-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliauti toliau, išleisti mažiau: kad įspūdingos atostogos nepaliktų kiauromis kišenėmis

Svajonėse – kelionė, o pinigų neturite net padoriam lagaminui, jau nekalbant apie lėktuvo bilietą. Tai – ne priežastis laisvas vasaros dienas stumti tėvų sode, pas močiutę kaime, draugų sodyboje ar neprognozuojamo oro Lietuvos pajūryje.
Kelionė
Kelionė / 123rf.com

Kelios gudrybės padeda lankyti tolimus ir egzotiškus kraštus, bet tilpti į gerokai mažesnį biudžetą. Žinoma, paprasčiausias būdas sutaupyti – sutramdyti polėkį. Jei atostogoms turite vos kelis šimtus atliekamų litų, teks pasitenkinti kelione į gretimas šalis ar po Lietuvą, bet ir ji gali būti įsimintina – tereikia panaršyti internete ar paklausti draugų patarimų. 

O ką daryti, jei norisi toliau? Planuoti. Juk geriausias ekspromtas yra gerai suplanuotas ekspromtas.

Kuo detaliau suplanuosite būsimą kelionę, tuo geriau apskaičiuosite finansus. Nepamainomi kelionių gidai, pavyzdžiui, „Lonely Planet“, padeda išsirinkti pigesnę nakvynę, neužklysti į turtuolių restoraną, nepermokėti už taksi ir pan.

Kelialapis ar „pasidaryk pats“?

Abu keliai turi savų privalumų ir trūkumų. Neturintys laiko „mirkti“ internete ar vartyti knygų, bet per atostogas norintys išvengti papildomų rūpesčių, rinksis kelionių agentūrą. Bet retu atveju tai padeda sutaupyti.

Kai patys braižote maršrutą, galite paieškoti pigesnės nakvynės, aplenkti neįdomius, gal ir brangius muziejus, rinktis pigesnį transportą, maistą ir kitus dalykus. Galimybė būti savo laiko šeimininku ir išvengti nuobodžių bendrakeleivių – papildomi pliusai.

Jei bloga darosi vien nuo minties, kad svetimuose kraštuose galite pakliūti į netikėtas situacijas, sutaupyti galite ir pirkdami kelialapius. Čiupkite, vos agentūros juos pradeda pardavinėti. Lankykitės mugėse. Keliaukite didesne grupe. Dairykitės specialių ar paskutinės minutės pasiūlymų.

O kai patys braižote maršrutą, galite paieškoti pigesnės nakvynės, aplenkti neįdomius, gal ir brangius muziejus, rinktis pigesnį transportą, maistą ir kitus dalykus. Galimybė būti savo laiko šeimininku ir išvengti nuobodžių bendrakeleivių – papildomi pliusai.

Kad ir kokia ilga kelionė, visko vis tiek nepamatysite. Geriau mažiau, bet giliau, nenuobodžiai ir pagal savo galimybes. Autobusais vežiojančios agentūros kartais per porą savaičių aplekia pusę Europos – tuomet labiausiai įstringa ne lankyti muziejai, o nutirpusios kojos.

Bilietai

Keliaujant savarankiškai, jie dažniausiai suryja didžiumą išlaidų. 

Sutaupyti galima keliais būdais: pirkti mėgstamų avialinijų bilietus gerokai iš anksto, naudotis specialiomis rezervavimo sistemomis, kurios iš įvairių avialinijų pasiūlymų atrenka pigiausius, rinktis pigias avialinijas, skraidyti tomis pačiomis avialinijomis ir naudoti sukauptus taškus. Bet nebūtina skristi – po Europą galima keliauti automobiliu, ypač jei susiburia didesnė kompanija. Autobusas ar traukinys – dar pigiau. Vakaruose pastarasis – bene patogiausias judėjimo būdas. 

Jei maršrutas užgriebia tik Baltijos šalis ar Lenkiją, kodėl nesėdus ant dviračio? Nestokojate drąsos? Rinkitės autostopą.

Nakvynė

Nesirinkite turistinio sezono – bent nakvynė, o gal ir lėktuvo bilietai, ekskursijos bei kitos paslaugos tikrai bus pigesni. Ši biudžeto dalis – bene lengviausiai suspaudžiama iki minimumo. 

Viešbutyje gausite minkštą lovą, sočius pusryčius, nemokamo šampūno ir gal net baseiną, bet paliksite solidžią sumą. Apartamentuose vonios kambarys nebus toks prabangus, užtat rasite virtuvėlę, kur galima pasigaminti maisto. Naktis svečių namuose Indijoje ar Nepale kainuos vos kelis dolerius. „Hosteliai“ ir jaunimo nakvynės namai pigūs net Europoje.

Kartais už kambarį viešbutyje be šildymo ir karšto vandens žiemą Nepale teks pakloti kelis šimtus. Vaizdas į Everestą mums sykį tokios kainos nepateisino – viršukalnę slėpė debesys, tad, pasivaikščiojusios po juos, dingome jau po pirmos nakties. O kartais nakvynė nekainuos nė cento.

Iš anksto nepirkite papildomų ekskursijų ir panašių paslaugų – jei atvykę į vietą negausite pigiau, mažesnę kainą pasiūlys konkurentai. Pasvarstykite, ar apskritai reikia vienos ar kitos pramogos – gal vietoj muziejaus smagiau paskanauti egzotiškų vaisių jūros pakrantėje?

Tik „ačiū“ ar nedidelį suvenyrą atsieis nakvynė pas svetingumo klubo (couchsurfing.com, hospitalityclub.org ir pan.) narius. Rizikuojate pataikyti pas nemalonius keistuolius arba, priešingai, sulaukti neįkainojamų patarimų ir parsivežti puikių įspūdžių.

„Išnaudokite“ užsienyje gyvenančius giminaičius, draugus ir draugų draugus. Jei esate „džiazuojantis“ ir truputį įžūlus keliautojas, ieškokite svetingų žmonių tiesiog gatvėje ar bare – gal kažkas sutiks priimti naują pažįstamą?

Maistas

Nuo senų laikų esame įpratę į kuprinę įsimesti rūkytos dešros ar konservų, bet tai protinga tik keliaujant automobiliu ir planuojant gyventi kempinguose. Maistas gali sugesti, užimti reikalingesnių daiktų (kremo nuo saulės, papildomų marškinėlių ar suvenyrų) vietą, tapti viršsvoriu ar net sukelti problemų pasienyje (į kai kurias šalis neleidžiama įvežti maisto produktų). 

Negi nenorite pasigirti, kad triauškėte keptus skorpionus ar sugebėjote įveikti pūdytą silkę?

Jei kelionės maršrutas driekiasi ne pro „Michelin“ žvaigždučių turinčius restoranus, didelių išlaidų nereikia bijoti. Valgykite nedidelėse užkandinėse, lankykitės vietinėse maisto prekių parduotuvėse, jei yra galimybė, gaminkite patys.

Tik nepamirškite, kad kartais skrandis gali nekaip sureaguoti į kitos šalies maistą ir būtų gerai pasiruošti tokiam atvejui – su savimi turėti vaistų nuo virškinimo sutrikimų. 

Neišvengiamos išlaidos

Vizos, skiepai (į kai kurias šalis be tam tikrų skiepų net nepakliūsite), leidimai į tokias šalis, kaip Tibetas ar Butanas, kelionių draudimas… 

Kad ir kokia ilga kelionė, visko vis tiek nepamatysite. Geriau mažiau, bet giliau, nenuobodžiai ir pagal savo galimybes.

Bet ir čia įmanoma sutaupyti. Užuot kaskart pirkę kelionės draudimą, užsisakykite kreditinę kortelę ir jį turėsite visą laiką, o kortelė pravers internetu perkant bilietus ar rezervuojant viešbučius.

Papildomos išlaidos

Iš anksto nepirkite papildomų ekskursijų ir panašių paslaugų – jei atvykę į vietą negausite pigiau, mažesnę kainą pasiūlys konkurentai. Pasvarstykite, ar apskritai reikia vienos ar kitos pramogos – gal vietoj muziejaus smagiau paskanauti egzotiškų vaisių jūros pakrantėje? Mes taip suklydome Šri Lankoje – nuobodi kelionė iki vienos iš buvusių sostinių ne tik nemažai kainavo, bet ir sugaišino visą dieną.

Tas pats galioja tarpinių kelionių autobusais, traukiniais ir lėktuvais bilietams – gal kas nors netikėtai pavėžės nemokamai? Priešingu atveju ne tik galite permokėti, bet ir prisirišti prie perdėm griežto grafiko.

Daugelį muziejų ir panašių objektų galite aplankyti nemokamai. Tiesa, kai kur net į senamiestį teks pirkti bilietą. Pagudraukite – poeto Vladimiro Majakovskio muziejuje Maskvoje už gidės pasakojimą vietoj 750 rublių sumokėjome tik po 10, nes prisijungėme prie studentų grupės.

Suvenyrų visada norisi parsivežti jei ne draugams, tai bent sau. Ieškokite nedidelių, bet originalių niekučių, kurie neiškrapštys iš jūsų piniginės paskutinių centų, o kuprinėje užims nedaug vietos. Derinkite malonumą su nauda – gal netikėtai atšalo arba ėmė kaitinti saulė? Pasidairykite tinkamų drabužių – parsivešite kaip suvenyrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius