Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krymas – auksinis Ukrainos kurortas, kurį okupavo ir rengiasi atplėšti Rusija

Dar būdami antro kurso žurnalistikos studentai aštuoniese sėdome į traukinį ir išvykome vasaros nuotykiui į Krymą. Tai daugeliui iš grupės buvo pirmoji įkvepianti gyvenimo kelionė. Krymas buvo romantiška mūsų tėvų ir senelių poilsio vieta, viena didžiausių egzotikų, kokią sovietų okupacijos metais daugelis galėjo pasiekti.
Krymo pusiasalis buvo lankomas turistų
Krymo pusiasalis buvo lankomas turistų / 123rf.com nuotr.

Mums patiems Krymas buvo romantiškas nuotykis, užpildytas arbūzų sultimis, saldžiu vynu, riebia avies sriuba, pirmais rimtesniais kalnais, šilta Juodąja jūra ir laužyta rusų kalba. Be to, 2006 metais dar esant mažai pigių skrydžių, studentiškas traukinio bilietas Vilnius-Simpferopolis buvo tiesiausias kelias į nuotykį.

Rusijai okupavus Krymo pusiasalį, televizoriaus ekrane matant ginkluotus karius, nostalgiją auksinėms Krymo pakrantėms pajautė ne tik vyresnioji karta, tačiau ir daugelis jaunesnių žmonių taip pat jau kopusių Krymo kalnuose, važinėjusių troleibusais Jaltos kalvomis, lipusių į Sudako pilies bokštus, šokusių nuo uolos į Juodąją jūrą Aluštoje ir Alupkoje ar nuleidusių saulę totoriško Bachčisarajaus slėniuose. 

123rf.com nuotr./Žygiai Krymo kalnuose
123rf.com nuotr./Žygiai Krymo kalnuose

Galima kalbėti apie Rusijos karines bazes Sevastopolyje, geopolitinę įtaką, tautines mažumas ir daugumas, tačiau yra dar vienas svarbus dalykas – Ukraina kol kas praranda savo gražiausią kurortą, kuris taikos ir gero valdymo sąlygomis galėjo virsti antrąja Nica, Italijos vakarine pakrante ar Kroatijos pajūrio miestus primenančiu rojumi.

wikimedia.org nuotr./Krymo žemėlapis
wikimedia.org nuotr./Krymo žemėlapis

Štai kelios Krymo vietos, kurios šiomis dienomis nugrimzdo užmarštin po kareivių uniformomis, karo laivais ir rusiška propaganda. Žvelgiant, kas liko iš separatistinės Abchazijos gražiųjų kurortų, nesinorėtų, kad Kryme atsitiktų tas pats.

Bakčisarajus – senoji Krymo sostinė ir totorių palikimas

wikimedia.org nuotr./Bakčisarajus anksčiau
wikimedia.org nuotr./Bakčisarajus anksčiau

Tai buvusi senoji Krymo Chanato sostinė. Į Bakčisarajų vertėtų užsukti vien dėl įspūdingo totorių palikimo. Chano rūmai miesto centre geriau nei bet kas kitas pasakoja apie turtingą ir gilią Krymą valdžiusių totorių istoriją, kultūrą bei paprastą buitį.

Tai vieni iš musulmoniškų rūmų Europoje, šiek tiek panašių į galingus Topkapi rūmus Stambule. Šventyklų minaretai projektuoti Persijos, Osmanų imperijos ir Italijos architektų čia stovi nuo XVI amžiaus. 

wikimedia.org nuotr./Totorių Chano rūmai
wikimedia.org nuotr./Totorių Chano rūmai

Išėjus iš Krymo totorių muziejaus visada Bakčisarajuje buvo galima rasti, kur skaniai ir daug pavalgyti.

Tradicinė aštri riebi avienos sriuba, šašlykai, užkandžiai ir žalumynai. Dažnoje užeigoje taip ir pasijusite kaip XVI am. – prieš akis halal musulmonišku būdu bus skerdžiamas avinas, o virėjų totoriški tautiniai drabužiai dar labiau nuspalvins aplinką. 

wikimedia.org nuotr./Totorių Chano rūmai
wikimedia.org nuotr./Totorių Chano rūmai

30 tūkst. žmonių turinčiame Bakčisarajuje ir šiais laikais Krymo totoriai bei jų palikuonys yra didžiausia gyventojų dalis. 

Uolose įsikūręs vienuolynas ir įtivirtintas miestas

Už kelių kilometrų nuo Bakčisarajaus centro, didžiulėse uolose, įsikūręs Ėmimo į dangų vienuolynas žavi kiekvieną ten užsukusį. Ramaus tarpeklio sienose iškaltas vienuolynas įkurtas VIII amžiuje, tačiau Bizantijos imperijai praradus įtaką Kryme, ši vieta ilgai buvo apleista.

wikimedia.org nuotr./Vienuolynas iškaltas uolose Bakčisarajuje
wikimedia.org nuotr./Vienuolynas iškaltas uolose Bakčisarajuje

Vienuoliai vėl ten įsikėlė XV am., tačiau sovietų okupacijos metais vienuolynas ir vėl buvo uždarytas. Po Ukrainos nepriklausomybės atgavimo ši vieta atgijo trečią kartą. Dabar čia sukiojasi ir vienuoliai, ir smalsūs turistai.

wikimedia.org nuotr./Čufut-Kale griuvėsiai
wikimedia.org nuotr./Čufut-Kale griuvėsiai

Šalia vienuolyno, kitoje tarpeklio pusėje išlikęs ir senovinis įtvirtintas Čufut Kalės miestas. Krymo karaitų ir totorių palikimas apipintas mitais ir legendomis. 

wikimedia.org nuotr./Čufut-Kale griuvėsiai
wikimedia.org nuotr./Čufut-Kale griuvėsiai

Tai viena iš vietų, kur nuo didžiulės uolos nuleidęs kojas gali pasijusti sėdintis tarsi ant pasaulio krašto.

Didelės erdvės, senovinis miestas ir urvuose kažkadais įkurti miestelėnų kambariai, mėnesiena, kylanti virš kalvų – viskas ten panašiau į sapną. O miesto sargai paprasti kaip dvi kapeikos. Išlindę iš būdelės, įleis jus pasivaikščioti po griūvėsius net ir naktį. 

Nuo Alupkos iki Aluštos – gražiausia Krymo pakrantė

Riedant vingiuotais Krymo serpantinais palei Juodąją jūra, vis tiek atsidursite Aluštoje ar Alupkoje. Abu puikaus klimato kurortai masina poilsiautojus. Daugiausia jų iš Rusijos.

Ramioje Aluštos aplinkoje net ir vasarą būdavo kur išsinuomoti sodo namelį su kieme augančiomis figomis ir slyvomis. Paėję toliau nuo pagrindinių paplūdymių užtiksite ir atokių vienišų pakrančių su skaidriu jūros vandeniu. 

wikimedia.org nuotr./Rūmai Alupkoje
wikimedia.org nuotr./Rūmai Alupkoje

Alupka – taip pat populiarus pajūrio kurortas, veikiantis ištisus metus. Čia įsikūrusios sanatorijos, poilsio namai. Gydoma plaučių ir kaulų tuberkuliozė, praktikuojama ampeloterapija (gydymas vynuogėmis). 

wikimedia.org nuotr./Vorontsovo pilis Juodosios jūros pakrantėje Alupkoje
wikimedia.org nuotr./Voroncovo pilis Juodosios jūros pakrantėje Alupkoje

Žymiausias miesto objektas XIX am. neogotikiniai Michailo Voroncovo rūmai. Juose veikia dailės muziejus, kuriame saugomi XVIII–XIX am. paveikslai, porcelianas, žalvario dirbiniai, unikalių leidinių biblioteka. Taip pat mieste yra vaizdingi peizažiniai parkai. Netoli miesto iškilę Krymo kalnai, stūkso turistų lankoma Ai Petrio viršūnė. 

wikimedia.org nuotr./Ai Petris
wikimedia.org nuotr./Ai Petris

Jalta – vieta, kur sprendėsi pasaulio likimas

Jalta dėl savo puikios geografinės padėties, fantastiško klimato, nuostabios aplinkos visada buvo didžiųjų pasaulio vadovų akiratyje. Čia ilsėjosi rusų carai ir aukštuomenė. Ne veltui vienas svarbiausių J.Stalino, T.Roosevelto ir W.Churchillio susitikimų, nubraižęs pasaulio tvarkos gaires po Antrojo pasaulionio karo, taip pat vyko Jaltoje. 

wikimedia.org nuotr./Jalta
wikimedia.org nuotr./Jalta

Dabar šiame mieste matosi visi istorijos palikti pėdsakai bei atkeliavusios naujovės. Geriausiai Jaltos dvasią atspindi saulėta Juodoji jūra, krante prišvartuotos oligarchų jachtos su deimantiniais užrašais, krantinės aikštėje į tolį žvelgianti Lenino skulptūra, šalia – „Mc'Donald“ restoranas, toliau „Kvas“ giros geležinė bačka, palmės ir debesyse paskendę Krymo kalnai. 

wikimedia.org nuotr./Jaltos krantinė
wikimedia.org nuotr./Jaltos krantinė

Atokiau nuo miesto ant uolos krašto pastatyta pilaitė pavadinta „Kregždės lizdu“ tapo viso Krymos simboliu. Gausiai turistų lankoma vieta žavi savo preciziškumu ir įspūdinga aplinka. Jūros pakrantė apstatyta sanatorijomis ir viešbučiais. 

Wikimedia.org nuotr./Kregždutės Lizdas Kryme – vienas išraiškingiausių pusiasalio simbolių
Wikimedia.org nuotr./Kregždutės Lizdas Kryme – vienas išraiškingiausių pusiasalio simbolių

Mieste daug muziejų, likusių dvarų, įvairių konfesijų bažnyčių, Antono Čechovo namas ir kiti istoriniai objektai. Taip pat Jaltoje yra zoologijos sodas, jūrų parkas, aplinkui daug botanikos parkų, žygių takų į kalnus. Tai buvo mėgstama Rusijos carų ir kultūros žmonių poilsio bei sanatorijų vieta ilgus dešimtmečius. 

Sudakas – istorinis miestas, virtęs pigiu kurortu

Sudako istorija tikrai spalvinga – pastarasis miestas per amžius ėjo iš rankų į rankas. Čia buvo ir Bizantijos imperija, ir kazachai puolė, vyko prekyba su Kievo Rusia, per čia driekėsi ir Šilko kelias, galiausiai miestas pateko į totorių įtakos zoną. Vis dėlto apie miesto didingus laikus primena tik ant kalvos išlikusi pilis.

wikimedia.org nuotr./Sudako panorama
wikimedia.org nuotr./Sudako panorama

Pats 15 tūkst. gyventojų miestelis virto nykiu kurortu su daugybe lošimo automatų, palapinių su bilijardo stalais, mirgančiomis žaidimų mašinomis ir rusiška pop muzika. Kad ir kaip būtų, Sudako valdžia tikrai turėjo planų atgaivinti miesto dvasią ir pritraukti dar daugiau investicijų bei turistų.

Panašu, kad bent jau kol kas tokie planai bus pristabdyti. Visam Krymo turizmo sektoriui artėja sunkios dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius