Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kosta del Solis: tobulos atostogos saulės nubučiuotame krante

Per atostogas norisi pamiršti darbą ir tiesiog sustabdyti laiką. Tam tobulai tinka Ispanija, nes laikas čia iš tiesų eina lėčiau. Ispanai pavydėtinai moka neskubėti ir tiesiog mėgautis gyvenimu. O ar galima kitaip, kai saulė šviečia beveik ištisus metus, kaip Kosta del Solyje? Jau 20 metų keliones organizuojanti bendrovė „Novaturas“ kitos vasaros atostogas kviečia praleisti būtent čia, saulės nubučiuotame krante.
Kosta del Solis, Ispanija
Kosta del Solis, Ispanija / 123RF.com nuotr.

Aistringiausias Ispanijos taškas

Kosta del Solis įsikūręs pietiniame Andalūzijos krašte šalia Viduržemio jūros, tiesiai priešais Afriką. Žydro vandens skalaujami smėlėti paplūdimiai – tobula vieta praleisti atostogas ir pamiršti visus žemiškus rūpesčius. Ispaniškai Costa del Sol reiškia „saulėtas krantas”, mat saulėtų dienų skaičius per metus čia siekia daugiau nei 320. Vidutinė temperatūra nuo pavasario iki pat vėlyvo rudens svyruoja apie +26 laipsnius, o vasarą dažnai įkaista net iki +35 laipsnių karščio. Vasaros vidurdieniais nuo kaitrios saulės čia įprasta slėptis šešėlyje ir ilsėtis – tai siestos laikas, kai gyvenimas mažuose miesteliuose tarsi sustoja bent trims valandoms.

Rudenį oras pamažu vėsta ir tampa aksominis. Dienomis taip nebekepina saulė, o jūra išlieka vis dar viliojančiai šilta. „Novaturas“ keliones į Kosta del Solį organizuoja rugsėjo – spalio mėnesiais, kai klimatas čia yra pats švelniausias. Ruduo Andalūzijoje tampa panašus į rojų, mat sodai šiuo metu lūžta nuo prinokusių granatų, avokadų ir figų, tad galima iki soties mėgautis tuo, kas mums yra egzotika.

Poilsį paplūdimyje galima derinti su įvairiomis pramogomis, kurių čia siūloma ištisa gausybė. Vandens sportas, parkai ir zoologijos sodai, kultūriniai renginiai, istoriniai objektai – kiekvienas poilsiautojas ras pačią įdomiausią sau sritį. Juk Andalūzija vadinama tikrąja Ispanija, kur gimė koridos kovos ir flamenko šokiai, tad viešint čia būtina pasiausti kartu su ispanais ugningo šokio ritmuose ir aplankyti gimtąsias garsiojo Pikaso ir Senekos vietas.

123RF.com nuotr./Sevilija, Ispanija
123RF.com nuotr./Sevilija, Ispanija

Čia galite sutikti ir savo mylimiausią kino žvaigždę

Visa Kosta del Solio regiono pakrantė nuo Gibraltaro iki Malagos nusėta akinančio baltumo mažais kurortiniais miesteliais. Siaurutės viduramžiais dvelkiančios ir gėlėmis puoštos jų gatvelės paperka jaukia atmosfera. Kiekvienas miestukas turi savo charakterį, subalansuotą skirtingam poilsiautojų tipui, tad prieš renkantis kurortą reiktų atsakyti sau į klausimą, kokio poilsio norite – ramesnio ar aktyvaus, o gal norite pasijusti visąnakt verdančio ispaniško gyvenimo dalimi?

Benalmadena, dar vadinama baltuoju Andalūzijos kaimeliu – tikras rojus kultūros ir gero maisto mėgėjams. Šio miestuko gatvėse visą vasarą netyla gyvos muzikos koncertai ir kraują kaitina flamenko šokiai, kviečia spektakliai bei kino po atviru dangumi seansai. Čia galima rasti vienus puikiausių andalūziškos virtuvės restoranus ir išragauti gardžiausiai paruoštas jūros gėrybes. Kepinant kaitriai saulei pavėsį ir poilsį galima rasti mieste esančiame Palomos parke, kuriame gausu ne tik egzotiškų augalų, bet ir gyvūnų, kuriuos dievina mažiausieji atostogautojai.

Jeigu keliaujate atostogauti su šeima, neapsiriksite pasirinkę Fuenchirolą. Tai ramus kurortinis miestukas, kuriame pramogų pakanka ir vaikams, ir suaugusiems. Vaikai dievina pasivaikščiojimus po Fuenchirolos zoologijos sodą, o suaugusiems siūloma susipažinti su turtingu povandeniniu pasauliu. Miestelis garsus istoriniu palikimu, čia verta aplankyti senovines romėnų pirtis, jaukias bažnytėles ir netoliese stūksančias didingas pilis.

Toremoliną dėl savo judrumo dažnai renkasi šurmulingą gyvenimą mėgstantys poilsiautojai. Gausybė pramogų, parduotuvėlių bei restoranėlių neleidžia nuobodžiauti bet kokio amžiaus poilsiautojams, o žvejų kvartale La Carihuela galėsite pajusti tikrą andalūzietiško gyvenimo skonį. Geltono smėlio paplūdimiai mėgstami ir auksinio įdegio mėgėjų, ir vandens sporto entuziastų.

Estepona, kadaise buvęs nedidukas žvejų kaimelis, jau senokai virto prabangiu kurortu. Medines valteles pakeitė jachtos, išdidžiai plūduriuojančios įspūdingoje prieplaukoje. Restoranai, barai, viešbučiai čia subalansuoti prabangesnį poilsį mėgstantiems turistams. Žirgynai, golfo laukai, milžininškas Selwo zoologijos parkas, po kurį keliaujant automobiliais galima pamatyti laisvėje gyvenančius gyvūnus iš viso pasaulio.

Trokštantys prabangaus poilsio dažnai suka į Marbelją – vieną garsiausių ir brangiausių Kosta del Solio kurortų. Čia verta užsukti jau vien tam, kad gatvėje galėtum paspoksoti į atostogaujančias kino žvaigždes ir kitas garsenybes. Išpuoselėtas iki smulkmenų miestelis džiugina akį, nors dauguma jo viešbučių įkandami tikrai ne kiekvienam. Pats prabangos centras – Banus uostas miestelio pakraštyje, kur plūduriuoja milijardierių jachtos ir blizga išskirtiniai viešbučiai bei prestižinės parduotuvės.

123RF.com nuotr./Malaga, Ispanija
123RF.com nuotr./Malaga, Ispanija

Pažinti Andalūzijai vienų atostogų neužteks

Andalūzija didžiuojasi savo istorine praeitimi, mat jos klimatas, derlingos žemės bei puiki strateginė padėtis visais laikais viliojo vis naujus užkariautojus. Šiame krašte savo pėdsakus paliko romėnai bei maurai, o jų statinių išlikę daugelyje šio regiono miestų.

Atostogaudami būtinai aplankykite Malagą – pagrindinį Kosta del Solio regiono miestą, kurio apylinkės yra tarp populiariausių Ispanijos turistinių zonų. Šimtametės pilys, gausybė meno galerijų ir architektūrinių bei istorinių objektų traukia šalį bei jos istoriją norinčius pažinti poilsiautojus. Malaga – gimtasis Pablo Picasso miestas, tad būtinai aplankykite šio dailininko muziejų, užsukite į unikalią gotikinio stiliaus katedrą ir romėnų laikus menantį istorinį teatrą Alkazabos tvirtovėje.

Sevilija ne veltui vadinama Andalūzijos miestų primadona. Tai vienas didžiausių Ispanijos miestų, išsiskiriantis savo unikalia istorijos dvasia. 500 metų miestą valdę maurai paliko ryškų pėdsaką architektūroje, tad čia galite valandų valandas praleisti lankydami bažnytėles, įspūdingą katedrą, varpo bokštą, nuo kurio atsiveria pasakiško grožio panorama.

Ant Gvadalkivyro upės kranto įsikūrusi Kordoba žinoma kaip Al-Andalūzijos kalifo miestas, iš kurio buvo valdyta galinga Ispanijos imperija. Šį auksinį laikotarpį mena gausybė išlikusių architektūrinių paminklų. Istorijos mylėtojams rekomenduojama aplankyti Didžiąją Katedrą bei Mečetę, žydų kvartalą ir Alkazaro rūmus ir garsųjį romėnų tiltu. Beje, Kordoboje gimė žymus romėnų filosofas Seneka, tad prisėdę ant suoliuko galite paskaityti jo garsiuosius „Laiškus Lucilijui“.

Ronda – vienas seniausių Andalūzijos miestų, įkurtas dar V a. prieš Kristų. Jį į dvi dalis skiria 200 m gylio tarpeklis El Tajo, o jungia dar romėnų laikais statytas tiltas, vadinamas dviejų senovės kultūrų – arabiškos ir krikščioniškos – jungtimi. Ronda didžiuojasi seniausia ispanijoje koridos arena, arabų karaliaus namais bei pirčių kompleksais, maišytų architektūros stilių katedra ir gausybe kitų ne vieną amžių skaičiuojančių statinių. Čia gausu apžvalgos aikštelių, iš kurių atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai, tad „atvirukiškų“ prisiminimų mėgėjai čia tikrai turės ką veikti.

Granada dėl savo ypatingos atmosferos vadinamas meilės miestu. Apelsinmedžių sodai, svaiginančiai kvepiantys rožynai, paslaptingi tvenkinėliai ir trykštantys fontanai, regis, sukurti įsimylėjėliams. Gal todėl šio miesto grožį apdainavo ne vienas poetas, viliodamas atsiduoti čia tvyrantiems meilės kerams.

Ant paties Pirėnų pusiasalio smaigalio esantis Gibraltaro kyšulys – jau nebe Ispanijos valdos. 1713 m. pagal Utrechto sutartį šis 6,5 kv. km. ploto žemės lopinėlis „amžiams“ atiteko Britanijai. Čia esančiame draustinyje gyvena vienintelės Europoje laukinės beuodegės beždžionės, o turistus, kurių kasmet čia atvyksta 4 milijonai, traukia sena maurų pili sir Saint Michaelio stalaktitų urvai. Ir, žinoma, nuo uolos viršaus atsiveriantis vaizdas į jau Afrikoje esantį Maroką.

123RF.com nuotr./Kosta del Solis, Ispanija
123RF.com nuotr./Kosta del Solis, Ispanija

Šimtas Ispanijos skonių

Andalūzija garsėja puikia virtuve, o žinovai sako, kad čia galima išragauti pačius tikriausius ispaniškus patiekalus.

Paelija yra beveik Ispanijos sinonimas. Šis ryžių patiekalas su jūros gėrybėmis turi ne vieną variaciją skirtinguose regionuose, tačiau Andalūzijoje jis tiesiog puikus.

Gaspačas – šalta įvairių daržovių sriuba, kuria ispanai ginasi nuo kaitros vasaros dienomis. Ko gero, pati skaniausia, pomidorinė, mat saulės nubučiuoti pomidorai čia yra nepakartojamo skonio.

Tapas – šį užrašytą žodį rasite visose ueigose ir baruose. Tai lengvos užkandėlės, kuriomis galima numarinti kirminą, kol siestos metu virtuvė ilsisi ir negalite užsisakyti rimto maisto. Dažnai tai būna tiesiog kąsnelis kumpio, sūrio ar aštuonkojo ant duonos gabaliuko.

Tortilla de patatas– skamba išdidžiai, tačiau iš tiesų tai omletas su bulvėmis. Jį ispanai labai mėgsta, garantuojame, po atostogų šį receptą būtinai norėsite išbandyti ir savo virtuvėje.

Desertai Ispanijoje labai gardūs. Tikriausiai daug kur prie kavos jums pasiūlys Sempanadillas – mažučių pyragėlių. Būtinai paragaukite!

Kadangi visos Ispanijos išragauti ir pamatyti per vienas atostogas tikrai nepavyks, nenusiminkite – nuvyksite ten kitąmet! Ir grįšite vėl su pilnais lagaminais nepakartojamų įspūdžių!

Daugiau informacijos rasite čia.

VIDEO: Kosta del Solis: tobulos atostogos saulės nubučiuotame krante

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius