Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo patraukia Šiaurės Atėnai – Škotijos sostinė Edinburgas?

Pasaulyje yra vietų, kuriose apsilankę liekame joms neabejingi. Prisimenu, vienas pažįstamas patarė – jei bus proga, apsilankyk Edinburge. Pirmą kartą atvykau į šį miestą prieš daugelį metų vieną giedrą ir šiltą gegužės dieną. Tai buvo vienos dienos išvyka. Sakytum, atsitiktinė pažintis su Škotijos sostine mano gyvenime, vaizdžiai tariant, iš „nekalto pasimatymo virto ilgalaikiu flirtu“, paskatinusiu platesnes ir gilesnes studijas apie miestą bei šalį.
Edinburgas
Edinburgas / Bigstock.com

Kultūros įprasminto miesto grožis

Akivaizdžiai šiaurietiško atšiaurumo įvaizdį turinčio Edinburgo patrauklumą lemia tiek unikali ir turtinga istorija, tiek savita gamta bei architektūra ir šimtametės mokslo bei kultūros tradicijos. Nedaug pasaulyje miestų gali didžiuotis istoriniu senamiesčiu, įsikūrusiu ant įspūdingos vulkaninės kilmės uolos.

Klaidžiojant po tankų viduramžių laikų kvartalų labirintą atsiskleidžia vis nauji čia gyvenusių žmonių istorijos puslapiai.

O štai elegantiška bei erdvi naujoji miesto dalis, susiformavusi XVIII–XIX amžiais, toli peržengia senamiesčio ribas. Ji alsuoja neoklasicizmo ir karalienės Viktorijos laikams būdinga architektūrine retorika.

Kokių tik pavadinimų neturėjo Edinburgas laiko tėkmėje. Ankstyvaisiais Viduramžiais jis buvo žinomas kaip „Dyn Edin“ (išvertus iš keltų kalbos – „Edino tvirtovė“), vėliau jam dažnai buvo klijuojama „Auld Reekie“ (išvertus iš škotų kalbos – „Senas aprūkėlis“) etiketė dėl tiršto dūmų šleifo, kylančio iš anglimi kūrenamų namų kaminų.

O štai pavadinimas „Šiaurės Atėnai“ – tai Edinburgo „aukso amžiaus“ miesto įvaizdžio dalis, gimusi Škotijos Švietimo epochoje. Įspūdingus miesto pasiekimus ir naujas idėjas seras Winstonas Churchillis taip apibūdino: „iš visų pasaulio mažų tautų turbūt tik senovės graikai aplenkė škotus savo indėliu į žmonijos intelektualinės minties kraitį“.

Šiandien Edinburgas – (480 000 gyventojų) viena patraukliausių turizmo traukos vietovių Didžiojoje Britanijoje po Londono. Kasmet miestas svetingai priima apie 4,2 milijono turistų, o iš jų aptarnavimo gaunamos pajamos sudaro apie 1,32 milijardo svarų sterlingų (2014–2015 m. duomenys). Edinburgas 1995 m. tapo UNESCO pasaulio kultūros paveldo miestu, 2004 m. – pirmuoju UNESCO pasaulio literatūros miestu, visame pasaulyje garsėja kaip įspūdingų festivalių ir kultūrinių renginių Meka.

Ką galima patirti pasaulio festivalių maratone?

Rugpjūtis – ypatingas mėnuo Edinburgo gyvenime. Tris savaites nuo ryto iki gilių sutemų visas miestas alsuoja tarptautinio Edinburgo festivalio dvasia; festivalio, šiandien geriau žinomo „Edinburgh Fringe“ pavadinimu.

Jo ištakos siekia 1947 metus, kai pirmą kart po karo kilo sumanymas organizuoti kultūros renginį ir suburti po pasaulį išsibarsčiusią pasaulio meno ir kultūros bendruomenę.

Į pirmą festivalį kvietimus gavo tik klasikinės pakraipos kūrybiniai kolektyvai. Tačiau alternatyvaus meno atstovai, likę už borto, nenuleido rankų ir kartu su oficialiais pirmo festivalio renginiais Edinburge sėkmingai organizavo platų alternatyvių meninių projektų pristatymą. Ilgainiui takoskyra tarp klasikinio ir alternatyvios pakraipos meno bei kultūros renginių išsitrynė.

Edinburgo festivalis – garsiausias kultūros renginys pasaulyje, jungiantis kelių festivalių ir daugelio kultūrinių bei edukacinių renginių programas.

Dabar Edinburgo festivalis – garsiausias kultūros renginys pasaulyje, jungiantis kelių festivalių ir daugelio kultūrinių bei edukacinių renginių programas. Kasmet festivalyje pasirodo daugiau kaip 25 000 atlikėjų, renginių organizatorių, prodiuserių ir daugiau kaip 1000 žurnalistų bei medijų atstovų iš daugiau kaip 70 šalių. Kasmet parduodama apie 400–450 tūkstančių bilietų į įvairius festivalio renginius. Per mėnesį įvyksta daugiau nei 3000 mokamų ir nemokamų renginių, o koncertų salėse ir teatruose, muziejuose ir galerijose, kavinėse bei baruose, miesto parkuose ir gatvėse, net vietose, kur atsitiktinė gatvės pakyla lengvai virsta scena, susirenka minios smalsuolių.

Festivalio programoje – šokio, muzikos, kino, klasikinio bei šiuolaikinio scenos meno, vaizduojamojo meno, literatūrinio žodžio renginiai ir gatvės artistų kūrybiniai eksperimentai.

Tarptautinio Edinburgo festivalio programos ašis – legendinis Tattoo renginys. Tattoo – tai unikalus ir pasaulyje žinomas turtingos Škotijos karybos kultūros pristatymas, pradėtas organizuoti dar 1950 metais. Spalvingas karinių paradų, Škotijos ir kitų šalių karinių pulkų uniformų šou, lydimas dūdmaišių ir būgnų garsų gaudesio, vienu metu pritraukia apie 8800 žiūrovų. Užburiantį pasirodymą galima stebėti tarsi iš paukščio skrydžio, iš specialiai sumontuotos estrados, aukštai iškylančios virš legendinės Edinburgo pilies esplanados.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Edinburgo festivalis
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Edinburgo festivalis

Neapsigaukite, Tattoo nieko bendro neturi su tatuiruotėmis. Sakoma, žodis „tattoo“ susiformavo iš olandiško posakio „doe den tap toe“ („laikas užsukti kranus“), reiškiančio signalą karčiamų savininkams ir kartu kvietimą kareiviams sugrįžti į kareivines po vakarinių pramogų mieste.

Dar vienas išskirtinis Edinburgo festivalio akcentas – tai tarptautinis knygos ar literatūrinio žodžio festivalis ir jo renginiai. Edinburgas turi gilias literatūrines tradicijas. Čia gimė ir/ar kūrė daugelis pasaulinę šlovę pelniusių plunksnos meistrų: seras Walteris Skottas, Robertas Lewis Stevensonas, Deividas Humas, Adamas Smithas, Arthuras Conan Doylis, J. K. Rowling ir daugelis kitų.

Beveik du dešimtmečius organizuojamas festivalis nestokoja populiarumo. Šių metų programoje daugiau nei 700 renginių, susitikimai su 800 autorių.

Čia pat galima prisėsti ir paskaityti knygą, įsijungti į literatūrinę diskusiją su bendraminčiais ar susipažinti su naujais literatūriniai kūriniais ir tiesiogiai pabendrauti su jų autoriais.

Iškilmingų neoklasikinių pastatų apsuptyje XVIII a. Edinburgo naujamiestyje, centrinės Charlote‘s aikštės pievelėje kasmet išauga baltų palapinių miestelis, kur vyksta literatūrinės diskusijos, knygų pristatymai, žaismingi literatūriniai renginiai vaikams, pritraukiantys daugiau nei 200 tūkstančių įvairaus amžiaus literatūrinio žodžio gerbėjų. Čia pat galima prisėsti ir paskaityti knygą, įsijungti į literatūrinę diskusiją su bendraminčiais ar susipažinti su naujais literatūriniai kūriniais ir tiesiogiai pabendrauti su jų autoriais.

O platus pristatomos literatūros spektras gali patenkinti bet kokį literatūrinį skonį – čia rasite komiksų, poezijos, prozos, filosofijos, ekonomikos, mokslinės, muzikinės, sportinės ir kitokios literatūros.

Edinburgo festivalio renginių paradą vainikuojantis akordas – 45 minutes trunkantis ekstravagantiškas spalvingų fejerverkų ir muzikos koncertas. Šio įspūdingo renginio scena – legendinė viduramžių Edinburgo pilis, išdidžiai iškylanti virš miesto ir įsikūrusi ant prieš 350 milijonų metų užgesusio vulkaninio kraterio. Vakaro sutemų apgaubtame danguje spalvingos fejerverkų salvių puokštės, kylančios į 225 m aukštį, ir iš pilies sklindantys iškilmingos muzikos garsai į atviras miesto erdves sukviečia apie 250 tūkstančių žiūrovų.

Tirščiausiai apgulta būna centrinė miesto dalis ir Edinburgo gyvybinė arterija – Princess Street bei šalia esantis pagrindinis Edinburgo Princess parkas. Gniaužiantis kvapą reginys, lydimas minios susižavėjimo šūkčiojimų, yra su niekuo nepalyginamas patyrimas.

Edinburgas kviečia ištisus metus

Sakoma, kad pagal parduodamų bilietų kiekį Edinburgo festivalis nusileidžia tik Olimpinėms žaidynėms ir garsiausiems FIFA organizuojamiems futbolo čempionatams. O bilietai į Edinburgo festivalį išgraibstomi beveik prieš metus. Ką pasakysi – statistika iš tikrųjų įspūdinga.

Rugpjūčio pabaigoje, nurimus festivalio šurmuliui, tyla trunka neilgai. Juk Edinburgas – festivalių miestas. Čia nuolat kažkas vyksta, nes metinį festivalių ciklą sudaro 12 festivalių, darniai papildančių vienas kitą ir praktiškai vykstančių visus metus. Tad jei nesuskubote apsilankyti Edinburge rugpjūtyje, nenusiminkite. Kada beatvyktumėte, miestas laukia jūsų ir yra pasirengęs pasidalinti užkrečiančia festivalių dvasia bei naujomis kūrybinėmis idėjomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius