Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Lėktuvais keliaujantys lietuviai maitinasi kitaip nei užsieniečiai

„Small Planet Airlines“ pristatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr. / Lietuviai, skrendantys lėktuvu, mėgsta sočiai pavalgyti.
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Skrendant lėktuvu didelio pasirinkimo, ką valgyti nėra – į skrandį tenka dėti tai, ką siūlo orlaivio įgula. Tačiau net ir čia lietuviai yra išskirtiniai: pastebima, kad lietuviai lėktuve vartoja kitokius maisto produktus ir gėrimus nei keliautojai iš kitų šalių.

Keliaujant lėktuvais reikia žinoti, kad aukštis, slėgis ir dehidratacija tiesiogiai veikia skirtingus maisto produktus, jų skonį bei maistines savybes, taip pat keičiasi ir žmogaus juslė.  Vieni produktai ore nepraranda savybių, kiti įgauna visai kitą skonį. Pavyzdžiui, pomidorų sulčių skonis stipriai pasikeičia. Manoma, jog dėl to jos yra itin mėgstamos lėktuvo keleivių.

„Lėktuvuose būtina tiekti tokį maistą, kuris geriausiai tinka prie pakitusio slėgio, kitų sąlygų skrendant iki 10 kilometrų aukštyje. Todėl maisto skonis yra testuojamas ore, kad būtų įsitikinta, ar produktų skoninės savybės yra tinkamos“, – sakė Lietuvos ir užsienio oro linijas aptarnaujančios įmonės „Pontem“ generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė. Pasak jos, maisto ir gėrimų vartojimas lėktuvuose labai priklauso nuo sezoniškumo, taip pat pastebima, kad skiriasi lietuvių ir užsieniečių įpročiai.

Lietuviai nori pomidorų sulčių ir sotaus maisto

Lietuviai yra pomidorų sulčių mėgėjai, užsieniečiai pirmenybę teikia apelsinų ir obuolių sultims. Lietuviai labai mėgsta natūraliai plikytą kavą, o užsieniečiai renkasi tirpią bei kapučino kavą. Pastebima, kad lietuviai, skirtingai nei kiti turistai, mėgsta sočiau pavalgyti. Tuo metu užsieniečiai pageidauja salotų ir kito lengviau virškinamo maisto.

Pavyzdžiui, vasaros metu lėktuvuose daugiau vartojama sumuštinių, vandens, sulčių, o žiemą – karštų patiekalų ir karštų gėrimų. Vištienos ir kiaulienos patiekalai yra populiaresni, negu jautienos patiekalai, todėl, kad jų skonis dėl slėgio poveikio ir pakartotinio šildymo mažiau pakinta. Turistų iš Vakarų šalių ir lietuvių keleivių pomėgiai taip pat skiriasi: lietuviai yra pomidorų sulčių mėgėjai, užsieniečiai atvirkščiai – labai retai jų užsisako, pirmenybę teikia apelsinų ir obuolių sultims. Lietuviai labai mėgsta natūraliai plikytą kavą, o užsieniečiai dažniau renkasi tirpią bei kapučino kavą. Pastebima, kad lietuviai, skirtingai nei kiti turistai, mėgsta sočiau pavalgyti. Tuo metu užsieniečiai pageidauja salotų ir kito lengviau virškinamo maisto.

„Didėjant aukščiui žmogaus skonio receptoriai praranda jautrumą. Tai sąlygoja žema oro drėgmė ir aukštas atmosferos slėgis. Tam, kad maisto skonis išliktų tinkamas dideliame aukštyje, reikalinga jį pateikti kiek aštresnį, nes kitaip, tiesiog, nejaustume jokio skonio. Norint paruošti patiekalus vartoti apie 10 kilometrų aukštyje, būtina ilgai testuoti ir naudoti specialią įrangą. Todėl nuolat investuojame į naujas technologijas, kad maistas išliktų kokybiškas bei šviežias net ir 10 kilometrų aukštyje“, – padebesių mitybos ypatumus atskleidė maistą įvairioms oro bendrovėms tiekiančios įmonės „Pontem“ vadovė.

Prieš kelionę reikėtų valgyti košes, vaisius ir daržoves

Nemalonius pojūčius lėktuve gali sukelti ir prieš skrydį vartotas maistas, todėl patariama prieš kelionę nevalgyti sunkiai virškinamo maisto. Įvairūs greito maisto patiekalai apskritai yra visiškai nevertingi mūsų organizmui. Maistas, kuriame yra daug druskos ir riebalų, virškinamas kur kas sunkiau, kai žmogus yra dideliame aukštyje.

A.Tendzegolskienė į kelionę besiruošiantiems žmonėms rekomenduoja valgyti greitai virškinamą maistą. Tai galėtų būti įvairios grūdinės kultūros daržovės, vaisiai, kurie turi daug skaidulų, naudingų virškinamajam traktui. „Skrydžio metu patartina gerti daug vandens. Tik taip galima neutralizuoti dehidrataciją,“ – pridūrė maistą oro linijoms tiekiančios įmonės A.Tendzegolskienė .

„Pontem“ maistą ir gėrimus tiekia Vengrijos oro linijoms „Wizz Air“, Turkijos „Turkish Airlines“, taip pat ir Lietuvos „Air Lituanica“, užsakomuosius skrydžius į Turkiją, Egiptą, kitus kurortus vykdančiam oro vežėjui „Small Planet“.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje