Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur keliauti 2016-aisiais: Gerimantas Statinis ragina nebijoti ieškoti nuotykių

Jeigu nori aplankyti kurią nors šalį, pradėk skaityti knygas apie ją, ir tavo svajonė išsipildys, nes knygos yra tikros stebukladarės, jos turi ypatingą galią. Tokią mintį žiemos švenčių proga savo draugams ir kolegoms išsiuntęs žurnalistas ir keliautojas Gerimantas Statinis šiuo metu pats skaito apie... Aliaską.
Aliaska
Aliaska

Prabėgę metai G.Statiniui buvo aktyvūs ir, kaip visada, pilni kelionių – tiek po Lietuvą, kurią spėjo apvažiuoti paspirtuku, tiek po kaimynines šalis, pavyzdžiui, Lenkiją, tiek po Centrinę Ameriką, kur vyko, sekdamas ne ką mažesnio nutrūktgalvio profesoriaus Kazio Pakšto keliais

15min skaitytojams jis siūlo kitąmet nedvejoti ir rinktis tokias keliones, kuriose netrūktų nuotykių.

Arvydo Žilinsko nuotr./Gerimantas Statinis
Arvydo Žilinsko nuotr./Gerimantas Statinis prof. K.Pakštui atminti skirtoje ekspedicijoje.

1. Belizas. Belizo džiungles įtraukčiau pirmuoju numeriu, nes neseniai iš jų grįžau. Tai tikras Žaliasis rojus, kuris akimirksniu gali tapti Žaliuoju pragaru.

Ne veltui „National Geographic“ TV kanalas tiek daug dėmesio skiria Centrinei Amerikai. Keliones per džiungles organizuoja ne viena turizmo kompanija, tačiau, kai ten buvome, nesutikome nė vienos keliautojų grupės, išskyrus plaukiančius požemine upe.

Gamta džiunglėse tokia vešli, o atmosferoje tiek drėgmės, kad net pasikabintos ant kaklo huayruro sėklos, kurias prieš 10 metų atsivežiau iš Bolivijos džiunglių, ėmė dygti...

Tai reiškia, kad ekstremalių nuotykių mėgėjų nėra daug. Kur kas daugiau jų mėgsta stebėti TV kanalus ir keliauti populiariais, fizinės ištvermės nereikalaujančiais maršrutais. Be reikalo.

Gamta džiunglėse tokia vešli, o atmosferoje tiek drėgmės, kad net pasikabintos ant kaklo huayruro sėklos, kurias prieš 10 metų atsivežiau iš Bolivijos džiunglių, ėmė dygti...

Čia tikri džiunglių nuotykiai, lydimi beždžionių staugūnų garsų, paįvairinti majų pėdsakais, kurių aptikome urvuose – tai petroglifai, keramikos ir kaulų šukės.

2. Rusija. Antrą vietą savo sąraše skiriu pasaulio gamtos stebuklui – Baikalo ežerui. Prieš trejus metus teko laimė aplankyti šią nuostabią vietą.

Aplink ežerą daug nuostabios gamtos – tai ir Chamar Dabano kalnai, kur kopėme į J.Čerskio vardo kalną, ir Sliudiankos kurortas, ir Olchono sala su neparastai stipria energetika.

Tai – budistų šventvietė ir šamanizmo centras, čia tikrai norisi dar kartą sugrįžti.

123rf.com nuotr./Baikalo ežero pakrantėje įsikūręs kaimas
123rf.com nuotr./Baikalo ežero pakrantėje įsikūręs kaimas

3. Tanzanija. Šioje šalyje nebuvau, tačiau daug apie ją skaičiau ir girdėjau. Safariuose Serengečio nacionaliniame parke galima susipažinti su laukiniais gyvūnais, bandyti įkopti į Kilamandžarą, ar grožėtis Viktorijos ežeru.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kelionė po Tanzaniją: masajų gentis bijojo, kad mergaitės mokykloje gali neišgyventi

Galima aplankyti ir Zanzibaro prieskonių salą. Ši šalis mano artimiausiuose planuose. Tačiau tai nereiškia, kad į ją leisiuosi po Naujųjų metų sutikimo.

123rf.com nuotr./Zebrų banda Tanzanijoje
123rf.com nuotr./Zebrų banda Tanzanijoje

4. Nepalas. Tai tikram keliautojui rekomenduotina aplankyti šalis. Joje įdomu viskas – istorija ir nuostabi gamta. Galima leistis keliauti puikiu Anapurnos žiedo treku. Tai nereikalaujantis didelės fizinės ištvermės ir specialaus inventoriaus žygis.

Galima plaukti kalnų upėmis raftingu, keliauti į džiungles su drambliais stebėti laukinių gyvūnų. Jus nušvisite budistų vienuolynuose ir kartu suksite maldos malūnus, o namo parsivešite budistines vėliavėles, kurios plevėsuodamos jūsų sodyboje primins šiuos nuostabią šalį.

Be sienų nuotr./Nepalo slėniai
Be sienų nuotr./Nepalo slėniai

5. Aliaska. Tame svieto krašte dar nesilankiau, nors nuo vaikystės ji man -kaip svajonių šalis. Ketinimai keliauti gana rimti, nes po dviejų metų „Misija Lietuva 100“ žygis per pasaulį kirs šį Aliaskos bekelės rajoną su visureigiais.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kur keliauti 2016-aisiais: gidė Astra Petkūnaitė siūlo rinktis Aziją

Ten ir turiu ambicingą sumanymą leistis kartu, nes rašysiu apie šią ekspediciją knygą. Na, jei apie knygas užsiminiau tai ir jomis ir baigsiu.

Jeigu nori aplankyti kurią nors šalį, pradėk skaityti apie ją knygą ir tavos svajonė išsipildys, nes knygos yra tikros stebukladarės, jos turi ypatingą galią... Bėgu ir aš skaityti apie Aliaską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius