Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl sniegas JK sukelia daugiau problemų nei Kanadoje: priežastis visai paprasta

Kuris lietuvis nėra pašiepęs britų, kad pas juos keli centimetrai sniego kasmet sukelia paniką? Sniegas dažnai sutrikdo ir oro eismą – skrydžiai atidedami, atšaukiami. Kodėl Jungtinėje Karalystėje sniegas sukelia daugiau problemų negu, pavyzdžiui, žymiai daugiau jo sulaukiančioje Kanadoje? Pasirodo, daug įtakos turi pats sniego tipas.
Sniegas sutrikdo darbą Jungtinės Karalystės oro uostuose
Sniegas sutrikdo darbą Jungtinės Karalystės oro uostuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Meteorologas Andrew Wardas, dirbantis Hitrou, „Sun Online Travel“ paaiškino, kodėl britai žiemą kenčia labiau nei kiti.

„Yra du skirtingai sniego tipai – sausas ir drėgnas sniegas. Kanada turi sausą, kuris neužsilaiko, taip nelimpa, ir jį galima lengvai nupūsti“, – aiškino jis.

O Jungtinėje Karalystėje sniegas būna drėgnas – jame žymiai daugiau drėgmės, ir tai sukelia nesklandumus oro uostams.

„Drėgnas sniegas yra didesnė problema, nes jis virsta pliurza ir ledu, o tai žymiai sunkiau nuvalyti nei sausą sniegą, kurį lengvai pavyksta nušluoti ar nupūsti“, – meteorologas aiškino „Sun Online Travel“.

Oro uostui taip iškyla papildomų iššūkių, nes prisideda papildoma – ledo – rizika. Privalu nutirpdyti ledą nuo lėktuvų. Kaip tai atrodo Lietuvoje, skaitykite čia: Moderniausia orlaivių nuledinimo mašina Lietuvoje: kodėl ant lėktuvų purškiamas skystis – oranžinis?

Nors Jungtinės Karalystės gyventojai gali manyti, kad skrydžiai dėl prasto žiemos oro čia sutrinka dažniau nei kur kitur, A.Wardas tikina, kad situacija tikrai nėra tokia bloga, kaip gali pasirodyti.

„Mes nesulaukiame daug sniego, todėl kai tokie dideli reiškiniai įvyksta, tai būna šioks toks siurprizas. Juos sunku numatyti ir prognozuoti“, – aiškino ekspertas.

Jo nuomone, net ir praėjusiais metais, kai atslinko šaltų orų masė, pavadinta „Pabaisa iš Rytų“ („Beast from the East“), ir buvo atšaukti tūkstančiai skrydžių, šalis iš tiesų tvarkėsi taip gerai, kaip buvo įmanoma.

„Jungtinės Karalystės geografinė vieta yra išskirtinė – šalia Atlanto vandenyno, todėl sunku ją lyginti su kitomis šalimis“, – teigė jis.

Be to, jis pabrėžė, kad galingos pūgos čia žymiai retesnės – sulaukiamos ne kasmet. Priešingai nei Šiaurės Amerikoje, Skandinavijoje ir pan.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sniegas sutrikdo darbą Jungtinės Karalystės oro uostuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sniegas sutrikdo darbą Jungtinės Karalystės oro uostuose

Klausimas, kaip Jungtinės Karalystės oro uostams ateityje susitvarkyti su sniego keliamais iššūkiais, yra sudėtingas, kalbėjo A.Wardas.

Yra investuojami dešimtys milijonų svarų sterlingų į techniką, tačiau visi suvokia, kad ji panaudojama bus labai retai.

„Net toks įvykis kaip „Pabaisa iš Rytų“ nutinka tik kartą per 3–5 metus. Paprasčiausiai neverta pumpuoti laiko, pinigų ir išteklių į tai, kas neįvyksta kasmet“, – dėstė specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius