Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip užkalbinti suomį: patarimai keliautojams

Lankantis svečioje šalyje, visada norisi artimiau pažinti ir jos žmones. Taip iš arčiau galima pažinti ne tik šalies kultūrą, bet ir sužinoti dalykų, kurių internete ar kelionių giduose turbūt nerasite. Tačiau jei dauguma pietiečių, rodos, tik ir laukia, kol juos užkalbinsi, „pralaužti ledus“ su Šiaurės šalių gyventojais gali būti kiek sunkiau. Jei vis dėlto nuspręstumėte leistis į šią misiją, pateikiame keletą patarimų, kaip užkalbinti suomį.
123rf.com nuotr. / Sniego senis
Pažintis / 123rf.com nuotr.

Vyraujantis stereotipas, kad suomiai yra uždari ir šalti žmonės, nėra visiškai laužtas iš piršto. Daugumai atvykus į šią šalį reikia priprasti prie tylos ir tam tikro atstumo, kurį dažnai siekiama išlaikyti. Populiarus komiksas Finnish Nightmares (angl. „Suomiški košmarai“) taikliai parodo daugelio požiūrį į socialines situacijas, iš kurių mielai juokiasi ir patys suomiai.

Suomiški košmarai / https://finnishnightmares.blogspot.fi/ nuotr.
Suomiški košmarai / https://finnishnightmares.blogspot.fi/ nuotr.

Tačiau tuo pačiu, daugelis įvardija juos kaip nepaprastai mandagius, paslaugius ir nuoširdžius, nors gal kiek ir keistus žmones. Pavyzdžiui, tikrai ne visi suomiai supranta klausimus, užduodamus iš mandagumo, tokius kaip „Kaip sekasi?“. Jei suomio paklausite, kaip jis jaučiasi, galite tikėtis tiesaus ir išsamaus atsakymo. O jeigu jam kažkas negerai, jis taip ir pasakys – dažną britą ar amerikietį tai išmuša iš vėžių.

Vis dėlto, jei jums pavyks tai, kas pavyksta tikrai ne visiems – artimai susidraugauti su suomiu, tikėtina, kad ši draugystė tęsis daugybę metų ir bus be galo nuoširdi. Tačiau nuo kažko ji turi prasidėti, tad pakalbėkime apie vietą, temas ir suomių kalbą, kad pirmasis pokalbis būtų kuo sklandesnis.

Geriausia vieta – sauna, blogiausia – liftas

Žinoma, baras yra klasikinė vieta, kur galite tikėtis sėkmės – tai pripažino ir suomis Kimmo. Dažnai sakoma, kad suomis prieš ir po poros gėrimų yra visiškai skirtingi žmonės. Nors paprastai rimtos temos yra laikomos tinkamiausiomis draugų ratui, vėlų vakarą Helsinkio baruose galima išgirsti ir karštų diskusijų politinėmis temomis.

Tačiau didžiausia sėkmės tikimybė yra saunoje. Tai yra viena tų vietų, kurias nuvykus į Suomiją, aplankyti būtina. Tačiau sauną ne vienas įvardijo ir kaip itin tinkamą vietą pokalbiams ir pažintims su suomiais. Čia suomiai jaučiasi bene laisviausiai, o nesant drabužių – nėra ir ko slėpti bei gėdytis. Vienas iš lankytinų objektų – naujoji sauna Helsinkio centre.

„Allas“ baseinų ir pirčių kompleksas / „Allas“ nuotr.
„Allas“ baseinų ir pirčių kompleksas / „Allas“ nuotr.

Vienos blogiausių vietų – uždaros patalpos, kaip laiptinė, autobusas ar liftas – atsidūręs tokiose vietose su nepažįstamuoju, suomis gali jaustis labai nepatogiai. Galbūt gatvė taip pat nėra geriausias sprendimas, tačiau, pavyzdžiui, gyvūnų šeimininkai dažniausiai mėgsta jų augintiniams rodomą dėmesį ir noriai apie juos šnekučiuojasi.

Tiesa, nors viešos vietos dažniausiai nėra tinkamos vietos norint pradėti bičiulystę, norint kažką sužinoti, prieiti galima drąsiai. Tam tikrai nebūtina mokėti suomių kalbos, mat didžioji dauguma puikiai šneka angliškai, o kai kurie – ir rusiškai. Dauguma suomių yra labai paslaugūs, todėl net ir pamatę, jog esate pasiklydęs ar pasimetęs, greičiausiai prieis ir paklaus, ar nereikia pagalbos. Visus lankytinus Helsinkio objektus taip galima pasiekti ir be žemėlapio.

Nacionalinė pokalbių tema – oras

Galbūt ši tema neatrodo, kaip turiningo pokalbio pradžia, tačiau dauguma suomių be galo mėgsta kalbėti apie orą, ir tai nėra pokštas. Žinoma, net patys suomiai šią temą laiko anekdotu, tačiau su jais apie tai galima kalbėti drąsiai. Tam tinkami visi variantai, o ypač tie, kuriais galima pasiskųsti: vasara, žiema, pavasaris, per karšta, per šalta ar per tamsu. Oras Suomijoje keičiasi tikrai greitai, tai lemia ir temos populiarumą.

Suomenlina / Turas po Helsinkį / Gyčio Vidžiūno nuotr.
Suomenlina / Turas po Helsinkį / Gyčio Vidžiūno nuotr.

Dauguma suomių be galo didžiuojasi savo šalimi, o ypač – jos gamta. Suomijoje šiltasis sezonas yra gana trumpas, galimybė praleisti laiko gamtoje yra labai vertinama. Su suomiu visada galima pasikalbėti apie buvusias atostogas ar artėjančias atostogas. Jums mielai papasakos, kaip leido laiką vasarnamyje prie ežero ir plaukiojo valtele, arba kaip buvo kažkur, kur labai šilta.

Jei mėgstate sportą, geriausia tema – ledo ritulys. Tai yra nacionalinė sporto šaka, turinti begalę gerbėjų visoje šalyje. Taip pat suomiai turi bene daugiausiai vienam žmogui tenkančių metalo grupių, tad jei mėgstate šį stilių, pašnekovų tikrai rasite. Galiausiai, pravartu pasidomėti ir apie garsius Suomijos žmones, mat dažnas mano, kad retas nevietinis apie juos ką nors žino.

Suomiškų žodžių mokėjimas padarys įspūdį

Suomių kalba stipriai skiriasi nuo lietuvių, anglų ar net skandinavų kalbų. Ji kupina sudurtinių žodžių ir neturi aiškios intonacijos, daugelis vartoja šnekamąją kalbą, o kiekvienas miestas turi savitą dialektą. Taigi, likus kelioms savaitėms iki kelionės, susikalbėjimo lygio pasiekti turbūt nepavyks.

Suomiai puikiai žino, kad jų kalba nėra lengva, todėl dauguma labai džiaugiasi, jog kažkas nors truputį jos moka. Keiksmažodžiais greičiausiai įspūdžio nepadarysite, tačiau kad ir kelių kasdienių žodžių ar frazių mokėjimas, leis suomiams pajusti truputį nacionalinio pasididžiavimo.

Žinoma, jei esate pramokę kiek daugiau suomių kalbos, susidomėjimo tikrai sulauksite, galbūt ir nemažo. Kai kuriems bus sunkoka „persijungti“ į norminę suomių kalbą, tačiau kantrybės ir klaidų ištaisymo visada galima tikėtis. Tiesa, nenustebkite, jei pamatęs, kad vargstate, suomis tęs pokalbį angliškai, tačiau įspūdį jau būsite padarę tikrai neblogą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius