Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Turkijoje neišleisti per daug

Turistas, žinoma, kvailesnioji žmonių padermės grupė (čia neišskiriu ir savęs), nes jis naujokas, o naujokas visuomet moka daugiau nei patyręs. Jei į Stambulą susiruošėte savarankiškai, vertėtų žinoti kelias gudrybes.
Valiutos keitykla Turkijoje
Valiutos keitykla Turkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau naujienų apie keliones į Turkiją rasite „Facebook“ puslapyje „Noriu į Turkiją – Turkija“.

  • Nepalankiausias euro ir Turkijos liros kursas yra Lietuvos bankuose ir oro uoste. Geriau pinigus keistis mieste, o dar geriau – mokėti banko kortele. Turkijoje galioja visos Lietuvoje naudojamos kortelės, taip pat ir "Revolut". Tačiau, jei norėsite pirkti vidinių reisų lėktuvo bilietus, verčiau turėti "Visa", "MasterCard" ar pan. kortelę, nes oro bendrovės priima ne visas.
  • Jei ketinate išsiimti pinigų iš bankomatų, pagalvokite, kiek grynųjų jums reikėtų, nes bankai pasiima išgryninimo mokestį. Grynųjų reikės transportui, pirkiniams turguje, arbatpinigiams. Parduotuvėse galite sėkmingai atsiskaityti kortelėmis, ypač, jei ketinate pirkti brangesnius daiktus.
  • Drabužių ir batų kainos Stambule gali apsukti galvą – neskubėkite. Gal už kampo rasite gražesnių ir pigesnių. Taip pat vertėtų patikrinti išparduotuves, būna, kad už pora eurų galima „nukauti“ Louis Vuitton marškinėlius.
  • Neapeikite turkų prekių ženklų – jų dizainas, kokybė ir kaina gali maloniai nustebinti.
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Naujasis Stambulo oro uostas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Naujasis Stambulo oro uostas
  • Nebūtina iš oro uosto, ypač jei atskridote į naująjį, samdytis taksi. Yra gerai organizuotas pervežimas autobusais. Tai greita, patogu ir nebrangu, pavyzdžiui, atvykti iki Taksimo aikštės jums kainuos 18 TL (~2,8 EUR). Taksi gali pasiteisinti nebent tuomet, jei mokėtiną sumą pasidalysite su kitais keleiviais.
  • Nebūtina taksi važinėti ir miesto centre nuo objekto iki objekto. Jei per dieną pėsčiomis galite įveikti 10–15 km, Stambulo atstumai jums neturėtų sukelti didelių nepatogumų. Žinoma, prieš leidžiantis į kojas, derėtų pasidomėti, kur kas yra, ir lankyti pakeliui esančias įdomias vietas. Jei kasdien nevaikštote tiek daug, galima naudotis viešuoju transportu – metro, tramvajais arba autobusais. Pavyzdžiui, tramvajaus bilietas, kad ir kiek toli važiuotumėte, kainuos apie 2,8 TL (~0,45 EUR). Naują turėsite pirkti tik tuomet, kai persėsite. Beje, tam turėsite už 6 TL (~0,9 EUR) įsigyti Stambulo kortelę. Jų yra specialiuose automatuose beveik prie kiekvienos stotelės.
123rf.com nuotr./Stambulas
123rf.com nuotr./Stambulas
  • Vienas nemaloniausių dalykų po smagios kelionės ištinka tuomet, kai pasiveja sąskaita už interneto ryšį. Nesinaudokite juo, – WI-FI turi kiekviena parduotuvė, kavinė ir restoranas. Jei jau negalite nė minutės gyventi be interneto, vertėtų įsigyti SIM kortelę. Mažiausias kiekis duomenų, kurį jums, tikėtina, pasiūlys pardavėjas, yra 5 GB. Daugoka, tačiau turėsite sutikti. Priklausomai nuo telekomunikacijų bendrovės, kartu su kortele tai gali kainuoti apie 130 TL (~20 EUR).
  • Turistinio sezono metu viešbučių kainos gerokai paauga. Tad gerai pagalvokite, ar tikrai jums būtina apsistoti miesto centre ir matyti pro langą Žydrąją mečetę? Gal ne mažiau smagu būtų gyventi aplinkiniuose rajonuose arba net Azijinėje dalyje, kur yra daug gerų ir, beje, pigesnių viešbučių.
  • Dar viena galimybė renkantis, kur apsistoti – pasinaudoti "Airbnb". Tačiau būkite pasiruošę įvairiems netikėtumams. Gali būti, kad su šeimininku nepavyks sukalbėti angliškai, arba atvažiavus paaiškės, kad butas išnuomotas kitam, arba tikrasis jo šeimininkas nuomininkui uždraudė jį pernuomoti (neklauskite, iš kur tai žinau).
  • Stambulas garsėja puikiais restoranais, už kurių paslaugas ir vaizdą, kuriuo gėrėsitės vakarienės metu, tikrai verta mokėti, kiek jie prašo. Tačiau iš pradžių vertėtų pasidomėti kam, už ką ir kiek. Gali būti, kad už vidutinės kokybės maistą pateikta sąskaita peršoks visas fantazijos ribas. Tokių nuotykių pasitaiko Sultanahmete, kuris gyvas tik turistų dėka. Gerokai patrauklesnės kainos yra toliau nuo turistų pamėgtų vietų.
123rf.com nuotr./Restoranai Sultanahmete
123rf.com nuotr./Restoranai Sultanahmete
  • Išbandykite gatvės maistą, na, gal išskyrus įdarytas midijas. Pilvą prikimšite skaniai ir pigiai. Atkreipkite dėmesį, kad gatvės maistas čia patiekiamas ne tik iš vežimėlių, kaip pavyzdžiui, virti kukurūzai, kepti kaštonai ar simitai, bet ir iš restoranėlių, didumo sulig kioskais. Ten galite gauti labai skanaus kebabo, pilavo – ryžių su vištiena, ar tik su avinžirniais.
  • Stambulo muziejai brangoki, pavyzdžiui, bilietas į Šventąją Sofiją ir sultonų rūmus kainuoja po 60 TL (~9 EUR). Tad jei ketinate lankyti daug muziejų vertėtų įsigyti Muziejų pasą (Museum Pass Istanbul). Sumokėję 125 TL (~19 EUR), juo galėsite naudotis 5 dienas ir po vieną kartą nemokamai įeiti į šiuos muziejus: Šventoji Sofija, Topkapis, Archeologijos muziejus, Mozaikų muziejus, Turkų ir islamo meno muziejus, Chora, Jildizo rūmai, Rumelijos pilis, Dievo motinos bažnyčios (Pammakaristos) muziejus.

Ką gi, smagios kelionės!

Daugiau naujienų apie keliones į Turkiją rasite „Facebook“ puslapyje „Noriu į Turkiją – Turkija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius