-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl nebereikalingi „Airbus A380“ nevirsta krovininiais lėktuvais?

Dabar jau turbūt visiems aišku, kad dviaukštis milžinas A380 nebuvo sėkmingiausias „Airbus“ projektas. Šie lėktuvai, keleivius skraidinantys tik nuo 2007 metų, po truputį jau keliauja į metalo laužą. Tiesa yra ta, kad A380 yra neekonomiškas. Tačiau nuo pat šio lėktuvo pasirodymo buvo kalbama apie krovininę jo versiją. Galbūt tai būtų neblogas būdas panaudoti nebereikalingus keleivinius A380?
Krovininis „Airbus A380“
Krovininis „Airbus A380“ / „Hi Fly“ nuotr.

Sunku patikėti, kad toks brangus ir palyginti jaunas lėktuvas jau yra nurašomas. Tačiau tai yra tiesa, rašo Aviacijos pasaulis. Štai Australijos oro linijos „Quantas“ neseniai paskelbė į perdirbimo aikštelę išskraidinusios jau ketvirtąjį savo A380. Neseniai panašią žinią paskelbė ir „Singapore“, o ir nemažai kitų oro linijų A380 jau yra perdirbimo aikštelėse. Tiesą sakant, kai kurių A380 jau nė pėdsako nebėra likę.

Ir tai – neseni lėktuvai, kurie būtų galėję ir toliau saugiai skraidinti keleivius. Jų atsisakoma ne dėl kokių nors patikimumo problemų, dažnų gedimų ar saugumo. Tiesiog „Airbus A380“ netinka šių dienų ekonominiam klimatui. Norint, kad A380 skrydžiai būtų pelningi, reikia užpildyti praktiškai visą lėktuvą. Tai ir gerais laikais nebuvo lengva, o dabar bus dar sunkiau, nes žmonės po COVID-19 pandemijos tikrai neskubės keliauti su tokiu entuziazmu, kokį turėjo anksčiau. „Quantas“ atsisako ne tik kelių A380, bet ir kelių „Boeing 747“ lėktuvų. Tokios tos dabartinės tendencijos – ekonomika, aplinkosauga, pandemija – nėra suderinamos su tokio dydžio lėktuvų eksploatacija.

Taigi, turime A380 lėktuvų, kurių oro linijos nebenori. Parduoti juos yra sunku – niekas nenori pirkti nei naujų, nei naudotų tokio dydžio lėktuvų. Bet galbūt juos būtų galima konvertuoti į krovininius lainerius?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Airbus A380“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Airbus A380“

Krovininę A380 versiją „Airbus“ jau siūlė

Pirmam skrydžiui A380 pakilo dar 2005 metais. Tada pasaulis dėjo daug vilčių į šį lėktuvą. Tiesą sakant, tuo metu buvo manoma, kad jis bus labai populiarus. „Airbus“ nusprendė, kad krovininė tokio lėktuvo versija yra nebloga idėja. Tai leistų padidinti A380 pardavimus, o išplėsta gamyba leistų sumažinti kaštus.

Dar tais pačiais 2005 metais „Airbus“ ėmė siūlyti A380F modelį – krovininę A380 versiją. Šis lėktuvas siūlė išties nemažai – buvo žadama, kad jis 10400 km atstumu galės gabenti net 150 tonų krovinius. Tai reiškia, kad A380F galėtų gabenti 7 % sunkesnį krovinį nei 747-8F. Tiesą sakant, pagal šį rodiklį A380F tuo metu būtų nusileidęs tik „Antonov An-225 Mriya“.

A380F projektas buvo atidėtas norint suderinti keleivinio orlaivio gamybą. „Airbus“ puslapyje A380F vis tiek buvo reklamuojamas iki pat 2013-ųjų metų, kuomet gamintojas nusprendė, kad paklausos tokiam lėktuvui greičiausiai nebus. Taip, A380F galėjo gabenti sunkesnius krovinius nei 747-8F, bet jo eksploatacijos kaštai buvo didesni. A380 tiesiog per daug godžiai geria degalus, kad galėtų varžytis su konkurentu iš „Boeing“.

Kodėl keleiviniai A380 nėra konvertuojami į krovininius?

Senstantys keleiviniai lėktuvai iš tikrųjų kartais virsta krovininiais. Įsižiūrėję į kai kurių krovininių lėktuvų fiuzeliažus pastebėtumėte, kad jie kadaise turėjo langus, kurie dabar yra pašalinti. Tokia praktika įsivyravo dėl skirtingos krovinių ir keleivių gabenimo ekonomikos, saugumo reikalavimų ir lėktuvų naudojimo pobūdžio. Keleiviams svarbu, kad lėktuvo salonas būtų gražus, švarus ir patogus, oro linijoms – kad keleiviai būtų patenkinti, o lėktuvas nereikalautų daug priežiūros. Tuo tarpu krovininiai lėktuvai yra įrankiai, kuriems taikomi kur kas laisvesni reikalavimai.

Taigi, teoriškai A380 galėtų virsti krovininiu lėktuvu. Tačiau niekas tam kol kas nesiryžo ir vargu, kad ryšis.

A380 yra tiesiog per didelis lėktuvas. Kai 2007 metais A380 ėmėsi darbo, kai kurie oro uostai taip pat turėjo pasiruošti tokio lėktuvo priėmimui. A380 sparnų ilgis (supraskit, lėktuvo plotis) – 79,75 m. Palyginimui, 747-8 sparnų ilgis – 68,4 m. Šie lėktuvai priklauso skirtingoms kategorijoms ir tai šiek tiek apriboja vietų, kuriose A380 gali būti naudojamas, sąrašą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Airbus A380
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Airbus A380

Be to, oro linijos atsisako šių lėktuvų ne dėl to, kad jie susidėvėjo ar tapo pasenę – jie tiesiog nėra labai ekonomiški. Tokio lėktuvo konvertavimas į krovininį būtų labai brangus. Reikėtų pašalinti saloną, langus, sustiprinti grindis, įrengti krovinių tvirtinimo taškus, padidinti duris. Taigi, kažkam tektų ryžtis didžiulėms investicijoms vien tam, kad vėliau galėtų skųstis gana didelėmis degalų sąnaudomis.

Nepamirškite, kad oro linijos ne šiaip išmeta A380 į sąvartyną. Šie lėktuvai yra parduodami perdirbimui – jie tampa atsarginėmis dalimis ir metalo laužu. Kitaip tariant, už juos mokami pinigai, todėl priežasčių ieškoti būdų išlaikyti šiuos orlaiviu ore tiesiog nėra daug.

Galiausiai, ir poreikis tokio tipo krovininiams lėktuvams nėra didelis. „Airbus“ ir „Boeing“ siūlo kelis didelius krovininius lėktuvus, kurie yra žymiai mažesni už A380, tačiau tenkina logistikos bendrovių poreikius ir siūlo kur kas ekonomiškesnes keliones.

Pirmasis krovininis A380 jau gimė

Nepaisant viso to, pirmasis krovininis „Airbus A380“ jau buvo pagamintas. Jis gimė „Hi Fly Malta“ bendrovės angare. Šios užsakomųjų skrydžių oro linijos turi vos vieną A380, kuris anksčiau priklausė „Singapore“. Dabar laikinai šis lėktuvas virto krovininiu.

„Hi Fly“ pašalino savojo A380 ekonominės klasės saloną ir taip pavertė lėktuvą triaukščiu krovininiu monstru. Verslo ir pirmos klasės salonai nebuvo liečiami, nes juos išmontuoti ir sugrąžinti yra gerokai sunkiau. Ši konversija yra laikina – krovininį A380 „Hi Fly“ naudos tik iki tol, kol vėl prireiks keleivinių orlaivių.

Įprastas bagažo skyrius išliko nepakitęs – jo talpa siekia 133,3 kubinius metrus. Tuo tarpu keleiviniuose salonuose, kuriuose beveik nebeliko sėdynių, telpa dar 164,56 kubiniai metrai krovinio. Dėžės gali būti kraunamos ir ant grindų, ir į įprastus palubėje įrengtus bagažo skyrelius.

Šis konvertuotas A380 kada nors ir vėl skraidins keleivius, todėl jis išsaugojo langus, o ir išimtos sėdynės dabar kur nors yra saugiai sandėliuojamos iki geresnių laikų. Tai reiškia, kad lėktuvo grindys nebuvo sustiprintos ir jis negali gabenti itin sunkių krovinių. Tačiau tai yra menka problema – šį darbą atlieka specialiai tam skirti lėktuvai.

Tokia konversija nebuvo labai brangi, nes tai yra tas pats A380, tik be salono. Jokių kardinalių pakeitimų nebuvo atliekama. Dėl COVID-19 pandemijos daugybė oro linijų kuriam laikui sustabdė savo didžiųjų orlaivių skrydžius. Krovininiu pavirtęs A380 bent jau gali būti naudojamas, nors ir nežinoma, ar jo skrydžiai bus pelningi. Ir ar šis lėktuvas apskritai suras darbo – Flightaware.com duomenimis šis lėktuvas neskraido jau keturias savaites.

„Airbus A380“ lėktuvo istorija bus trumpesnė, nei turėjo būti. Ir konversijos į krovininius orlaivius to tikrai nepakeis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius