Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lansarotė: 3 salos vietos, kurias būtina aplankyti

Viskas Lansarotės saloje sukasi aplink ugnikalnius, lavą ir garsaus architekto Cesaro Manrique palikimą. Gimęs salos sostinėje Aresifėje architektas sugebėjo sujungti natūralų gamtos ir ugnikalnių suformuotą grožį su architektūriniais sprendimais. Dabar šiuos objektus aplanko daugybė žmonių iš viso pasaulio. Pasižvalgykite ir jūs.
Kaktusų sodas Lansarotėje
Kaktusų sodas Lansarotėje / 123rf.com nuotr.

Informacija parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite čia.

1. Ugnies kalnai, Timanfaja (Montañas del Fuego)

Po šešerius metus trukusių ugnikalnių išsiveržimų ir dar vieno jų smūgio 1824 m. dalis salos šiaurės vakaruose virto neatpažįstama, lava užlieta ir karščiu pulsuojančia vieta. Jai saugoti įkurtas Timanfajos nacionalinis parkas, dar vadinamas Ugnies kalnais. Tai lankomiausia Lansarotės vieta, kasmet pritraukianti apie milijoną žmonių.

123rf.com nuotr./Charco de Los Clicos, El Golfo, Lansarotė
123rf.com nuotr./Charco de Los Clicos, El Golfo, Lansarotė

Apžiūrėti Timanfają galima važiuojant parko autobusais. Pėsčiomis ar savu transportu keliauti draudžiama ir nepatartina.

Vos 13 m gylyje temperatūra būna net apie 600 laipsnių karščio. Kelių tinklą tarp uolienų, kurios vietomis pasiekia įspūdingą kelių metrų aukštį, suformavo architektas C.Manrique.

Žemės paviršius čia primena mėnulį – tai spalvinga, akimis sunkiai aprėpiama sustingusios lavos dykuma. Skaičiuojama, kad dabar parke stūkso daugiau kaip 30 ugnikalnių.

123rf.com nuotr./Lansarotė
123rf.com nuotr./Lansarotė

Kelio gale, aukščiausiame salos taške, įkurtas restoranas „El Diablo“, kuriame patiekalai ruošiami naudojant iš žemės gelmių kylantį karštį. Nacionalinio parko pareigūnai pademonstruoja, kokia neįprastai karšta žemė po kojomis: į įkastą vamzdį įpiltas vanduo virsta geizeriu, į nedidelę duobutę įmesta sausa žolė užsiliepsnoja.

Parke siūloma ir dar viena įspūdinga pramoga – ekskursija kupranugariais. 1993-iaisiais šis parkas įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą.

123rf.com nuotr./ Lansarote, Jameos del Agua Pool
123rf.com nuotr./ Lansarote, Jameos del Agua Pool

2. „Jameos del Agua“ – restoranas lavos urvuose

Šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje C.Manrique nusprendė sukurti unikalų turistų traukos centrą. Šalia vieno šiaurės rytuose plytinčių lavos urvų (Jameo Chico) jis pastatė laiptus žemyn, o aplink uoloje esantį natūralų ežerėlį įrengė įspūdingą barą ir restoraną, kartais net vadinamą gražiausiu naktiniu klubu pasaulyje.

Restoranas turistams siūlo ne tik trumpam prisėsti, bet ir praleisti vakarą šokių aikštelėje skambant ispaniškai muzikai. Tiesa, jis – ne pats pigiausias saloje.

Ežerėlio ir aplinkinių telkinių vanduo itin skaidrus, jame matomi tik šioje saloje gyvenantys akli krabai albinosai, virtę „Jameos del Agua“ simboliu. Šalia urvo-restorano architektas pastatė modernią vilą su itin jaukiu sodu.

„Jameos del Agua“ yra netoli vieno įspūdingiausių ir ilgiausių pasaulyje urvų Los Verdes, kurį suformavo, kaip skaičiuojama, dar prieš 4 tūkst. metų išsiveržęs ugnikalnis. Čia po žeme driekiasi net 6 km tunelis. Ilgus šimtmečius tokie tuneliai Lansarotės gyventojams buvo prieglobstis nuo siautėjančių piratų, o nuo 1964 m. jis atidarytas turistams. Smalsuoliai šį gamtos stebuklą gali apžiūrėti lydimi gidų.

123rf.com nuotr./Kaktusų sodas
123rf.com nuotr./Kaktusų sodas

3. Kaktusų sodas

Kaktusų sodas – geras pavyzdys, kaip puikiai gali derėti į kraštovaizdį tinkamai įlieta architektūra. Daug savo talento pėdsakų Lansarotėje palikusio C.Manrique suprojektuotas sodas žavi įdomiu dizainu: takai suka ratu su žemyn į sodo gilumą vedančiais laipteliais. Simboliškai tai labai panašu į vieną iš daugybės šiame regione esančių kraterių.

123rf.com nuotr./Ugnikalnio žemė tinkama kaktusams
123rf.com nuotr./Ugnikalnio žemė puikiai tinka kaktusams augti

5000 kv. m teritorijoje auga 1,1 tūkst. rūšių kaktusų iš tokių tolimų ir atokių vietų kaip Peru, Meksika, Čilė, JAV, Kenija, Tanzanija, Madagaskaras, Marokas ir, žinoma, pačios Kanarų salos. Iš viso saloje auga daugiau kaip 7,2 tūkst. pačių įvairiausių dydžių ir formų spygliuotų ir bespyglių kaktusų.

123rf.com nuotr./Žydintis kaktusas Lansarotėje
123rf.com nuotr./Žydintis kaktusas Lansarotėje

Šalia įrengtas gražus vėjo malūnas, vis dar malantis gofio – miežių ir kukurūzų miltus, kurie jau senovės vietos gyventojų guančių laikais buvo pagrindinis virtuvės akcentas. Kaktusų sodas įkurtas Gvatisos mieste, Tegisės savivaldybėje, kur žemės palankios didelėms kaktusų plantacijoms augti.

123rf.com nuotr./Kaktusai
123rf.com nuotr./Kaktusai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius