Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvių patirtis: „Neskubėkite pirmenybine tvarka patekti į lėktuvą“ ir kiti patarimai keliaujant su vaikais

Turbūt sutiksite, jog zyziantis, verkiantis ir klykiantis vaikas lėktuve nekelia labai daug susižavėjimo. Pamenu, skridome į Egiptą su vyru (dar neturėjome vaikų), ir šalia sėdinčios moters kūdikis klykė daugiau nei pusę skrydžio laiko. Gaila buvo vaikučio, bet dar labiau pačios mamos, kuri, rodės, geriau sėdės ant lėktuvo sparno nei kęs kitų keleivių piktus žvilgsnius ir nuolatinį dairymąsi su klausiančiomis akimis „kada tavo vaikas baigs klykt?“. Pirmos kelionės su savo dukryte labai laukiau, bet bijojau, kad nebūčiau ta keleive, kurios nekęs visas lėktuvas.
Lietuvių keliautojų patirtis: kaip pasiruošti skrydžiui lėktuvu ir kiti patarimai keliaujant su vaikais
Lietuvių keliautojų patirtis: kaip pasiruošti skrydžiui lėktuvu ir kiti patarimai keliaujant su vaikais / Kelionių reikalų nuotr.

Kai laukėme pirmagimės, niekas taip negąsdino: nei bemiegės naktys, nei sustojęs socialinis gyvenimas taip, kaip gąsdino pasibaigusios kelionės. Juk visi aplinkui tik ir pamokslavo: „keliaukit kol galit, nes kai vaikai atsiras, niekur kojos neiškelsit“. Ramiai. Patikinu, jog su vaikais kelionės nesibaigia, tik jos tampa kiek kitokios.

Pirmą kartą skridome, kai dukrytei buvo 4,5 mėn., o iki 2 metų ji jau buvo skridusi lėktuvu 10 kartų, kurie buvo sklandūs ir be ašarų. Be abejo, kiek vaikų, tiek ir nuotaikų, bet aš noriu pasidalinti patarimais, kurie suveikdavo mums: kaip pasiruošti skrydžiui, kaip planuoti kelionę, jog ji netaptų našta nei vaikui, nei Jums.

Keliavimas lėktuvu su kūdikiais ir vaikais (0-2m)

  • Keliaujant lėktuvu, svarbiausius ir reikalingiausius vaiko daiktus susipakuokite atskirai ir turėkite šalia savęs.
  • Nepersikraukite vaiko priežiūros daiktais. Suprantu, kad pakuojantis norisi pasiimti viską - nuo karuselės iki blenderio, tačiau gerai įvertinkite situaciją ir pasiimkite tik būtiniausius daiktus. Beje, neperkraukite lagamino sauskelnėmis ir higienos priemonėmis, kurias galima laisvai įsigyti vietos parduotuvėse.
  • Neskubėkite pirmenybine tvarka patekti į lėktuvą, jame ir taip gali laikas prailgti bandant užimti vaiką. Lipkite vieni iš paskutiniųjų. Būtinai prieš lipdami į lėktuvą apsilankykite vaiko kambaryje, pakeiskite sauskelnes, o su vyresniais nueikite į tualetą. Kas žino, kiek laiko lėktuve bus įjungtas ženklas „prisisekite saugos diržus“ .

    Lipkite vieni iš paskutiniųjų.

  • Stenkitės pasirinkti tokį skrydžio laiką, kuris sutaptų su vaiko pogulio laiku. Vyresniems vaikams leiskite išsidūkti dar būnant oro uoste, kad lėktuve jie ramiau sėdėtų ar miegotų.
  • Siekiant išvengti papildomo streso, atvykite į oro uostą bent 30 min. anksčiau nei vykdavote be vaikų.
  • Daugelis tėvų pergyvena dėl ausų užgulimo ir galimo skausmo lėktuvui kylant ir leidžiantis. Nesijaudinkite. Jeigu maitinate vaiką krūtimi, tiesiog leiskite vaikui žįsti, kol lėktuvas pakils/nusileis. Taip pat tiks buteliukas su mišinuku, čiulptukas ar netgi sausainio kramtymas vyresnio amžiaus vaikams. Bet koks čiulpimas, kramtymas ar gurkšnojimas padės sumažinti slėgio keliamus nepatogumus.
  • Turėkite omenyje, jog lėktuve yra visada šiek tiek vėsiau. Patariu vaikus rengti sluoksniais, kad, esant reikalui, galėtumėte lengvai juos nurengti.
  • Man keliaujant su vaiku visada praverčia taip vadinamas „nesąmonių maišelis“. Aš tiesiog prirenku visokių įdomių niekučių (seni raktai, pakabučiai, figūrėlės, piniginė ar kiti vaikui krapštymuisi įdomūs daiktai) ir sudedu į maišelį. Vaikas lėktuve gavęs tokį lobį sėdi ramus ir užsiėmęs.
    Kelionių reikalų nuotr./Kelionės su vaikais
    Kelionių reikalų nuotr./Kelionės su vaikais

  • Pasiruoškite vaikams tinkamų video filmukų, dainelių (juk ekstra atveju galima daugiau „ekrano“).
  • Turėkite šalia ir sau rūbų persirengimui. Jeigu vaikui bus bloga, pykins ar atpils maistą, turbūt tai įvyks ant Jūsų.

    Turėkite šalia ir sau rūbų persirengimui.

  • Būkite patys savo vaistine. Reikalingiausius vaistus imkite su savimi. Sunegalavus kūdikiui ar vaikui, nebus laiko svetimame mieste lakstyti ir ieškoti vaistinės. Gali būti, jog užsienyje Jūsų vaistams bus reikalingas receptas, tad geriau pasirūpinkite jais iš anksto.

Rekomenduojami daiktai lėktuve

  • Sauskelnės (visada įsidėkite daugiau nei naudojate įprastai)
  • Paklotėlis vystymui
  • Drėgnos servetėlės
  • Čiulptukas ( jeigu naudojate)
  • Pledas
  • Du rūbų komplektai perrengimui (jeigu prireiktų)
  • Kepurytė (jeigu pūstų oro kondicionierius)
  • Pieno mišiniai ir buteliukas (jeigu naudojate)
  • Vaistai (pleistriukai, žvakutės nuo karščiavimo, termometras, vaistai nuo pilvo pūtimo, viduravimo, kremas nuo iššutimo, vaistai nuo alergijų)
  • Mėgstami žaisliukai, knygutės, veiklos knygelės, barškučiai ir t.t.
  • Užkandžiai ( įsidėkite daugiau, kad užtektų ne tik lėktuve, bet ir kelionei nuo oro uosto iki nakvynės vietos)
Kelionių reikalų nuotr./Kelionės su vaikais
Kelionių reikalų nuotr./Kelionės su vaikais

Kur geriau apsistoti

Pasirūpinkite patogia nakvyne, nes su mažu vaiku teks daugiau ilsėtis ir pabūti ramioje aplinkoje. Viešbutis ar nuomojami apartamentai? Pasirinkimą lemia vaiko amžius bei keliaujančių asmenų skaičius.

Jeigu vykstate su kūdikiu, tikrai galite rinktis viešbutį. Kūdikis galės miegoti lovelėje (dažniausiai viešbutis ją parūpina) arba kartu su jumis lovoje. Dažniausiai tokio amžiaus vaikai kietai miega, tad kol jis miegos, Jūs su antrąja puse galėsite pabendrauti, pažiūrėti filmą ar kitaip leisti laiką.

Viešbučiai yra be abejonės patogu vien dėl to, kad nereikia rūpintis patiems maistu. Tačiau gyventi viename kambaryje su jau paaugusiu vaiku ar keliais vaikais reiškia jokio laisvo vaiko tėvams ir jokių vakarojimų. Mes su šeima viešbučius rinkomės tol, kol dukrytei sukako 1 metai, paskui rinkdavomės apartamentus su keliomis miegamosiomis erdvėmis ir virtuve.

Kelionių reikalų nuotr./Kelionės su vaikais
Kelionių reikalų nuotr./Kelionės su vaikais

Kaip planuoti laiką kelionėje

Keliaujant su vaiku, neprisiplanuokite begalės lankytinų vietų, nes pusės jų galite nespėti pamatyti (nustebsite, kiek laiko vaikas gali tyrinėti miesto aikštės grindinio plyteles).

Kad netektų liūdėti, geriau užsibrėžkite mažesnį ir lengviau įgyvendinamą dienos planą. Čia galioja taisyklė – mažiau yra daugiau. Lankytinoms vietoms skirkite ne daugiau kaip pusę dienos, kitą pusę palikite poilsiui: apsilankykite baseine, nuveskite vaikus į žaidimų aikštelę, leiskite laiką parke ir pan. Vaikai tikrai nebus laimingi ir ramūs valandų valandas slankiodami po muziejus, bažnyčias ir kitas istorines miestų vietas. Nuobodžiaujantis vaikas = zyziantis vaikas.

Išlaikykite keliaudami balansą tarp pažinimo ir poilsio. Tarkime, keliaujate į Romą. Rytą skirkite Vatikano ir Koliziejaus lankymui, o likusią dieną niekur neskubėdami mėgaukitės pica ir itališkais gelato ledais.

Jeigu keliaujate su jau vaikštančiu vaiku, nepraeikite pro vietinius parkus. Ten gausu vaikų žaidimų aikštelių - kuo labiau išsilakstęs vaikas, tuo jis laimingesnis ir ramesnis. Kol vaikas supasi, visada galite išnaudoti laiką bendraudami su vietiniais tėvais, kurie, net neabejoju, pasidalins reikalingais patarimais apie kitas vaikams tinkamas miesto vietas.

Kelionių reikalų nuotr./Kelionės su vaikais
Kelionių reikalų nuotr./Kelionės su vaikais

Kaip pasirinkti kelionės kryptį

Kaip pasirinkti kelionės kryptį keliaujant su mažamečiu vaiku? Siūlau apsvarstyti šiuos aspektus:

  • Atostogos prie jūros tinka visiems vaikams, ar tai būtų kūdikis, ar vyresnis vaikas. Kapstytis smėlyje ir pliuškentis mėgsta daugelis vaikų.
  • Pažintinės kelionės po miestus, aplankant muziejus ir kitas žymias vietas, labiau tinkamos mažesniems vaikams, kurie dar nevaikšto ir daugiau laiko praleidžia miegodami vežimėlyje. Pamenu, kaip Kopenhagoje su 4,5 mėn. dukryte pavykdavo visą dieną praleisti tyrinėjant miestą ir jo muziejus. Keliaujant su tokio amžiaus vaikučiu visada turėdavau ir vežimą ir nešioklę. Jeigu gulėti mažylei pabosdavo, nešdavausi ją nešioklėje. Beje, tokiu būdu labai patogu lankytis muziejuose.
  • Tolimieji kraštai vilioja savo egzotika, tačiau kelias ypač ilgas, dažniausiai su persėdimais. Tokios ilgos kelionės nebandėme, bet jeigu galėčiau, tai skrisčiau su mažu vaikučiu, kuris didžiąją dalį laiko tiesiog miegotų.

Nepaisant to, kaip kruopščiai planuosite kelionę ir susikrausite lagaminus, kelionė su vaiku ar vaikais vis tiek gali būti ne tokia sklandi kaip įsivaizdavote. Tiesą sakant, turėtumėte tikėtis įvairiausių netikėtumų kelyje. Tačiau nepamirškite, kad šie suklupimai yra kelionių nuotykių dalis.

Daugiau kelionių:

Instagram – https://www.instagram.com/kelioniureikalai/

Facebook – https://www.facebook.com/kelioniureikalai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius