Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 vietų, į kurias 2016 m. rekomenduoja nuvykti „Lonely Planet“

Į naujametinių pažadų ir linkėjimų rinkinį paprastai visuomet įtraukiamos kelionės. Tačiau dažnai apsispręsti, kur norėtumėte keliauti pirmiausia, sudėtinga. Griozdišką planą sutrumpinti gali padėti patikimi patarėjai, pavyzdžiui, keliautojų „guru“ vadinamas „Lonely Planet“.
Maču Pikču, Peru
Maču Pikču, Peru / 123rf.com nuotr.

Kaip ir kasmet, didžiulį, net 500 vietų ir objektų, sąrašą, populiarusis „Lonely Planet“ sudarė pagal savo skaitytojų rekomendacijas ir ekspertų pasiūlymus. Visus juos galite rasti čia.

O mes siūlome paskaityti, kokie 10 objektų atsidūrė šio sąrašo viršuje. Galbūt kai kuriuose jau buvote? Arba kaip tik planuojate aplankyti artimiausios kelionės metu.

Angkoro šventykla, Kambodžoje
Angkoro šventykla, Kambodžoje

1. Angkoro šventykla, Kambodža

Ši vieta neabejotinai yra vienas labiausiai turistus dominančių objektų. Didžioji dalis „Lonely Planet“ apklausoje dalyvavusių respondentų ją paminėjo būtent pirmoje vietoje. Nieko keisto, jog ji – šio sąrašo viršūnėje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tailando jausmas: 3. Ajutaja – Budos sielos virpesys ore

Angkoro šventykla iš tiesų ypatinga, nepaisant to, jog stovi budizmo valdomoje Kambodžoje. Ši šventovė skirta induistų dievui Višnai.

Tūkstančiai įspūdingų smiltainio kolonų ir daugybė apie šventyklą sklandančių legendų tik dar labiau masina turistus. Jų stygiaus jau ir 2015-aisiais nejautusi Angkoro šventykla, tikėtina, kitąmet taps vienu lankomiausių pasaulio objektų.

123rf.com nuotr./Didysis barjerinis rifas, Australija
123rf.com nuotr./Didysis barjerinis rifas, Australija

2. Didysis barjerinis koralų rifas, Australija

Šis objektas vargu ar prašosi specialaus pristatymo. Tačiau štai keletas faktų: Didysis barjerinis rifas tęsiasi maždaug 3000 km šiaurės rytų pakrantėje Australijoje.

Jis yra laikomas didžiausiu koralų tinklu pasaulyje. Rifą sudaro 400 rūšių koralų, jame galima išvysti 1500 rūšių žuvų. Taip pat čia tikrai sutiksite keliasdešimt skirtingų rūšių delfinų, banginių, jūrų kiaulių, vėžlių ir jūros gyvačių.

Visa ši „puokštė“ garantuoja nepamirštamus įspūdžius net ir daug ką mačiusiems nardytojams.

123rf.com nuotr./Maču Pikču, Peru
123rf.com nuotr./Maču Pikču, Peru

3. Maču Pikču, Peru

Istoriniai XV – XVI a. tvirtovės griuvėsiai Peru, Maču Pikču kalno šlaite, yra 2350 m aukštyje virš jūros lygio, prie Urubambos upės. Turistai jį žino, kaip prarastąjį inkų miestą ir į smalsumo vedami būriai keliautojų į jį traukia metai iš metų.

Kelionė į Maču Pikču trunka kelias dienas – dalis kelio eina per džiungles ir kalnus. Tad kai kuriems turistams jau vien tai kaitina kraują ir skatina čia vykti. Kitus masina galimybė prisiliesti prie unikalios istorijos.

4. Didžioji kinų siena, Kinija

Dar vienas kasmetinis „top'ų“ lyderis – Didžioji kinų siena. Šis objektas visuomet kelia susidomėjimą ir yra praktiškai kiekviename kelionių vadove apie Kiniją. Tai šios didžiulės šalies „būtina pamatyti“ sąrašo lyderis.

Istoriniai gynybiniai įrenginiai palei istorines šiaurines Kinijos sienas, turėję saugoti Kinijos valstybes ir imperijas nuo klajoklių antpuolių iš Eurazijos stepės, iš tiesų įspūdingi. Tad pamatyti jas greičiausiai dar veršis ir mūsų vaikai bei anūkai.

123rf.com nuotr./Tadžmachalas, Indija
123rf.com nuotr./Tadžmahalas, Indija

5. Tadžmahalas, Indija

Dar vienas „būtina pamatyti“ kategorijos objektas. Romantiška statinio istorija (Tadžmahalą pastatyti įsakė mogolų imperatorius Džahanšachas. Statinys yra mauzoliejus, iškilęs mylėtos žmonos Arjumand Banu Begum, dar žinomos kaip Mumtaz Mahal, garbei) pavergia net ir didžiausius niurzgas. Savo simpatijas jam skiria visi, bent kartą buvę Indijoje. Tiesa, lankęsi po keletą kartų greičiausiai jau aplenkia šį Agros mieste esantį XVII a. momumentą.

123rf.com nuotr./Didysis kanjonas, JAV
123rf.com nuotr./Didysis kanjonas, JAV

6. Didžiojo kanjono nacionalinis parkas, JAV

Arizonoje esantis Didysis Kanjonas yra spalvingas, kvapą gniaužiantis stačių šlaitų tarpeklis. Didžioji jo dalis priklauso nacionaliniam parkui. Įspūdingas gamtos objektas užburia. O prisiminus, jog tarpeklį Kolorado upė bei jos intakai išgraužė per daugiau nei 6 mln. metų, nelieka nieko kito kaip traukti išmaniuosius ir darytis asmenukę – ši vieta, atrodo, kaip tik tam ir skirta.

123rf.com nuotr./Romos koliziejus
123rf.com nuotr./Romos koliziejus

7. Koliziejus, Italija

Tai vienas labiausiai jaudinančių Romos istorijos paminklų. Kelios dešimtys tūkstančių turistų jį aplanko kasdien.

Pamatyti vietą, kur stebint minioms ir Romos elitui, iki paskutinio atodūsio kaudavosi gladiatoriai, norinčių netrūksta nepriklausomai nuo sezono.

Tiesa, atvykę prie Koliziejaus kitąmet nustebsite čia neradę nė vieno „netikro gladiatoriaus“: terorizuoti turistus jiems uždraudė naujasis Romos meras.

TAIP PAT SKAITYKITE: Roma skelbia karą „gladiatoriams“

8. Igvasu krioklys, Brazilija – Argentina

Juo dalinasi net dvi Pietų Amerikos valstybės: 80 proc. krioklio yra Argentinos, o likę 20 proc. - Brazilijos pasienyje.

Pavadinimas Y guasu gvaranių kalba reiškia „didysis vanduo“. Ar iš tiesų jis toks didelis?

Tikrai taip! Žiūrint iš viršaus į turistines valtis jos atrodo tarsi žaislinės ir „netyčia“ įmestos į krioklio purslus.

Apsilankę čia greičiausiai neapsiribosite vien kriokliu, bet pasimėgausite Igvasu nacionalinio parko laukine gamta. Galbūt sėkmė jus lydės ir sutiksite vieną iš šios vietovės „šeimininkų“ – jaguarą.

123rf.com nuotr./Alhambra, Ispanija
123rf.com nuotr./Alhambra, Ispanija

9. Alhambra, Ispanija

Rūmai Granadoje, Alhambroje, yra vadinami islamo architektūros perlu Europoje.

Raudonai oranžinių plytų bokštai matyti iš tolo, tačiau net jų didingumas neatskleidžia to, ką galima rasti viduje. Ten įrengti įspūdingi sodai, o kambariai slepia daugybę tikrų ar istorijos pakoreguotų faktų apie daugybę rūmuose gyvenusių asmenybių.

123rd.com nuotr./Sofijos Soboras
123rd.com nuotr./Sofijos Soboras

10. Sofijos soboras, Turkija

Šis Stambulo pasididžiavimas kažkada buvo Konstantinopolio patriarcho bazilika, vėliau − mečetė, o dabar − muziejus, į kurį turbūt užsuka visi, apsilankę istoriniame Turkijos mieste.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Kitokios kelionės“ su Mantu Bertuliu: 9 dalykai, ką būtina patirti Stambule

Garsėjantis savo kupolu, kuris laikomas unikaliausiu Bizantijos architektūros pavyzdžiu, Sofijos soboras turistus traukia ir dėl kitų priežasčių. Nuo 1985 metų šventovę saugo UNESCO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius