Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl JAV oro uostuose „dirba“ šunys su nulėpusiom, o ne stačiomis ausimis

Kai JAV Transporto saugumo administracija (TSA) „samdo“ šunis darbui oro uoste, keturkojų ieško su konkrečia fizine savybe. Ar šunų ausys kabo? Ar jos svyruoja šuniui einant? Jeigu taip, tuomet šuo yra tinkamesnis darbui oro uoste.
Vokiečių aviganis ir labradoras retriveris
Vokiečių aviganis ir labradoras retriveris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šių metų pradžioje TSA nusprendė prioritetą skirti šunims su nulėpusiomis, o ne su stačiomis ausimis. Tačiau tokia taisyklė galioja tik atrenkant keturkojus, kurie dirba zonose su keleiviais ir jų bagažu. Taip yra ne dėl to, kad šunų darbo kokybė priklausytų nuo jo veislės. Ne – taip yra dėl to, kaip žmonės reaguoja į šunis.

TSA vadovo Davido Pekoske'o teigimu, šunys su nukarusiomis ausimis, tokie kaip auksaspalviai retriveriai, paprastai laikomi draugiškesniais ir mažiau grėsmingais. Į šunis su stačiomis ausimis, pavyzdžiui, vokiečių aviganius, dažniau žvelgiama su kad ir nedidele baime – nors tai ir neturi jokio pagrindo.

TSA pastebėjo, kad labradorai dažnai turi ir raminamąjį efektą keleivių atžvilgiu – ypač vaikams. O štai vokiečių aviganiai dažniau kaip tik sukelia nerimą ir įtampą.

„Tėvai netgi šiek tiek patraukia savo vaikus nuo šuns su stačiomis ausimis nes, manau, mes kaip kultūra tokį šunį laikome taktiniu ar policijos šuniu“, – ABC aiškino TSA atstovas Michaelis Bilello.

Visgi tai nereiškia, kad stačiaausiai šunys neteks darbo oro uostuose. Pasak M.Bilello, sprendžiant apie šunų tinkamumą tarnybai, vis tiek labiau bus žvelgiama į sveikatą ir jo sugebėjimus, o ne ausis. Taip pat nė vienas dabar tarnaujantis keturkojis nepraras darbo dėl naujos politikos.

Vienintelis pokytis – nulėpausiams tiesiog bus teikiamas prioritetas zonose, kur stebimi keleiviai ir jų bagažas. Ir, žinoma, jeigu bus galimybė rinktis. TSA teigimu, maždaug trys ketvirtadaliai jų šunų yra nulėpausiai. Tokią proporciją tikimasi išlaikyti ir ateityje.

Keleivių stebėjimui TSA „dirba“ apie 1,2 tūkst. šunų, jie yra septynių skirtingų veislių. Tik dviejų veislių šunys – vokiečių ir belgų aviganiai – turi stačias ausis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius