Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip keliausime koronavirusui neatsitraukus? Nori siūlyti poilsį į saugiomis laikomas Europos salas ir regionus

Galvodami, kaip išgyventi dėl COVID-19 pandemijos suvaržymų, Baltijos šalių turizmo sektoriaus atstovai kreipsis į Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybes prašydami įvesti kriterijus, pagal kuriuos būtų galima organizuoti keliones į atskiras teritorijas Europos Sąjungoje (ES), tarkime, salas, mažiausiai paveiktas koronaviruso. Esą jau žiemos sezono metu būtų galima rengti tiesioginius užsakomuosius skrydžius į Kanarus ar Madeirą.
Madeira
Madeira / 123rf.com nuotr.

Penktadienį dienai atostogas sustabdęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tolimesnius veiksmus dėl kelionių organizavimo pandemijos metu aptarė su turizmo sektoriaus atstovais.

Konkurencinės sąlygos suvaržytos

Nacionalinės turizmo asociacijos verslo prezidentė Žydrė Gavelienė pasakojo, kad susitikimo metu aptartos galimybės žiemos sezono metu, kai Lietuvoje yra šalta, organizuoti keliones į autonominius regionus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žydrė Gavelienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žydrė Gavelienė

Tarp paminėtų saugių regionų – Atlanto vandenyne esančios Ispanijai priklausančios Kanarų salos ir Portugalijos Madeiros sala. Koronaviruso pandemijos akivaizdoje jos yra laikomos saugiomis.

Su A.Veryga, taip pat Ekonomikos ir inovacijų ministerija kelionių organizatoriai sutarė, kad pateiks sąrašą šalių, jog kryptis galėtų įvertinti tiek epidemiologai, tiek URM.

Turizmo sektoriaus atstovai iš Latvijos ir Estijos taip pat kreipsis į savo vyriausybes, kad trys Baltijos šalys galėtų bendrai nuspręsti, į kokias šalis kelionių organizatoriai galėtų vežti klientus.

„Tai yra ES rėmuose kol kas“, – nurodė Ž.Gavelienė.

Kalbama apie tiesioginius, ne tranzitinius užsakomuosius reisus iš Lietuvos.

„Tas sąrašas galėtų būti ir platesnis, jeigu situacija tvarkysis ir nebus ji blogesnė. Tai mes kreipiamės, kaip būtų galima užtikrinti saugų keliavimą, kas gali būti padaryta iš kelionių organizatorių pusės. Tarsimės su Latvija ir Estija. Ir taip pat gavome patikinimą iš Užsienio reikalų ministerijos (URM), kad lietuvių keliavimas ES yra saugus, nes visur galioja jau sveikatos kortelė ir ten jie gali gauti paslaugas“, – komentato Ž.Gavelienė.

Tai mes kreipiamės, kaip būtų galima užtikrinti saugų keliavimą, kas gali būti padaryta iš kelionių organizatorių pusės.

Sprendimai, apie kuriuos kalbama šiandien, jos teigimu, orientuoti ne tik į šią žiemą, bet ir tolimesnį laikotarpį planuojant darbus bei saugų keliavimą.

Anot Ž.Gavelienės, turizmo sektorius dėl koronaviruso pandemijos suvaržymų nukentėjo labiausiai ir sprendimai dėl kelionių į užsienį galėjo būti priimti anksčiau.

„Tačiau jeigu tie sprendimai neužtruks ir bus padaryti, sakykime, iki vasaros pabaigos, jau ir tai bus pirmas žingsnis“, – sakė Nacionalinės turizmo asociacijos verslo prezidentė.

Ji minėjo, kad užklausų dėl kelionių į užsienį tikrai yra mažiau.

„Čia yra faktas. Bet sumažėjęs užklausimų kiekis ne tiek, kad neleistų kelionių organizatoriams planuoti kelionių į ateitį. Ir iš tikrųjų, jeigu būtų pasiūlytos kryptys, kurios yra saugios, kaip mano minėta Madeira arba Kanarų salos, arba dar gali būti kažkas, kas yra saugu, tai tikrai tų keliaujančių yra. Mes matome, kad šiandien lietuviai keliauja per aplinkinius regionus, o ne per Lietuvos kelionių organizatorius. Todėl manome, kad Lietuvos kelionių organizatorių konkurencinės sąlygos yra suvaržytos“, – teigė Ž.Gavelienė.

Kol kas toks mechanizmas netaikomas

A.Verygos teigimu, kol kas netaikomas mechanizmas vertinti epidemiologinę situaciją ne tik ES šalyse, bet ir atskiruose jų regionuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Dėl jo reikėtų tartis, derintis. Tai sutarėme, kad turizmo verslo asociacijos kreipsis į visų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos – vyriausybes su tokiu siūlymu. Tada jau būtų galima svarstyti tokiuose atitikmenyse, kaip mes turime COVID-19 valdymo komitetą. Jeigu iš principo tokiai idėjai būtų pritarta, tada būtų derinama su Europos ligų kontrolės centru, ar galima gauti rodiklius, kurie būtų patikimi, sakykime, regionams. Ir tada nustatyti būtinas sąlygas, kada būtų galima gabenti turistus, kurie galėtų važiuoti į kažkokias salas ar atskirus regionus, kurie yra Šengeno erdvėje ES arba Ekonominio bendradarbiavimo erdvėje“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Ir tada nustatyti būtinas sąlygas, kada būtų galima gabenti turistus, kurie galėtų važiuoti į kažkokias salas ar atskirus regionus, kurie yra Šengeno erdvėje ES arba Ekonominio bendradarbiavimo erdvėje.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė aiškino, kad visi suprantame, jog saugumas yra prioritetas.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Vitalija Jankauskaitė Milčiuvienė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Vitalija Jankauskaitė Milčiuvienė

„Kitas dalykas, ką tikrai reikėtų gal svarstyti ateityje, tai pratęsti diskusijas su draudimo sektoriumi, kalbėtis apie galimybes draudimo. Nes šitoje vietoje yra kliūčių įvairiausių“, – komentavo ekonomikos ir inovacijų viceministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius