Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip gražiai nufotografuoti Kalėdų eglę ir mugę: fotografo patarimai

Gruodis ne vienam yra pats gražiausias metų laikas – viskas tviska, žiba, spindi. O jei gražu – reikia ir nufotografuoti. Tačiau dažnai nutinka taip, kad nuotraukose vaizdas toli gražu neprimena to, ką matėte. Kad taip nenutiktų, pasinaudokite keliais profesionalaus fotografo patarimais.
Kalėdinė Vilniaus eglė
Kalėdinė Vilniaus eglė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atsitraukite

„Ne kartą esu matęs, kai žmonės fotografuojasi prie pagrindinių miesto eglių ir prie jų atsistoja taip arti, kad fone matosi tik ją juosianti tvorelė ir kvadratinis eglės metras“, – sako 15min fotoskyriaus vadovas Valdas Kopūstas.

Jo patarimas – atsitraukite nuo eglės tiek, kad ji beveik visa (ar bent didžioji jos dalis) matytųsi. Pirmame nuotraukos plane tuomet bus fotografuojami žmonės, o fone – šviečianti eglutė.

Pritūpkite

Vilniaus eglė ne tik lietuvius, bet ir Europą žavi tuo, kad galima pasivaikščioti po tūkstančiais jos švieselių. Kaip jas užfiksuoti būnant taip arti eglės?

„Reikia stengtis fotografuoti žemesniu rakursu – kad virš jūsų matytųsi kuo daugiau erdvės“, – pataria fotografas.

Reguliuokite išlaikymą

Dabar net ir išmaniųjų telefonų fotoaparatuose galima keisti nustatymus, kad nuotraukos būtų kuo kokybiškesnės. Verta žinoti bent kelis niuansus.

„Dažnai nutinka, kad žmonės būna apšviesti blykste, o fonas lieka labai tamsus. Tokiu atveju reikia mažinti išlaikymą („Shutter speed“) – tuomet reikės tik nedaug fotografuojamus žmones apšviesti blykste, ir fonas liks gražiai šviečiantis“, – atkreipia dėmesį V.Kopūstas.

Galbūt ne visi pakankamai išmano apie diafragmos ir išlaikymo valdymą fotoaparate – tuomet jiems paprasčiau būtų pasirinkti naktinės fotografijos režimą, kuris būna daugelyje aparatų.

Nejudėkite

Stenkitės, kad jūsų ranka darant nuotrauką kuo mažiau judėtų. Idealu – naudoti trikojį. Jeigu jo neturite, pasidairykite – gal už kelių metrų yra suoliukas, į kurio nugarą galėsite atremti aparatą. Gal yra siena, į kurią galite pats atsiremti.

Jei ne, bent jau tvirtai abiem kojomis stovėkite ant žemės, o aparatą laikykite abiem rankomis.

Pasirinkite tinkamą fokusavimo tašką

15min fotoskyriaus vadovas pataria, kad fotografuojant telefonu fokusavimo tašką pasirinktumėte ne šviesiausią objekto vietą. „Tokiu atveju automatinis balto balanso režimas nustatys, kad reikia labai tamsinti vaizdą. Aplinka nuotraukoje taps labai tamsi – gerai matysis tik ta šviesiausia vieta“, – aiškina V.Kopūstas.

Lygiai taip pat nereikia nuklysti ir į tamsiausią kraštutinumą. Jeigu fokusavimo tašku pasirinksite jį, tuomet fotoaparatas nušviesins viską aplink – „sudegins“.

Kartokite

Jei nefotografuojate daug, vargu ar iš pirmo karto pavyks padaryti tikrai gražią Kalėdų eglės ar Kalėdų mugės nuotrauką. Nieko tokio – išbandykite vis kitus nustatymus ir spauskite mygtuką kelis kartus.

Pavyzdžiui, paeksperimentuokite su jautrumo (ISO) nustatymais. Pradėkite nuo 400, ir tuomet pažiūrėkite – gal reikės šį parametrą padidinti. Visgi patariama neviršyti 800 – tuomet gali nukentėti nuotraukos kokybė.

„Juk viskas dabar matoma ekrane – galima viską koreguoti, taip pat dažnai gauti greitus fokusavimo pasiūlymus ir išbandyti, kuris yra geriausias“, – sako fotografas.

Žinokite, kada naudoti blykstę

Kai lauke tamsu, savaime norisi fotografuojant gauti kuo daugiau šviesos – tai žinoma, kad reikia blykstės? Klystate. Neturite tokios galingos blykstės, kad ji apšviestų toliau nei 3-4 metrus.

V.Kopūsto patarimas – jeigu fotografuojate bendrą Kalėdų eglės ar miestelio vaizdo, geriau išjunkite blykstę. „Ji tik sugadins vaizdą, nes nuotraukoje atsiras nereikalingų smulkių objektų“, – aiškina jis.

Paskutinis patarimas – atsižvelgti į saulėlydžio laiką. „Būna labai gražu, kai fotografuojama dar ne visiškai sutemus – kai dar yra prieblanda, dangus būna rausvas ar melsvas, o ne aklinai tamsus, – atkreipia dėmesį fotografijos skyriaus vadovas. – Tiesa, tas laikotarpis gan trumpas, bet pabandykite prisiderinti prie jo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius