stebėsite, kaip krante vietiniai gyventojai atlieka savo tradicinius namų ruošos darbus. Pajusite Mordžimo (Morjim) upės bangelių ribėjimą, pastarajai įsiliejant į galingą Arabijos jūrą. Galbūt jums pavyks čia pastebėti netgi delfiną. Saulei nusileidus, po malonių maudynių Mordžimo paplūdimyje galėsite pailsėti, judėsime į užutėkį – čia galėsite pamatyti keletą prieš šimtmečius pastatytų šventyklų ir bažnyčių. Turėsite galimybę pažvejotį, o jūsų sugautą laimikį iškeps virtuvės šefas.Nepamirškite šokių skambant muzikai. Kitą rytą po pusryčių tęsime savo kelionę giliau į užutėkį, Kolveilo (Colvale) link. Papietavę grįšime į prieplauką.

Novaturo nuotr./Ekskursija Naktinis kruizas laivu Arabų jūra, Morjim, Goa
Novaturo nuotr./Ekskursija Naktinis kruizas laivu Arabų jūra, Morjim, Goa

Iškyla laivu į Grande salą

Tai kelionė laivu, kurios metu išvysite nepakartojamo grožio salas, pasigrožėsite skaidraus mėlynumo vandeniu, o drąsiausieji išvys ir povandeninį pasaulį. Aplankysite negyvenamą salą. Laivui sustojus, galėsite pasimaudyti, paplaukioti ar panardyti. Pietums bus patiekta jūsų pačių pagauta žuvis. Nuostabiai praleisite dieną nepaprasto grožio apsuptyje.

Novaturo nuotr./Iakyla laivu į Grande sala
Novaturo nuotr./Iškyla laivu į Grande sala

Šventyklos ir Ankola miestas

Jei norite pažinti šventąsias ir žymiąsias valstijos vietas, leiskitės į kelionę po senąją Goa. Vyksime į Murdešvaro šventojąją vietą, kuri, kaip manoma, buvo pašventinta Gokarnos Mahabalešvaro dieviškąja energija. Į vakarus nuo šventyklos riaumoja jūra, o rytuose rymo iškilusios kalvos. Po pietų lankysimės keletoje senųjų šventyklų. Ši vietovė garsi net tik savo induistiškais ritualais, bet ir nuostabiais paplūdimiais. Om yra garsusis Gokarnos paplūdimys. Apsilankę Gokarnoje patirsite įspūdžių, kuriuos prisiminsite visą gyvenimą.

Novaturo nuotr./Ekskursija `ventyklos ir Ankola miestas
Novaturo nuotr./Ekskursija Šventyklos ir Ankola miestas

Om paplūdimys tokį vardą gavo todėl, kontūrai primena induizmo simbolį – šventąjį skiemenį OM. Po to vyksime į žymųjį Ankolos (Ankola) miestą, garsėjanti mangamedžių giraitėmis. Gražioji Šri Lakšmi Narajanos Mahamajos (Shri Lakshmi Narayana Mahamaya) šventykla yra pastatyta Hanumatoje (Hanumatta), prie pat Ankolos. Kiekvieną dieną čia vyksta kokia nors šventė iš visų tų, kurios švenčiamos šioje šventykloje. Asmeninių nelaimių ir sunkumų nukamuoti tikintieji plaukia čia gausiais būriais tikėdamiesi atgauti dvasios ramybę ir surasti savo laimę.

Novaturo nuotr./Ekskursija džiunglių knyga
Novaturo nuotr./Ekskursija džiunglių knyga

Džiunglių knyga

Norint pamatyti tikrąją, natūraliąją Goa, keliaukite į džiungles! Ten žmonės harmoningai gyvena natūraliomis gamtos sąlygomis. Apsistoję Shanti kaimelio trobelėse, dvi dienas gyvensite vietinių ritmu: pasivaikščiojimas apylinkėmis, jodinėjimas ant dramblio ar buliaus, rusenantis laužas. Po rytinių lengvų jogos pratimų ir po pasivaikščiojimo tankiomis džiunglėmis pasijusite lyg naujai gimę. Vėliau laukia dramblių pasirodymas, kurio metu drambliai išdidžiai rodys savo protą, jėgą ir romią prigimtį, o viskam pasibaigus galėsite su drambliais paplaukioti ir juos numaudyti.

Gamtos turtai: kriokliai

Goa rytuose – gerai vietinių žinomas gamtos kampelis – Dadsagaro (Dudhsagar) kriokliai. Keliaujant iki jų, Bagvano Mahayyro (Bhagwan Mahaveer) laukinės gamtos rezervatu, akys sugeria beribių laukų, pievų, svyruojančių palmių, upelių vaizdus. Puiki proga fotografuoti nuostabaus grožio augmeniją. Įsėdus į džipus, važiuojama pro margus miškus, akies krašteliu pažvelgiama į kaimo žmonių gyvenimą. Kelionės palydovės – nuo šakos ant šakos šokinėjančios nutrūktgalvės beždžionėlės – neleis Jums nuobodžiauti. Pasiekus krioklius, turistai atsigaivina vėsiame švariame vandenyje. Po šios atrakcijos sustosime pasistiprinti pietumis, o po jų grįšime į viešbučius.

Novaturo nuotr./Ekskursija Gamtos turtai - kriokliai
Novaturo nuotr./Ekskursija Gamtos turtai - kriokliai

Šventyklos, prieskoniai, Senoji Goa ir išvyka į Pandžimą

Kelionę pradėsime „Mangeši“ šventykloje, kuri buvo pastatyta dievui Šyvai garbinti. Aplankę šventyklą, vyksite į žavingą plantaciją. Šioje plantacijoje yra įsikūrusi viena iš didžiausių Goa fermų. Po plantaciją lydės patyręs gidas, kuris suteiks vertingos informacijos apie įvairių augalų ir prieskonių naudojimą. Po pietų važiuosime į Senąją Goa, vadinamą Rytų Roma. Apsilankysime Gerojo Jėzaus (Bom Jesus) bazilikoje, pastatytoje iš raudonojo akmens trimis architektūros stiliais. Apsilankysime įspūdingoje „Se katedroje“ (Šv. Kotrynos katedroje). Iš Senosios Goa vyksime į Goa sostinę – Pandžimo miestą, kuris pritraukia atvykėlius savo šilko namais, turgumi, sodu, parduotuvių galerijomis, senaisiais portugalų namais.

Novaturo nuotr./Prieskoniai
Novaturo nuotr./Prieskoniai
 

Legendinis Hampi miestas

Tai kelionė į rytinę Goa dalį – Karnataką. Vyksite keliais per ūkius ir kaimelius į Hampi. Tai XIV amžiuje buvusi Vijaynagar imperijos sostinė. Šio miesto griuvėsiai yra išsidėstę ir išlikę 26 km plote. Miestą garsina puikiai dekoruotas prasadas (aukojimo vieta). Ant Tunghabhadra upės kranto stovi žymi Vittala šventovė.Galėsite patys paklaidžioti po šventyklas bei pasigrožėti jų išore. Tai išvyka laiku atgal į senovę, istorijos ištakas.

Novaturo nuotr./Ekskursija Legendinis Hampi miestas
Novaturo nuotr./Ekskursija Legendinis Hampi miestas

Atraskite Pietinę Goa

Dviejų dienų išvyka, kurios metu aplankysite Goa pietuose esančius gražiuosius Asolnos (Assolna), Velimo (Velim), Kabo da Ramo (Cabo Da Ram), Betulo (Betul) kaimus ir nedidelę Kolos gyvenvietę. Šioje nuostabioje civilizacijos nepaliestoje paplūdimį turinčioje vietovėje, iš trijų pusių apsuptoje tankių miškų, jūsų lauks šiltas priėmimas. Įsikursite atskirose patogiose palapinėse. Vakare po vaišių iki pat saulėlydžio paplūdimyje vyks žaidimai. Jiems pasibaigus, sėdint prie laužo ir žiūrint į žvaigždes bus vakarieniaujama.

Ryte, po pusryčių, ramus laiko leidimas paplūdimyje, gėrėjimasis delfinais (jei pasiseks), o vėliau – kelionė atgal į viešbučius.

Novaturo nuotr./Ekskursija Atraskite pietinę Goa
Novaturo nuotr./Ekskursija Atraskite pietinę Goa

Čia rasite kelionių pasiūlymus į Indiją.

Novaturo nuotr./Novaturas
 
Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius