Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl Seišeliai yra gražiausias salynas pasaulyje? Vietos, kurias privalu aplankyti

Tobulai balto ir švelnaus it šilkas smėlio paplūdimys, skalaujamas krištolo skaidrumo įšilusio vandenyno. Tokį žemėje pasislėpusį rojaus kampelį galima rasti Seišeliuose — valstybėje, kuri yra kur kas daugiau nei tik nuostabios 115 salų. Indijos vandenyno vakaruose esanti ir nuo civilizacijos izoliuota teritorija — svajonių vieta, kurios vaizdais dažnai galima pasigrožėti filmuose. Palei vandenyną besidriekiantys paplūdimiai, įspūdingi koralų rifai ir gausybė fantastiškų atogrąžų gamtos draustinių Seišelius pavertė viena patraukliausių kelionių krypčių. Keliauti ir susipažinti su šia Indijos vandenyno perlu vadinama egzotiška vieta „Novaturas“ kviečia jau dabar.
Seišeliai
Seišeliai / 123RF.com nuotr.

Seišelių branduolį sudaro keturios pagrindinės salos: Mahė, Praslenas, Siluetas ir La Digas. Kitos po Indijos vandenyną išsibarsčiusios koralinės kilmės salos vilioja nardytojus ir vandens pramogų mėgėjus. Vis dėlto aplenkti didžiausios Seišelių salyne esančios kalnuotosios nuostabaus grožio Mahė salos nepavyks nei vienam.

Joje ne tik gyvena absoliuti dauguma valstybės gyventojų, bet ir įsikūrusi šalies sostinė Viktorija bei pagrindinis oro uostas. Dėl puikiai išvystytos infrastruktūros ir patogaus susisiekimo su kitomis salomis tai yra tikra salyno širdis. Belieka tik įsivaizduoti, koks gyvenimas nuolat verta tankiausiai apgyvendintoje, tačiau pagal plotą nedidukėje saloje. Į margą įvairiausių tautybių gyventojų masę nuolat įsilieja keliautojai iš viso pasaulio, nes Seišeliuose ištisus metus vyrauja tobulas, atostogoms idealiai tinkantis oras.

Margaspalvis rojaus kampelis žemėje

Mahės sala, nors ir tirštai apgyvendinta, sugebėjo išsaugoti savo užburiantį grožį ir šarmą. Įspūdingo reljefo saloje yra daugiau nei 70 kerinčių paplūdimių, daug tikrai gerų restoranų ir parduotuvių. Tai puiki vieta ne tik pagulėti balto smėlio paplūdimyje ar pailsėti palmių pavėsyje, bet taip pat susipažinti su vietos istorija ir kultūra, todėl verta apsilankyti Nacionaliniame istorijos muziejuje ir kultūros centre.

Vaikštant salos gatvelėmis derėtų apžiūrėti ne tik galerijas ir Domaine de Val des Pres rankdarbių kaimelį, kuriame galima įsigyti unikalių suvenyrų, bet būtina užsukti ir į botanikos sodus. Mahėje esančiame sode galima nusifotografuoti su gigantišku vėžliu įspūdingų augalų fone. Šiuos įspūdingus jūros gyventojus poilsiautojai gali pamatyti ir paplūdimyje. Seišelių salose gyvena didžiausia didžiųjų vėžlių populiacija pasaulyje.

Turistams čia siūloma daug įvairiausių kokybiškų pramogų. Tie, kurie į salą atvyko atrasti naujų skonių, turi nepraeiti pro romo distilerijas ar arbatos gamybos namus. Viešėti Seišeliuose ir neišgerti puodelio vietinių arbatžolių arbatos būtų kone nuodėmė. Viename puodelyje atsiskleis visų čia pat prie kavinukės augančių arbatmedžių lapelių skoniai. Ši vieta — tikras lobis autentikos ieškotojams.

Saloje didžioji dalis augmenijos yra reta ir būdinga tik šiai vietovei, nes ji yra izoliuota nuo kitų žemynų. Viešėdami čia negalėsite atitraukti akių nuo atogrąžų miškuose vešinčių unikalių augalų. Šiame nutolusiame kampelyje galite pamatyti tokių augalų, kurių niekur kitur tikrai nerasite — Seišelių vanilines orchidėjas, medūzų medį ir tikrai išskirtines vabzdėdes saracėnijas.

Šią augmeniją tikrai pastebėsite ir susiruošę į žygį vienu iš gausybės saloje esančių pažintinių takų. Kalno nacionalinis parkas (Morne Seychellois National Park) — puiki vieta susipažinti su neįprastais augalais. Parko teritorija apima iškilusias granito smailes ir nežemiškus mangrovių miškus. Čia tiesiog privaloma pereiti pažinimo taku, ištyrinėti miškingą plynę bei pasiekti aukščiausią šalies viršūnę — 905 m aukščio Seišelių Kalną.

Vis dėlto pagrindiniu Mahės salos traukos centru, nepaisant unikalių užburiančių kraštovaizdžių ir išskirtinės gyvūnijos, išlieka baltojo smėlio paplūdimiai. Stulbinančios pakrantės ir jose stovintys kurortų viešbučiai — puiki vieta atsipalaiduoti bei mėgautis idiliška aplinka.

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Pabėgimas nuo įprastos civilizacijos galimybė naujai save pažinti

Galvojant apie Seišelius daugeliui į galvą iš karto šauna mintis apie Mahės salą. Kelionės maršrutas dažniausiai veda į Bo Valoną, žymiausią salos kurortą. Tik keletas kitų salyno įlankų yra tokios gyvybingos kaip ši. Vieną ilgiausių paplūdimių Seišeliuose turintis Beau Vallon yra populiarus ne tik tarp turistų, bet ir tarp vietos gyventojų.

Čia susijungia žadą atimantis kraštovaizdis, gausybė įvairiausių veiklų ir itin išvystyta aplinkos infrastruktūra. Švelnus it aksomas smėlis ir seklus, skaidrus it stiklas vanduo — puiki vieta tingiomis, ilgomis dienoms mėgautis saule, o paslaptingas povandeninis pasaulis tiesiog masina poilsiautojus išbandyti nardymą.

Vandenyne šėlstančio bangos vilioja banglenčių, jėgos aitvarų ir kitų vandens pramogų mėgėjus. Dieną naktį šurmuliuojančiame Beau Vallon kurorte tik jūs pats galite užsibrėžti sau limitą, kiek pramogų ir pagundų esate pasiryžęs išbandyti.

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Čia pat pašonėje įsikūręs Bel Ombre keliautojus žavi unikaliais, stačiomis uolomis nusagstytais krantais. Apsistojus šiame kurorte nebūtina išsižadėti dalyvavimo Beau Vallon šėlsme, tačiau norint bet kada galima pabėgti į nuošalią ir ramią vietą. Nuo uolų atsiverianti magiška panorama nepalieka abejingų. Tie, kurie neįsivaizduoja idealių atostogų be ilgų pasivaikščiojimų gamtoje ir siautulingų pramogų po jų, turėtų jau krautis lagaminus ir skubėti į Bel Ombre.

Kiek ramesnio poilsio mėgėjus vilioja granito uolomis bei ypatingo mėlio vandens spalva garsėjanti Bė Lazarės pusmėnulio įlanka. Tai tikras gamtos stebuklas, slepiantis įdomią istoriją. Vietos gyventojai kadaise čia rado paslėptą piratų lobį, tad išlieka viltis, kad ir atvykusiems gali nusišypsoti sėkmė. Tai taip pat puiki vieta užsiimti nardymu bei banglenčių sportu. Norintys išbandyti paviršinį nardymą ar paplaukioti burlente turėtų vykti į visad gyvą Ans Rojalį.

Šiame kurorte šeimos atostogas nepamirštamomis pavers gardūs įmantriausių skonių patiekalai, kuriuos siūlo gausybė čia įsikūrusių restoranų. Šioje vietoje dėl įvairių siūlomų paslaugų ir saugaus paplūdimio mėgstamą veiklą ras tiek šeimos, tiek romantikos išsiilgusios poros. Anse Royale paplūdimys turi ilgą istoriją, mat čia 1772 m. buvo įkurtas pirmasis Seišelių prieskonių sodas. Kurorte stovi įspūdinga, tiesiai į vandenyną žvelgianti bažnyčia, kuri žaviai kontrastuoja su ją supančiais tropiniais kraštovaizdžiais.

Daug įvairių pramogų ir paslaugų siūlantis kurortas yra vienas populiariausių, tačiau jis nėra sausakimšas. Paplūdimys toks didelis, kad kiekvienas gali rasti atokesnę vietelę poilsiui. Poilsiaujant didžiausioje Seišelių saloje šios vietos tikrai negalima aplenkti.

Rytinėje Mahės salos pakrantėje esantis Puant u Selo kurortas pasižymi ramybės ir šurmulio derme. Akinamo skaidrumo vanduo čia seklus ir dažniausiai ramus, todėl puikiai tinka ramiam pasiplaukiojimui ir nardymui. Ši kiek atokesnė vieta pasižymi išskirtine ramybe, todėl yra tikras rojaus kampelis ramioms iškyloms, lėtiems vakariniams pasivaikščiojimams, mėgavimuisi skaisčia Seišelių saule, kurios dovanotas bronzinis įdegis dar ilgai primins apie įstabią kelionę. Šalia paplūdimio įsikūrusios parduotuvės ir restoranai visada laukia poilsiautojų, tad dienas jie čia gali leisti taip, kaip nori.

Mahės saloje gausų vietų, skirtų siautulingam poilsiui ir smagiems, nepamirštamiems potyriams, tačiau ne be reikalo tai yra ir viena mėgstamiausių įsimylėjėlių krypčių. Didžiausioje saloje yra ir atokesnių, ramių bei romantiškam poilsiu tinkamų kurortų.

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Kvapą gniaužiančio grožio ramybės oazės

Mahės saloje būtų sunku rasti vietą, kuri nepriverstų aikčioti iš nuostabos dėl jos grožio. Vis dėlto sakoma, kad Takamaka — išskirtinio grožio kurortas. Vaizdingas peizažas ir Takamaka medžiai, nuo kurių ir kilo salos pavadinimas, sukuria neišdildomą vaizdą, kurį tikrai prisiminsite grįžę iš šio nepaprasto gamtos kampelio.

Prisiminsite ir čia patirtus potyrius. Dėl krištolo skaidrumo vandens ir gausaus būrio jūros gyvūnų tai puiki vieta paviršiniam nardymui. Susipažinti su nuostabia gyvūnija galima ir išėjus pasivaikščioti pakrante. Čia galima pamatyti jūros vėžlių, tačiau nereikia skubėti su jais fotografuotis. Leiskite jiems mėgautis ramybe ir žavėkitės šiais nuostabiais gyvūnais iš tolo. Takamaka — vienas gražiausių Mahės salos paplūdimių, todėl kiekvienas, norintis atviruko vertos nuotraukos, turėtų aplankyti šią užburiančią vietovę ir pasimėgauti Indijos vandenyno teikiamais malonumais.

VIDEO: Seišeliai – gražiausias salynas pasaulyje

Por Glodas — taip pat vienas vaizdingiausių kurortų. Ši vieta išskirtinė tuo, kad iš jos galima ne tik pamatyti salelę vandenyne, bet ir atoslūgio metu pėsčiomis iki jos nueiti. Nuostabus kurorto kraštovaizdis — regiono akcentas. Šį labai nuošalų paplūdimį renkasi nuo šurmulio bėgantys poilsiautojai, kurie ieško ramybės ir privatumo. Retkarčiais paplūdimyje galite likti visiškai vieni ir ramiai mėgautis žavingais saulėlydžio vaizdais.

Nuošalumą mėgstantiems poilsiautojams vertėtų apsilankyti charizmatiškame Grand’Anse kurorte, kurį puošia vaizdingos uolos. Tai dar viena alternatyva ieškantiems ramaus ir privataus poilsio. Kontrastas tarp smėlėto paplūdimio ir jį supančių vidinių salos kalnų bei kalvų paverčia kurortą unikalia Mahės salos traukos vieta.

Palyginus su kitais Seišelių paplūdimiais, čia vanduo gana gilus, o povandeninės srovės gali būti itin stiprios. Dėl to kurortas populiarus tarp banglenčių sporto ir laukinio gamtos šėlsmo mėgėjų. Dideliame ir įspūdingame Grand’Anse paplūdimyje kiekvienas poilsiautojas ras daug natūralaus žavesio ir neabejotinai tobuliausią atostogų kadrą. Ilgiausias ir atviriausias Mahės vakarinės pakrantės paplūdimys išsiskiria iš kitų salos vietų, tad itin vilioja lankytojus.

Dar viena Mahės salos ramybės oazė — Ans Bualo. Tai puiki vieta pasidžiaugti žydromis Indijos vandenyno bangomis bei iš arti susipažinti su Seišelių žvejų gyvenimu. Jie sekliame įlankos vandenyje laiko savo valteles, o jų gausa paplūdimyje tikrai nustebins. Jei pasiseks ir vietiniai žvejai pasiūlys prisijungti, gali būti, kad jums pavyks pagauti iki šiol nematytą žuvį. Kurortas vilioja ir įspūdingų fotografijos kadrų medžiotojus, nes rasti geresnę vietą stebėti saulėlydžius būtų iš tiesų sunku.

Seišelių salyne kiekviena vieta primena, kad ir žemėje gali būti rojus. Pamatyti užburiantys vaizdai ir išbandyti potyriai tikrai įsimins visam gyvenimui. Įspūdžius iš Seišelių salų neabejotinai sustiprina ir čia atsiveriantis įspūdingas Azijos skonių pasaulis.

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Įvairiausių skonių derme žavinti maisto simfonija

Seišelių salos garsėja daugeliu dalykų. Čia besidriekiantys paplūdimiai yra visiškos „superžvaigdės“, tačiau į salas atvykę keliautojai galvas pameta ir dėl kitko. Dieviškai skanus čionykštis maistas nepalieka abejingų. Nuo šviežiai sugautų žuvų iki vietos gyventojų užaugintų vaisių, nuo aštriausių karių iki saldžiausių keptų bananų — tokia spalvinga yra siūlomų patiekalų paletė. Čia gausu pasirinkimo kiekvienam, kad ir kokio išrankaus skonio jis bebūtų.

Dėl šalies geografinės padėties jos virtuvėje gausu žuvų bei jūros gėrybių. Vienas populiariausių žuvies paruošimo būdų — kepti ant karštų anglių. Į ugnį beriamos kokoso sėklos suteikia žuviai nepakartojamą aromatą ir skonį. Žuvis taip pat troškinama, verdama, sūdoma ir rūkoma. Prie daugelio jūros gėrybių patiekalų patiekiamas indelis ryžių, o viskas gausiai pagardinama citrinžolėmis, kalendromis ir imbierais.

Dėl šalies istorijos čia juntama kinų, indų, britų, prancūzų ir Afrikos tautų virtuvės įtaka. Todėl nenustebkite pavaišinti kokoso, mango, papajų ir auksinių obuolių salotomis su kiaulienos, vištienos ar jautienos patiekalais. Žinoma, neišvengsite žuvų ir vėžiagyvių, pateiktų visame gražume.

Pirmieji salos kolonistai iš Prancūzijos čia atvežė savo legendinius kulinarinius receptus bei aromatingą prieskonių ir žolelių mišinį, kuris iš karto paplito saloje. Vėliau į salyną atvykę britai prancūzų virtuvei padarė akivaizdžią įtaką. Taip gimė amžina kreolų meilė arbatai, pyragams, riešutams.

Vis dėlto didžiausią indėlį į salyno virtuvę įnešė XIX a. vid. čia atvykę darbininkai iš Indijos ir Kinijos. Tik dėl jų dabar galima mėgautis makaronų ir ryžių patiekalais su garinta žuvimi ir daržovėmis, įvairiausios rūšies kariais, čili, kebabais ir kitais pikantiškais patiekalais. Į šią nuostabių skonių virtuvę lengvai įsiliejo ir išsilaisvinusių Madagaskaro ir Afrikos vergų tradiciniai valgiai — kokosų pienas, kasavos ir bananų infuzija.

123RF.com nuotr./Kepti bananai
123RF.com nuotr./Kepti bananai

Per daugybę metų Seišeliuose susiformavo išskirtinė virtuvė, kuri atspindi įvairią gyventojų etninę kilmę. Į plataus spektro skonių ir tekstūrų simfoniją susiliejantys patiekalai dabar tiesiog priskiriami kreolų virtuvei.

Seišeliuose maisto pasirinkimas itin platus, tad tinkamą patiekalą ras net išrankiausieji. Neįprastų skonių ieškantys smaguriai galės paragauti aštuonkojų, šikšnosparnių, papūgų, retų jūrinių žuvų ir net ryklienos patiekalų bei kitokių delikatesų.

Keliaujant po tropikų rojų būtų sunku įsivaizduoti dieną be vietos gyventojų taip mėgstamų atogrąžų vaisių. Seišeliuose noksta mangai, papajos, avokadai, karambolos ir dar daugybė kitų vaisių. Jų nusipirkti galima itin pigiai, tad puikus šviežias ir sveikas dienos užkandis jums visada ranka pasiekiamas.

123RF.com nuotr./Žuvis
123RF.com nuotr./Žuvis

Skaniai paruošto maisto galima įsigyti vietos virtuvėlėse, jaukiuose svečių namuose. Tiems, kurie nori paragauti profesionalių šefų ruošto Seišelių maisto, vertėtų apsilankyti kurorto ar prabangių viešbučių restoranuose, kurių čia tikrai netrūksta. Bet kuriuo atveju maistas bus tikrai autentiškas ir nuostabiai skanus.

Išbandyti naujų skonių pasaulį, pamatyti rojaus kampelį žemėje ir išsimaudyti krištoliniame vandenyne — tai viskas, ko reikia tobuloms atostogoms. Dar daugiau salyno paslapčių iminsite keliaudami kartu su „Novaturu“. Profesionalūs kelionių vadovai poilsiautojams atskleis apie salyną ne visiems žinomų detalių. Ne be reikalo Seišeliai yra Indijos vandenyno perlas, kurį atverti nori kiekvienas.

Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius