Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl lėktuvuose neturėtumėte uždaryti ventiliacijos angos

Manote, kad lėktuvuose iš virš kėdžių esančios ventiliacijos angos oro pūtimas jus skrydžio metu susargdins? Klystate, rašo „Travel + Leisure“.
Lėktuvas
Lėktuvas / 123rf.com nuotr.

Iš tiesų ta nedidelė oro anga gali jus apsaugoti nuo tam tikrų mikroorganizmų, kurie ir galėtų jus susargdinti kelionės metu.

Daktaras Markas Gendreau tikina, kad visai be reikalo apie ventiliaciją lėktuvuose yra išankstinė bloga nuomonė. Anot jo, taip susiklostė dėl to, kad šis klausimas nuosekliai pradėtas tyrinėti tik prieš 15 metų.

Lėktuve cirkuliuojantis oras paprastai yra suskirstytas zonomis. Į jas patenkantis oras iš viršaus iš lėktuvo pasišalina per groteles, kurios paprastai yra po langais arba prie pat grindų.

Šis oras susimaišo su iš lauko paimtu oru, pereina HEPA filtrus, kurie išvalo jį nuo dulkių ir mikrobų, or tuomet sugrįžta atgal į kabiną.

Kiek šių zonų yra orlaivyje, priklauso nuo lėktuvo, bet kiekvienoje zonoje filtravimo procesas paprastai įvyksta 15-30 kartų per valandą. 50 proc. oro yra percirkuliuojama, 50 proc. paimama iš lauko, aiškino M.Gendreau.

Tokia sistema buvo sukurta tuomet, kai skrydžio metu keleiviai dar galėjo rūkyti, tad reikėjo sugalvoti būdą, kaip efektyviai ir reguliariai valyti orą. Kitaip orlaivio salonas būtų skendėjęs dūmuose.

123rf.com nuotr./Ženklas lėktuve
123rf.com nuotr./Ženklas lėktuve

Dėl šios priežasties HEPA filtrai išvalo daugiau nei 99 proc. ore esančių mikrobų ir dulkių.

„Kalbant apie oru plintančius virusus, yra be galo svarbu vėdinti orą, nes ventiliacija tampa pagrindine jų kontroliavimo priemone kartu su jų paveikto asmens izoliavimu“, – aiškino ekspertas.

Kai kurie oru plintantys virusai sklinda per mažyčius lašelius, kurie gali ilgai (iki 5 valandų) kybo ore, kol kur nors nugula ar yra įkvepiami.

Atidarę savo asmeninę ventiliacijos angą, galite sukurti nematomą jus supantį oro barjerą, kuris virusams neleistų prie jūsų patekti ir juos greičiau nupūstų ant žemės.

Oras lėktuvuose yra sausas, tad tai reiškia, kad skrydžio metu gali išdžiūti nosiaryklė. Taip nutikus žmogus tampa lengviau pažeidžiamas virusų – būtent todėl sėdint lėktuve svarbu juos nupūsti nuo savęs.

Kiti virusai, kurie sukelia peršalimą ar viršutinių kvėpavimo takų infekcijas, yra sunkesni ir greičiau nusėda, tačiau gali vis tiek nukeliauti beveik 2 metrus, kai kas nors nusičiaudi, kosti ar kalba. Todėl lėktuve svarbu nepamiršti ir naudoti antibakterinių servetėlių.

123rf.com nuotr./Sergantis keleivis
123rf.com nuotr./Sergantis keleivis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius