Kur nevažiuoti 2018 metais

Šį pasaulį labai verta ištyrinėti keliaujant, tačiau svarbu ir žinoti, dėl kurių krypčių save geriau pristabdyti. Kartais geriau stabtelti ir praleisti tam tikrą vietą – kad ši galėtų atsigauti, galbūt pasikeisti. Kelionių ir turizmo leidėjai „Fodor’s“ įvardino vietas, kurias 2018-aisiais turistams reikėtų pamiršti.
Tailandas
Phang Nga parkas, Tailandas / 123rf.com nuotr.

Galapagai

123rf.com/Galapagai
123rf.com/Galapagai

Galapagų salos – išskirtinė vieta Žemėje. Jos yra tapusios namais tokiems gyvūnams ir augalams, kurių negalima rasti niekur kitur planetoje. Tačiau šimtmečiai izoliacijos, kurie sukūrė unikalią šios vietos gamtą, salas pavertė ir itin pažeidžiamas išoriniams veiksniams.

Ekvadoro valdžia griežtais įstatymais stengiasi apsaugoti trapią ekosistemą nuo žmogaus, o dar konkrečiau – turistų, įtakos. Tačiau kad ir kokie griežti įstatymai ir draudimai bebūtų, su savimi atvykėliai atgabena ir tai, ko patys net neketina – mažyčių vabzdžių, kiaušinėlių, sėklų ir pan. Vien tai gali sukelti problemų vietos augmenijai bei gyvūnijai.

Tad būkite atsargūs, kai planuosite vykti į Galapagus, nes kai ją magiška vieta Žemėje verčiantys dalykai – išskirtiniai gyvūnai, unikalios augalų rūšys – išnyks, mes niekada jų nebeatgausime.

Vietos, kurių gyventojai nenori turistų

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kruizinis laivas Venecijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kruizinis laivas Venecijoje

Kartais net turistų atnešami pinigai neatperka tų problemų, kurias kartu atsigabena keliautojai. Venecija, pavyzdžiui, neseniai nusprendė uždrausti dideliems kruiziniams laivams įplaukti į jos centrą, nes šie kelia pavojų lagūnos ekosistemai. Peru apribojo, kada turistai gali lankyti Maču Pikču. 800 tūkst. Amsterdamo gyventojų kasmet dusina daugiau nei 5 milijonai turistų.

Ir nors galbūt manote „kas čia aš vienas toje jūroje turistų“, taip mano daugelis. O paskui per šitą minią turistų, pavyzdžiui, Koh Tachai sala buvo net kuriam laikui uždaryta keliautojams, nes šie nesugebėjo joje elgtis normaliai. Vietų, kurios ėmėsi riboti turistų srautus, gyventojai tikrai nusipelno pailsėti.

Tadž Mahalas

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Tadž Mahalas, Indija
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Tadž Mahalas, Indija

Jeigu kada darėte sąrašą vietų, kurias reikia pamatyti per gyvenimą, Tadž Mahalas tikrai buvo įtrauktas, ar ne? XVII a. mauzoliejus neabejotinai yra vienas įspūdingiausių architektūrinių statinių. Tačiau grožį reikia mokėti išlaikyti – o kaip ir žmonėms, pastatams gali padėti purvo kaukės.

Buvo nustatyta, kad Tadž Mahalo paviršius geltonėja – ir nuo to pastatą gali išgelbėti purvo terapija. Iš pradžių planuota, kad viskas bus baigta iki 2018-ųjų kovo, tačiau dabar jau sakoma, kad visas darbas net neprasidės iki to meto. Tad nebent norėtumėte pamatyti purvu aplipintą Tadž Mahalą, kitais metais prie jo geriau nevažiuoti.

Phang Nga parkas, Tailandas

123rf.com/Phang Nga
123rf.com/Phang Nga

Užsimerkite ir įsivaizduokite tropinį paplūdimį Pietryčių Azijoje. Tikriausiai iškart mintyse iškyla nuostabiai skaidrus vanduo, kuriame išsimėčiusios nedidelės salelės su slaptais užutėkiais, balto smėlio juosta... Galvojate apie Tailandą. Ir tikriausiai apie salų grupę, esančią Ao Phang Nga nacionaliniame parke. Ši Tailando vieta – viena labiausiai lankomų ir fotografuojamų visame pasaulyje.

Šis filmuose matytas paplūdimys traukia minias turistų, o kartu – ir juos lydinčias problemas. Tūkstančiai jų teršia ir paplūdimį, ir vandenį. Turistai taip pat netinkamu maistu maitina žuvis, jas gaudo, kenkia koralų rifams. Verčiau rinkitės ne tokias apkrautas Tailando vietas ir duokite Phang Nga parkui atsipūsti.

Mianmaras

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Persekiojami rohinjai iš savo šalies bėga į Bangladešą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Persekiojami rohinjai iš savo šalies bėga į Bangladešą

Mianmaras yra nuostabi vieta – čia galima aplankyti šventyklų kompleksą, skendintį aukse ir deimantuose, dalyvauti išskirtiniuose festivaliuose (pavyzdžiui, Naujieji metai – tai tris dienas trunkantis vandens šautuvų ir balionų mūšis visoje šalyje), susipažinti su turtinga šalies istorija, flora ir fauna (Marco Polo kadaise sakė čia matęs vienaragį).

Tačiau rugpjūčio 25 d. Jungtinės Tautos Mianmaro kariuomenės vykdomus žmogaus teisių pažeidimus pavadino „vadovėliniu etninio valymo pavyzdžiu“. Vietos etninių musulmonų grupė – rohinjai – patiria siaubingus dalykus, kurie lyginami net su genocidu Ruandoje. Per pastaruosius kelis mėnesius daugiau nei 600 tūkst. jų pabėgo į kaimyniniame Bangladeše įkurtą stovyklą.

Jokie šalies grožiai neprivers Mianmaro rekomenduoti keliautojams tol, kol šioje šalyje toliau yra persekiojami rohinjai.

Everestas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Everestas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Everestas

Ne pati populiariausia vieta turistams. Visų pirma, gerokai brangi – reikės bent 25 tūkst. JAV dolerių. Tačiau dar svarbiau – ir itin pavojinga. Nors turistai perspėjami dėl įvairių pavojų, imamasi daug saugumo priemonių, vien 2017 metais ant kalno žuvo 6 žmonės. Klimato kaita kalną verčia dar pavojingesniu – ledo ir sniego tirpsmas apsunkina žygeivių takus, didėja sniego lavinų grėsmė. O kopdami daugelis taip pat ir žino, kad ant kalno tebėra daugiau nei 200 žuvusiųjų kūnų, kurie taip nuo jo ir nenukelti.

Netgi atidėjus į šalį brangumo ir pavojingumo argumentus, Everestas nėra pati geriausia kryptis keliautojams. Ši unikali vieta yra nuostabi ir dvasinga, bet vėlgi – turistai būna turistais ir po savęs palieka begales šiukšlių. Jeigu jau gelbėtojai nesiima rizikuoti savo gyvybėmis, kad nuo kalno nuleistų žuvusiųjų kūnus, tad valytojų šis kalnas tikrai niekada nesulauks.

Misūris, JAV

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Misūryje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Misūryje

Ši JAV valstija – kupina įdomybių. Įspūdingi urvai, „Budweiser Clydesdales“, Kanzaso stiliaus barbekiu, puikus džiazas, „Silver Dollar City“ pramogų parkas ir begalė kitų. Tačiau Misūris yra ir valstija, kurioje buvo priimtas „SB 43“ teisės aktas, kuris apsunkina procesą norint paduoti į teismą darbdavį dėl diskriminacijos, kur valstijos atstovas tvirtina, kad homoseksualai nėra žmonės, kur pasiklydęs turistas buvo rastas negyvas areštinėje, nors net nebuvo suimtas, o du vyrai buvo sumedžioti ir nužudyti vien įtarus, kad jie – musulmonai. Ir tai – tik Misūris šiais metais.

Nacionalinė asociacija už spalvotųjų pažangą (NAACP) netgi pataria turistams visai vengti šios valstijos keliaujant, nes jiems čia gresia pavojus. Čia galioja atskiri įstatymai, kurie taikomi tik tam tikroms grupėms žmonių, „Fodor's“ sakė NAACP atstovas. Pavyzdžiui, kitos rasės atstovams, motermis, neįgaliesiems, senjorams, užsieniečiams, kito tikėjimo asmenims.

„Tikrai ne visi miršta po susidūrimo su teisėsauga, mes to tikrai nesakome. Tačiau yra tiek daug neigiamų pasekmių, kurios rodo, kad vykdant įstatymus yra remiamasi išankstine nuomone. Todėl manome, kad žmonės turėtų žinoti apie gresiančius pavojus ir patys spręsti“, – apie Misūrį sakė NAACP atstovas.

Hondūras

123rf.com/Hondūras
123rf.com/Hondūras

Ar žinojote, kad Hondūre galima turėti vieną geriausių nardymo patirčių visame pasaulyje? Nebrangu, čia gali pamatyti bangininių ryklių jauniklius, lamantinus, žadą atimančius koralų rifus. Čia taip pat yra tropiniai miškai ir niekur kitur pasaulyje nesutinkama laukinė gamta.

Tačiau Hondūras žinomas ne dėl to – jis pasaulyje žinomas dėl žmogžudysčių masto. Be to, vieni dažniausių žudikų taikinių čia – LGBTQ bendruomenės nariai. Dar daugiau – aukos dažnai žūna nuo pačių policijos pareigūnų rankų.

Didžioji kinų siena ir Pekinas, Kinija

AFP/„Scanpix“ nuotr./Didžioji kinų siena
AFP/„Scanpix“ nuotr./Didžioji kinų siena

Didžiosios kinų sienos, kaip vieno iš Septynių pasaulio stebuklų, statusu niekas neabejoja. Naujausi archeologiniai tyrimai rodo, kad siena yra daugiau nei 20 tūkst. kilometrų ilgio. Tai neabejotinai vienas įspūdingiausių žmogaus sukurtų objektų, tačiau jam iškilus grėsmė sekti senųjų – jau sugriuvusių – Septynių pasaulio stebuklų pėdomis.

Išgyvenusiai beveik 2 tūkst. metų, Didžiajai kinų sienai dabar kyla pavojus iš daugelio pusių – kasybos darbų, erozijos, grafičių, netgi vietos ūkininkų, kurie statinyje įsirengia pastoges. Ir dėl galingos jėgos – begalinių turistų srautų.

Į geriausiai išsaugotas sienos vietas patogiausia patekti per Pekiną. Kuris būtų nuostabi kelionių kryptis, jeigu ne viską gaubiantis smogas mieste. 2017 m. Kinijoje pirmą kartą paskelbtas aukščiausio lygio nacionalinis perspėjimas dėl oro taršos. Gal palaukite, kol sąlygos šiame mieste bus draugiškesnės plaučiams.

Kuba

123rf.com/Kuba
123rf.com/Kuba

Tiesa, šis punktas pritaikytas specialiai amerikiečiams, kurie tikriausiai vos spėja sekti pasikeitimus dėl kelionių į Kubą. Jiems į Kubą vis dar leidžiama nuskristi, yra keletas patvirtintų kelionių organizatorių, kurie suteikia šansą JAV piliečiams pamatyti Kubos grožį ir pajusti jos kultūrą. Tačiau viską darysite pagal griežtą planą – būsite nuvežti į tam tikrus viešbučius, pamatysite tik tam tikras, valdžios patvirtintas vietas. Tačiau juk šalies pažinimas reiškia tikrosios jos kultūros pajutimą – o amerikiečiai to dabar padaryti negali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius