Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Lauktuvės: ką naudingo parsivežti iš saulėtojo Tailando?

Turgus Bankoke
123rf.com nuotr. / Turgus Bankoke
Šaltinis: 15min
0
A A

Dirbdama kelionių vadove Tailande iš savo klientų visuomet sulaukiu klausimo apie lauktuves.

Lietuviai nori žinoti, ką iš tokios didžiulės pasiūlos išsirinkti, kad tai būtų autentiška, įdomu ir nekainuotų pusės dramblio. Aš pati nemėgstu pirkti suvenyrų, todėl iš kelionių grįžtu tuščiomis, tačiau jei susigundau ką nors įsigyti, tai bus daiktas, kurį galėsiu naudoti, dėvėti, suvalgyti ar kitaip panaudoti. Jei trumpai, jis nerinks dulkių stovėdamas lentynoje. Todėl į šį sąrašą įtraukiau tik tas lauktuves, kurias pati pirkčiau draugams ir artimiesiems.

Džiovinti vaisiai ar vaisiniai traškučiai

Didžiausias Tailando džiaugsmas – švieži vaisiai, tačiau ne visuomet yra galimybė (ar laisva vieta lagamine) jiems parsivežti į Lietuvą. Tuomet pradžiuginkite savo draugus ar šeimos narius džiovintais vaisiais. Čia jų didžiulis pasirinkimas – nuo mangų iki bananų. Labai skanūs vietiniai vaisiniai traškučiai, ypač – duriano (nors pats vaisius smirda, traškučiai yra malonaus skonio) ar saldžiosios bulvės. Tačiau prieš pirkdami bet kokius džiovintus vaisius, perskaitykite produkto sudėtį. Tajai mėgsta vaisius pagardinti druska ir aštriaisiais pipirais.

123rf.com nuotr./Duriano traškučiai
123rf.com nuotr./Duriano traškučiai

Žolelinės dantų pastos

Apsigyvenusi Tailande nustojau valytis dantis „kolgeitais“ ir kitomis reklamų išgarsintomis dantų pastomis. Vietoje jų mano kosmetinėje savo vietą rado natūralios dantų pastos, pagamintos Tailande. Jų būna pačių įvairiausių skonių ir aromatų, tačiau turėkite omenyje, kad į jų sudėtį įeina mentolis, todėl kvapas ir skonis yra aštresni nei tradicinių pastų. Jų įsigyti galite vaistinėse ir kitose vietinėmis prekėmis prekiaujančiose vietose.

Anonos sultys

Dar viena puiki, tik ne itin skani dovana yra anonos sultys. Šis vaisius pasižymi gydančiomis savybėmis – kovoja su laisvaisiais radikalais, uždegimais, stiprina imuninę sistemą, mažina cholesterolio kiekį organizme, skatina ląstelių atsinaujinimą, valo organizmą nuo parazitų ir t.t. Pirkdami šias sultis būkite atidūs. Pigesnės sultys dažniausiai būna ne šimtaprocentinės, o maišytos.

Nuotr. iš „Twitter“/Anonos sultys
Nuotr. iš „Twitter“/Anonos sultys

Arbatos

Mums, gyvenantiems vėsesnio klimato zonoje, šaltais vakarais karšta arbata yra tikras išsigelbėjimas. Mano mėgstamiausios – citrinžolių (galima gerti tiek karštą, tiek šaltą), mėlynojo žirnio (Blue Pea), juoda tajiška (turi karamelės poskonį), bengališko svarainio (Bael Fruit) ir reiši (Lingzhi). Pirkdami arbatas pasižiūrėkite, kokia jų sudėtis.

Tailandietiški balzamai

Garsieji tajiški žoleliniai balzamai tikrai gelbsti nuo visko. Jų būna įvairių spalvų (raudoni, žali, geltoni, balti ir pan.) ir sudėties. Raudonos spalvos balzamai yra stipriausi ir turi šildančių savybių, todėl tinka naudoti peršalimo atvejais. Žali balzamai vėsina, todėl tinka patinimams ir sumušimams tepti. Kitų spalvų balzamai nėra tokie stiprūs, bet jie turi specifinių savybių, apie kurias jus informuos vaistinėje ar parduotuvėje.

123rf.com nuotr./Tailandietiškas balzamas
123rf.com nuotr./Tailandietiškas balzamas

Odą skaistinantys muilai

Parduotuvių lentynose rasite pačių įvairiausių muilų veidui ir kūnui. Didžioji dalis jų – balinantys, tiksliau, skaistinantys odą, todėl tinka randų, likusių po spuogų, pigmentinių dėmių ar kitų netobulumų balinimui. Tačiau, ne visi jie yra natūralios sudėties, todėl atidžiai skaitykite sudėtį. Populiariausi muilai – su tamarindais, anona ir ryžių pienu.

Džiovintos jūros gėrybės

Jei jūsų bičiulis ar šeimos narys yra džiovintos žuvies gerbėjas, galite jį pradžiuginti parvežę daugybę skirtingų rūšių džiovintų jūros gėrybių – krevečių, kalmarų, žuvų, krabų ir pan. Tokių lauktuvių galite rasti vietiniuose maisto turguose, o paprastesnių užkandžių (pvz., žuvies juostelių) – kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje.

123rf.com nuotr./Džiovinti kalmarai
123rf.com nuotr./Džiovinti kalmarai

Tailandietiško kario pastos

Tajiška virtuvė garsėja savo žaliu, raudonu, masaman kariu, kurie skiriasi nuo daugeliui pažįstamų indiškų karių. Tajiški kariai yra gana aštrūs, jiems galinti naudojamas kokosų pienas, daržovės ir jūros gėrybės, tofu arba mėsa. Nors Lietuvoje jau yra kelių rūšių kario pastų, tačiau Tailande didesnėse maisto prekių parduotuvėse galite rasti daugybės rūšių karių ir daug mažesnėmis kainomis.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje