Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur keliauti 2016-aisiais: Tomas Baranauskas pataria pažinti ir Lietuvą

Jei pernai nebuvote geri, jūsų neaplankė ir dovanų neatnešė Kalėdų Senis, smarkiai nesikrimskite – dovaną sau 2016-ųjų proga galite padovanoti ir pats. O ar gali būti geresnė dovana nei kelionė? Mano „objektyvia“ nuomone – negali, todėl įkvėpimui dalinuosi savo subjektyviu „TOP 5“ vietų ar šalių, kurias linkėčiau pamatyti artimiausiu metu.
Kelionę į Lofoteno salas turėtų rinktis gamtos mylėtojai
Kelionę į Lofoteno salas turėtų rinktis gamtos mylėtojai / Tomo Baranausko nuotr.

PLATELIAI, ŽEMAITĖJĖ

Plateliai šio sąrašo viršūnėje atsidūrė ne dėl to, kad mano gentyje nuo seno buvo labai gerai atsiliepiama apie žemaičius: besidairydami į tolimus horizontus, dažnai artimesnių nepastebime, o jie irgi verti dėmesio.

Tomo Baranausko nuotr./Aplink Platelių ežerą sukasi visas Žemaitijos Nacionalinio parko gyvenimas. Čia įkurtas ir jachtklubas
Tomo Baranausko nuotr./Aplink Platelių ežerą sukasi visas Žemaitijos Nacionalinio parko gyvenimas. Čia įkurtas ir jachtklubas

Tad, jei vasarą dažnai pasileidžiate autostrada link jūros, nemandravokite ir vieną savaitgalių paskirkite Platelių apylinkėms.

Ežero pakrantėje įrengtas jachtklubas, kavinė, o vakarop užsiropštus ant kalno, pamatysite vieną gražesnių Lietuvoje panoramų – jo didenybę Platelių ežerą su salomis.

Aplink Platelių ežerą sukasi visas Žemaitijos Nacionalinio parko gyvenimas. Aktyvesniems apvažiuoti ežerą dviračiu bus vienas malonumas: takas čia įrengtas ir ženklais pažymėtas, o ir apžvalgos bokštas įtaisytas į vaizdingas apylinkes paveizėtė.

Smalsiems privalu užsukti į Šaltojo karo muziejų, įrengtą buvusiame Sovietų Sąjungos balistinių raketų paleidimo komplekse.

Čia, bunkerio vado kabinete, vis dar tupi rūstus pulkininkas, savo šalies kažkada įgaliotas laikyti pirštą ant „branduolinio mygtuko“.

Tomo Baranausko nuotr./Jo didenybė Platelių ežeras su salomis
Tomo Baranausko nuotr./Jo didenybė Platelių ežeras su salomis

Ežero pakrantėje įrengtas jachtklubas, kavinė, o vakarop užsiropštus ant kalno, pamatysite vieną gražesnių Lietuvoje panoramų – jo didenybę Platelių ežerą su salomis.

Tomo Baranausko nuotr./Tūkstančiai puikiai išlikusių šventyklų Bagane, Birmoje, yra, ko gero, viena fotogeniškiausių pasaulio vietų
Tomo Baranausko nuotr./Tūkstančiai puikiai išlikusių šventyklų Bagane, Birmoje, yra viena fotogeniškiausių pasaulio vietų

BIRMA

Vos per kelerius pastaruosius metus netvirti Birmos žingsniukai demokratijos link sukėlė didelę susidomėjimo bangą, tačiau iki masinio turizmo cunamio pavojaus jai dar toloka.

Tai yra mano favoritė, mano Pietryčių Azijos „Mis“. Šalis, kurią visiems linkiu pamatyti būtent dabar, o sau – grįžti vėl ir vėl.

Atvykę čia sutiksite draugiškus, besišypsančius ir ypač fotogeniškus žmones.

Matysite viena koja irkluojamas valtis Inlės ežere, tūkstančius puikiai išlikusių šventyklų Bagane (ko gero, vienoje fotogeniškiausių pasaulio vietų), iš bet kur Jangone matomą auksinę Švedagono Pagodą.

Mistiškų budizmo monumentų gausu ir kitur: pietrytinėje Monų valstijoje (būtent čia yra žymioji „Auksinė uola“), ar vakaruose esančioje Rakhaingo provincijoje, kur stūkso Mrauk U šventyklų kompleksas, kartais netgi lyginamas su žymiuoju Kambodžos Ankor Vatu.

Tomo Baranausko nuotr./Anot legendos, „Auksinė Uola“ (Monų valstija, Birma) nenukrenta žemyn dėl tinkamoje vietoje padėto Budos plauko
Tomo Baranausko nuotr./Anot legendos, „Auksinė uola“ (Birma) nenukrenta žemyn dėl tinkamoje vietoje padėto Budos plauko.

Tad jei ieškote autentiškumo, egzotikos ir nesuskaičiuojamos galybės objektų savo smalsumui patenkinti – pirmyn į Birmą! 

Tomo Baranausko nuotr./Reine miestukas Lofoteno salose, Norvegijoje, kažkada buvo pripažintas fotogeniškiausia šalies vieta
Asmeninė nuotr./Tomas Baranauskas Reine miestuko (Lofoteno salos, Norvegija) fone.

LOFOTENO SALOS, NORVEGIJA

Norvegijos šiaurėje, gerokai virš poliarinio rato įsitaisę Lofoteno salos. Vasaros naktys čia tokios pat šviesios, kaip ir dienos, kalnų ir jų papėdėse įsikūrusių nedidelių kaimelių panoramos – fantastiškos, žuvis kimba visur, kur įmerkiate meškerę, o net jei nesate žvejybos fanas, nepamatyti ant pastolių sukabintų džiovinamų menkių jūros – neįmanoma.

Tik čia nuo kranto vis dar galite pamatyti plaukiojančius banginius, o, jei jų nepamatėte, klajodami nedidelių kaimelių gatvėmis tikrai rasite žuvų iškamšų – Lietuvoje kilbukus gaudantiems žvejams tai bus tikrų tikriausi banginiai.

Tomo Baranausko nuotr./Jei keliaudami po Lofoteno salas nepastebėjote ant pastolių sukabintų džiovinamų menkių, tikrai pajausite jų kvapą
Tomo Baranausko nuotr./Jei keliaudami po Lofoteno salas nepastebėjote ant pastolių sukabintų džiovinamų menkių, tikrai pajausite jų kvapą

Tai kelionė aktyviems, gamtą mylintiems, o leistis į ją labai rekomenduočiau kemperiu – apie jo teikiamus privalumus jau esu rašęs.

TAIP PAT SKAITYKITE: Namas ant ratų: kodėl kemperis – geriausias būdas keliauti?

LAOSAS

Kol kaimyninėse Pietryčių Azijos šalyse jau seniai vyksta nepaliaujamas turistų kanopėlių trepsėjimas, Laosas yra tarsi balta regiono varna. Gyvenimo tempas čia nepalyginamai lėtesnis, atmosfera – užkrečiamai atpalaiduojanti, o didelių turistų srautų dar nėra.

Tomo Baranausko nuotr./Pietinės ir centrinės Laoso dalys turizmo visiškai nepaliestos. Iššūkis tik vienas – dulkės, todėl susitikus sunkvežimį, giliai įkvėpi, prisimerki ir...„pagazuoji“
Asmeninė nuotr./Pietinės ir centrinės Laoso dalys turizmo visiškai nepaliestos. Iššūkis tik vienas – dulkės.

Tai šalis tikriems keliautojams, nebijantiems nepatogumų ir ieškantiems nepramintų takų. Motoroleriu ar motociklu nesunkiai apvažiuosite pietines ir centrines Laoso provincijas, kur yra įspūdingų krioklių, urvų, kavos plantacijų, visiškai nuo Antrojo Indokinijos karo laikų nepasikeitusių kaimų.

Tomo Baranausko nuotr./Luang Prabango miestas daugeliui turistų yra Laoso sinonimas. Čia  gausu budistų vienuolynų  ir šventyklų, o miestas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą
Tomo Baranausko nuotr./Luang Prabango miestas daugeliui turistų yra Laoso sinonimas. 

Šiaurėje būtina aplankyti Luang Prabangą – ankstesnę šalies sostinę su gausybe puikiai išlikusių šventyklų. Vang Viengo apylinkėse galėsite išbandyti „tūbingą“ (plaukimą upe ant pripūstos padangos kameros) ir pasigėrėti fantastiškomis kalnų panoramomis.

O pačioje Laoso šiaurėje, atokiuose kalnuose gyvena vienos labiausiai izoliuotų ir civilizacijos mažiausiai paliestų genčių visoje Pietryčių Azijoje.

Tomo Baranausko nuotr./Išdrįskite apsilankyti Irane ir pralaužę stereotipų ledus rasite tikrą turizmo perlą
Tomo Baranausko nuotr./Išdrįskite apsilankyti Irane ir pralaužę stereotipų ledus rasite tikrą turizmo perlą

IRANAS

Iranas, panašiai kaip ir Birma, yra ant pokyčių slenksčio – šiltėja santykiai su Vakarų šalimis, mažinamos sankcijos. Tačiau net ir be to keliauti Irane buvo ir yra vienas malonumas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Iranas – stebinanti ir ant pokyčių slenksčio esanti šalis

To pirmoji priežastis – ypatingas žmonių svetingumas. Čia mašinos sustoja nestabdomos, o vairuotojai nesikuklina pasiūlyti jums pagalbos ar pakviečia į svečius.

Tomo Baranausko nuotr./Garsiausių Persijos poetų apdainuotam Širazo miestui – jau daugiau nei 4000 metų
Tomo Baranausko nuotr./Garsiausių Persijos poetų apdainuotam Širazo miestui – jau daugiau nei 4000 metų

Čia jus vaišins ne todėl, kad norės ką nors įsiūlyti nusipirkti, o tam, kad padėkotų už vizitą į šalį. Čia, skirtingai nei kai kuriose musulmoniškose šalyse (pavyzdžiui, Maroke), pateksite į visas puikiai išlikusias mečetes.

Linkiu nepabijoti išplaukti į naujus vandenynus, aplankyti dar nematytas šalis. Ir visai nesvarbu, ar jos bus iš kažkieno „topo“ viršūnės: jei kur nors norite, vadinasi – reikia.

Architektūriniai šalies stebuklai kasmet vis papildo UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, o gamtos mylėtojams tikrai pakaks kalnų, oazių ar dykumų. Išdrįskite apsilankyti Irane ir pralaužę stereotipų ledus rasite tikrą turizmo perlą.

Sakoma, kad laivams uostuose saugu, bet ne tam jie buvo pastatyti.

To ir linkiu visiems – nepabijoti išplaukti į naujus vandenynus, aplankyti dar nematytas šalis. Ir visai nesvarbu, ar jos bus iš kažkieno „topo“ viršūnės: jei kur nors norite, vadinasi – reikia.

Daugiau autoriaus kelionių įspūdžių rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius