Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur nuvežti vaikus, kuriems viskas nuobodu? Šaunus kelių dienų planas Skandinavijoje

Grįžtant galimybėms keliauti po pasaulį, tradicinės kryptys, viešbučiai, kuriuose „viskas įskaičiuota”, ir gulėjimas paplūdimiuose lietuvių nebestebina. Įprastas keliavimo tendencijas keičia naujos, bet ne ką prastesnės kryptys. Viena jų, esanti visai arti Lietuvos – Skandinavija. Nors regionas yra žinomas visame pasaulyje dėl vaizdingų gamtos turtų, šis kraštas gali pasiūlyti ir daugybę veiklų visai šeimai bei patirčių, kurios bus smagios ir įsimintinos ne tik vaikams, bet ir jų tėvams, rašoma pranešime spaudai.
„Vasa“ muziejus (Švedija) ir Legolendas (Danija)
„Vasa“ muziejus (Švedija) ir Legolendas (Danija) / Vida Press nuotr.

„Skandinavija asocijuojasi ne tik su žadą atimančiu grožiu, bet ir aukštu pragyvenimo lygiu, tad kainos ten nėra žemos. Išlaidas kelionei sumažinti galima pasidarius namų darbus: iš anksto paieškojus pigesnės nakvynės, dažniau patiems gaminantis maistą ir pasidomėjus vietomis, kurios siūlo nuolaidas vaikams – kai kurie muziejai jiems yra visiškai nemokami!“, – atkreipia dėmesį keltų operatoriaus „DFDS Seaways“ rinkodarinių kampanijų vadovė Neringa Sinkevičienė.

Gerokai sutaupyti šeimai pavyktų ir kelionei pasirinkus automobilį, o ne lėktuvą. Bilietų kainos, eilės oro uostuose, bagažo limitas ir šios vasaros chaoso oro uostuose nulemtas ilgas laukimo laikas yra tikri iššūkiai šeimoms, keliaujančioms su vaikais.

„Pasidarykite sau AUTOstogas – važiuojant automobiliu, šių problemų nebus, o ir pati kelionė bus pigesnė, saugesnė ir įdomesnė. Norint sutaupyti ir laiko, verta apgalvoti galimybę per Baltijos jūrą persikelti keltu. Tai taps ir puikia pramoga vaikams – jiems patiks ne tik plaukti bei pamatyti jūros platybes, bet ir apsilankyti žaidimų kambariuose, susirasti draugų ir miegoti kajutėje kaip tikriems piratams“, – teigia N.Sinkevičienė.

123RF.com nuotr. / Skandinavijos perlas Norvegija
123RF.com nuotr. / Skandinavijos perlas Norvegija

Šią vasarą minėtas keltų operatorius siūlo išbandyti kelių dienų kelionę po Skandinaviją – pamatyti ką joje tikrai bus. Interaktyvios veiklos ir pramogos įtiks net ir tiems vaikams, kurie pradeda nuobodžiauti vos atsitraukę nuo kompiuterio.

Pirmoji stotelė – Švedija

Nuotykius pradėti patogu nuo logistiškai patrauklaus Karlshamno, kurį lengva pasiekti keltu iš Klaipėdos. Iki Stokholmo nuo jo – kelios valandos kelio vaizdingu maršrutu. Pakeliui galima sustoti ir pasigrožėti Krunubergo pilies griuvėsiais ar Vaterno ežeru, kuris yra tituluojamas vienu gražiausių šalyje.

Švedija pasitiks jus gausybe įvairiausių muziejų. Jeigu manote, kad toks laiko praleidimo būdas yra nuobodokas, tai Stokholme esantys muziejai privers jus persigalvoti.

123rf.com nuotr. / Stokholmas, Švedija
123rf.com nuotr. / Stokholmas, Švedija

Pirmasis jų – Vikingų muziejus. Kas nėra girdėjęs įspūdingų ir kvapą gniaužiančių istorijų apie vikingus? Didingi karo laivai, jūrų platybės ir įvairūs mitai vilioja bei jaudina tiek jaunus, tiek senus. Gausioje ekspozicijoje galėsite išvysti filmus apie vikingus, įspūdingas projekcijas ir puikiai išsilaikiusius archeologinius artefaktus. Be to, į visus jums kylančius klausimus bei abejones atsakys tikri vikingai – gidai, persirengę šių normanų karių rūbais. Muziejuje rasite ir interaktyvų pasivažinėjimą – Ragnfrido sagą. Šis nuotykis ves jus po vikingų laikų Europą, kur įveikiant kliūtis reikia rasti sidabro.

Adresas: Djurgårdsvägen 48, Djurgårdsstrand 15, Stokholmas

Darbo laikas vasarą: kiekvieną dieną nuo 10 iki 18 valandos.

Daugiau informacijos rasite čia.

123RF.com nuotr. / Vikingai
123RF.com nuotr. / Vikingai

Jei norite išvysti tikrą vikingų laivą, neaplenkite „Vasa“ muziejaus. Šis muziejus yra vienas lankomiausių Skandinavijoje, be to – vaikai iki 18 m. jame lankosi nemokamai. Muziejuje pamatysite didingą ir puikiai išsaugotą karo laivą „Vasa“ , kurio ilgis siekia net 69 m., o aukštis – 52 m. Įdomu tai, kad šis laivas nuskendo vos palikęs uostą – kai stiprus vėjas pakėlė laivo bures, „Vasa“ priekis palinko ir laivas prisipildė vandens. Šį įvykį stebėjo didžiulė minia vietinių gyventojų, norėjusių išlydėti uostą paliekantį laivą. Ši tragedija tapo didžiuliu nusivylimu ne tik karaliui, bet ir visai Švedijai.

Tikras stebuklas, kad po trijų šimtmečių Baltijos jūros dugne gulėjęs laivas buvo atrastas beveik nepažeistas – iki šiol net 98 proc. laivo detalių yra išlikusios tokios, kokios ir buvo 1628 m. Inžinierių dėka, šis šedevras buvo iškeltas į krantą, ir aplink jį buvo pastatytas muziejus. Apsilankę „Vasa“ muziejuje, galėsite pasivaikščioti po laivą ir pamatyti jį iš visų pusių bei pasigrožėti įspūdingais mediniais raižiniais ir skulptūromis.

Adresas: Galärvarvsvägen 14, Stokholmas

Darbo laikas: kiekvieną dieną nuo 10 iki 17 valandos, o trečiadieniais – nuo 10 iki 20 valandos.

Daugiau informacijos rasite čia.

Vida Press nuotr. / „Vasa“ muziejus
Vida Press nuotr. / „Vasa“ muziejus

„Dažnai sakoma, kad pasaulis Švedijai turi būti dėkingas dėl lengvai surenkamų baldų, mėsos kukulių ir grupės ABBA“, – šypsosi N.Sinkevičienė. Ši grupė, pavergusi visą Europą daina „Waterloo“, su kuria ir laimėjo „Eurovizijos“ dainų konkursą, ilgainiui išgarsėjo visame pasaulyje. Tikriausiai visi yra girdėję tokius šios grupės hitus kaip „Dancing Queen“, „Mamma Mia“ ir daugelį kitų.

Visiems, nors kartą niūniavusiems šios grupės dainas, yra tiesiog privaloma apsilankyti ABBA muziejuje. Ši vieta traukia ne tik tėvus, bet ir vaikus dėl daugybės interaktyvių užsiėmimų. Išbandykite virtualios realybės akinius, leidžiančius patirti skrydį sraigtasparniu. Juo nuskrisite į Viggsö salą, kurioje gimė didžioji dalis legendinės grupės hitų. Suskambus muziejuje esančiam telefonui, sukluskite – su jumis nori pasikalbėti ABBA grupės nariai! O jeigu mėgstate dainuoti ir šokti, užlipkite ant scenos ir tapkite penktuoju ABBA atlikėju.

Adresas: Djurgårdsvägen 68, Stokholmas

Darbo laikas: visomis dienomis nuo 10 iki 18 valandos, o ketvirtadieniais – nuo 10 iki 20 valandos.

Daugiau informacijos rasite čia.

Vida Press nuotr. / ABBA muziejus
Vida Press nuotr. / ABBA muziejus

„Skansen“ – tai seniausias pasaulyje muziejus po atviru dangumi, užimantis net 300 tūkst. kv. m teritoriją. Šioje vietoje galėsite atrasti spalvingą Švedijos istoriją, turtingas tradicijas, smagias šventes bei pajusti tradicinio švedo gyvenimo dvasią. Vasaromis muziejus skamba nuo dainų ir šokių, o po laukus laisvai laksto voveraitės. Jei jums pasiseks, pamatysite ir tokius laukinius gyvūnus kaip vilkas, briedis ar net lokys.

Vaikų zoologijos sode mažieji turės galimybę paglostyti kates, triušius, jūros kiaulytes ir mažus laukinius gyvūnėlius. „Skansen“ atrasite ir didžiulius akvariumus su krokodilais, medūzomis bei Baltijos jūros žuvimis. Nepraleiskite ir srities, kuri vadinasi „Mūsų Afrika“ – joje išvysite beždžiones, retus paukščius, roplius ir vabalus. „Skansen“ yra skirtas visiems – tiek jauniems, tiek seniems, tiek istorijos, tiek gamtos entuziastams – visi čia atras kažką artimą sau. Kadangi pamatyti tikrai yra ką, siūlome šiai vietai skirti nors pusę dienos.

Adresas: Djurgårdsslätten 49, Stokholmas

Darbo laikas: skirtingų muziejaus zonų darbo laikai svyruoja nuo 10 iki 19 valandos.

Daugiau informacijos rasite čia.

Vida Press nuotr. / „Skansen“ – tai seniausias pasaulyje muziejus po atviru dangumi
Vida Press nuotr. / „Skansen“ – tai seniausias pasaulyje muziejus po atviru dangumi

Antroji stotelė – Norvegija

Palikę Stokholmą, judėkite Norvegijos link. Nepraleiskite progos sustoti Leos Lekland vaikų žaidimų kambaryje – kol mažieji jame dūks, tėveliai turės puikią galimybę pailsėti. Jei vaikams žaidimų kambariai nebeįdomūs, užsukite į viduramžių laikais pastatytą Lacko pilį ir apsižvalgykite.

„Norvegija žavi ne tik savo gamta, bet ir kultūra bei indėliu pasauliui, – teigia N.Sinkevičienė. – Būtent Norvegijoje buvo išrastas slidinėjimas ir ne kas kitas, o norvegai įtikino japonus sušiuose naudoti žalią lašišą. Be to, Norvegijoje galima žavėtis ne tik gamta, bet ir jų pramogų parkais, ypač Tusenfryd, kuris į lietuvių kalbą išvertus reiškia „tūkstantį džiaugsmų“. Manau, kad apsilankę šiame parke tiek džiaugsmų ir patirsite – o gal net ir daugiau.“

Vida Press nuotr. / Norvegijos atrakcionų parkas „Tusenfryd“
Vida Press nuotr. / Norvegijos atrakcionų parkas „Tusenfryd“

Didžiausiame Norvegijos atrakcionų parke Tusenfryd veiklų ras tiek mažieji, tiek vyresni vaikai, tiek tėveliai. Esate ekstremalių pramogų mėgėjai? Pasivažinėkite linksmaisiais kalneliais „Greičio monstras“ – pasieksite net 90 km/h greitį, važiuodami mašinėlėmis, kurios pakils į 30 m aukštį. Jei gyvenime nors kartą susimąstėte, koks jausmas yra skraidyti, – išbandykite „Dangaus kalnelius“. Užsidėkite kostiumą, įkvėpkite ir pasiruoškite būti išmesti į 33 m aukštį.

Norisi ramesnių pramogų? Išbandykite vandens parką, apžvalgos ratą, karuseles ar pasivaikščiokite trolių pasakų takais. Kai išalksite, apsilankykite vienoje iš daugelio teminių kavinukių ar restoranų. Patarimas – jei norite sutaupyti, tiek bilietus, tiek maistą rezervuokite iš anksto Tusenfryd parko internetiniame puslapyje. Parke yra daugybė pramogų, tad, norint pamatyti jas visas, verta Tusenfryd praleisti visą dieną.

Adresas: Fryds Vei 25, Vinterbro

Darbo laikas: skirtingomis dienomis svyruoja nuo 10 iki 19 valandos.

Daugiau informacijos rasite čia.

Trečioji stotelė – Danija

Lankantis Skandinavijoje negalima praleisti Danijos, o lankantis Danijoje – Legolendo. Į jį vykstant iš Tusenfryd kelionė sutrumpės sėdus į keltą, jungiantį Norvegiją ir Daniją.

XX a. vid. sudegusios staliaus dirbtuvės tapo pradžia pasaulinio lygio LEGO industrijai. Netekęs savo dirbtuvių Ole Kirk Christiansen iš medienos likučių ėmė gaminti žaislus, kurie vaikams taip patiko, kad O.K Christiansen ėmėsi juos pardavinėti. Vėliau, išpopuliarėjus plastikui, žaislų kūrėjui kilo mintis padaryti plastikines, sujungiamas detales – ir taip, žingsnis po žingsnio, LEGO tapo žinomas visiems pasaulio vaikams ir suaugusiems.

iStock.com nuotr. / Legolendas
iStock.com nuotr. / Legolendas

1968 m. duris atvėręs pramogų parkas iki šiol pritraukia milijonus lankytojų kiekvienais metais. Daugybė atrakcionų skirtingo amžiaus vaikams, kūrybinės dirbtuvės, žaidimų erdvės, 4D kino teatras, muzikiniai fontanai, pasiplaukiojimai valtimis… Ar gali kas būti geriau? O susiplanuoti vizitą, pasižiūrėti laukimo laikus, pamatyti žemėlapį jums padės LEGOLAND programėlė, skirta išmaniesiems telefonams. Atrakcijų rasite tiek, kad Legolende norėsis praleisti visą dieną ar net dvi.

Adresas: Nordmarksvej 9, Bilundas

Darbo laikas: skirtingomis dienomis svyruoja nuo 10 iki 19 valandos.

Daugiau informacijos rasite čia.

Prie Legolendo galima apsistoti ir šios tematikos viešbutyje. Iš jo grįžtant į Karlshamną kelių valandų kelias driekiasi vaizdingu keliu per Danijos salas ir pietų Švedijos lygumas, nuženklintas ežerais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius