Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl prieš ilgesnę kelionę rekomenduojama pasiskiepyti nuo tymų?

Atėjus atostogų sezonui bei suaktyvėjus kelionėms po Europą ir kitas pasaulio šalis, svarbu atkreipti dėmesį ir į užkrečiamųjų ligų grėsmę. Pastaraisiais metais vis daugiau pasaulio šalių gyventojų serga tymais, todėl keliautojams kyla rizika užsikrėsti šia infekcine liga.
Tymai
Tymais serganti mergaitė su mama / „Schuterstock“ nuotr.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) primena, kad vienintelė priemonė apsisaugoti nuo tymų yra skiepai.

Skiepijimo apimtys vis dar nepakankamos

Tymais vis dar sergama daugelyje pasaulio šalių, kuriose skiepijimo apimtys yra nepakankamos. Europos ligų ir prevencijos centro duomenimis, nuo 2016 m. balandžio iki 2017 m. kovo užregistruota daugiau kaip 4000 tymų atvejų Europoje. Daugiausia (90 proc.) jų nustatyta šalyse, kurios priskiriamos prie endeminių teritorijų (t.y. Belgija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Rumunija, Didžioji Britanija). Jose skiepijimo apimtys antrąja kombinuota tymų, epideminio parotito, raudonukės (MMR) vakcinos doze nesiekia 95 procentų, todėl asmenims, kurie nėra paskiepyti dviem vakcinos dozėmis, lankantis šiose šalyse išlieka didelė užsikrėtimo galimybė.

Tymus suvaldys skiepai

NVSC primena, kad vienintelė apsisaugojimo priemonė nuo tymų yra skiepai, todėl jie yra įtraukti į vaikų skiepijimo kalendorių. Šia vakcina skiepijama antraisiais gyvenimo metais (15–16 mėn. amžiaus) ir sulaukus 6–7 metų. Kuo didesnė visuomenės dalis yra pasiskiepijusi nuo tymų (mažiausiai 95 proc.), tuo didesnis yra kolektyvinis imunitetas, kuris nuo šios infekcijos apsaugo visus visuomenės narius, net ir tuos, kurie dėl sveikatos būklės negali būti paskiepyti.

Pasaulyje nuo tymų skiepijama jau daugiau kaip 40 metų. Tymų vakciną būtina įskiepyti bent du kartus, tik taip susidarys ilgalaikis imunitetas.

Jeigu nežinote, ar esate paskiepyti abiem vakcinos dozėmis, ruošiantis kelionei į endemines šalis, rekomenduojame kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris, išsiaiškinęs jūsų skiepijimo būklę, paskirs jums reikalingus skiepus.

Būdingos sunkios komplikacijos

Tymai – tai oro lašeliniu būdu plintanti virusinė infekcija, prasidedanti karščiavimu, viršutinių kvėpavimo takų, akių junginės uždegimu. Simptomai prasideda praėjus 7–17, o kartais ir 21 dienai nuo užsikrėtimo. Vienas pagrindinių simptomų yra bėrimas, kuris pasireiškia po 1–2 dienų nuo ligos pradžios. Pirmiausia pradeda berti galvos srityje, vėliau bėrimas „leidžiasi“ žemyn ir apima liemenį, galūnes.

Dažniausios ligos komplikacijos – plaučių, akių junginės uždegimas. Sunkiausia ligos komplikacija – smegenų uždegimas. Tymai buvo ir iki šiol išlieka viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų skiepais valdomų ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius