Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinarinės Adžarijos nuodėmės

Gruzijos regionas Adžarija yra žinomas dėl savo virtuvės. Adžarijos virtuvėje karaliauja patiekalai su sūriais, o regiono pažiba – adžariškas chačapuris. Legendos byloja, jog jo forma primena laivą, o įdaras simbolizuoja jūrą su saule. Ar žinote, kaip jį pasigaminti namuose?
Kulinarinės Adžarijos nuodėmės
Kulinarinės Adžarijos nuodėmės / M.Rusteikos ir I.Gelūno nuotr.

Adžarijos chačapuris – Adžaruli chačapuri – išsiskiria nuo kitų Gruzijos regionų chačapurių. Šis chačapuris yra sudarytas iš tešlos, kurios viduryje gausu tradicinės varškės-sūrio, o jam iškepus į patį vidurį yra įmušamas žalias kiaušinis. Nemėgstantiems ar net bijantiems valgyti žalius kiaušinius, patartina kiaušinį iškart sumaišyti su dar karšta varške. Patys gruzinai rekomenduoja – jį geriausia valgyti pusryčiams ar vakarienei ir be jokių priedų, mat pats vienas jis yra labai sotus. Na ir, teisingumo vardan, reiktų pridėti, jog – kaloringas.

Patiekalai su tradiciniais sūriais

Populiariausias regiono sūris yra datsnuli, kitaip dar apibūdinamas kaip „besisukantis“. Jis išsiskiria savo originalia forma, kuri išgaunama specialiu prietaisu, bei ypatingu skoniu. Skaniausi Adžarijos sūriai yra gaminami kalnuotose vietovėse vietos gyventojų.

Mėgdžiojant ir bandant įvairias variacijas su įžymiuoju chačapuriu gimė

tikras Adžariškas skanėstas – Ačma. Ačma yra sluoksniuotas pyragas, iš pirmo žvilgsnio primenantis lazaniją. Jis susideda iš tešlos, sviesto bei sūrio sluoksnių. Kaip teigia Adžarijos gyventojai, šis patiekalas žavi maisto mylėtojus ir yra tikras regiono išskirtinumas.

Dar vienas patiekalas, kurio sudėtyje yra Adžariško sūrio – sinori. Tai – iš ypač plonos tešlos suraitytų ritinėlių pyragas, įdarytas varške ir sviestu. Galėtum pagalvoti, tai – tikra kalorijų bomba. Tačiau tai toli gražu nėra kaloringiausias patiekalas Adžarijoje.

Kaloringiausio patiekalo titulą jau nuo seno yra įgijęs borano patiekalas, kuris susideda iš sūrio gabalėlių, plaukiojančių ištirpdytame svieste. Egzistuoja daug patiekalo variacijų ir viena populiariausių yra paruošiama sūrio gabalėlius gaminant iš kiaušinių, kukurūzų miltų ir tradicinio sūrio. Patiekalas skoniu primena lietuviškus virtinukus, tačiau yra kur kas riebesnis.

Adžarijos chačapurio (Adžaruli chačapuri) receptas

Ingredientai

  • 500 g. miltų
  • 250 ml. pieno arba vandens
  • 6 gr. sausų mielių
  • 100 g. sviesto
  • 5 vnt. kiaušinių
  • 500 gr. sūrio ar varškės
  • 1 a. š. cukraus
  • 1 a. š. druskos

Gaminimo eiga

Miltus išsijojame ir sumaišome su sausomis mielėmis, druska, pipirais ir cukrumi. Sumaišius birius produktus ant jų supilame 50 g. lydyto sviesto bei stiklinę pieno ar vandens. Viską išminkome ir suformuojame tešlos „kamuolį“. Tešlą apdengiame rankšluostėliu ir padedame į šiltą vietą, kad mielės turėtų reikiamą temperatūrą kilti. Po pusės valandos tešlą perminkome ir paliekame dar pusvalandžiui. Tešla per šį laiką turėtų gražiai iškilti.

Tešlai iškilus, ją padalijame į 5 lygias dalis ir iš kiekvienos dalies iškočiojame po vieną paplotį, maždaug piršto storio. Suformuojame laivelius, užsukdami du kraštus.

Ant kiekvieno papločio dedame po vienodą kiekį varškės, arba jei turite, galite dėti gruzinišką sūrį, labiausiai tam tiktų Sulguni sūris.

Chačapurius kepkite 250 laipsnių temperatūroje, apie 15 minučių. Baigę kepti, į kiekvieną chačapurių įmuškite po kiaušinį. Patiekite su gabalėliu sviesto.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius