-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lombardijos perliukas Bergamas – ne tik persėdimo stotelė

Skristi į Italiją savaitgaliui tik tam, kad pavalgytum makaronų, išgertum vyno, šokoladinio espreso ir paslampinėtum senamiesčio gatvelėmis, skamba kaip prabanga? Jei paskaičiuosime, kiek pinigų išleidžiame Lietuvoje per audringą savaitgalį, tai skrydis už keliasdešimt eurų į Bergamą tampa visai logiška alternatyva, kai norime pravėdinti galvą ir pabėgti nuo darganotų lietuviškų orų.
Bergamas
Bergamas / Malgožatos Mozyro nuotr.
Temos: 2 Bergamas Italija

Iš Vilniaus į Bergamą vykdomi tiesioginiai skrydžiai, o perkant bilietus iš anksto arba per vis dažnesnius „Ryanair“ išpardavimus, galima rasti skrydį ir už 40 eurų į abi puses.

Italija man, ko gero, yra vienintelė šalis, į kurią galiu grįžti daug kartų ir vis atrasti kažką naujo. Bergamas buvo vienas iš tokių netikėtų atradimų. Alpių kalnų papėdėje esantis Bergamas turistų yra traktuojamas kaip miestelis, iš kurio patogiausia nusigauti į slidinėjimo kurortus arba mados sostinę Milaną. Man atrodo, kad Bergamas yra vis dėlto vertas išskirtinio dėmesio – verta vykti į Italiją tik tam, kad pamatytum būtent šį miestą. Man asmeniškai Bergamas patiko daug labiau negu Milanas, kur net ne sezono metu šurmuliuoja minios turistų.

Bergamas susideda iš dviejų dalių: Citta bassa (naujamiestis) ir ant kalvos įsikūręs Citta alta (senamiestis). Viršutiniame mieste sukoncentruota visa miesto Renesanso ir viduramžių architektūra. Miesto širdis – tai Piazza Vecchia su Fontana del Contarini ir miesto bokštu, į kurį galima pakilti, kad pamatytum visą miesto panoramą, bei Teisingumo rūmai (it. Palazzo della Ragione) ir vienas įspūdingiausių Renesanso statinių visoje Italijoje – Basilica di Santa Maria Maggiore. Jei nemėgstate lankyti sakralinių objektų, šitą bažnyčią vis tiek verta pamatyti – tokio turtingo interjero ir tokios freskų gausos neteko išvysti nė vienoje kitoje šventovėje.

Citta bassa – Žemutinis miestas, gyvenamųjų namų rajonas, modernioji miesto dalis, kur vyksta kasdienis gyvenimas. Abi miesto dalis jungia funikulierius, kuriuo keliantis galima pasigrožėti senamiesčio vaizdais.

Apibendrinant, Bergamas – tai jaukus, tylus miestelis, kuriame nesutiksi turistų minių. Klaidžiojant senamiesčio gatvelėmis galima likti visai vieniems. Miesto širdyje daug restoranų, kavinių, mažų parduotuvių, kur galima nusipirkti tikrų odinių itališkų rankinių.

Nereikia nerimauti, kad savaitgalio miestui apžiūrėti nepakaks. Miestas yra labai kompaktiškas, tad net vienos dienos pakanka, kad visiškai neskubėdami pėsčiomis pereitumėte jį skersai išilgai. Oro uostas yra vos už kelių kilometrų nuo miesto centro, tad susisiekimo problemų tikrai nebus. Be to, ne sezono metu mums pavyko išsinuomoti mašiną už 15 eurų.

Italija lietuviams yra taip lengvai pasiekiama, kad tikrai verta kartais nusipirkti bilietus tik tam, kad savaitgali skaniai pavalgytum ir pasinertum į itališką dolce vita.

Bergamas yra ta vieta, kur viskas sulėtėja, ryte po visą miestą sklinda kavos aromatas, o vakare – vyno taurių skambesio, juoko bei emocingų diskusijų atgarsiai. Ypatingą miesto atmosferą sukuria tipinė Italijoje viduramžių architektūra. Jei turime daugiau laiko, tai galime iš Bergamo suplanuoti kelionę po Šiaurės Italiją – aplankyti Komo bei Gardos ežerus, Veneciją ir Veroną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius