Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl visi lėktuvai šiais laikais yra dažyti, ir dažniausiai – baltai?

Absoliuti dauguma lėktuvų šiais laikais yra nudažyti, tačiau anksčiau buvo visai ne taip. Daugybė „Boeing“ lainerių skraidė su minimaliu dažų kiekiu ir atrodė išties puikiai. Aliumininis paviršius buvo poliruotas, todėl žvilgėjo saulėje, o oro linijos džiaugėsi ne tik įvaizdžiu, bet ir mažesniu svoriu – lėktuvo dažai sveria kelis šimtus kilogramų. Tai kas pasikeitė?
Lėktuvai
Lėktuvai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kodėl dažomi?

Priklausomai nuo lėktuvo dydžio, jo danga gali sverti ir visą toną. Ir nėra griežto reikalavimo ją nudažyti – „Boeing 737“ gali skristi ir be jokių dažų. Tiesą sakant, būtent taip ir skraidė – kai kurios oro linijos žvilgančius lėktuvus laikė savo įvaizdžio dalimi. „American Airlines“ lėktuvai buvo lengvai atpažįstami būtent dėl savo poliruotų metalinių fiuzeliažų, tačiau dabar jie – balti. Tokie balti, kaip ir daugelio kitų oro linijų.

Toks sprendimas buvo priimtas dėl praktinių priežasčių. Kai kurie lėktuvų gamintojai net nesiūlo tokios galimybės palikti orlaivį nedažytą. „American Airlines“ turi daug skirtingų lėktuvų, o prekės ženklui geriau juos kaip nors suvienodinti. „Boeing“ atliko tyrimą, kuris atskleidė ir daugiau privalumų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lėktuvai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lėktuvai

Pasirodo, prie aliuminio lengvai kimba purvas ir vabzdžiai. Dažai gali būti lygesni ir švaresni. Nors tai ir skamba neįtikėtinai, purvas ir vabzdžiai didina oro pasipriešinimą. Nuo dažų ir sniegas bei ledas nukrenta lengviau.

Aliumininis paviršius yra sutvirtinamas kniedėmis, kurios yra iš dalies matomos. Taigi, jos taip pat didina oro pasipriešinimą. Kur kas lengviau sukurti lygų dažytą nei lygų nedažytą paviršių. Nors aliuminis nerūdija, jį taip pat kamuoja korozija ir dažai nuo to apsaugo.

Galiausiai, dažytas paviršius mažiau įkaista. Dažai atspindi saulės spindulius, lėktuvas išlieka vėsesnis, todėl – efektyvesnis. Dažymas yra sudėtingas ir brangus procesas, bet „American Airlines“ teigia, kad tai padės sutaupyti pinigų. Ir ne tik dėl terminio efektyvumo – nedažytiems lėktuvams reikėjo daugiau priežiūros, kad jie išlaikytų veidrodinį blizgesį.

Kodėl dažomi baltai?

Kaip rašo „The Telegraph“, balta spalva yra pati populiariausia, nes orlaiviai dažnai yra perparduodami. Tą padaryti būti sunkiau, jeigu lėktuvas būtų nudažytas firminėmis avialinijų spalvomis.

Tačiau pati pagrindinė baltų lėktuvų priežastis – ši spalva padeda išlaikyti orlaivį vėsų. Taip, kaip vasarą ir mes rengiamės šviesių spalvų drabužiais, kad šie atspindėtų Saulės šviesą, taip ir lėktuvai ne taip įkaista būdami balti.

Be to, ant baltos spalvos yra žymiai paprasčiau pastebėti kokią nors lėktuvui padaryta žalą – įbrėžimus, įtrūkimus, degalų nutekėjimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius